To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2013, 14:13

Dlaczego gen. Dąbrowskiego (tego z hymnu) nazywano Niemcem?
Agi - 12 Grudnia 2013, 14:18

Ponieważ, w młodości służył w gwardii elektorskiej.
dalambert - 12 Grudnia 2013, 14:39

No, no aby w młodości, służbę w armii saskiej rozpoczął w 1777 a do polskiej przeszdł w 1792 w przededniu wojny o konstytucję.
pochodził z polskich / po mieczu i kądzieli/ rodzin wojskowych, ale całe wojskowe wykształcenie odebrał w armii saskiej / w gwardii elektora służył pod konie saskiej kariery/ Zaś z subtelnościami polszczyzny miał kłopot do śmierci.

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2013, 15:45

z grubsza ale nie ma co przedłużać

matka z domu von Lettow (rodzina spolonizowana ale o szerokich korzeniach), służył w armii saskiej i lepiej mówił po niemiecku niż po polsku

dawaj dalambert

dalambert - 12 Grudnia 2013, 16:11

Ruskie zorganizowały sobie w czsie II św, co takiego jak 'Śmiersz" , ale czy aby tylko jeden ?
Luc du Lac - 13 Grudnia 2013, 09:54

dalambert napisał/a
Ruskie zorganizowały sobie w czsie II św, co takiego jak 'Śmiersz , ale czy aby tylko jeden ?

hmm?

z tego co kojarzę Śmiersz nie była osobną strukturą, tylko w każdej formacji były oddziały Śmiersz-u/y

może dookreśl o co Ci chodzi w tym pytaniu ?

dalambert - 13 Grudnia 2013, 11:14

Luc du Lac, Ciepło szczegóły w literaturze - polecam Demony wojny :mrgreen:
Luc du Lac - 13 Grudnia 2013, 11:57

jeżeli Smiersz zajmowała się kontrwywiadem i wyszukiwaniem wywrotowców w szeregach armii , to co ? Ruskie wprowadziły jeszcze jedną strukturę kontrolującą ?
Matrim - 13 Grudnia 2013, 12:14

Nie byłby to pierwszy przypadek, gdy kontrolerzy są kontrolowani przez innych kontrolerów :)
Luc du Lac - 13 Grudnia 2013, 12:30

Matrim napisał/a
Nie byłby to pierwszy przypadek, gdy kontrolerzy są kontrolowani przez innych kontrolerów :)

no jasne, ale byłe jeszcze NKWD

ja rozumiem że w armii ZSRR istniała jeszcze jedna struktura która miała dodatkowe zadania - albo faktycznie kontrolowała kontrolujących albo zajmowała się propagandą w szeregach Armii Czerwonej. Innego zadania nie widzę

dalambert - 13 Grudnia 2013, 14:35

Luc du Lac, co by nie ciągać, NIE propaganda a kontrwywiad na terenie ZSRR,

Najpierw to ruskie miały potworny aparat'rewolucyjnego terroru' - czrezerwyczajkę, przemianowaną na NKWD. Trzymanie za mordę mordujących odbywało sie za pomocą kolejnych czystek , Jeżow Jagode, Jeżowa Beria. W wojnie się okazało , ze wojsko potrzebuje własny aparat - wywiadowczo szpiegowski i powstało GRU. na bieżąco armie za mordę trzymało NKWD, jeno, że GRU to wywiad wiec pojawiła się jeszcze potrzeba kontr wywiadu. A jak armia sobie Smiersz zafundowała, to natychmiast Beria zrobił coś podobnego przy NKWD, a i Flota sprawiła sobie własny. Były 3 dopóki 1946 ich nie rozwiązano,okazały się za wredna nawet jak na państwo Stalina.
Luc du Lac, dawaj dalej :D

Luc du Lac - 13 Grudnia 2013, 20:34

która bitwa do końca 19w była największa jeśli chodzi o ilość ofiar
dalambert - 13 Grudnia 2013, 20:38

ja bym postawił na bitwę pod Lipskiem, ale może kto znajdzie coś w Wojnie Secesyjnej.
feralny por. - 13 Grudnia 2013, 20:45

