Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
feralny por. - 28 Maj 2011, 18:30
Żerań napisał/a | Rząd Tuska zrobił przynajmniej jedną bardzo ważną reformę, której PiS nie zrobił - uzawodowienie armii i zniesienie poboru. | Przy czym sposób w jaki ta reforma została przeprowadzona woła o pomstę do nieba, a jej głównym skutkiem jest obezwładnienie WP na co najmniej dekadę. Zakładając optymistycznie, że szkody w ogóle da się naprawić. NURS napisał/a | wydobycie gazu u nas powinno być prowadzone przez nas a nie przez kogoś, komu wisi, co potem zostanie | Zakładając, że to nie na jedno wychodzi.
NURS - 28 Maj 2011, 18:54
Tantal napisał/a | NURS napisał/a | Nawołujesz do robienia reform, ale pierwszy zaczniesz palić opony, jak ci je zaczną wprowadzać. |
No proszę, nie znamy się specjalnie a już wiesz co bym zrobił. Rozumiem, że ja to ten motłoch?
Jak dla mnie to po prostu na razie wygląda tak, że mało się robi, by oszczędzać, a zamiast tego od razu leci się po pieniądze od podatników. |
Żal mi cię, chcesz dyskutowac, a bladego pojęcia nie masz, na czym ta dyskusja polega. Nie musze cię znać osobiście, zeby wiedzieć (po tekstach) jaki jesteś roszczeniowy. Ten rząd to, ten rzad tamto... reform ci nie robi. A wiesz jak się oszczędza te pieniądze? Zabietrając je mnie, tobie i innym. Nie ma innej metody. Wszystkie pieniądze państwa to bezpośrednio albo pośrednio pieniądze podatników.
Cytat | NURS napisał/a | Nie jestem ekofaszysta, ale wydobycie gazu u nas powinno być prowadzone przez nas a nie przez kogoś, komu wisi, co potem zostanie. |
Nawet sam tak jeszcze niedawno myślałem. Tylko, że my nie mamy technicznych możliwości, potrzebujemy ich pomocy. Przynajmniej na początku. Ale mówisz serio, jak ekofaszysta. |
Nawet faszyści, nie eko, ale ci normalni, czasem miewali rację. Nie wstydze się mieć podobnego (ale nie takiego samego) zdania, jak ekofaszyści w tej materii, bo wiem, jak amerykański kapitał traktuje takich leszczy, jak my, kiedy jest szansa na wydojenie. A my damy im wszystko w zamian za nic, jak za F16.
Cytat | Sandman napisał/a | Nie da się rozpatrywać sytuacji każdego państwa osobno w oderwaniu od sytuacji panującej na świecie. |
Jasne, i dużo z tego co napisałeś niżej to jest prawda. Ale jednocześnie, nie można twierdzić, że każde zło w Polsce wynika z sytuacji na świecie, prawda? |
nie każde, ale te, które ty wymieniasz na pewno
Sandman - 28 Maj 2011, 19:22
Tantal napisał/a | Sandman napisał/a:
Nie da się rozpatrywać sytuacji każdego państwa osobno w oderwaniu od sytuacji panującej na świecie.
Jasne, i dużo z tego co napisałeś niżej to jest prawda. Ale jednocześnie, nie można twierdzić, że każde zło w Polsce wynika z sytuacji na świecie, prawda? |
Pokaż mi proszę, w którym miejscu napisałem, że każde zło w Polsce wynika z sytuacji na świecie? Jeśli nie zrozumiałeś, pisałem o kryzysie i o tym, że się nie skończył i jeszcze trochę nas pognębi. Nigdzie, ani słowem nie sugerowałem, że wszystko co się dzieje w Polsce wynika ze światowego kryzysu.
Co do reform, wszyscy ich chcą, jasne, ja też, tyle tylko, że trzeba realnie spojrzeć na sytuację w kraju, było nie było nadal socjalistycznym, bo sloganami to możemy sobie w knajpie przy piwie rzucać.
"ZUS jest do d..." no jest, prawda, tylko co dalej. System emerytalny jako całość jest pozostałością po czasach wiadomo jakich. Teraz pomyślmy, co byśmy chcieli. Ja osobiście nie miałbym nic przeciw, żeby ZUS zlikwidować, teraz są dwie drogi, przymusowe oszczędzanie na emeryturę + ubezpieczenie rentowe, lub całkowicie dobrowolne. Jedno i drugie wiąże się z tym, że państwo olewa całkowicie co będzie ze mną na starość. Mnie pasuje. Wiem, że gdybym kasę przekazywaną na ZUS wpłacał sobie co miesiąc na fundusz, miałbym zapewnioną spokojną starość i dodatkowo pewność, że te pieniądze dostaną moi bliscy po mojej śmierci. Ci, którzy przepiją teraz kasę, na starość muszą się liczyć z kwaterunkiem pod mostem. Nic nowego. Tylko jest jeden szkopuł, który to wszystko hamuje. Co zrobić z ludźmi, którzy teraz są na emeryturze? Przecież ich emerytury idą z kasy, którą my teraz wpłacamy. Jak przeprowadzić taką reformę? Co z ludźmi, którym został rok czy pięć do emerytury? Zreformujmy ZUS! Jasne, tylko, że to jest bomba, której żaden saper nie chce się tknąć. Robione są jedynie ruchy pozorne i jakieś zmiany kosmetyczne. Inna sprawa, że ta bomba i tak pewnego pięknego dnia wybuchnie...
Następna kwestia na bank będzie mało popularna, bo na forum jest trochę studentów
Szkolnictwo, szeroko pojęte. Dla mnie studia powinny być płatne. Wszystkie. Jest ktoś wybitnie zdolny, a nie stać go - stypendium. Reszta? Albo niech znajdzie sobie pracę z której je opłaci, albo liczy na rodziców, ale nie na mnie. Bo niby z jakiej racji mam fundować z podatków naukę komuś, kto się buja po kilku kierunkach, co roku na innym, świetnie się bawiąc w internacie, od czasu do czasu wpadając do mamusi na obiadki i zostawić pranie? Nie każdy musi być magistrem. Uogólnienie? Jasne, ale czy duże? Sprzeczałbym się. Napiszę jak wygląda w mojej firmie sytuacja z przyjęciem nowych pracowników jeśli są prosto po studiach. Mają papierek, mgr przed nazwiskiem, wymagania płacowe i zero wiedzy. Nadają się tylko do tego, żeby dokumenty kserować. Wyszkolenie pracownika po studiach, z którego coś będzie zajmuje nam od 2 do 4 lat. Nie mówię tu o uczeniu go jakichś tajników zawodu. Ci ludzie najczęściej nie mają nawet podstaw. Co jest przyczyną? Kadra na uczelniach ucząca jedynie teorii, często już nieprzystającej do zmian jakie zaszły w przepisach w ostatnim czasie, oraz zwykłe chamskie i burackie oszustwa, na które wszyscy przymykają oko. Zamiast nauki, ściąganie na kolokwiach, egzaminach i gdzie się tylko da. Najgorsze jest to, że panuje jakieś takie społeczne przyzwolenie na ściąganie. Nie ściągasz jesteś frajer, po co się uczyć? W stanach na uczelni jest to niedopuszczalne. Student przyłapany na ściąganiu jest wyrzucany z wilczym biletem, bez możliwości kontynuacji studiów na innej uczelni.
Są też porządni studenci, uczący się itd, itp, Tylko co z tego, nadal nie widzę powodu, żeby studiowali z moich podatków. Bo chcą, mają takie widzimisię? Fajnie, ja chcę mercedesa i co z tego? Nie każdy musi skończyć studia zaraz po szkole średniej, co więcej nie każdy musi skończyć studia w ogóle.
Uczelnie powinny zapewniać studentom praktyki w zawodzie, przygotowywać ich, żeby po uzyskaniu tytułu mogli znaleźć pracę w swoim zawodzie i rozpocząć ja pod czyimś nadzorem, ale nie wypuszczać ludzi, którzy przychodzą do pracy i zderzają się z rzeczywistością, w której nie mają pojęcia o pracy, którą chcą wykonywać. Oczywiście nie odnosi się to do wszystkich kierunków, ale niestety do większości.
Teraz proszę sobie wyobrazić ryk jaki się podniesie przy próbie wprowadzenia odpłatnych studiów.
