To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Kai - 30 Marca 2010, 11:08

Prawdę mówiąc, jak nie masz odliczeń i ulg, może to za Ciebie chyba zrobić pracodawca. Może się mylę, ale do zeszłego roku jeszcze tak było.
nureczka - 30 Marca 2010, 11:15

Kai, masz rację. W tym roku też tak jest. Z tym, że przynajmniej u mnie, trzeba było w stosownym czasie złożyć w kadrach oświadczenie. Wydaje mi się (chociaż mogę się mylić), że na to już za późno.
Czy jest na sali kadrowa?

xan4 - 30 Marca 2010, 11:23

Zgłasza się kadrowa:) Jest już za późno na takie oświadczenie, z tego co pamiętam to do 15 stycznia był termin.

Ozzborn, dasz radę, te programy to właściwie wszystko same wypełniają i prowadzą za rączkę, jak robimy deklaracje na zewnątrz to w większości pieniądze bierzemy za nic, rzadko zdarzają się deklaracje z którymi podatnik nie poradziłby sobie sam, jak tylko by mu się chciało tym zająć.

Ozzborn - 30 Marca 2010, 11:27

O dobrze wiedzieć na przyszłość z tym pracodawcą :P
Szkoda, że w zeszłym roku nie oddawałem krwi, bym sobie odliczył :P

Kai - 30 Marca 2010, 11:35

Ale sporo osób ma odliczenia, choćby za net, więc tylko nieliczni naprawdę mogą spokojnie dać się rozliczyć pracodawcy.

Przy okazji z naszym "Metrem" rozdają taki programik do rozliczania. Jeśli ktoś z Katowic się nie załapał, to mam ze 3.

nureczka - 30 Marca 2010, 11:44

To ja też zapytam o odliczenia. Płacę za sieć dwa razy: raz za stacjonarną w Netii i drugi raz za "mobilną" w Playu. Czy mogę w odliczeniu zsumować te koszty? Rzecz w tym, że jeśli wpiszę tylko jedne wydatki wychodzi kwota poniżej dopuszczalnego limitu.
Kai - 30 Marca 2010, 11:49

Na logikę powinnaś odliczyć obie, bo są to niezależne usługi. Ale logika i US nie zawsze idą w parze. Warto do nich zadzwonić, bo te mobilne sa obwarowane jakimiś ograniczeniami.
xan4 - 30 Marca 2010, 12:10

nureczka, możesz zsumować, jedynymi ograniczeniami są: kwota i zapłacona faktura na internet wystawiona na adres domowy. Nieważne ile tych internetów masz.
nureczka - 30 Marca 2010, 12:14

xan4, dziękuję pięknie!
Fidel-F2 - 1 Kwietnia 2010, 21:53

Kupiony samochód ma ubezpieczenie (AC/OC) na ok 10 miesięcy, wypowiadam umowę ubezpieczycielowi i ubezpieczam sie gdzie indziej. O ile mi wiadomo poprzedni ubezpieczyciel powinien zwrócić część opłaty ubezpieczeniowej. Tylko teraz:
- ile
- komu (mnie czy poprzeniemu właścicielowi)?
- ile ma na to czasu od momentu wypowiedzenia przeze mnie umowy?
Potrafi ktoś pomóc?

Sandman - 2 Kwietnia 2010, 00:11

Fidel-F2 napisał/a
Kupiony samochód ma ubezpieczenie (AC/OC) na ok 10 miesięcy, wypowiadam umowę ubezpieczycielowi i ubezpieczam sie gdzie indziej. O ile mi wiadomo poprzedni ubezpieczyciel powinien zwrócić część opłaty ubezpieczeniowej. Tylko teraz:
- ile
- komu (mnie czy poprzeniemu właścicielowi)?
- ile ma na to czasu od momentu wypowiedzenia przeze mnie umowy?

- ile - obliczy ubezpieczyciel, proporcjonalnie do wykorzystanego okresu ubezpieczenia.
- komu - poprzedniemu właścicielowi
- najpierw wyślą pismo informujące, że rozwiązałeś umowę do poprzedniego właściciela z prośbą o przesłanie numeru konta na który ma być zwrot. Trwa to zwykle trochę ponad tydzień od rozwiązania umowy.

Fidel-F2 - 2 Kwietnia 2010, 00:45

thx
Fidel-F2 - 2 Kwietnia 2010, 15:40

wiem, że kupujecie przyprawy w internecie, jakie strony możecie polecić?
Kai - 8 Kwietnia 2010, 09:44

Przyprawy w sensie przypraw do potraw? Przede wszystkim serwis http://www.mniammniam.com/sklep/index.php , są najlepsi i mają mnóstwo dobrych przypraw w niewygórowanych cenach.
Sandman - 8 Kwietnia 2010, 15:35

Spotkał się ktoś może z czymś takim?
http://www.medyk.biz/ofer...y_Medinose_Plus
Moja alergia mnie dobija i zastanawiam się czy coś takiego działa.

merula - 8 Kwietnia 2010, 15:38

Z takim nie, ale spotkałam się z pozytywnymi efektami odczulania biorezonansem. Moze spróbuj.
Piech - 8 Kwietnia 2010, 15:45

Sandman napisał/a

To jest naciąganie naiwnych, możliwe dzięki "humanistycznemu" wykształceniu społeczeństwa.

Edit: "biorezonanans" to jeszcze większe naciąganie. W aparaciku Sandmana przynajmniej dostajesz czerwone światełko, takie jak we wskaźniku laserowym, ale zawsze coś...

Sandman - 8 Kwietnia 2010, 15:57

Piech, tego się obawiałem, ale zdesperowany wszystkiego się chwyta. Przy moim uczuleniu byłbym jednym z pierwszych do odstrzału przez ..., wiadomo kogo. Jestem "pociągający" przez cały rok. Testy na wszelkiego rodzaju pyłki dały maksymalne wyniki po 3 minutach, w teorii test trwa 15. Odczulanie skończyło się miłym napadem i rozszerzeniem objawów o astmę alergiczną. Przy tej ilości sterydów którą biorę, każda okazja na zmniejszenie ich ilości jawi się cudem. To już nawet nie chodzi o koszty, ale ich wpływ na organizm. Tyję od patrzenia na żarcie, a łaknienie mam takie, że najchętniej zamieszkałbym w lodówce.

Wyżaliłem się. Trochę mi lepiej.

merula - 8 Kwietnia 2010, 16:11

Sandman, spróbuj z medycyną niekonwencjonalną, jeśli nie usunie przyczyn, może poważnie oraniczyć objawy. Moim alergicznym dzieciom zalecenia bioenergoterapeuty w połączeniu z medycyną konwencjonalną dały więcj niż sama nauka.
Sandman - 8 Kwietnia 2010, 16:15

Akupunktura lekko zmniejszała mi objawy, niestety w przypadku alergii większość igieł wbijana była w punkty na twarzy. Trochę mi było potem głupio iść na jakieś spotkanie z twarzą ze śladami po igłach :?
Kruk Siwy - 8 Kwietnia 2010, 16:37

Autoszczepionka?
Sandman - 8 Kwietnia 2010, 16:43

Straszą mnie, że do jej przygotowania potrzeba 2-3 lat badań i szczegółowego rozpisywania objawów :roll:
Jak ja mam im objawy opisywać jak śpię z tamponami w nosie, a rano zużywam do godziny 11 rolkę papieru toaletowego. Gdzie wyłapię różnicę miedzy świństwami które właśnie kwitną, roztoczami, a zwykłym kurzem.

merula - 8 Kwietnia 2010, 17:04

spróbuj biorezonansu. Moze brzmi głupio, ale mam przykłady na działanie. Najpierw diagnozują, potem odczulają.
Kai - 8 Kwietnia 2010, 19:05

Sandman napisał/a
Moja alergia mnie dobija i zastanawiam się czy coś takiego działa.

Na drogi oddechowe doskonale robi mi Flixonase. Wcześniej Beconase i Nasobec.

Z tym, że dzięki nim nie kicham już któryś (bodaj 8) rok z kolei przy coraz mniejszym dawkowaniu (zaczynałam od nominalnej, teraz biorę 2-3 razy w tygodniu raz dziennie.

A miałam podobnie, chciałam wykichać wlasne nazwisko i nawet w pomieszczeniach miałam ciemne okulary.

Sandman - 8 Kwietnia 2010, 21:17

Flixonase przestało na mnie działać jakieś 3 lata temu :(
Fidel-F2 - 8 Kwietnia 2010, 22:34

Kai, dzienks
Iwan - 9 Kwietnia 2010, 11:18

Sandman, a używałeś kiedyś Buderhin, mnie bardzo pomagał, a od jakiś dwóch lat praktycznie objawy alergii na pyłki mam minimalne
Kai - 9 Kwietnia 2010, 11:28

Sandman napisał/a
Flixonase przestało na mnie działać jakieś 3 lata temu :(

Spróbuj zdobyć beconase albo nasobec.
To od nich się zaczęło moje "zdrowienie".
Ten pabi-dexamethason też doskonale działa, ale ma koszmarne efekty uboczne. Byłam mimo wszystko uzależniona od kropli, teraz nie jestem, ale nie cierpię tego środka.

Kai - 9 Kwietnia 2010, 11:28

Fidel-F2 napisał/a
Kai, dzienks

Ja też dziękuję, przypominając sobie o serwisie zakupiłam parę pyszności :D

Sandman - 9 Kwietnia 2010, 12:37

Kai napisał/a
Spróbuj zdobyć beconase albo nasobec.
To od nich się zaczęło moje zdrowienie.

Beconase brałem z mizernymi efektami. Teraz mam nowy w sensie, że mnie niedawno przepisany - Avamys. Zobaczymy jak to działa.

Partner forum