Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
jewgienij - 16 Czerwca 2011, 12:11
Taselchof napisał/a | Żerań, PSL nie wejdzie do sejmu chyba sam nie wierzysz w to co piszesz dla mnie PSL mogło by zabić tylko jedno bardzo wysoka frekwencja rzędu 70 % bo ich elektorat i tak jest mocno zmobilizowany. |
Może nie tyle zmobilizowany, co ugruntowany
dalambert - 16 Czerwca 2011, 12:16
Martva napisał/a | Jak długo jeszcze? |
Do skończenia Świata i jeden dzien dłużej
jewgienij - 16 Czerwca 2011, 12:22
A ja jestem pewien, że wcześniej czy później nastąpi wielka lewicowa reakcja i obie te partie znikną. Wyczerpuje się cierpliwość do tych prawicowych przepychanek. Obie strony są zmęczone jak armie w okopach podczas 1 Wojny Światowej. Na razie lewicy rośnie pomału, ale ludzie dostrzegą, że nie ma innego wyjścia z tego marazmu, jak porządny kop z lewego buta.
Taselchof - 16 Czerwca 2011, 12:23
Co by nie mówić najbardziej chyba postkomunistyczna partia w Polsce przynajmniej jeśli chodzi o majątek, chociaż z drugiej strony są praktycznie już teraz bankrutem jeśli chodzi o finanse. PSL przy zwykłej dla naszego kraju frekwencji spokojnie powinien liczyć na poparcie rzędu 7 % i kolejne obsadzenie synekur rządowych bo to że w nim się znajdzie jest pewne nie zależnie od tego kto ten rzad będzie tworzył . Ciekawi mnie w sumie pozycja tzw PSL-Piast które jest wewnątrz PiSu ale to chyba margines poparcia. Sojusz UPR (bez Korwina) i PR (prawica rzeczpospolitej) zaproponowały start wspólnie z PJN ciekawe czy Kowal poszedł by na taki sojusz
Cytat | Na razie lewicy rośnie pomału, ale ludzie dostrzegą, że nie ma innego wyjścia z tego marazmu, jak porządny kop z lewego buta. |
Prędzej z powodu dotkliwego kryzysu i wyjścia młodzieży na ulicę jak sukcesów Napieralskiego wiele można mu zarzucić ale ja ani jego ani Kalisza w roli Che Guevary nie widzę
dalambert - 16 Czerwca 2011, 12:29
jewgienij napisał/a | Na razie lewicy rośnie pomału, ale ludzie dostrzegą, że nie ma innego wyjścia z tego marazmu, jak porządny kop z lewego buta. |
Lewica już dawno przestała byc lewicą , toż to nomenklaturowe uwłaszczone za Mazowieckiego barony, co o biedach i problemach ludzi zapominają, lub mają w *beep*, a lansują sie poprzez antykościelne i antykatolickie ryki/ ciekawe, ze równouprawnienie kobiet w islamie ich nie boli /, paranoiczny babski seksizm / zwany feminizmem/ i popieranie wszelkich zboczen obyczajowo-seksualnych jako sztandaru postepu. Jak Ty chcesz takim kapciem kogokolwiek kopać
Matrim - 16 Czerwca 2011, 12:32
jewgienij napisał/a | nastąpi wielka lewicowa reakcja i obie te partie znikną. |
A mnie się wydaje, że nie obie, ale jedna raczej - PiS - a to dlatego, że PO już robi zwrot w lewo, bo ich celem jest przejęcie elektoratu "miękkiej" lewicy, skrajna ich nie interesuje. Są atrakcyjni, mimo wszystko, dla wyborców bardziej niż Napieralski. PiS, mimo nazywania jej partią lewicową w poglądach, bardzo trudno jest taki zwrot wykonać, bo byłoby to wewnętrznie sprzeczne - nie piszę tu o hasłach "Gierek był patriotą", albo "nie postkomuniści, tylko lewica", bo to tylko słowa. Złe emocje związane z prawicowością skupiają się na PiS, i to oni mogą najbardziej oberwać.
Rafał - 16 Czerwca 2011, 12:33
PSL jest bardzo ciekawym zjawiskiem. Partia nie kryjąca przekazu (utrzymanie KRUS), ze skrajnie prostym programem wyborczym (utrzymanie KRUS), poza tym całkiem normalna. Można się dogadywać, politycy są ludźmi dostępnymi i nie sprawiają wrażenia oszołomów, wprost przeciwnie, od dłuższego czasu przypatruję się im z zainteresowaniem.