To oczywiście wierzchołek góry lodowej pt reforma szkolnictwa, bo za tym musi iść dostosowanie programu, reorganizacja prac badawczych na uczelniach, bo na wielu jest potencjał ludzki, ale nie ma możliwości na prowadzenie badań, zmiany w szkolnictwie na poziomie średnim, opieka nad uczniami, rozpoznawanie ich potencjału i ukierunkowywanie ich (nie narzucanie czegokolwiek), wprowadzenie równości studentów z jednoczesnym osłabieniem korporacyjności (w tej chwili np studenci kończący prawo nie mają żadnych szans na aplikację, jeśli nie mają żadnego prawnika w rodzinie), itd.
To wszystko są reformy na lata, opracowanie tego tak, żeby miało to ręce i nogi, to kwestia kilku lat, o wprowadzeniu nie wspominam. Żeby nie było, w żaden sposób nie usprawiedliwiam rządu, czy nie bronię go. Nie musi zreformować wszystkiego na raz i dogłębnie. Można to robić małymi krokami. Niestety wszyscy się boją tych zmian, bo są niepopularne i odbiją się na słupkach.
Na razie tyle. Reform potrzebnych jest oczywiście multum, ale o tym może później Opisywania reformy służby zdrowia mógłbym nie przeżyć.
Anonymous - 28 Maj 2011, 19:50
Tak na szybko jeszcze. Tantal pytał o konkrety, które dała nam wizyta Obamy - KLIK. Trochę tego się uzbierało, chociaż spektakularnego podpisywania umów zabrakło. Najważniejsze jest to, o czym i ja mówiłem na forum: dyplomatyczne know-how zamiast czołgów, jeśli chodzi o Tunezję i Arabską Wiosnę Ludów. Żeby tylko za tym poszły konkrety, bo obawiam się, że staniemy w miejscu i nic nie zrobimy. Niemniej jednak to znak, że może zaczynamy wreszcie tworzyć jakąś długofalową politykę.
aniol - 28 Maj 2011, 20:14
w calej rozciaglosci popieram, a w kwestii platnych studiow popieram po stokroc
Chal-Chenet - 28 Maj 2011, 20:28
Offtop: to już 666 stron. Tak jakoś sentymentalnie się zrobiło...
Tantal - 29 Maj 2011, 00:19
Żerań napisał/a | Rząd Tuska zrobił przynajmniej jedną bardzo ważną reformę, której PiS nie zrobił - uzawodowienie armii i zniesienie poboru. |
Jak mogłem przegapić tego rodzynka
Ja jestem zwolennikiem nie poboru może, ale obowiązkowego podstawowego przeszkolenia wojskowego. A to co teraz mamy z wojska to parodia. Oby przez najbliższe 2 dekady nie było wojny, bo polegniem.
NURS napisał/a | Nawet faszyści, nie eko, ale ci normalni, czasem miewali rację. Nie wstydze się mieć podobnego (ale nie takiego samego) zdania, jak ekofaszyści w tej materii, bo wiem, jak amerykański kapitał traktuje takich leszczy, jak my, kiedy jest szansa na wydojenie. A my damy im wszystko w zamian za nic, jak za F16. |
F-16 to był najzwyklejszy przetarg. Mieliśmy do wyboru również Eurofighter'y. W Libii dały czadu - jeden z drugim padały z przyczyny awarii.
Nie rozumiem Twoich obaw. Przecież nie ma żadnych badań, które potwierdzałyby negatywny wpływ łupków na środowisko. Są tylko krzyki ekofaszystów inspirowanych przez tych, którym nasz gaz nie na rękę.
Obecnie nie ma możliwości, byśmy wydobywali łupki samodzielnie. Jak już wspomniałem: z początku sam się oburzałem, że jak to tak, Amerykanów znowu mieszać, że przecież to nasze... Z tego co potem się dowiedziałem, wynikało jasno, że my nie mamy technologii, doświadczenia - pieniędzy. Chociaż te ostatnie można by uciułać, bo jeśli kalkulacje okażą się prawdziwe, to nieźle na gazie zarobimy.
NURS napisał/a | Żal mi cię, chcesz dyskutowac, a bladego pojęcia nie masz, na czym ta dyskusja polega. |
Swój żal oszczędź dla siebie, bo mi nie jest potrzebny. Wiem na czym polega dyskusja. Niestety Twoje zdolności czytania ludzi Cię zawiodły. Jeżeli przedstawiono by nam - i wprowadzono - pakiet przejściowych reform, które miałyby za zadanie poprawę sytuacji państwa, to uwierz mi, że zrozumiałbym potrzebę zaciskania pasa.
Ale nasz dług nie urósł w jeden dzień. Wcześniej nie reagowano w żaden sposób (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), dlaczego?
W - bodaj - 2008 roku byłem dumny, że nasz rząd jako jedyny zdołał zrobić antykryzysowy unik. Inwestowano tam gdzie było to potrzebne, gdzie indziej dokonano jednorazowych cięć, nie interweniowano w rynek, a ten odwdzięczył się za to stabilizacją, a nawet wzrostem. Wszystko super - jestem zadowolony z Tuska i jego ekipy.
Minęły 3 lata, sytuacja na Zachodzie osiągnęła spokój, pkb rośnie, przemysł się rozwija. Wiem, że ceny również tam podskoczyły, ale im rosną płace (przynajmniej na papierze).
A my co? Rynek notuje wzrosty, pkb państwa wzrasta. Super. Ale jeszcze szybciej rośnie zadłużenie i ceny produktów spożywczych. I wiesz do jakiego wniosku dochodzę? Że tak jak w 2008r. największą zasługą rządu było zostawienie gospodarki w spokoju, tak teraz jest to jego błąd.
Piszesz, że przykłady, które wymieniłem to wina kryzysu.
Dobrze, spójrzmy więc:
Wzrastają ceny na przejazdy PKP - czy kolei poprawia jakość? Wręcz przeciwnie, mamy paraliż. Ach, więc pewnie to oszczędności antykryzysowe? Nie. Prezesi poszczególnych spółek przyznają sobie wysokie premie.
Wprowadzamy płatny drugi kierunek? Wspaniale. Jak to argumentujemy? Tym, że wielu studentów traktuje go olewczo, a podatnicy za to płacą. Pytanie: dlaczego zatem musimy płacić za niego przed rozpoczęciem I roku, a nie np. w przypadku niepowodzenia, nie osiągnięcia określonego odgórnie poziomu ocen?
Dlaczego czepiam się vatu, skoro deklaruję chęć reform? Bo to jedyna sensowna rzecz, którą poczyniono w kierunku opanowania sytuacji. W sumie fajnie - podniosą podatek, przeczekamy, pocierpimy, a państwo wyjdzie obronną ręką. No tak. Ale w tym samym czasie nie dokonuje się żadnych oszczędności w sektorach przynoszących długi, a niepotrzebnych, ale np. zwiększa się kadrę urzędniczą. Nie inwestuje się w to co może się wkrótce zwrócić, a sprzedaje się Lotos, spółkę przyszłościową. Nie wspominając już o tym, że z punktu widzenia państwa - strategiczną. Mam się cieszyć, że zamiast tego może się ona stać kolejną zabawką do straszenia Polaczków w rękach Rosjan?
Nie jestem ślepym przeciwnikiem PO i gabinetu Tuska, tak jak i nie jestem zwolennikiem którejkolwiek z sejmowych partii. A chyba w ten sposób zostałem odebrany, być może przez moje skrótowe odpowiedzi. Co więcej, jestem byłym zwolennikiem Platformy. Ale od tamtego czasu nieco ewoluowały moje poglądy i teraz np. nie popieram planów komercjalizacji szpitali, i innych takich.
Zrobiłem taki lekki zwrot w stronę rozwiniętego socjalu.
Jeśli już ktoś tak bardzo pragnie mnie zaszufladkować to powiem Wam, moi mili, że najbardziej cieszyłbym się z koalicji PiS-PO bez Jarka i bez Tuska jako premiera Wtedy miałbym gwarancję działań wyważonych. Głupie marzenia, wiem...
Sandman, w całej rozciągłości się nie zgadzam, a w kwestii płatnych studiów najbardziej. Tak, jestem studentem, nie da się ukryć.