Gettysburg bym obstawiał.
Luc du Lac - 13 Grudnia 2013, 21:11

Lipsk - różne źródła różne liczenie- zwłaszcza wojsk saskich, ale tam poległo grubo ponad 100 tys.
Gettysburg to jakieś 50 tys.

dalambert

dalambert - 13 Grudnia 2013, 23:08

O cholera, jutro coś wymyślę :D
dalambert - 14 Grudnia 2013, 13:13

Sto osiem lat tem w wielkiej bitwie morskiej starły się floty Japonii i Rosji, była to ostatnia wielka bitwa predrednotów. Dwie z bijących w niej l jednostek istnieją do dziś !
Jakie i gdzie ?

godz 14,16 Fidel gdzie jesteś ?

merula - 14 Grudnia 2013, 14:48

pewnie w pracy ;P:
feralny por. - 14 Grudnia 2013, 15:00

Aurora (wiadomo gdzie ;P: ) i okręt zdobyty przez Japończyków w Port Artur i zabrany na pamiątkę (nie pamiętam jak się nazywa i gdzie go trzymają).
Kruk Siwy - 14 Grudnia 2013, 16:07

A nie jest to flagowy okret admirała Togo "Mikasa"?
dalambert - 14 Grudnia 2013, 16:49

feralny por., Kruk Siwy, No i co ja mam z wami zrobić, biegało mi o uczestniczące w bitwie czusizmskiej Mikasę i Aurorę.
Entliczk, pętlicze padło na Kruk Siwy, Dawaj dalej.

Kruk Siwy - 15 Grudnia 2013, 10:22

W nawiązaniu do "Jaspisowego królika" który hula po Księżyca coś prostego. Ile misji załogowych lądowało na Księżycu? Dodatkowe: ilu ludzi chodziło po Srebrnym Globie?
Radomir - 15 Grudnia 2013, 10:55

Lądowań załogowych na księżycu było 6. Ale ile osób chodziło po globie? Hmmm, każdy lot to trzy osoby czyli teoretycznie 18. Pewnie jedna z tych trzech nawet nie opuściła statku, więc zostaje 12. Podejrzewam, że dwie, może trzy osoby latały dwa razy, więc 9 osób. :)
Kruk Siwy - 15 Grudnia 2013, 11:52

Sześć lądowań, dwunastu ludzi na Księżycu. Nikt nie był tam dwa razy. Aczkolwiek byli tacy, którzy uczestniczyli w misji okołoksiężycowej a następnym razem lądowali.

Zadajesz.

Radomir - 15 Grudnia 2013, 18:42

Jak się nazywa najwyżej położone miasto na świecie?
Starscreem - 15 Grudnia 2013, 19:13

Ech, wiem tylko, że najwyżej położoną stolicą świata jest La Paz. Ale pewnie jest bardzo wiele mniej ważnych z administracyjnego punktu widzenia miast, które leżą znacznie wyżej.
Rafał - 15 Grudnia 2013, 19:50

Hm, Lhassa?
Blue Adept - 16 Grudnia 2013, 13:38

Jakieś miasto w Andach. Chyba w Boliwii. Więcej nie pamiętam... :?
Radomir - 16 Grudnia 2013, 21:04

Starscreem napisał/a
Ech, wiem tylko, że najwyżej położoną stolicą świata jest La Paz. Ale pewnie jest bardzo wiele mniej ważnych z administracyjnego punktu widzenia miast, które leżą znacznie wyżej.

W zasadzie to zadajesz, bo wiele źródeł podaje właśnie tak.
Ale inne np. : La Rinconada, Peru, 5.100 m.n.p.m.

Starscreem - 16 Grudnia 2013, 22:09

O, się nie spodziewałam...

Dlaczego króliki i zające nie mogą mieć ze sobą potomstwa?

Żeby nie było porozumień - nie chodzi o sam fakt należenia do innego gatunku, bo np. lwy i tygrysy mogą się krzyżować. A czasem nawet się zdarza, że muły (chyba najpopularniejsza hybryda) nie są bezpłodne.

Partner forum