To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

feralny por. - 9 Maj 2013, 21:13

Za szczególne uznałem, że zaprojektowano go w czasach kiedy wydawało się, że już wszyscy wyzdrowieli z krążowników liniowych. Zadawaj.
Fidel-F2 - 9 Maj 2013, 21:31

nie mam pomysłu to skopiuję feralnego

co to za okręt i czemu szczególny ;P:

dalambert - 9 Maj 2013, 22:56

Hood ? ten rozwalony przez Bismarka ?
Blue Adept - 10 Maj 2013, 02:18

Chyba Hyuga po zmianie na pół-lotniskowiec. Dobranoc.
Fidel-F2 - 10 Maj 2013, 06:49

Blue Adept, dobrze odpowiedział. Japończycy po stratach w lotniskowcach postanowili mieć ciastko i zjeść ciastko czyli mieć pokład lotniczy i potężną artylerię (nie wiadomo po co), przerobili pancerniki Ise (na zdjęciu) i Hyuga na pół-lotniskowce. Hybrydy nie za bardzo się sprawdziły.

Blue Adept, zadajesz

Blue Adept - 10 Maj 2013, 14:44

No dobrze - częściowo w temacie: Kim był Michiel de Ruyter? Dodatkowe punkty za jego najgłośniejsze dokonania.
Nocturn - 10 Maj 2013, 14:51

Uff.. Dobrze, że to nie kot.

Ale wiem kto zacz :)

Holenderyjski admirał. Strasznie mocno tłukł angoli.
Prawdopodobnie największy wilk morski (uff, że nie kot) w historii marynistyki

Fidel-F2 - 10 Maj 2013, 14:55

Holenderski admirał a wiem stąd, że krążownik nazwany jego imieniem zatonął w czasie bitwy na Morzu Jawajskim stoczonej w 1942 roku z flotą japońską. O osiągnięciach nic nie wiem ale pewnie lał Angoli albo Hiszpanów.
Blue Adept - 10 Maj 2013, 15:09

Fidel-F2 - Anglików lał równo, np. w bitwie czterodniowej w 1666 roku. Zadajesz.

P.s. Tak sobie myślę, że dla dobra quizu powinniśmy odejść od tematyki marynistyczno-militarnej. :?

Fidel-F2 - 10 Maj 2013, 15:25

Blue Adept, chyba Nocturn powinien zadawać.

Blue Adept napisał/a
P.s. Tak sobie myślę, że dla dobra quizu powinniśmy odejść od tematyki marynistyczno-militarnej.
Kolego, Ty tu jesteś od niedawna. Tematyka 'marynistyczno-militarna' to powrót do najchlubniejszych kart historii tego quizu.
Blue Adept - 10 Maj 2013, 15:34

Przepraszam Nocturn. :oops: Oczywiście zadajesz. Niestety robiłem kilka rzeczy jednocześnie i nie zauważyłem Twojej wcześniejszej odpowiedzi. :?

P.s. Fidel-F2 - No to kurs na Medway. :wink:

Fidel-F2 - 10 Maj 2013, 15:39

co to jest Medway?
Blue Adept - 10 Maj 2013, 15:54

Fidel-F2 - Rajd na Medway (1667 r.) to największa w historii klęska Royal Navy. Stracili sporą część wielkich okrętów, a Holendrzy zdobyli największy okręt, dumę floty i jej dawny flagowiec - HMS Royal Charles. :)
Nocturn - 10 Maj 2013, 15:59

NIech będzie marynistycznie:

Co to były ( a może jeszcze są ale nowa historia mnie nie interesuje) kruki.

dalambert - 10 Maj 2013, 16:27

pomosty z hakami używane w flocie rzymskiej do abordażu. Wynalezione w czasie którejś wojny punickiej co by się w bitwie morskiej nie ganiać z kartagińczykami celując ostrogą czy taranem w burtę oketu, jeno urządzać im walkę wręcz na morzu.
Fidel-F2 - 10 Maj 2013, 16:59

Blue Adept napisał/a
Fidel-F2 - Rajd na Medway (1667 r.) to największa w historii klęska Royal Navy. Stracili sporą część wielkich okrętów, a Holendrzy zdobyli największy okręt, dumę floty i jej dawny flagowiec - HMS Royal Charles.
dzienks, muszę polukać
Nocturn - 10 Maj 2013, 18:11

dalambert,
Prawda.

W Twoje ręce Dalambert

dalambert - 10 Maj 2013, 18:56

owe tarano-ostrogi były główną bronią wiosłowych flot starożytnych, ale było jedno starcie morskie w znacznie bliższych mam czasach gdzie okręt zaopatrzony w ostrogę zatopił pancernik przeciwnika.
To zresztą spowodowało powrót w końcu XIX wieku dp konstrukcji okrętów z ostrogami, co przy rozwoju artylerii było kompletną bzdurą, ale jakże uroczą.
Co to za starcie/bitwa było i kto kogo zatopił ?

Fidel-F2 - 10 Maj 2013, 19:37

Bitwa pod Lissą w 1866r. Austriacki 'Ferdinand Maximilian' staranował pancerną korwetę włoską 'Palestro' oraz staranował i zatopił 'Re d'Italia'
dalambert - 10 Maj 2013, 20:01

Fidel-F2, :bravo dawaj dalej :D
Fidel-F2 - 10 Maj 2013, 20:29

To coś łatwego, dla szerszego grona. W ramach wojen z Krzyżakami znana jest szeroko bitwa oliwska. Ale było też inne wielkie starcie flot, które mocno zaważyło na przebiegu jednej z wojen. Gdzie to było i w ramach jakiej wojny?
Agi - 10 Maj 2013, 21:53

Chodzi Ci o Bitwę pod Trafalgarem?
Flota angielska z francuską i hiszpańską walczyły w czasie wojen napoleońskich. Początek XIX w.

dalambert - 10 Maj 2013, 22:04

Agi napisał/a
Chodzi Ci o Bitwę pod Trafalgarem?
Fidel-F2 napisał/a
W ramach wojen z Krzyżakami
A Krzyżacy o france czy angole :?: :wink:
Agi - 10 Maj 2013, 22:07

dalambercie, zadający mętnie sformułował pytanie, albo moje czytanie ze zrozumieniem zaszwankowało. :oops:

W takim razie może chodzić o Bitwę na Zalewie Wiślanym w czasie wojny 13-letniej.

Fidel-F2 - 10 Maj 2013, 22:41

mętnie, metnie... dobra odpowiedź, myślałby kto mętnie, zadawaj, mętnie
Agi - 10 Maj 2013, 22:50

Fidel-F2, nie złość się. Pora już późna, zasnąć nie będziesz mógł. :wink:

To a`propos Bitwy pod Trafalgarem: Kto dowodził flotą francusko-hiszpańską?

Agi - 11 Maj 2013, 14:28

Nikt nie wie?
To może wiecie kto dowodził flota angielską?

Kruk Siwy - 11 Maj 2013, 14:34

Flotą francusko-hiszpańską dowodził admirał Villeneuv do momentu gdy dostał się do niewoli odwrotem resztek floty dowodził admirał Graviny. Villeneuv po odzyskaniu wolności popełnił samobójstwo.
Flotą angielską dowodził admirał Nelson, który poległ podczas tej bitwy.

Agi - 11 Maj 2013, 14:36

Kruku Siwy, dziękuję za poprawną odpowiedź.
Twoje PKP.

Kruk Siwy - 11 Maj 2013, 15:14

W czasie II wojny światowej starły się krążownik liniowy Hood i pancernik Bismarck. Jaki był polski akcent tej bitwy?

Partner forum