Ale to co napisałeś ogólnie stoi w sprzeczności z moim poglądem na państwo, które takie rzeczy jak edukacja (w tym szkolnictwo wyższe) powinno zapewniać. Sandman napisał/a | Bo niby z jakiej racji mam fundować z podatków naukę komuś |
Fundujesz tysiąc innych rzeczy. Taka rola państwa, że się składamy na siebie. Ty pewnie też nie raz z tej pomocy skorzystałeś, a i jak Ci się w życiu nie poszczęści (czego nie życzę) - będziesz korzystał.
Nie wiem jak jest na innych uczelniach, ale u mnie, na moim kierunku bez praktyk będziesz nikim. I mówię to jako humanista. Z tego co wiem, to uczelnie techniczne to czysta praktyka. Przynajmniej te dobre.
Dlatego popieram część reformy szkolnictwa wyższego rządu (w sumie to popieram całą ustawę poza tą opłatą za drugi kierunek, ale to nie tylko o ustawie mowa), z szczególnym uwzględnieniem stworzenia Uczelni-okrętów flagowych. Nie ma sensu inwestować kasy w uniwersytety o niskiej reputacji i beznadziejnym poziomie nauczania. Trzeba zrobić wszystko, by UJ i UW miały szanse konkurować z Zachodem.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
PS
Zresztą, doszedłem do wniosku, że w pewnych kwestiach zwyczajnie nie możemy dojść do porozumienia, bo mamy odmienne poglądy na to jak problem trzeba rozwiązać. Możecie nazywać moje stanowisko głupim, ja przez kulturę tak waszego nie nazwę, ale dla mnie będzie miało taką samą wartość jak dla Was to co myślę ja.
Rafał - 29 Maj 2011, 01:07
Sandman, piąteczka.
Tantal napisał/a | Z tego co wiem, to uczelnie techniczne to czysta praktyka. Przynajmniej te dobre. | E tam. Po studiach dwa lata w gumofilcach i dopiero może czegoś się nauczysz.
A propos Obamy, jak rozumiem, nadal odstawiamy pozycję "Azor proś" w sprawie wiz do USA. A bimba mi to i powiewa. Nie, wróć, źle napisałem, zażenowany jestem. Proponuję wydalić konsulat USA z Krakowa wraz z personelem jako persona non grata. Jakie właściwie korzyści mamy ze Stanów?
Sandman - 29 Maj 2011, 01:20
Wytłumacz mi proszę, dlaczego państwo z moich podatków ma Tobie zapewniać edukację wyższą? Jest ona niezbędna do życia? Jest dobrem podstawowym? Nie. Więc załatw sobie ją proszę we własnym zakresie.
Państwo ma zapewniać podstawowe potrzeby:
bezpieczeństwa zewnętrznego - wojsko, wywiad, służby dyplomatyczne
bezpieczeństwa wewnętrznego - policja, kontrwywiad, sądownictwo
szkolnictwo na poziomie podstawowym i średnim
gospodarka zasobami naturalnymi
częściowa opieka społeczna
mecenat kultury i sztuki
To w zasadzie wszystko.
Tantal napisał/a | Fundujesz tysiąc innych rzeczy. Taka rola państwa, że się składamy na siebie. Ty pewnie też nie raz z tej pomocy skorzystałeś, a i jak Ci się w życiu nie poszczęści (czego nie życzę) - będziesz korzystał. |
Nie chcę fundować tysięcy innych rzeczy. To socjalistyczne podejście na zasadzie mnie się należy mnie wkurza. Jeśli sobie na to nie zapracuję, to nic mi się nie należy. Hipokryzja rządzących i populizm w tym zakresie mnie odrzucają. Kiedy spadł autokar z pielgrzymami we Francji szlag mnie chciał trafić. Premier pojechał na miejsce wypadku i od razu wziął się za rozdawanie kasy rodzinom ofiar tragedii. Piękny gest. Znowu z mojej kasy z podatków ktoś sobie słupki podbija. Jasne stała się tragedia, zginęli ludzie. W czym byli lepsi od tych którzy samotnie codziennie giną w wypadkach na drogach. Czemu na miejsce ich śmierci nie przyjeżdża premier, czemu ich rodziny nie dostają zapomogi. To samo z powodzią w tamtym roku. Osoby ubezpieczone olano, nieubezpieczone dostały zapomogi i rekompensaty. Dlaczego? Bo cwaniakowali i od początku wychodzili z takiego założenia, że nie będą się ubezpieczać, w razie czego państwo pomoże.
Wracając jeszcze do studiowania. Jak wspominałem, mam się zrzucać na studenta, którego po studiach jeszcze raz muszę z własnej kasy szkolić i poświęcać mu czas. To już jest szczyt absurdu. Chcesz reform, ale takich, które broń Boże nie zachwiałyby Twoją pozycją. Jasne. Najlepiej robić je kosztem innych, ode mnie wara. Prawda? Jakie to wygodne. Zrzućcie się na mnie, a ja się będę uczył, albo nie. Prześlizgnę się i papierek dostanę, albo skończę na 3 roku bo to nie dla mnie. Państwo przecież musi... A mnie jakoś merca nie chce zafundować.
Państwo powinno zapewniać dobrą edukację, zgadzam się, ale odpłatnie.
Tantal napisał/a | Sandman, w całej rozciągłości się nie zgadzam, a w kwestii płatnych studiów najbardziej. Tak, jestem studentem, nie da się ukryć. |
W takim razie gdzie się nie zgadzasz w sprawie ZUS-u?
NURS - 29 Maj 2011, 09:46
Tantal napisał/a | Żerań napisał/a | Rząd Tuska zrobił przynajmniej jedną bardzo ważną reformę, której PiS nie zrobił - uzawodowienie armii i zniesienie poboru. |
Jak mogłem przegapić tego rodzynka
Ja jestem zwolennikiem nie poboru może, ale obowiązkowego podstawowego przeszkolenia wojskowego. A to co teraz mamy z wojska to parodia. Oby przez najbliższe 2 dekady nie było wojny, bo polegniem. |
A teraz usiądź i się zastanów, na ciul nam potężna armia? Kto nas ma zaatakować i czy bedąc częścią NATO zostanie zaatakowana Polska, czy wlaśnie pakt, który ma się czym bronić. pobór to największy debilizm, znam przynajmniej tuzin fajtłap, które prędzej zabiją siebie, niż kogoś innego, a dwa lata odbebniły czyszcząc kible.
[quote="NURS"]Nawet faszyści, nie eko, ale ci normalni, czasem miewali rację. Nie wstydze się mieć podobnego (ale nie takiego samego) zdania, jak ekofaszyści w tej materii, bo wiem, jak amerykański kapitał traktuje takich leszczy, jak my, kiedy jest szansa na wydojenie. A my damy im wszystko w zamian za nic, jak za F16.
F-16 to był najzwyklejszy przetarg. Mieliśmy do wyboru również Eurofighter'y. W Libii dały czadu - jeden z drugim padały z przyczyny awarii.
Cytat | Nie rozumiem Twoich obaw. Przecież nie ma żadnych badań, które potwierdzałyby negatywny wpływ łupków na środowisko. Są tylko krzyki ekofaszystów inspirowanych przez tych, którym nasz gaz nie na rękę. |
Co do F-16 tak samo się psują. Ile z naszych jest uziemionych?
A ja rozumiem moje obawy i wyraźnie je wyłuszczyłem, było odpowiadać po przeczytaniu całości a nie pierwszego zdania. To nie USA jako państwo tu zainwestują tylko jeden z koncernów, tych samych, dla których zysk jest najważniejszy (pamiętasz wyciek ropy w zatoce?). O ile w samych stanach nie da się pofikać, i pilnuje się norm - albo wydobywa na takich zadupiach, że okiem sokolim nie zmierzysz - to u nas pójdą po linii najmniejszego oporu. A jak spojrzysz na mape terenów łupkonośnych, to zobaczysz, że moga nam załatwić pół maciupeńkiego kraju.
Cytat | Obecnie nie ma możliwości, byśmy wydobywali łupki samodzielnie. Jak już wspomniałem: z początku sam się oburzałem, że jak to tak, Amerykanów znowu mieszać, że przecież to nasze... Z tego co potem się dowiedziałem, wynikało jasno, że my nie mamy technologii, doświadczenia - pieniędzy. Chociaż te ostatnie można by uciułać, bo jeśli kalkulacje okażą się prawdziwe, to nieźle na gazie zarobimy. |
Kupuje się licencję, pożycza pieniądze i proszę. BTW nie wierzę, ze my, naród, który wymyślił niebieski laser i grafen, nie potrafimy opracować takiej technologii. Raczej ktoś chce, zebyśmy tej technologii nie mieli.