Taselchof - 16 Czerwca 2011, 12:44
Mój budżet to milion pomysłów koniec z wykluczeniem
dalambert - 16 Czerwca 2011, 12:47
Taselchof, no no CZWARTEK to może i w Paradoxie w czwartki piwo będzie tańsze
Arłukowicz na PREZYDENTA
Taselchof - 16 Czerwca 2011, 12:51
a studencki piątek a szewski poniedziałek Arłukowicz jeszcze ma dużo roboty narazie zajmuje się pewnie wykluczoną z PJNu i samowykluczonymi z SDPLu
Tantal - 16 Czerwca 2011, 12:52
Fidel-F2 napisał/a | jewgienij, historia plus chrześcijaństwo, to mnie trochę porusza ale racja, powoli mi przechodzi |
I to bardzo porusza.
Ale skoro nie masz nic na poparcie tezy z kamieniem węgielnym i mi samemu każesz szukać to nie ma sensu dalej o tym dyskutować.
Tobie wydaje się, że Mieszko z biskupami wprowadzili terror, mi się wydaje, że przypadki takie to była skrajność absolutna (jak z tymi Pomorzanami, co się wydarzyło zresztą dobre kilkanaście lat po Mieszku).
Żerań napisał/a | Głosy oddane na Palikota, PJN, czy PSL w sytuacji, kiedy te partie mogą nie wejść do Sejmu, to głosy na stracone, a w konsekwencji wspieranie PiSu. |
I właśnie dlatego sondaże robią wielką krzywdę... Jest setki tysięcy takich Żeraniów, co nie oddadzą głosu na partie spoza sejmu "bo to stracony głos".
dalambert napisał/a | a lansują sie poprzez antykościelne i antykatolickie ryki/ ciekawe, ze równouprawnienie kobiet w islamie ich nie boli /, paranoiczny babski seksizm / zwany feminizmem/ i popieranie wszelkich zboczen obyczajowo-seksualnych jako sztandaru postepu. |
Bo to jedyne co mi zostało, żeby dobrze się wypromować. Jest całe stado baranów w naszym kraju, co za najważniejsze uważa prawa do związków partnerskich dla ped... dla gejów.
Fidel-F2 - 16 Czerwca 2011, 13:41
Tantal napisał/a | W każdym razie nie będę traktował poważnie faktu bo mi się tak wydaje. |
Tantal napisał/a | mi się wydaje, że przypadki takie to była skrajność absolutna |
ech
http://www.jemy.katowice....onice_Thietmara
i
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_poga%C5%84ska
i
Początki państwa polskiego - Gerard Labuda
i
użyj rozumu
Tantal - 16 Czerwca 2011, 14:03
Fidel-F2 napisał/a | http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_poga%C5%84ska |
No dobrze, tutaj racja - ale trzeba dodać, że to był bunt nie tylko przeciw Kościołowi, ale również przeciw władzy książęcej. Jak zawsze polityka.
Natomiast nie rozumiem co takiego było w Kronice Thietmara?
A tak zupełnie na marginesie to wielkie brawa dla Ciebie, że wreszcie coś wygrzebałeś.
Kai - 16 Czerwca 2011, 14:33
dalambert napisał/a | Arłukowicz na PREZYDENTA |
Może raczej na kandydata do Hugo i Nebuli?
Fidel-F2 - 16 Czerwca 2011, 15:30
Thietmar napisał/a | I natychmiast w ślad za głową i swoim umiłowanym władcą poszły ułomne dotąd członki spośród ludu i w szatę godową przyodziane, w poczet synów Chrystusowych zostały zaliczone. Ich pierwszy biskup Jordan ciężką miał z nimi pracę, zanim, niezmordowany w wysiłkach nakłonił ich słowem i czynem do uprawiania winnicy Pańskiej. | wytłuszczenia moje
Naturalnie, że bunt był w zasadniczej mierze wynikiem ekspansjonistycznej polityki Mieszka i Bolesława a konretnie dużych obciążeń fiskalnych nałożonych na ludność. Jednak równocześnie z obniżeniem stopy życiowej pojawiło sie chrześcijaństwo i te dwie sprawy były wiązane przez społeczeństwo.
Mamy:
1. przywiązanie ludności do dawnych wierzeń (wyobraź sobie co by było gdyby obecnie Rząd narzucił Islam - zaczął budować meczety, burzyć kościoły, nakładac kobietom zasłony, itd, naprawdę uważasz, że ludzie połozyliby uszy po sobie i grzecznie zaczęli się kiwać w meczetach?)
2. starająca się zachować status quo pogańska elita duchowa, nie mająca nic do stracenia (wiązali się wspólnotą interesów ze strukturami władzy plemiennej która musiała być przez Mieszka zlikwidowana)
3. zubożenie społeczeństwa wiązane z pojawieniem sie chrześcijaństwa
Przemyśl to sobie
Przeczytaj też Mieszka I Labudy, tam bardziej szczegółowo niż w Początkach państwa polskiego rozważana jest kwestia wprowadzania chrześcijaństwa.
