Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
Anonymous - 30 Maj 2011, 12:07
Cytat | Ja Cię nie mogę. Im już totalnie odbija. Nowe państwo może będę organizować? Rząd na uchodźstwie? |
Dopiero teraz to zauważyłeś? Tusk nie jest idealny, ale przynajmniej nie robi takich głupot. I jest miłośnikiem fantastyki.
Agi - 30 Maj 2011, 12:11
Właśnie w Trójce rozmawiają na temat państwa opiekuńczego. Proponuję posłuchać, co specjaliści i słuchacze mają na ten temat do powiedzenia.
Fidel-F2 - 30 Maj 2011, 12:27
Tantal napisał/a | Tobie się wydaje, że mnie złapałeś, ale tak nie jest. | acha, bo Ty tak twierdzisz? ale argumentów jak na razie nie pokazałeś żadnych, null, zero, ani jednego
Gacie Ci sie na kostkach zaplątały, przedszkolak by Cię złapał.
NURS - 30 Maj 2011, 15:04
Tantal napisał/a | NURS napisał/a | Oczywiście, znowu sadzisz dyrdymały. Pomyśl, ojciec pijak ma 6 dzieci. Jak nie dostanie zapomóg, musi na nie zarobić, jak mu bedziesz je karmił i przyodziewał, to zostanie mu więcej pieniędzy na co? Na picie właśnie. Patrzysz na świat jakbyś wczoraj z Marsa przyleciał |
Nie sadzę dyrdymałów. Ty upraszczasz wszystko do takiego schematu, żeby wyszło na gorsze. Obiady w szkołach, zbiórki żywności, albo przekazywanie ubrań (tak jak to robi PCK) i kupno książek - to też ojciec przepije? Pomyśl, zanim uznasz coś za dyrdymał. |
No właśnie, ja myślę, ty gadasz o ideach. Te wszystkie zasiłki i zapomogi zdejmuja obowiązki z głów meneli, więc ci mają kiedy i za co chlać i płodzić kolejne dzieciaki. Ja nie upraszczam, ja ci opisuje do uproszczonego schematu kolejne elementy. to ty przedstawiasz problem w kategorii czarny-biały, bez odcieni szarości. Zauważ.
Cytat | Cytat | Kai ma rację, większość dzieci z patologicznych rodzin idzie w ślady rodziców, choćby dlatego, ze sa od urodzenia wykluczone przez lepsze otoczenie. U nas problem dopiero się rodzi, dlatego warto popatrzeć na społeczeństwa, które borykają się z nim od dziesięcioleci, jak na przykład USA. |
I co w takim razie sugerujesz? |
Nic. Bo niewiele da sie zrobić w tej sprawie, co pokazuja przykłady większych i zamożniejszych społeczeństw. To ty masz nadzieję, ze dając im coś za darmochę, zmienisz sytuację. Zrozum to wreszcie, oni są balastem dla reszty społeczeństwa. Chcesz się rpzekonać, zaproponuj im pracę, zobaczysz jak to się skończy
Tantal - 30 Maj 2011, 15:20
nureczka, Żerań, Agi, wieczorem napiszę coś więcej w odpowiedzi A tak na krótko, żeby było jasne: nie jestem socjalistą! ;D
NURS, no ba ja cholera nie potrafię zaakceptować tego, że mamy zostawić takie dzieciaki z tyłu, jak stado dzikich zwierząt. Każdy powinien dostać szansę. Nawet latorośle menela. Może to niezbyt wyrachowane z mojej strony, ale po prostu tak jest.
Uwierz mi, że jak oglądam telewizję i widzę parę krzyczącą, że należy im się od państwa pomoc, bo przecież mają 8 dzieci (wczorajsze Wiadomości czy Fakty) to w pierwszej chwili krew mnie zalewa, bo przecież jak wiedzieli, że ich nie stać, to bo po te dzieciaki robili? Ale zaraz dociera do mnie, że przecież ta ósemka nie jest niczemu winna :/
jewgienij - 30 Maj 2011, 15:29
A Tantal podoba mi się. Wszedł i od razu ma swoje zdanie, ale broni argumentami, nie tak jak te sieroty z pilipiukowego wątku, których ksywek nikt już nie pamięta. Wprawdzie katolik, ale nikt nie jest doskonały.
Jak tak dalej pójdzie, będzie fajny forumowicz.
Tantal - 30 Maj 2011, 15:32
jewgienij napisał/a | Wprawdzie katolik, ale nikt nie jest doskonały. |
ROFL Dosłownie
nureczka - 30 Maj 2011, 16:33
jewgienij napisał/a | A Tantal podoba mi się. Wszedł i od razu ma swoje zdanie, ale broni argumentami, nie tak jak te sieroty z pilipiukowego wątku, których ksywek nikt już nie pamięta. Wprawdzie katolik, ale nikt nie jest doskonały.