Cytat | NURS napisał/a | Żal mi cię, chcesz dyskutowac, a bladego pojęcia nie masz, na czym ta dyskusja polega. |
[Swój żal oszczędź dla siebie, bo mi nie jest potrzebny. |
Wolę cię nim obdarować.
Cytat | Wiem na czym polega dyskusja. Niestety Twoje zdolności czytania ludzi Cię zawiodły. Jeżeli przedstawiono by nam - i wprowadzono - pakiet przejściowych reform, które miałyby za zadanie poprawę sytuacji państwa, to uwierz mi, że zrozumiałbym potrzebę zaciskania pasa. |
Z twoich poprzednich postów wynika, ze nie rozumiesz zasad rządzących światem - spójrz ile osób prostowało rzucane tu tezy. Dlatego nie wierzę w to, że gdyby zrobiono co postulujesz (patrz posty np. Sandmana) to krzyczałbyś, ze rząd świnie itp, itd. To zresztą nie kwestia wiary, tylko czytania ze zrozumieniem stawianych tez. Ty w swoich postach nic, tylko narzekasz. A porównanie rzadów PiS i PO bez odniesienia się do kryzysu jest chyba matką wszystkich absurdów, jakie moga się pojawić w dyskusji na ten tamta. To jakby narzekać że w nocy gorzej widać niż w dzień a przecież doba jest ta sama.
Cytat | Ale nasz dług nie urósł w jeden dzień. Wcześniej nie reagowano w żaden sposób (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), dlaczego? |
Dług rośnie sukcesywnie, sięgnij po roczniki statystyczne w latach 2005-2007 miał też niezly przyrost. Wszyscy się teraz zadłuzają na potęgę. Prócz Chin
Cytat | W - bodaj - 2008 roku byłem dumny, że nasz rząd jako jedyny zdołał zrobić antykryzysowy unik. Inwestowano tam gdzie było to potrzebne, gdzie indziej dokonano jednorazowych cięć, nie interweniowano w rynek, a ten odwdzięczył się za to stabilizacją, a nawet wzrostem. Wszystko super - jestem zadowolony z Tuska i jego ekipy. |
Trudno, zeby nie być, skoro nas ten kryzys tak delikatnie obszedł.
Cytat | Minęły 3 lata, sytuacja na Zachodzie osiągnęła spokój, pkb rośnie, przemysł się rozwija. Wiem, że ceny również tam podskoczyły, ale im rosną płace (przynajmniej na papierze). |
przynajmniej na papierze. Grecja, Hiszpania, UIrlandia, Portugalia... wymieniac dalej?
Cytat | A my co? Rynek notuje wzrosty, pkb państwa wzrasta. Super. Ale jeszcze szybciej rośnie zadłużenie i ceny produktów spożywczych. I wiesz do jakiego wniosku dochodzę? Że tak jak w 2008r. największą zasługą rządu było zostawienie gospodarki w spokoju, tak teraz jest to jego błąd. |
A co ten rząd teraz robi z gospodarką, czego nie robiuł wtedy?
Wzrost cen jest pochodną wielu rzeczy, w tym wzrostu cen ropy, na który Tusku nie ma żadnego wpływu. Chyba, ze za przymrozki też go cykniemy.
Cytat | Piszesz, że przykłady, które wymieniłem to wina kryzysu.
Dobrze, spójrzmy więc:
Wzrastają ceny na przejazdy PKP - czy kolei poprawia jakość? Wręcz przeciwnie, mamy paraliż. Ach, więc pewnie to oszczędności antykryzysowe? Nie. Prezesi poszczególnych spółek przyznają sobie wysokie premie. |
PKP i wszystkie pochodne spółki są państwem w państwie. Wiesz dlaczego nikt tego nie rusza? Powiem ci. To 150 tyś ludzi do wywalenia na bruk. Często w zaawansowanym wieku o IQ w przedziale 60-70. Nikt z tym nic nie zrobi, nawet mały krzykacz trzymał się od tego burdelu z dala, wtykając tam tylko swoich prezesów.
Cytat | Wprowadzamy płatny drugi kierunek? Wspaniale. Jak to argumentujemy? Tym, że wielu studentów traktuje go olewczo, a podatnicy za to płacą. Pytanie: dlaczego zatem musimy płacić za niego przed rozpoczęciem I roku, a nie np. w przypadku niepowodzenia, nie osiągnięcia określonego odgórnie poziomu ocen? |
Zdajesz sobie sprawę z tego, ze 10 mln magistrów na mieszkańca nikomu nie jest potrzebne? Widziałeś co napisał Sandman? Powiem więcej, masa młodych ludzi ślizga się uciekając przed bezrobociem studiując po 10 lat. Są kraje, jak USA gdzie za uczelnie się płaci. Co się tym zyskuje? Że studiują ludzi, którzy chcą i potrafią a nie syn sołtysa.
Cytat | Dlaczego czepiam się vatu, skoro deklaruję chęć reform? Bo to jedyna sensowna rzecz, którą poczyniono w kierunku opanowania sytuacji. W sumie fajnie - podniosą podatek, przeczekamy, pocierpimy, a państwo wyjdzie obronną ręką. No tak. Ale w tym samym czasie nie dokonuje się żadnych oszczędności w sektorach przynoszących długi, a niepotrzebnych, ale np. zwiększa się kadrę urzędniczą. Nie inwestuje się w to co może się wkrótce zwrócić, a sprzedaje się Lotos, spółkę przyszłościową. Nie wspominając już o tym, że z punktu widzenia państwa - strategiczną. Mam się cieszyć, że zamiast tego może się ona stać kolejną zabawką do straszenia Polaczków w rękach Rosjan? |
Straszni Rosjanie kupia Lotos i będą straszyć, a niestraszni Amerykanie przejmą nasz przemysł wydobywania gazu łupkowego i nie bedą straszyć (a pamiętasz offset do F16?
Cytat | Nie jestem ślepym przeciwnikiem PO i gabinetu Tuska, tak jak i nie jestem zwolennikiem którejkolwiek z sejmowych partii. A chyba w ten sposób zostałem odebrany, być może przez moje skrótowe odpowiedzi. Co więcej, jestem byłym zwolennikiem Platformy. Ale od tamtego czasu nieco ewoluowały moje poglądy i teraz np. nie popieram planów komercjalizacji szpitali, i innych takich.
Zrobiłem taki lekki zwrot w stronę rozwiniętego socjalu. |
Pogrubienie potwierdza moją diagnozę, kto pali opony? Miłośnicy rozwiniętego socjalu. Socjal=socjalizm. Socja to rozdawnictwo.
Cytat | Jeśli już ktoś tak bardzo pragnie mnie zaszufladkować to powiem Wam, moi mili, że najbardziej cieszyłbym się z koalicji PiS-PO bez Jarka i bez Tuska jako premiera Wtedy miałbym gwarancję działań wyważonych. Głupie marzenia, wiem... |
Popatrzmy, kto byłby wtedy premierem?: z Niesiołowski, Kurski, Ziobro, Kempa, Szczypińska, meleks Karski, Czuma? że o reszcie tuzów nie wspomnę? Nie kpij prosze z rozumu.
.
feralny por. - 29 Maj 2011, 10:04
NURS napisał/a | Kto nas ma zaatakować i czy bedąc częścią NATO zostanie zaatakowana Polska, czy wlaśnie pakt, który ma się czym bronić. | Zakładając optymistycznie, że to faktycznie coś zmienia.
NURS - 29 Maj 2011, 12:16
Dzisiaj wojny nie wyglądają już jak kiedyś. Obawiam się, ze zostaniemy podbici bez jednego wystrzału, jeśli ktoś naprawdę zagnie na nas parol.
