Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dalambert - 21 Kwietnia 2013, 22:17
No, a już myślaem, że muszę pytanko wymyślać
aniol - 22 Kwietnia 2013, 10:29
Luc du Lac napisał/a | Taka broń - rzutka z ciezarkiem - zdaje się że używały tego hiszpańskie legiony rzymskie |
otototo taka miniaturowa mutacja pilum - zadajesz
Luc du Lac - 26 Kwietnia 2013, 20:05
proszę podać przynajmniej dwa style wewnętrznego kung-fu
aniol - 27 Kwietnia 2013, 02:23
generalnie chinskie systemy to nie moja bajka ale sprobuje:
tai chi oraz pakua (bagua), nie jestem pewny jak jest klasyfikowane chin na ale chyba tez jest wewnetrzne
Luc du Lac - 28 Kwietnia 2013, 13:15
aniol napisał/a | generalnie chinskie systemy to nie moja bajka ale sprobuje:
tai chi oraz pakua (bagua), nie jestem pewny jak jest klasyfikowane chin na ale chyba tez jest wewnetrzne |
mówiąc o chin masz na myśli Xing ?(Xing Yi Quan)
oczywiście dobra odpowiedź - Tai Chi i Pakua to style wenętrznego kung fu
aniol - 28 Kwietnia 2013, 22:12
Luc du Lac napisał/a |
mówiąc o chin masz na myśli Xing ?(Xing Yi Quan)
oczywiście dobra odpowiedź - Tai Chi i Pakua to style wenętrznego kung fu |
nie - chodzilo mi o chin na - takie chinskie jiu-jitsu
nie mam pomyslu na pytanie wiec oddaje w rece pierwszego chetnego
Iwan - 29 Kwietnia 2013, 14:44
wiskoza to inaczej ... ( nie chodzi o włókna)
Ziemniak - 29 Kwietnia 2013, 17:09
Sprzęgło wiskotyczne
Fidel-F2 - 29 Kwietnia 2013, 18:18
lepkość cieczy
Iwan - 29 Kwietnia 2013, 20:30
Ziemniak, możne i masz rację, nie znam, ale chodziło mi o odpowiedź Fidela,
Fidel-F2 - 2 Maj 2013, 13:26
Wszyscy wiedzą, że Staligrad i że bitwa była itd ale jak to miasto nazywało się wcześniej a jak później? I jak to jest, że czasem wciąż Stalingradem bywa?
Blue Adept - 2 Maj 2013, 15:21
Stalingrad - wcześniej Carycyn, później zmienione na Stalingrad (ciekawe dlaczego? - ), a za czasów obecnych Wołgograd (od rzeki Wołga). A dlaczego jeszcze bywa nazywany Stalingradem? Bo "stara wiara" jeszcze nie umarła, a do tego bodaj w zeszłym roku były jakieś demonstracje za przywróceniem starszej nazwy (chyba komunistów).
Fidel-F2 - 2 Maj 2013, 15:24
Ok niech będzie ale co do bywania, to miasto staje się oficjalnie Stalingradem na sześć wybranych dni w roku, w różne rocznice, kapitulacji Niemiec, bitwy stalingradzkiej, itp.
zadawaj
Blue Adept - 3 Maj 2013, 18:31
Proste pytanie historyczne - różnica pomiędzy pryncypatem, a dominatem.
Matrim - 3 Maj 2013, 20:54
W dominacie cesarz posiadał pełnię władzy, boskiej, niepodzielnej. W pryncypacie był "pierwszym obywatelem", z władzą cywilną i wojskową, ale dopuszczającą istnienie innych instytucji i urzędów.
Blue Adept - 4 Maj 2013, 07:14
Matrim - Tak, to jest zasadnicza różnica. Zadajesz.
Matrim - 5 Maj 2013, 11:20
Pistolet Apaczów ma pewną charakterystyczną cechę konstrukcyjną. A nawet dwie. Jakie to cechy, a bonusowo: skąd wzięła się nazwa tej broni (uznawanej za bardzo, ale to bardzo brutalne narzędzie mordu)?
thinspoon - 5 Maj 2013, 11:41
Pistolet Apaczów? Nie jestem pewien, czy myślimy o tym samym sprzęcie, ale mi przychodzi do głowy tylko Apache revolver. O to chodzi? Jeśli tak, to tłumaczenie Twoje, czy gdzieś faktycznie funkcjonuje taka nazwa?
dalambert - 5 Maj 2013, 13:02
Może byc Apaczów, ale może być i "Apaszów" spolszczona w końcu XIX wieku określenie francuskiej bandyterii która używała takiego dziwnego urządzenia będącego połączeniem rewolweru, noża i kastetu,
Strzelało toto "z bębenka/ bez lufy/ do którego mialo przymocowany rozkładany nóż, a za rękojeść robił kastet.
Matrim - 5 Maj 2013, 15:37
thinspoon napisał/a | ale mi przychodzi do głowy tylko Apache revolver |
No to dobrze przychodzi Tłumaczenie moje, bo słyszałem o "Apache gun", więc może to tylko uproszczenie po prostu.
dalambert opisał wszystkie potrzebne szczegóły, więc zadaje.
Dodam tylko, że paryscy Apacze wykorzystywali wszystkie składowe broni w trakcie napadu: najpierw kastetem ogłuszali, potem wbijali nóż, przekręcali (a ostrze było faliste...) i pociągali za spust. Mała szansa na przeżycie takiego napadu, choć uproszczona konstrukcja i brak lufy mogły spowodować obrażenia u napastnika.
dalambercie, dawaj dalej.
dalambert - 5 Maj 2013, 16:28
Jest taki zamek w Polsce a właściwie wspaniała ruina. Wzniesiony w latach dwudziestych XVII wieku, miał okien tyle ile dni w roku, pokoi tyle ile tygodni, sal wielkich 12 jak miesięcy,stworzył go niejaki Wawrzyniec Senes, wg włoskiego założenia "palazzo in forttezza" dla jednego z najznamienitszych magnatów Rzeczypospolitej, obrabowany przez Szwedów / Potop/ a dorżnięty przez ruskich w czasie Konfederacji Barskiej.
O jakim zamku mowa ? mile widziany w odpowiedzi link do foty
feralny por. - 5 Maj 2013, 16:35
Krzyżtopór, jak nic
Fidel-F2 - 5 Maj 2013, 17:08
rzut beretem ode mnie, w planach rowerkowych mam
Luc du Lac - 5 Maj 2013, 18:05
no i sala balowa z przeszklonym(kryształowym) sufitem który był jednocześnie dnem fontanny (z tego co tam pamiętam)
Matrim - 5 Maj 2013, 19:45
Ładny. Trochę jak A'Tuin, ale ładny.
corpse bride - 7 Maj 2013, 21:41
O, ominęła mnie zagadka na którą znałam odpowiedź (o Krzyżtoporze). Byłam tam raz i ta ruina robi niesamowite wrażenie. Muszę się jeszcze wybrać, jak się postaram to mam po drodze do babci.
gorbash - 7 Maj 2013, 21:54
A co z zagadką?
dalambert - 7 Maj 2013, 23:19
feralny por., oczywiście, że Krzyżtopór, przepraszam za nieobecność i
feralny por., DAWAJ dalej
feralny por. - 9 Maj 2013, 20:57
Co to za okręt i co w nim szczególnego?
Fidel-F2 - 9 Maj 2013, 21:08
najcięższy krążownik USA Alaska? a co szczególnego? był potężnie uzbrojony jak na krążownik
|
|
|