Jak tak dalej pójdzie, będzie fajny forumowicz. |
Jak długo ktoś dyskutuje bez inwektyw ma pełne prawo mieć odmienne poglądy.
(aczkolwiek błędne, oczywiście )
Anonymous - 30 Maj 2011, 16:49
Jak wiadomo, są trzy rodzaje prawd, więc póki nie ma inwektyw - proszę bardzo:)
Cytat | NURS, no ba ja cholera nie potrafię zaakceptować tego, że mamy zostawić takie dzieciaki z tyłu, jak stado dzikich zwierząt. Każdy powinien dostać szansę. Nawet latorośle menela. Może to niezbyt wyrachowane z mojej strony, ale po prostu tak jest.
Uwierz mi, że jak oglądam telewizję i widzę parę krzyczącą, że należy im się od państwa pomoc, bo przecież mają 8 dzieci (wczorajsze Wiadomości czy Fakty) to w pierwszej chwili krew mnie zalewa, bo przecież jak wiedzieli, że ich nie stać, to bo po te dzieciaki robili? Ale zaraz dociera do mnie, że przecież ta ósemka nie jest niczemu winna :/ |
Wtrącę się na moment, jeżeli pozwolicie. Dzieci nie mogą odpowiadać za grzechy rodziców, prawda. Tyle że przyznawanie pomocy takiej rodzinie wcale nie poprawia ich egzystencji, a prowadzi do stagnacji. Po co mamy pracować, skoro państwo daje? A za dzieciaka dostajemy becikowe. Wiec zróbmy jeszcze jednego. Przesadzam? Być może. Najgorsze jest jednak co innego - skrajność. Bo coraz częściej słychać na przykład przypadki o dzieciakach, które odbierano rodzicom za biedę właśnie. I to już jest nie w porządku (vide absurdalny i przerażający przypadek rodziny Szwaków, w której lekarze bez pytania wysterylizowali matkę, bo miała za dużo dzieci). Chcecie Szwecji? Proszę bardzo, nie mam nic przeciwko pewnym elementom socjalu, ale poczytajcie na przykład o szwedzkiej eugenice społecznej, z którą Szwedzi dopiero niedawno się zaczęli rozliczać. W ramach państwa opiekuńczego sterylizowano osoby chore psychicznie. Faszystowskie Niemcy? Nie, lata 70 w Szwecji. Dlatego zamiast bezkrytycznie patrzeć na model państwa opiekuńczego, trzeba patrzeć na przeszłość.
E: Kolejna ofensywa dyplomatyczna Polski w Afryce Północnej. Oczom nie wierzę. Czyżby to była zaplanowana strategia? Jeśli tak, to powinniśmy odwiedzić też Egipt. Wygląda na to, że to będzie bardzo ciekawa prezydencja.
feralny por. - 30 Maj 2011, 17:24
Wy się jakimiś dydrymałami zjmujecie, a tu dywersanci:
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Tantal - 30 Maj 2011, 19:04
Żerań napisał/a | yle że przyznawanie pomocy takiej rodzinie wcale nie poprawia ich egzystencji, a prowadzi do stagnacji. Po co mamy pracować, skoro państwo daje? A za dzieciaka dostajemy becikowe. Wiec zróbmy jeszcze jednego. Przesadzam? Być może. |
Ale widziałeś co pisałeś wyżej? Można pomagać w sposób "bezgotówkowy".
Takie sprawy to ogólnie kwestia trudna i nie czarno-biała, ale ja mówiłem w sensie ogólnym, że dziecko nie zawiniło temu jakich ma rodziców, dlatego nie można odbierać mu szansy. Niestety niejednokrotnie sąd musi podjąć decyzję o odebraniu dziecka, no bo tylko w ten sposób chyba można zmusić rodziców do pracy.
Żerań, nie chcę socjalizmu, socjaldemokracji itp. wręcz ich nie lubię. Wiem, że przy ludziach, którzy prezentują opcję zaawansowanej liberalizmu wypadam jak socjalista, ale uwierzcie mi, że daleko mi do tego.
Uznaję jedynie to, co konieczne dla tego, by państwo rzeczywiście spełniało swą rolę.
feralny por. napisał/a | Wy się jakimiś dydrymałami zjmujecie, a tu dywersanci: |
Hahaha, to się Macierewicz spoci. Ależ ja nie lubię tego gościa, wielki reformator-rozpierd...acz WSI.
Cytat | Jak długo ktoś dyskutuje bez inwektyw ma pełne prawo mieć odmienne poglądy.
|
Rzekłbym nawet, iż to mnie do tej pory (kilka razy) traktowano z niską kulturą Ja dzielnie się nie odwdzięczyłem.
Aczkolwiek moja racja jest racja najmojsza.