Ilośc czołgów i samolotów w takim połozeniu geopolitycznym na nic się nie przyda.
feralny por. - 29 Maj 2011, 12:19
W takim razie NATO też nic nie pomoże.
blazenada - 29 Maj 2011, 12:20
NURS napisał/a | Dzisiaj wojny nie wyglądają już jak kiedyś. Obawiam się, ze zostaniemy podbici bez jednego wystrzału, jeśli ktoś naprawdę zagnie na nas parol. :twisted: |
Co masz na mysli? :) Pytam zupelnie bez ironii, z czystej ciekawosci bo w tych kwestiach nie mam bladego pojecia a zaciekawila mnie Twoja wypowiedz.
Marcin Robert - 29 Maj 2011, 12:28
Pewnie chodzi o te cyber-ataki, które na przykład z takim trudem odparła Estonia w 2007 roku.
Anonymous - 29 Maj 2011, 12:55
Rafał napisał/a | A propos Obamy, jak rozumiem, nadal odstawiamy pozycję Azor proś w sprawie wiz do USA. A bimba mi to i powiewa. Nie, wróć, źle napisałem, zażenowany jestem. Proponuję wydalić konsulat USA z Krakowa wraz z personelem jako persona non grata. Jakie właściwie korzyści mamy ze Stanów? |
To bardzo dobre pytanie, ale jeszcze lepsze byłoby inne - co MY możemy zaoferować Stanom, żeby mogło dojść do jakiegokolwiek dealu. Amerykanie są pragmatyczni, potwierdzili to wiele razy, chociażby w kontaktach z Chinami. W tej chwili my nie możemy im dać nic poza know-how w kwestiach budowania demokratycznego społeczeństwa obywatelskiego (i powinniśmy to maksymalnie wykorzystać), a także gazu łupkowego. I może studentów. Nie widzę żadnego pola do współpracy, jak wywiążemy się ze zobowiązań z wojny terroryzmem. Żadnej myśli przewodniej rządu, długofalowej polityki. Wizy są bardzo ważne, bo ja na przykład chciałbym pojechać do USA bez płacenia dolarów za możliwość ubiegania się o wizę i wydania ich, na przykład, na książki amerykańskich autorów, ale dopiero teraz odchodzimy od takiego utyskiwania i stawiamy sprawę jasno - wizy to problem amerykanów w stosunkach z nami. My mamy Unię (która się rozpada).
Cytat | A teraz usiądź i się zastanów, na ciul nam potężna armia? Kto nas ma zaatakować i czy bedąc częścią NATO zostanie zaatakowana Polska, czy wlaśnie pakt, który ma się czym bronić. pobór to największy debilizm, znam przynajmniej tuzin fajtłap, które prędzej zabiją siebie, niż kogoś innego, a dwa lata odbebniły czyszcząc kible. |
Dobra, silna armia jeszcze nikomu nie zaszkodziła. A że nam Bóg (Historia, w wersji dla ateistów) zrobili nam psikusa i jesteśmy w bardzo, bardzo korzystnym położeniu, to musimy mieć się czym bronić. Libia pokazała, niestety, że procesy decyzyjne w NATO - feralny, popraw mnie, jeśli się mylę, bo ty siedzisz w tym glębiej;) - mielą wolno. Skoordynowanie działań to kilka dni, co najmniej. Załóżmy, że Rosjanie chcą wrócić na stare śmieci. Jak długo armia rosyjska jedzie z Moskwy do Warszawy? Oczywiście, Rosja to przykład; nie sądzę, żeby biedna armia rosyjska, o morale słabszym niż nasza, zaatakowała sąsiada w NATO. Z resztą posta się zgadzam, chociaż z innych powodów.
feralny por. - 29 Maj 2011, 13:10
W zasadzie masz rację, zauważę tylko cynicznie, że na realną pomoc sojuszników możemy liczyć tylko wtedy gdy oni uznają, że ich interesy są zagrożone. Przyjazne gesty i słowa otuchy oczywiście mamy zagwarantowane.
terebka - 29 Maj 2011, 15:05
Chal-Chenet napisał/a | Offtop: to już 666 stron. Tak jakoś sentymentalnie się zrobiło... |
To natychmiast zmieńmy to na Ontop:
http://wyborcza.pl/1,7684...irgistanie.html
Znalazłoby się siedmiu ochotników z naszego parlamentu? Dla dobra 'Narodu'.
Tantal - 29 Maj 2011, 16:58
Sandman napisał/a | Wytłumacz mi proszę, dlaczego państwo z moich podatków ma Tobie zapewniać edukację wyższą? | Sandman napisał/a | Nie chcę fundować tysięcy innych rzeczy. |
Nie będę tłumaczył, bo Ciebie i tak nic nie przekona. Różni nas spojrzenie na to ile państwo powinno fundować i tyle. To już byłby czysty spór ideowy, a takie mogą trwać bez końca. Zresztą, śpieszy mi się, żeby przeczytać co Nurs mi napisał, bo tego dużo
Sandman napisał/a | Jasne. Najlepiej robić je kosztem innych, ode mnie wara. |
Na każdym kroku dokładam się do kogoś innego. I nie narzekam, że ten czy tamten to ma rentę z moich pieniędzy, czy że państwo płaci za studiowanie wybranych kierunków, a ja muszę ciułać kasę, żeby jakoś się utrzymać. Tak to już jest w państwie.
Sandman napisał/a | Premier pojechał na miejsce wypadku i od razu wziął się za rozdawanie kasy rodzinom ofiar tragedii. |
Akurat w tym się zgadzamy Jak widzę ekstra kasę dla rodzin ofiar zbiorowych wypadków, wielkie odszkodowania za katastrofę smoleńską... Coś tu chyba jest nie tak. Sandman napisał/a | W takim razie gdzie się nie zgadzasz w sprawie ZUS-u? |
Przestałem czytać w momencie, w którym sugerowałeś, że najlepiej byłoby go zlikwidować. ;] ZUS w obecnym wydaniu to... no, nie będę używał mocnych słów, ale wszyscy wiemy jak jest. Ale likwidacji to ja mówię nie, trzeba to z głową załatwić.
NURS napisał/a | A teraz usiądź i się zastanów, na ciul nam potężna armia? |
Myślenie, że nie ma szans na konflikt w Europie to dosyć oczywisty błąd. Szanse są zawsze. Nie mówię, że na pewno wybuchnie wojna. Ale w razie takiej ewentualności, mamy przerąbane. Pozostaje nam liczyć na naszą potwierdzoną historycznie waleczność i - głównie - sojuszników
NURS napisał/a | było odpowiadać po przeczytaniu całości a nie pierwszego zdania. To nie USA jako państwo tu zainwestują tylko jeden z koncernów, tych samych, dla których zysk jest najważniejszy |
Uwierz mi, że przeczytałem wszystko. I bacz, że nigdzie nie napisałem, że to USA jako państwo ma u nas inwestować. To logiczne, że chodziło o koncerny.
Co do Twoich obaw - pozostaje nam wierzyć w czujne oko polskiego nadzoru.
To może teraz ja się spytam: Jak inaczej widzisz wydobycie gazu łupkowego? A może Twoim zdaniem mamy sobie to odpuścić? Ryzyko istnieje i musimy się z nim pogodzić...
NURS napisał/a | Raczej ktoś chce, zebyśmy tej technologii nie mieli. |
No pewnie. Lobby amerykańskie.
Nie zauważyłeś, że w naszym kraju od dobrych parunastu lat my już nic nie potrafimy sami wymyślić? Całą technologię "importujemy".
Cytat | Z twoich poprzednich postów wynika, ze nie rozumiesz zasad rządzących światem |
Rozumiem, ale nie przeceniam ich znaczenia.
NURS napisał/a | Dług rośnie sukcesywnie |
Popatrz na wskaźniki. Dług nigdy nie rósł tak szybko. NURS napisał/a | Grecja, Hiszpania, UIrlandia, Portugalia... wymieniac dalej? |
Kraje dotknięte przez głupotę swoich rządzących, którą kryzys obnażył. Wymieniaj dalej. Dlaczego musimy dokonywać porównań w dół? Są tacy, którzy teraz prosperują lepiej od nas.