Tantal napisał/a | A tak zupełnie na marginesie to wielkie brawa dla Ciebie, że wreszcie coś wygrzebałeś. | zwyczajnie mi się nie chciało, wydajesz się mieć jakąś wiedzę historyczną ale jednocześnie domagasz się rzeczy podstawowych i gadasz takie farmazony, że sam nie wiem co o Tobie myśleć
Marcin Robert - 16 Czerwca 2011, 16:51
Fidel-F2 napisał/a | Marcin Robert napisał/a | Po pierwsze: Nie twierdzę, że zawsze mordowano wbrew naukom Chrystusa. Zwolennicy danego zespołu idei działają zgodnie z właściwą danemu miejscu i czasowi interpretacją owych idei. Nie istnieje zaś ponadczasowa interpretacja czegokolwiek. Mordowanie w imię Chrystusa niekoniecznie jest więc sprzeniewierzeniem się jego naukom. | chyba Ci sie coś potyrpało w klepkach. Przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz. |
Czasami mordowano w zgodzie z nauką Chrystusa, gdy mianowicie poddano ową naukę odpowiedniej interpretacji.
[quote="Fidel-F2"] Marcin Robert napisał/a | Po drugie: Skoro każdy system idei można tak lub inaczej wypaczyć, w szczególności zaś można uznać go za pretekst do mordowania, to znaczy, że faktu tego nie powinniśmy wykorzystywać do oceny owych systemów. Oceniając chrześcijaństwo i marksizm nie powinniśmy brać pod uwagę inkwizycji oraz Gułagu. | oceniając dokktrynę a ja tego nie robię, odnosiłem sie jedynie do efektów jakie te idee przyniosły
W takim razie nie ma sporu: efektem istnienia chrzescijaństwa było mordowanie oraz innego rodzaju prześladowanie ideowych przeciwników, efektem istnienia ateizmu było mordowanie oraz innego rodzaju prześladowanie ideowych przeciwników i tak samo z komunizmem oraz kapitalizmem. Czy jednak zrezygnujesz, Fidelu, z ateizmu tylko dlatego, że w jego imieniu mordowano ludzi?
[quote="Fidel-F2"] Marcin Robert napisał/a | Oczywiście inaczej ma się sprawa z Kościołem katolickim i z Komunistyczną Partią Związku Radzieckiego. | rozwiń bo nie jestm pewien co chciałes powiedzieć
Kościół katolicki stworzył inkwizycję a KPZR Gułag, a tym samym obie organizacje wzięły odpowiedzialność za mordowanie oraz innego rodzaju prześladowanie ideowych przeciwników.
Fidel-F2 - 16 Czerwca 2011, 17:38
Marcin Robert napisał/a | Czasami mordowano w zgodzie z nauką Chrystusa, gdy mianowicie poddano ową naukę odpowiedniej interpretacji. | to teraz przemyśl
Marcin Robert napisał/a | Czy jednak zrezygnujesz, Fidelu, z ateizmu tylko dlatego, że w jego imieniu mordowano ludzi? | ale wiesz, że to nie ma zwiążku z tym o czym tu mówię?
Marcin Robert - 16 Czerwca 2011, 18:00
Fidel-F2 napisał/a | Marcin Robert napisał/a | Czasami mordowano w zgodzie z nauką Chrystusa, gdy mianowicie poddano ową naukę odpowiedniej interpretacji. | to teraz przemyśl |
Już przemyślałem. Wybieram interpretację nie wymagającą mordowania.
[quote="Fidel-F2"] Marcin Robert napisał/a | Czy jednak zrezygnujesz, Fidelu, z ateizmu tylko dlatego, że w jego imieniu mordowano ludzi? | ale wiesz, że to nie ma zwiążku z tym o czym tu mówię?
Z banałami o tym, że historia pełna jest ideologii w imię których dokonywano zbrodni?
Matrim - 16 Czerwca 2011, 18:09
PiSowskiej czkawki ciąg dalszy: PiS krytykuje Sikorskiego. Szef MSZ poleca wczasy w Afryce
Co napisał Sikorski?
Radosław Sikorski napisał/a | Rodacy! Popierajmy arabskie demokracje. Odwiedzajmy Egipt i Tunezję. W kurortach jest bezpiecznie. Ich gospodarki potrzebują sterydu |
I za to go krytykują. Bo "w normalnym kraju taki polityk zostałby zlinczowany przez media".
A co powiedział rok temu prezes PiS, Jarosław Kaczyński?
