To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Blue Adept - 25 Listopada 2013, 22:39

A ja strzelam, że szesnaście. :mrgreen:
gorat - 25 Listopada 2013, 23:33

Mi się coś obija o pięciu, więc postawię :mrgreen:
Luc du Lac - 26 Listopada 2013, 00:56

6
dalambert - 26 Listopada 2013, 01:21

Już trafione, przez mBico miał osiem, kazde z własnym napędem.
Luc du Lac - 26 Listopada 2013, 09:04

dalambert napisał/a
Już trafione, przez mBico miał osiem, kazde z własnym napędem.

wiki jeszcze podaje info o 9 kole - służącym do pomiarów

Rafał - 26 Listopada 2013, 09:18

No to pewnie było i 10-te - kierownica! :wink:
Rodion - 26 Listopada 2013, 09:50

Chodziło właśnie o 9 :wink:
Pytanie z gatunku tych podchwytliwych bo podstawową konfiguracje tego szkaradka każdy chyba widział.
jako ze Luc du Lac znalazł info o tym w Wikipedii zadaje Rafał

Luc du Lac - 26 Listopada 2013, 12:33

Rodion napisał/a
Chodziło właśnie o 9 :wink:
Pytanie z gatunku tych podchwytliwych bo podstawową konfiguracje tego szkaradka każdy chyba widział.
jako ze Luc du Lac znalazł info o tym w Wikipedii zadaje Rafał

swoją drogą, to masz jakieś obszerniejsze informację na temat tego łazika ?
bo nasz szybciocha przeszukałem kilka stron na nt. i nie znalazłem w innych miejscach informacji o 9 kola - a na zdjęciach też tego koła nie uświadczysz

Rafał - 26 Listopada 2013, 12:40

O masz ci los. No to kto to taki był ceklarz.
Kruk Siwy - 26 Listopada 2013, 12:43

Zanim Rodion się pojawi mogę powiedzieć, że Łunochod miał dziewieć kół. Sprawdzone w przewodniku encyklopedycznmy Kopernik, Astronomia, Astronautyka. Koło widać także tu:

https://www.google.pl/sea...ity%3B640%3B480

Rafał - 26 Listopada 2013, 12:44

Kruk Siwy, nie cekluj po próżnicy, tylko dawaj odpowiedź. <uwaga: w poprzednim zdaniu zawarto podpowiedź :wink: >
Agi - 26 Listopada 2013, 12:47

Ceklarzami nazywano pachołków miejskich. Kojarzy mi się również, że byli pomocnikami "technicznymi" kata.
Rodion - 26 Listopada 2013, 12:50

Pamiętam rysunki z "Modelist Konstruktor", takiego rosyjskiego odpowiednika naszego " Młodego Technika", tam poszczególne elementy były rozrysowane.
Spróbuj na rosyjskich stronach.

http://www.google.pl/imgr...d=0CDEQ9QEwAjgK

to to z tyłu

http://j-times.ru/wp-cont...010/04/5-20.jpg

http://images.astronet.ru...okhod_1_big.gif

http://savok.name/uploads/lunohod/22.jpg

a tu nawet lepiej

http://upload.wikimedia.o...khod-3_side.jpg

z tym ze to numer 3

Rafał - 26 Listopada 2013, 13:11

Agi, :bravo
encyklopedia staropolska napisał/a
Ceklarz, sługa miejski do chwytania i bicia winnych, wyraz spolszczony z niem. Zirkler - stróż nocny miejski, który Niemcy utworzyli ze słowa łac. circare - krążyć, obchodzić, a od którego pochodzą także nasze cyrk i cyrkiel. Frycz Modrzewski w XVI wieku pisze: „Urzędnik z ceklarzami we dnie i w nocy miasto wszędzie nawiedzał, doglądając domów, które za podejrzane miał. W biblii radziwiłłowskiej z r. 1563 czytamy: „By cię kiedy sprzeciwnik nie oddał sędziemu, a sędzia ceklarzowi, a takbyś był wrzucon do ciemnicy. Ponieważ ceklarze stawiali szubienice i wykonywali chłostę, więc też przezywano ich także oprawcami, zbirami i siepaczami. Przełożony nad nimi po miastach większych zwał się ceklmistrzem, cekmistrzem, i nie należy go mieszać z cechmistrzem, który był starszym w cechu i poważanym zwykle rękodzielnikiem. Ceklować, ceglować znaczyło: włóczyć się po nocy. Volum. leg. (V, 647) przepisują: „Ktoby w nocy po ulicy krzesał albo ceglował, tego słudzy marszałkowscy pojmać mają. Takich włóczęgów nocnych nazywano ceklownikami, a wołanie nocne stróżów miejskich ceklowaniem. Stryjkowski powiada, że raz młody król Jan Olbracht w nocy po Krakowie ceklował, a był podchmielony i trafił na pijaniców.