NURS napisał/a | A co ten rząd teraz robi z gospodarką, czego nie robiuł wtedy? |
No właśnie gdybyś przeczytał ze zrozumieniem, to byś doszedł do tego, że robi dokładnie to samo (znaczy się nic), ale tym razem nie specjalnie dale to efekty
NURS napisał/a | PKP i wszystkie pochodne spółki są państwem w państwie. Wiesz dlaczego nikt tego nie rusza? Powiem ci. To 150 tyś ludzi do wywalenia na bruk. Często w zaawansowanym wieku o IQ w przedziale 60-70. Nikt z tym nic nie zrobi, nawet mały krzykacz trzymał się od tego burdelu z dala, wtykając tam tylko swoich prezesów.
|
No dobra, ale chyba mogę mieć o to pretensje, prawda? Miałem do poprzedników, będę miał i do Tuska.
NURS napisał/a | Widziałeś co napisał Sandman? |
Pytasz po raz drugi. Widziałem i się nie zgadzam.
NURS napisał/a |
Straszni Rosjanie kupia Lotos i będą straszyć, a niestraszni Amerykanie przejmą nasz przemysł wydobywania gazu łupkowego i nie bedą straszyć |
Dobra. To teraz Ty zachowujesz się jakbyś zapomniał o kilku rzeczach. Rosja ma niemalże monopol na dostawy gazu w tej części Europy. Zależy im na utrzymaniu tego stanu rzeczy. Sprzedaż Lotosu im to ułatwi.
Inwestycja amerykańskich koncernów w wydobycie łupków to krok w stronę uniezależnienia się od naszych sąsiadów.
NURS napisał/a | Pogrubienie potwierdza moją diagnozę, kto pali opony? Miłośnicy rozwiniętego socjalu. Socjal=socjalizm. Socja to rozdawnictwo. |
Pogrubienie potwierdza to, że myślisz w skrótowy sposób. Ostatnio to popularne. Przyznaj się, że popierasz zachowanie niektórych przywilejów socjalnych, a zrobią z ciebie socjalistę pełną gębą. I powtarzam Ci po raz kolejny, że żadnych opon palić nie będę. Napisz sobie na karteczce i przyklej na biurku. Jak Ci przyjdzie do głowy po raz kolejny mi to zarzucić to spójrz na kartkę.
Cytat | Popatrzmy, kto byłby wtedy premierem?: z Niesiołowski, Kurski, Ziobro, Kempa, Szczypińska, meleks Karski, Czuma? że o reszcie tuzów nie wspomnę? Nie kpij prosze z rozumu. |
Krótką ławkę mają Ci nasi politycy, nie?
A tak już kompletnie na koniec: Nurs, wstrzymaj się od tych swoich uwag niektórych, bo muszę odpisywać na posty kilku osób, a jest tych tematów tyle, że czasem mogę się już pogubić. To nie takie łatwe, a ja całego dnia na odpowiadanie też nie mam.
Zresztą, doszedłem do wniosku, że tej dyskusji, z kilkoma wątkami na raz, nie ma sensu ciągnąć. Można by tu esej strzelić i wstawić na forum, ale wiele to nie da.
Ktoś kto z premedytacją chce mnie wcisnąć do szufladki z napisem "socjalizm" i bez ustanku sugeruje, że pierwszy poszedłbym opony palić (jak chuligani z Sierpnia 80') i tak nie się ze mną nie dogada
Kai - 29 Maj 2011, 17:09
Tantal napisał/a | pozostaje nam wierzyć w czujne oko polskiego nadzoru. |
Właściwie wszystko w tym temacie. Trafiłeś doskonale - na forum SF z takim stwierdzeniem.
Tantal - 29 Maj 2011, 17:11
Kai napisał/a | Tantal napisał/a | pozostaje nam wierzyć w czujne oko polskiego nadzoru. |
Właściwie wszystko w tym temacie. Trafiłeś doskonale - na forum SF z takim stwierdzeniem. |
Hah. No a jaką inną gwarancję możemy dostać? Albo to, albo inwestujemy we własną technologię. A jak wiemy, tego nikt się nie podejmie.
Ja mogę nawet z socjalistyczną ochotą i w socjalistycznym poczuciu obowiązku z komuną, pozwolić im na wydobywanie łupków nieopodal mojej działki, żebyście za gaz mniej płacili, a państwo się wzbogaciło.
Na dobry początek jednak, oczekuję od opiekuńczego państwa zafundowania mi działki w okolicy bogatej w surowiec, niestety u mnie go nie ma.
nureczka - 29 Maj 2011, 17:16
Tantal napisał/a | Różni nas spojrzenie na to ile państwo powinno fundować i tyle. |
Zawsze powtarzam, że gdyby zamiast pobierać podatki, państwo dało każdemu na utrzymanie 2 konkretnych studentów (którzy po wykształceniu się za moje pieniądze nie zechcą mnie leczyć bez łapówki), ze 2 górników i stoczniowca (co z tego, że przedsiębiorstwa przynoszą straty, nie można zamknąć) inaczej byście śpiewali.
Przychodzi zj*** z roboty, chcesz sobie kupić piwo albo lody, a tu nic z tego, bo łapy się ciągną do ciebie po jeszcze. I wrzeszczą, że mało.
Kiedy, na Boga, ludzie pojmą, że nie ma państwowych pieniędzy. Są pieniądze wyjęte z naszych kieszeni. A ja, na przykład, akurat wolę wspomóc schronisko dla zwierząt niż pracowników nauki.
NURS - 29 Maj 2011, 17:17
blazenada napisał/a | NURS napisał/a | Dzisiaj wojny nie wyglądają już jak kiedyś. Obawiam się, ze zostaniemy podbici bez jednego wystrzału, jeśli ktoś naprawdę zagnie na nas parol. |
Co masz na mysli? Pytam zupelnie bez ironii, z czystej ciekawosci bo w tych kwestiach nie mam bladego pojecia a zaciekawila mnie Twoja wypowiedz. |
Zadłużenie. Odpowiadam bez żadnej ironii.
a propos Zusów i srusów, trafiłem na ciekawą dyskusję pod wpisem na jakimś blogu:
http://www.dobrepanstwo.o...ytury/#comments
Tantal - 29 Maj 2011, 17:29
nureczka, to istnieją inne rozwiązania. Kryterium ocen. Jeżeli po pierwszym roku nie spełniasz określonych wymagań, to masz wybór: albo płacisz za studia, albo do widzenia. Może i rozpatruję sytuację bardzo subiektywnie, bo to jest odruch obronny - jestem na państwowych studiach, a i tak utrzymanie dużo mnie kosztuje. No trudno, każdy rozpatruje ze swojego punktu widzenia.
A tak poza tym, to mnie najbardziej irytuje fakt, że wiele osób wykształconych za nasze pieniądze wyjeżdża sobie za granicę, bo tak więcej płacą. Cholera, z takich to bym ściągał kasę, którą państwo wydało na ich edukację.
EDIT:
W kwestii płatnych studiów raz jeszcze. To o czym powiedziałem wcześniej - że każdy patrzy przez pryzmat własnej sytuacji - przypomniało mi o dyskusji, jaką odbyliśmy na forum ze studentami wydziału po przegłosowaniu ustawy. Szybko okazało się, że Ci, którzy o pracy wiedzą najmniej, a wszystko co mają zawdzięczają forsiastym rodzicom, najgłośniej krzyczeli w sprawie kradzieży "ich" pieniędzy przez system publicznej edukacji.
Swoisty paradoks. Gość, który nigdy nic sam nie zarobił mówi, że go okradają. Inny, który oprócz studiów musi też pracować: popiera obecny stan rzeczy, bo gdyby jeszcze miał opłacać same studia, to najpewniej by nie dał sobie rady finansowo. Ja akurat jestem dosyć pomiędzy.
Teraz zastanówcie się: wasza prywatne szkolnictwo faworyzowałoby takich właśnie nierobów - a uwierzcie mi, że to właśnie oni są głównym przedmiotem waszych narzekań: mają słabe oceny, olewczo traktują studia, potem często nie korzystają ze zdobytej wiedzy.
Przykłady z życia wzięte, moi mili.
Cholera, chyba rzeczywiście zaczynam gadać jak socjalista. Ale przynajmniej wydaje mi się to logiczne, trudno.
NURS, rozumiem, że kończymy z tamtą dysputą?
nureczka - 29 Maj 2011, 17:37
Tantal, wg mnie dużo rozsądniejszy byłyby kredyt na studia, z odroczoną spłatą (np. spłatę można rozpocząć 2 lata po zakończeniu studiów, ale nie później niż 7 lat od ich rozpoczęcia). Wtedy młody człowiek:
a) nie ciągnąłby studiów dziennych 15 lat,
b) zastanowił się, co chce studiować (a nie kończył filozofii albo europeistyki, choć pracy po tym nie znajdzie, ale co tam, przecież za darmo).