Matrim - 30 Maj 2011, 23:30
O jaaa, najlepsza minister spraw zagranicznych w historii przemówiła:
Prawdziwy powód przyjazdu Obamy
... żeby kondominium nie było. Żeby... no, ale... Nie liczenie na poparcie Polonii w wyborach, nie walka o głosy Żydów, nawet nie po Wieśka przyjechał. Ale przyjechał chronić. Nas. I już kondominium nie będzie. Cieszmy się?
Fidel-F2 - 30 Maj 2011, 23:34
jakie kondominium? objaśni mi ktoś o co chodzi? bo nijak nie łapię kontekstu
Agi - 30 Maj 2011, 23:36
http://wpolityce.pl/view/...rzeciw_PiS.html
Cytat | Platforma i jej zaplecze doskonale zdają sobie sprawę, że Polska, która uczci pamięć Lecha Kaczyńskiego nie będzie tą Polską, której oni chcą (...) Tak jak Piłsudski nie mógł być symbolem PRL. Tak samo Lech Kaczyński - przy całej nieporównywalności postaci - nie może być symbolem kondominium rosyjsko-niemieckiego w Polsce – mówi Kaczyński. |
Tantal - 30 Maj 2011, 23:38
Matrim, czuje się teraz taki suwerenny!
Obama to Czarny Mesjasz, już nie tylko lewicy, ale i Polski!
Fidel-F2 - 30 Maj 2011, 23:38
O koorwa
Agi - 30 Maj 2011, 23:39
Tantal napisał/a | Matrim, czuje się teraz taki suwerenny!
Obama to Czarny Mesjasz, już nie tylko lewicy, ale i Polski! |
Tantal, piszesz bzdury z premedytacją, czy samo wyszło?
Tantal - 30 Maj 2011, 23:40
Agi, a wiesz co to ironia/żart?
Matrim - 30 Maj 2011, 23:42
Fidel-F2, w punkt Moja pierwsza reakcja była identyczna.
Agi - 30 Maj 2011, 23:42
Tantal napisał/a | Agi, a wiesz co to ironia/żart? |
Tantal, wiem, tylko akurat jakoś słabo Ci wyszło.
Tantal - 30 Maj 2011, 23:43
Cytat | Tantal, wiem, tylko akurat jakoś słabo Ci wyszło. |
Dlaczego? Jak dla mnie całkiem w kontekście (pisowkich wypowiedzi) i śmiesznie.
Zrobiłem coś złego, że tak reagujesz?
Agi - 30 Maj 2011, 23:44
Cytat | Zrobiłem coś złego, że tak reagujesz? |
Dopóki nie reaguję na pomarańczowo, nie musisz czuć się zagrożony.
Tantal - 30 Maj 2011, 23:45
Agi napisał/a | Dopóki nie reaguję na pomarańczowo, nie musisz czuć się zagrożony. |
Ale nadal mi przykro ;/
Fidel-F2 - 30 Maj 2011, 23:49
Trzeba by się zacząć zastanawiać kto płaci Kaczyńskiemu za niszczenie Polski.
Agi - 30 Maj 2011, 23:50
Tantal napisał/a | Ale nadal mi przykro ;/ |
Dlaczego Ci przykro?
Nikt nam nie zagwarantował przy urodzeniu pełnego zrozumienia i akceptacji wszystkiego co powiemy lub napiszemy. Ja nie oczekuję aplauzu po każdym poscie.
Fidel-F2 napisał/a | Trzeba by się zacząć zastanawiać kto płaci Kaczyńskiemu za niszczenie Polski. |
On to robi w czynie społecznym.
Fidel-F2 - 30 Maj 2011, 23:52
Agi napisał/a | On to robi w czynie społecznym. | Świat pełen jest rozmaitych cudaków ale czy to możliwe by był aż tak durny?
Tantal - 30 Maj 2011, 23:53
Agi napisał/a | Ja nie oczekuję aplauzu po każdym poscie. |
Aplauzu nie, ale żeby od razu żart niewinny bzdurami nazywać? Toż to dotknąć może.
Fidel-F2 napisał/a | Trzeba by się zacząć zastanawiać kto płaci Kaczyńskiemu za niszczenie Polski. |
A to coś zburzył? On jest obłąkany, odpuśćcie mu.
Agi - 30 Maj 2011, 23:53
Obawiam się, że w dodatku jest przekonany o słuszności tego co głosi i robi.
Matrim - 30 Maj 2011, 23:53
W czynie, jak w czynie. Mnie się czasami wydaje, że jednak hobbystycznie.
A na marginesie kondominium... Jeśli obywatele przestaną się bać Kaczyńskiego-premiera, to trzeba ich zacząć straszyć Fotygą-MSZ - mnie to skutecznie przeraża.
Agi - 30 Maj 2011, 23:54
Tantal napisał/a | Toż to dotknąć może. |
Ale nie zamkniesz się w sobie?
|
|
|