Jarosław Kaczyński napisał/a | Plaże Egiptu, Tunezji są dzisiaj zaludnione przez Niemców, Francuzów, Anglików, po części też Rosjan czy Czechów. Polaków tam niezbyt wielu. W 2020 roku muszą być tam miliony Polaków! Polacy muszą mieć prawo do wypoczynku! |
Kolejny raz w ciągu kilku tygodni ich własne zarzuty wracają jak bumerang. I nikt w PiS z tego nauki nie wyciąga.
dalambert - 16 Czerwca 2011, 22:05
Matrim, kto zaludnia plaże Sopotu, Łeby czy Kołobrzegu ? Moze byś sie tam wybrał . I przestał sie czepiać
Matrim - 16 Czerwca 2011, 22:09
dalambert, polskie plaże w sezonie są napakowane jak puszka sardynek. A myślę, że Polacy i tak pojadą tam, gdzie będą chcieli i mogli. Bo ceny są porównywalne. I robienie z turystyki kwestii patriotycznej mnie nie przekonuje Czyli co? Do Paryża nie mogę jechać, bo powinienem do Krakowa? Bajdurzenie. Świat jest po to, żeby go zobaczyć, a nie tylko Bałtyk - Tatry - Bałtyk - Tatry
figurant - 18 Czerwca 2011, 00:38
Ciekawe rzeczy dzieją się w „krainie miłości”
http://niezalezna.pl/11858-skazany-za-jc-rzad
Fidel-F2 - 18 Czerwca 2011, 07:23
figurant napisał/a | „krainie miłości” | co to takiego?
Matrim - 18 Czerwca 2011, 12:51
Fidel-F2 napisał/a | figurant napisał/a | „krainie miłości” | co to takiego? |
Krajowa "jedynka" między Częstochową a zjazdem na Warszawę
Anonymous - 19 Czerwca 2011, 17:58
Nowy-Stary Program PIS
Uwaga na szybko, bo padam po festiwalu: PiS właśnie przegrał wybory. Dziękuję za uwagę.
Właśnie dlatego twierdzę, że PiS jest niebezpieczny. Bojkot wyborów? *beep* mać, przecież to jest destabilizowanie państwa. Mam nadzieję, że wyborcy PiSu, także forumowi, nie dadzą się ogłupić i pójdą. W demokracji nie można tak się bawić wyborami. W USA np. kampania jest jeszcze ostrzejsza, a nikt przy zdrowych zmysłach nie nawołuje do bojkotu.
Rafał - 20 Czerwca 2011, 10:26
Jeśli ktoś ma ochotę przyjrzeć się jak jest stanowione w Polsce prawo, proszę bardzo: http://orka.sejm.gov.pl/B...gskrnr6/INF-398
Oczywiście to nie jest może jakaś najważniejsza ustawa, ale dość istotna, nadto w opinii rządowych legislatorów rekordowa pod względem ilości artykułów sprzecznych z konstytucją.
Że-na-da.
Ice - 20 Czerwca 2011, 19:08
Żerań napisał/a | Bojkot wyborów? *beep* mać, przecież to jest destabilizowanie państwa. Mam nadzieję, że wyborcy PiSu, także forumowi, nie dadzą się ogłupić i pójdą. W demokracji nie można tak się bawić wyborami. |
A zapowiedzi rozjechania co prawda młodych, ale jednak tradycji, odnośnie jednego dnia wyborów i powoływania na premiera szefa zwycięskiej partii ( bo nie muszę i co mi zrobicie?) to niby co jest?
khamenei - 21 Czerwca 2011, 08:42
O w mordę, naprawdę tak na to patrzycie? Rozjechanie tradycji? A jak się zmienia prawo (jakiekolwiek) albo podwyższają cenę biletów w autobusach, też nazywasz to "rozjechaniem tradycji"? Nie idź bezkrytycznie za kaczorem, rzucającym patetyczne słowa na wiatr, bo to tylko powoduje śmiech, serio.
dalambert - 21 Czerwca 2011, 08:55
Ice napisał/a | A zapowiedzi rozjechania co prawda młodych, |
Po pierwsze nie takich młodych, zarówno w dwudziestoleciu międzywojennym , jak i w okresie po II wś. głosowało sie zawsze JEDEN dzień - w niedziele .
Pomysł głosowania dwu dniowego, po raz pierwszy został wymodzony na okoliczność referendum o przystąpieniu do UE.
Można to było przepchnąć bo to właśnie nie było głosowanie tylko referendum, a to prawnie nie to samo.
Skoro się wcisnęło Konstytucję z JEDNYM dniem głosowania zapisanym, nie ma powodu by to teraz od czapy zmieniać.
Cała ta "dwu dniowa" afera to pomysł pyjarków, co by sie międliło kwestie"jeden czy dwa dni" zamiast mówić o niewątpliwych, wspaniałych i ogromnych dokonaniach rządu PO w czteroletniej kadencji.
A Żerań, , albo daje się nabierać na kity, albo świadomie sam kity wciska.
Na zdrowie
Adanedhel - 21 Czerwca 2011, 09:53
Ciekawe, czy wprowadzenie możliwości głosowania przez internet też byłoby rozjechaniem tradycji.
|
|
|