Luc du Lac - 26 Listopada 2013, 13:22

czyli po dzisiejszemu Strażnik Miejski
Agi - 26 Listopada 2013, 18:07

Kim był Drakon?
Rodion - 26 Listopada 2013, 18:14

Synem smoka ? ;P:
Luc du Lac - 26 Listopada 2013, 18:24

blisko
był Archonem Ateńskim

Luc du Lac - 26 Listopada 2013, 18:24

czy może Archontem - nie pamiętam jak się to pisało
Rodion - 26 Listopada 2013, 18:29

Archont, spisał prawa ( prawa Drakońskie ), mi się skojarzyło z synem Smoka czyli Drakula zapisanym po grecku.
Zapewne trafiłes tylko poczekamy na Agi :D

Agi - 26 Listopada 2013, 18:30

Luc du Lac, dobrze. A wiesz czym się zapisal w historii?
Edit: Na moje pytanie Rodion już odpowiedział.
Możesz zadawać.

Luc du Lac - 26 Listopada 2013, 18:58

co to jest kwazar/ czym jest
Rodion - 26 Listopada 2013, 19:12

taka latarnia morska dla gwiazd ;P:
Rafał - 26 Listopada 2013, 22:40

Quasi stellar object. Czyli nie wiadomo co.
Luc du Lac - 27 Listopada 2013, 12:00

Rafał napisał/a
Quasi stellar object. Czyli nie wiadomo co.

e tam - w taki sposób możemy mówić o całym kosomosie (poza naszym układem sł.) :)

proszę o konkretniejszą odpowiedź - czym jest kwazar w świetle obecnej wiedzy i odkryć :)

Rodion - 27 Listopada 2013, 12:34

Grupa gwiezdna emitująca silne promieniowanie
Rafał - 27 Listopada 2013, 12:40

Trudno mówić o tym czym jest, bo to są tylko teorie. Nie wiadomo czym jest. Gdybyś zapytał co robi kwazar to nie byłoby problemu, to dokładnie wiadomo. Nie wiadomo natomiast jak on to robi, kto on w ogóle jest, skąd się wziął i dokąd zmierza :wink:

A teraz zagoogluję, bo może przez ostatnie kilka lat nauka i sztuka w tym względzie poszła naprzód. :D

Edit: faktycznie poszła, ale wiki podaje definicję miejscami sprzeczną.
Edit2: było spytać o najbardziej ulubione przez naukowców teorie na temat kwazarów :wink: :lol:

Luc du Lac - 27 Listopada 2013, 13:58

Rafał napisał/a

Edit: faktycznie poszła, ale wiki podaje definicję miejscami sprzeczną.

jestem na etapie pochłaniania cyklu programów BBC o kosmosie (Hawking,Cox itd) - więc kieruje się ichnimi wyjaśnieniami :)

Rafał - 27 Listopada 2013, 14:01

BTW, zawsze mnie intrygowało, że przy kolapsie pozostaje moment obrotowy odpowiedzialny za dżeta, a to by implikowało istnienie wewnętrznej struktury, której być w zasadzie nie powinno. IMO moment to może mieć dysk akrecyjny, a nie dziura. Gdyby dziura miała moment i dżeta z niego, to by była forma komunikacji, czyli złamanie reguł gry. To się nie klei.

Edit: ktoś wie czy zaobserwowano kiedykolwiek dżeta bez dysku? Jeśli nie to Hawking się myli i moment się nie przenosi podczas kolapsu, dodatkowo nie bangla wypromieniowanie niestrawionych resztek w czasie, to powinien być błysk jak supernowej, nie agonia rozciągnięta na lata, bo gdyby tak było to wypromieniowanie resztek przesunęło by się gdzieś w kilometrowe częstotliwości radiowe. A nie ma tak, sieje głównie w rentgenie.

Luc du Lac - 28 Listopada 2013, 10:08

nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem - ale wydaje mi się że jest to moment obrotowy wywołany jest przez dziurę + jeszcze działające siły wciąganej materii + oddziaływanie galaktyczne.
sama dziura nie wiruje

jako że nikt inny nie podejmuje się odpowiedzi, to:

kwazarem kiedyś nazywano gwiazdę którą wielokrotnie silniej emituje energię niż powinna.
dopiero obserwacje przez Hubbla (tego z kosmosu:) )wykazały że kwazary to całe galaktyki orbitujące dookoła czarnej dziury i będące na etapie wchłaniania przez nią materii tejże.

ok. to następne pytanie - zejdźmy na "Ziemię"
na jakim najodleglejszym obiekcie człowiek postawił (pośrednio) "stopę"

Partner forum