No i oczywiście, system stypendiów, niekoniecznie państwowych. Nikt nie broni prywatnym dobroczyńcom zafundować komuś studiów z dowolnej dziedziny. Może nawet jakieś odpisy podatkowe dla fundatorów?
Nie chcę wyjść na zrzędzącego mohera, ale gdy popracujesz parę lat (nie dorywczo, ani na pół etatu), będziesz znacznie mniej skłonny do rozdawnictwa.
Tantal - 29 Maj 2011, 17:40
nureczka napisał/a | Nie chcę wyjść na zrzędzącego mohera, ale gdy popracujesz parę lat (nie dorywczo, ani na pół etatu), będziesz znacznie mniej skłonny do rozdawnictwa. |
Przeczytaj to co dodałem w poście wyżej.
Nie ukrywam, że się w życiu specjalnie nie napracowałem. Ale odkąd zacząłem, to wręcz przeciwnie do tego co mówisz, zacząłem patrzeć nieco szerzej na sytuację w państwie, i zauważyłem, że potrzeba nam wyważonego socjalu.
Wyważonego tzn. nie takiego jak teraz, gdzie co drugi nierób pobiera sobie zasiłek, itd.
NURS - 29 Maj 2011, 17:44
Tantal napisał/a |
NURS napisał/a | A teraz usiądź i się zastanów, na ciul nam potężna armia? |
Myślenie, że nie ma szans na konflikt w Europie to dosyć oczywisty błąd. Szanse są zawsze. Nie mówię, że na pewno wybuchnie wojna. Ale w razie takiej ewentualności, mamy przerąbane. Pozostaje nam liczyć na naszą potwierdzoną historycznie waleczność i - głównie - sojuszników |
O tym, że szanse są to wiem, ale na razie prędzej nam wulkan pod Sandomierzem wypali, niż nas ktoś zbrojnie zaatakuje. Swiat się zmienił, dzisiejsze wojny są mocno dziwne.
Cytat | NURS napisał/a | było odpowiadać po przeczytaniu całości a nie pierwszego zdania. To nie USA jako państwo tu zainwestują tylko jeden z koncernów, tych samych, dla których zysk jest najważniejszy |
Uwierz mi, że przeczytałem wszystko. I bacz, że nigdzie nie napisałem, że to USA jako państwo ma u nas inwestować. To logiczne, że chodziło o koncerny.
Co do Twoich obaw - pozostaje nam wierzyć w czujne oko polskiego nadzoru.
To może teraz ja się spytam: Jak inaczej widzisz wydobycie gazu łupkowego? A może Twoim zdaniem mamy sobie to odpuścić? Ryzyko istnieje i musimy się z nim pogodzić... |
Byłbym wdzięczny za podanie jednego przykładu polskiego nadzoru nad zagranicznymi inwestycjami
Na razie smarujemy tyłki masłem i wypinamy się w szerokim rozkroku w stronę potencjalnego inwestora - chyba, ze to Ruskie, wtedy pełen zacisk pośladków i papier ścierny.
Spójrzmy prawdzie w oczy, ta technologia nie jest oparta o kosmos i atom. Polska myśl techniczna jest w stanie wymyślić, jak to robić, być może nawet lepiej, niz Amerykanie.
No i kasa zostanie u nas, a nie wyjedzie razem z gazem.
Cytat | NURS napisał/a | Raczej ktoś chce, zebyśmy tej technologii nie mieli. |
No pewnie. Lobby amerykańskie.
Nie zauważyłeś, że w naszym kraju od dobrych parunastu lat my już nic nie potrafimy sami wymyślić? Całą technologię importujemy. |
LOL Grafen, mówi ci to coś? Niebieski laser? podać jeszcze jakieś przykłady?
Cytat | Cytat | Z twoich poprzednich postów wynika, ze nie rozumiesz zasad rządzących światem |
Rozumiem, ale nie przeceniam ich znaczenia. |
Przeceniasz, zacząłeś tę dyskusję od roszczeń, nadal twierdzisz, ze państwo powinno ci fundowac studia, chociaż zaraz po nich możesz chcieć prysnąc za granicę, bo tam lepiej płacą. Chcesz reform niereformowalnego, dziwisz się czemu PKP to padaka.
Cytat | NURS napisał/a | Dług rośnie sukcesywnie |
Popatrz na wskaźniki. Dług nigdy nie rósł tak szybko. |
bo tez przed 2008 mieliśmy hossę a potem przyszedł kryzys. Czego po raz kolejny raczysz nie rpzyjmować do wiadomości
Cytat | NURS napisał/a | Grecja, Hiszpania, UIrlandia, Portugalia... wymieniac dalej? |
Kraje dotknięte przez głupotę swoich rządzących, którą kryzys obnażył. Wymieniaj dalej. Dlaczego musimy dokonywać porównań w dół? Są tacy, którzy teraz prosperują lepiej od nas. |
Hmm, głupota rządzących. Znaczy się debile nami rządzą a tak mądry facet jak ty, mógłby to wszystko rach ciach i po krzyku. Inni, powiadasz mają się lepiej? Oczywiście, porównaj tylko dane wyjściowe, oni byli od nas lepsi i przed kryzysem. oni mieli więcej i dlatego nadal mają więcej.
Cytat | NURS napisał/a | A co ten rząd teraz robi z gospodarką, czego nie robiuł wtedy? |
No właśnie gdybyś przeczytał ze zrozumieniem, to byś doszedł do tego, że robi dokładnie to samo (znaczy się nic), ale tym razem nie specjalnie dale to efekty |
A czego oczekujesz? moga ciachnąc platne studia. Będziesz czuł się pokrzywdzony? mogą skomercjalizować służbę zdrowia. Bedziesz płakał? itp, itd. Chcesz reform, ale byle nie dotknęły ciebie (specjalnie wspominam tylko o tym co sam w postach oprotestowujesz
Cytat | NURS napisał/a | PKP i wszystkie pochodne spółki są państwem w państwie. Wiesz dlaczego nikt tego nie rusza? Powiem ci. To 150 tyś ludzi do wywalenia na bruk. Często w zaawansowanym wieku o IQ w przedziale 60-70. Nikt z tym nic nie zrobi, nawet mały krzykacz trzymał się od tego burdelu z dala, wtykając tam tylko swoich prezesów.
|
No dobra, ale chyba mogę mieć o to pretensje, prawda? Miałem do poprzedników, będę miał i do Tuska. |
Masz pretensje o to, że rzad nie zabiera innym i masz pretensje o to, ze chce zabrac tobie. To ty, Kali? po ciemku nie poznałem
Cytat | NURS napisał/a | Widziałeś co napisał Sandman? |
Pytasz po raz drugi. Widziałem i się nie zgadzam. |
I to jest piękny przykład tego, ze nie rozumiesz o co w tym wszystkim biega. Patrzysz pod kątem, jak może być lepiej dla ciebie, nie dla państwa, czy społeczności.
Cytat | NURS napisał/a |
Straszni Rosjanie kupia Lotos i będą straszyć, a niestraszni Amerykanie przejmą nasz przemysł wydobywania gazu łupkowego i nie bedą straszyć |
Dobra. To teraz Ty zachowujesz się jakbyś zapomniał o kilku rzeczach. Rosja ma niemalże monopol na dostawy gazu w tej części Europy. Zależy im na utrzymaniu tego stanu rzeczy. Sprzedaż Lotosu im to ułatwi.
Inwestycja amerykańskich koncernów w wydobycie łupków to krok w stronę uniezależnienia się od naszych sąsiadów. |
W jakiej konfiguracji zyskamy to uniezależnienie. kupując swój gaz od jakiegoś Texaco albo innego Mobila? Amerykanie, znając realia, będą go sobie wydobywali i sprzedawali gdzie zechcą, bo nie mamy żadnych atutów w tym targu. Bez nich mozemy sobie puszczać kaczki łupkami. Jedyna szansa dla nas, tozająć się tym na własną rekę, jak Norwegowie.
Cytat | NURS napisał/a | Pogrubienie potwierdza moją diagnozę, kto pali opony? Miłośnicy rozwiniętego socjalu. Socjal=socjalizm. Socja to rozdawnictwo. |
Pogrubienie potwierdza to, że myślisz w skrótowy sposób. Ostatnio to popularne. Przyznaj się, że popierasz zachowanie niektórych przywilejów socjalnych, a zrobią z ciebie socjalistę pełną gębą. I powtarzam Ci po raz kolejny, że żadnych opon palić nie będę. Napisz sobie na karteczce i przyklej na biurku. Jak Ci przyjdzie do głowy po raz kolejny mi to zarzucić to spójrz na kartkę. |
przepraszam, ale to ty napisałeś, ze coraz bardziej jesteś za tą opcją, a nie można być trochę w ciąży a trochę nie
Nie myślę skrótowo, to ty masz problem, bo nie ogarniasz całości problemu, tylko jedziesz po wyrywkach i gdzie coś zasiejesz, zaraz cię ktoś prostuje, ciebie, nie mnie.
Cytat | Cytat | Popatrzmy, kto byłby wtedy premierem?: z Niesiołowski, Kurski, Ziobro, Kempa, Szczypińska, meleks Karski, Czuma? że o reszcie tuzów nie wspomnę? Nie kpij prosze z rozumu. |
Krótką ławkę mają Ci nasi politycy, nie? |
No to sypnij nazwiskami. Smiało. Obawiam się, ze nie podasz żadnego konkretu, bo go najzwyczajniej w świecie nie ma. Do polityki ciągną dzisiaj tylko głupcy (którymi łatwo sterować) i mendy.
Cytat | A tak już kompletnie na koniec: Nurs, wstrzymaj się od tych swoich uwag niektórych, bo muszę odpisywać na posty kilku osób, a jest tych tematów tyle, że czasem mogę się już pogubić. To nie takie łatwe, a ja całego dnia na odpowiadanie też nie mam. |
A ja myślisz, płodze te posty godzinami? Wpadam na moment, odpisuję i na razie się nie gubię
Cytat | Zresztą, doszedłem do wniosku, że tej dyskusji, z kilkoma wątkami na raz, nie ma sensu ciągnąć. Można by tu esej strzelić i wstawić na forum, ale wiele to nie da.
Ktoś kto z premedytacją chce mnie wcisnąć do szufladki z napisem socjalizm i bez ustanku sugeruje, że pierwszy poszedłbym opony palić (jak chuligani z Sierpnia 80') i tak nie się ze mną nie dogada |
Ja cię do szuflady nie wciskam, bo tam pełno butelek mam i jeszcze byś mi pospijał co ciekawsze roczniki
I wcale nie napisałem, ze szedłbyś pierwszy, ale z tonu twoich wypowiedzi widac, ze chciałbyć zachowania swoich przywilejów i jednocześnie gruntownej reformy państwa a to jest niemożliwe.
NURS - 29 Maj 2011, 17:46
Tantal napisał/a |
NURS, rozumiem, że kończymy z tamtą dysputą? |
OK. na tamtego posta odpisałem ci przed zobaczeniem tego.
Tantal - 29 Maj 2011, 17:46
O Boziu, Nurs... nie chcę mi się tego czytać... Dobra, odpiszę Ci w tym poście, poczekaj
NURS napisał/a |
OK. na tamtego posta odpisałem ci przed zobaczeniem tego. |
No to co robimy?
Dobra, wtrącę tak tylko ostatnie słówko...
Proszę:
NURS napisał/a | Na razie smarujemy tyłki masłem i wypinamy się w szerokim rozkroku w stronę potencjalnego inwestora - chyba, ze to Ruskie, wtedy pełen zacisk pośladków i papier ścierny. |
Nawet nie wiesz jak bardzo się zgadzam z tym co napisałeś
Ale co do tego konkretnego przypadku:
NURS napisał/a | LOL Grafen, mówi ci to coś? Niebieski laser? podać jeszcze jakieś przykłady? |
Widzisz różnice między grafenem, a gigantyczną inwestycją jaką jest wydobycie gazu łupkowego? Tak na oko to jakieś kilkaset milionów. Nie wspominając o potrzebnym zaangażowaniu.
Słuchaj, ja bardzo chętnie widziałbym nas dochodzących do wszystkiego własnymi siłami. Ale przecież to oczywiste, że rząd nie wyłoży kasy na naszą inicjatywę. Dlaczego? Bo zaraz pojawią się ludzie palący opony
NURS napisał/a | bo tez przed 2008 mieliśmy hossę a potem przyszedł kryzys. Czego po raz kolejny raczysz nie rpzyjmować do wiadomości |
Ignoruję ten fakt, bo tak ciekawiej się kłóci
NURS napisał/a | Hmm, głupota rządzących. Znaczy się debile nami rządzą a tak mądry facet jak ty, mógłby to wszystko rach ciach i po krzyku. Inni, powiadasz mają się lepiej? Oczywiście, porównaj tylko dane wyjściowe, oni byli od nas lepsi i przed kryzysem. oni mieli więcej i dlatego nadal mają więcej. |
Ja się do rządzenia Hiszpanią nie pchałem Zaprzeczysz, że ukrywanie zadłużenia Grecji (i brak reakcji) przez tamtejszą władzę było głupotą? Ciekawe
NURS napisał/a | Masz pretensje o to, że rzad nie zabiera innym i masz pretensje o to, ze chce zabrac tobie. To ty, Kali? po ciemku nie poznałem |
Temat polityczny, to i sobie ponarzekam. A co, nie wolno mi? Cytat | I to jest piękny przykład tego, ze nie rozumiesz o co w tym wszystkim biega. Patrzysz pod kątem, jak może być lepiej dla ciebie, nie dla państwa, czy społeczności. |
O nie, nie, mój drogi. To te wasze liberalne postulaty, głuche na społeczne nierówności byłyby z niekorzyścią dla państwa. Wszystko ładnie wygląda w koncepcie (jak komunizm xd), ale musisz wziąć pod uwagę punkt wyjściowy, to jak wygląda państwo, i jak by na niego wpłynęły te zmiany. Naturalne dla nas w tym momencie jest to, że jak stracą obywatele, to straci państwo, a jak straci ono, to stracą wszyscy. A ja wierzę, że dużo ludzi straciłoby na tym manewrze ze studiami. Cytat | przepraszam, ale to ty napisałeś, ze coraz bardziej jesteś za tą opcją, a nie można być trochę w ciąży a trochę nie
Nie myślę skrótowo, to ty masz problem, bo nie ogarniasz całości problemu, tylko jedziesz po wyrywkach i gdzie coś zasiejesz, zaraz cię ktoś prostuje, ciebie, nie mnie. |
Nie muszę być albo socjalistą albo liberałem. Przynajmniej nie moim zdaniem.
Prostują mnie z dwóch prostych powodów Po pierwsze, odpisując na szybko, walnąłem kilka gaf, tudzież nie doprecyzowałem myśli. A tak poza tym, to po prostu jest tu więcej zwolenników innych rozwiązań, nie znaczy to, że musicie mieć racje. NURS napisał/a | No to sypnij nazwiskami. Smiało. Obawiam się, ze nie podasz żadnego konkretu, bo go najzwyczajniej w świecie nie ma. Do polityki ciągną dzisiaj tylko głupcy (którymi łatwo sterować) i mendy. |
A może by wciągnąć na stanowisko kogoś spoza środowiska mend? NURS napisał/a | A ja myślisz, płodze te posty godzinami? Wpadam na moment, odpisuję i na razie się nie gubię
|
Bo odpisujesz głównie na moje posty, a te są dosyć skrótowe. Ja muszę poradzić sobie z wami kilkoma, no. Zrozum mój ból NURS napisał/a | I wcale nie napisałem, ze szedłbyś pierwszy, ale z tonu twoich wypowiedzi widac, ze chciałbyć zachowania swoich przywilejów i jednocześnie gruntownej reformy państwa a to jest niemożliwe. |
Jedyny przywilej, jakiego wściekle i zaciekle bronię, to przywilej państwowych studiów
I tak od siebie proponuje, żebyśmy skupili się raczej na kwestii studiów i łupków w oderwaniu od reszty syfu jakiśmy naprodukowali, bo to jedyne elementy, które przerabiamy dosyć konkretnie
NURS - 29 Maj 2011, 17:48
Jak tam sobie życzysz.
|
|
|