Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Blue Adept - 19 Lutego 2013, 12:25
Czym jest gnomon?
Agi - 19 Lutego 2013, 12:30
Elementem zegara słonecznego. To ten patyk rzucający cień.
Blue Adept - 19 Lutego 2013, 12:44
Dobrze, Agi! Mniej więcej. Jest to przyrząd astronomiczny służący do określania położenia słońca (wysokości, itp.). Uznawany za jeden z najstarszych przyrządów astronomicznych. Słowo jest pochodzenia greckiego. I tak, jest elementem zegara słonecznego. Zadajesz.
Agi - 19 Lutego 2013, 18:04
Kto był formalnie autorem Wielkiej Karty Swobód?
Blue Adept - 19 Lutego 2013, 18:16
Formalnie pewnie król Jan bez Ziemi, a praktycznie jego baronowie...
Agi - 19 Lutego 2013, 18:27
Blue Adept, zagadka wraca do Ciebie.
Blue Adept - 19 Lutego 2013, 18:51
Arghhh. No i znów trzeba wysilić szare komórki. No dobrze, coś dla hobbystów-militarystów.
Oficera jakiej rangi i którego pułku przedstawia poniższa ilustracja. Dodatkowy punkt za określenie rodzaju umundurowania...
Fidel-F2 - 19 Lutego 2013, 18:57
dalamberta wołaj
Blue Adept - 19 Lutego 2013, 19:05
Fidel-F2 - raczej trzeba wypatrywać dymu z fajeczki...
mBiko - 19 Lutego 2013, 22:31
Po kolei.
Z uzbrojenia i wyposażenia wynika, że to kirasjer. Domniemywam, że chodzi o naszą formację, a mieliśmy chyba tylko jeden Pułk Kirasjerów w Księstwie Warszawskim i to wcale nie pierwszy, kojarzę, że był nasty (14?, 15? może 17?). Umundurowanie polowe, ranga pozostaje dla mnie zupełną tajemnicą.
Nie mam żadnych źródeł na ten temat, więc opieram się wyłącznie na dedukcji, indukcji, pamięci własnej i innych takich pierdołach.
dalambert - 19 Lutego 2013, 22:55
Oczywiście że to kirasjer i z "kręgu wojsk napoleońskich" sądząc po epoletach z obfitymi frędzlami pułkownik, lub inny wyższy oficer.
Problem stwarza kolor kurtki / biały/ podczas gdy regulaminowym kolorem kurtek kirasjerów był granatowy, ale po wprowadzeniu blokady kontynentalnej i braku dostępu do indygo wiele jednostek w armii francuskiej i nie tylko nosiło mundury białe z braku barwika. Po jakimś czasie coś chemicy na to wymyślili.
Ewentualnie może być to "wielki" mundur, czyli super parada/ może z okresu formowania kirasjerów XW czyli roku 1809/, ale pewien nie jestem.
Jeżeli armia XW to oczywiście pułk 14, zasadniczo różnił się od kolorystyki pułków francuskich tylko kolorem guzików/ nasi srebrne, france złote/.
Blue Adept - 20 Lutego 2013, 08:01
Z opisu pod ilustracją: Oficer niższy 14. Pułku Kirasjerów w ubiorze wielkim z 1813 roku. Ilustracja z: "Wojsko Księstwa Warszawskiego. Kawaleria" Ryszard Morawski, