To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

dalambert - 15 Lipca 2013, 19:36

No to będzie dalej o Hussarii.
Zazwyczaj na hussarskich napierśnikach oprócz mosiężnych listew ozdobnych mamy krzyż kawalerski, ale w pierwszej połowie XVII wieku pojawiają się kirysy z krzyżem kawalerskim po prawej a Matką Boską z Dzieciątkiem w owalu płomieni po lewej stronie.
Skąd się ten wizerunek MB / poza oczywiście pobożnością tych turkobijców/ tam wziął ???

Adon - 15 Lipca 2013, 21:45

Jak się z chrześcijany walczyło, to przecież porządny chrześcijanin w Matkę Boską nie uderzy. Czysty pragmatyzm. ;)
Pucek - 16 Lipca 2013, 00:51

Adon, absolutnie NIE, takie gierki to dziś się wymyśla.
wtedy to miał być poważny pomysł w skali całego kraju.
To powiedziałem ja dalambert- smok DwuGłowy znowu zadziałał

dalambert - 16 Lipca 2013, 00:53

piętro wyżej to tez Ja/ Ej te nocne pisanki :!:
Adon - 16 Lipca 2013, 01:39

Ale ja sobie jaja robię. ;P: Mogę dać odpowiedź i poprzeć cytatem z książki, ale zabawy nie będzie. :(
Matrim - 16 Lipca 2013, 21:16

W pierwszej chwili pomyślałem, że to może w nawiązaniu do obrony Jasnej Góry, ale ta "pierwsza połowa XVII wieku" ukręciła łeb mojej teorii.
dalambert - 16 Lipca 2013, 21:22

Matrim, a no, pomysł powstał gdzieś około 1630 - 1640 r.
Adon - 16 Lipca 2013, 21:36

Podobno, ale dowodów na to tak naprawdę nie ma, medaliony z Matką Boską mają związek z planowanym przez Władysława IV orderem Niepokalanego Poczęcia.
Matrim - 16 Lipca 2013, 22:09

Znaczy, miał dostać ten, kto dostąpił? :)
Luc du Lac - 16 Lipca 2013, 22:39

Bractwo Niepokalanego Poczęcia i Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny ?
dalambert - 16 Lipca 2013, 23:09

Adon, o i o to biegało :!: Władysław IV chcial powołać polski order królewski na wzór takich jak Order Podwiązki, czy Złotego Runa. Rzecz została załatwiona nawet aż do zgody i aprobaty papieskiej. Padła na równościowych mrzonkach braci szlacheckiej i oporze kalwińskiej magnaterii/ Radziwiłł /.
Jednym z elementów orderu miał być wspomniany medalion, a znalazł się na hussarskich kirysach w czas propagowania owego pomysłu.
Czyli jednak Adon, dawaj dalej :D

Adon - 17 Lipca 2013, 21:51

Zostańmy w XVII wieku - kiep naonczas był bardzo obraźliwym wyrazem, dużo bardziej niż dziś, bo dziś już mało kto zna jego prawdziwe znaczenie. Tymczasem po koronacji Jana Sobieskiego ktoś właśnie tak podpisał portret króla. Oczywiście przeprowadzono śledztwo i ujęto sprawcę, acz ten wykpił się od odpowiedzialności. Ktoś powie w jaki sposób? I pytanie bonusowe, acz nie punktowane - kto wie, co kiep tak po prawdzie znaczy?
dalambert - 17 Lipca 2013, 21:54

Ja wiem wszystko, ale z ping-pongiem poczekam, może się kto włączy? Anegdotka zacna :D
Adon - 17 Lipca 2013, 21:56

Zacnie. :) Dajmy innym szansę. ;)
Agi - 17 Lipca 2013, 22:39

Adon, co kiep znaczy wiem, ale anegdoty o królu Sobieskim nie znam, więc nie będę psuć zabawy.
aniol - 17 Lipca 2013, 22:46

sie tlumaczyl ze to skrot od: Krol Jan Europy Pan - sie czytalo najnowszego Piekare :mrgreen:

a kiep to po staropolsku c*pa

Adon - 17 Lipca 2013, 23:10

Apf Piekarę (jeszcze nie czytałem nowego) :evil: - "Anegdoty, facecje i sensacje obyczajowe XVII i I-szej poł. XVIII wieku" Kuchowicza (polecam!).
Wszystko się zgadza, zadajesz. :bravo ;P:

aniol - 18 Lipca 2013, 00:36

no to wracamy w klimaty mordobitne:
jest sobie taki rosyjski system walki wrecz - sambo -no wlasnie, co oznacza ta nazwa?
i pytanko bonusowe, z jakiego systemu walki wrecz, wywodzi sie tak naprawde sambo ?

Starscreem - 19 Lipca 2013, 11:41

Jedyny 'rosyjski styl walki' o jakim kiedykolwiek słyszałam to wódzitsu ;)
Aż sobie z ciekawości zaraz sprawdzę, co tam oni wymyślili :)

thinspoon - 19 Lipca 2013, 12:10

Starscreem napisał/a
Jedyny 'rosyjski styl walki' o jakim kiedykolwiek słyszałam to wódzitsu ;)
Aż sobie z ciekawości zaraz sprawdzę, co tam oni wymyślili :)

Akurat całkiem sporo tego jest. Wręcz cały przekrój - od sensownych sportów walki, poprzez wszelkiego rodzaju combaty aż po magiczne powalanie przeciwnika energią.

Luc du Lac - 19 Lipca 2013, 20:53

aniol napisał/a
no to wracamy w klimaty mordobitne:
jest sobie taki rosyjski system walki wrecz - sambo -no wlasnie, co oznacza ta nazwa?
i pytanko bonusowe, z jakiego systemu walki wrecz, wywodzi sie tak naprawde sambo ?

samoobrona bez broni

a extra to judp/jujitsu/zapasy

co zresztą widać - najbardziej znany "adept" sambo to Fiodor Emelaneienko (czy jak sie to nazwisko pisze)

aniol - 19 Lipca 2013, 22:20

dokladnie tak
a bonuswe bylo podchwytliwe, bo jeszcze pare lat temu wsrod "rodzicow" sambo nie bylo wymieniane ani judo, ani jujutsu bo w/w systmy nie pasowaly ideologicznie do socjalistycznego sportu, za to byla cala masa "ludowych" zapasow z Kaukazu i okolic
zreszta dopiero od kilkulat powraca sie oficjalnie do prawdziwej historii sambo

Luc du Lac zadajesz

Matrim - 23 Lipca 2013, 12:06

Luc du Lac :!:
Luc du Lac - 26 Lipca 2013, 13:56

Jaki cel miała operacja HighJump przeprowadzona przez US Navy
Rafał - 5 Sierpnia 2013, 14:45

Coś łatwiejszego?
Luc du Lac - 6 Sierpnia 2013, 11:59

Oficjalna nazwa The United States Navy Antarctic Developments Program -w latach 46-47 amerykańce wysłali na Antarktydę prawie 5000 ludzi, 13 okrętów (w tym 2 lotniskowce) w celu przeprowadzenia badań, ćwiczenia personelu, możliwosci budowy baz w warunkach biegunowych itp.

oczywiście z tą operacją wiąże się teoria spiskowa - prawdziwym celem miałby być rekonesans terenów Nowej Szwabii - na której to z kolei miały znajdować się instalacje Niemieckie. Dużo by o tym pisać... :)

zadaje kto chce

Rafał - 6 Sierpnia 2013, 12:07

Jaki ma, a jaki miał mieć ciężar Flogiston?

Alternatywnie: Jak najszybciej powiedzieć: "Powietrze deflogistonowane"? :wink:

Rafał - 14 Sierpnia 2013, 14:23

Flogiston to jedna z największych pomyłek nauki, udowodnienie, że nie ma czegoś takiego pchnęło naukę na właściwe tory. A póki teoria obowiązywała, uważano, że flogiston odpowiada za palność substancji, jest ich składnikiem, jeśli coś się pali to traci flogiston. A skoro coś przed spaleniem było cięższe niż po spaleniu, znakiem tego flogiston ma ujemną masę!

A powietrze pozbawione flogistonu, czyli deflogistonowane to po polsku tlen.

Dla szybkiego rozegrania i wyłonienia zwycięzcy: czym się różni wątek od osnowy?

Matrim - 14 Sierpnia 2013, 14:45

Kierunkiem?

(Ten znak zapytania to po to, żeby z siebie głupka nie zrobić :) ).

Rafał - 14 Sierpnia 2013, 14:57

Eeeee, noooo, w zasadzie to tak :lol:

Zostałeś złapany, berek!

Osnowa to się wysnuwa ze snowaka i jest jej (poszczególnych nici) w setki, a czasem w tysiące. Może się przetrzeć, nigdy sie nie gubi. Idzie z przodu do tyłu, albo z tyłu do przodu, albo jakoś tak.
Wątek to jest jedna nić i lata po osnowie z czółenka tam i z powrotem. Stąd można go łatwo zgubić. Idzie z lewa w prawo i na odwrót.

:bravo

Partner forum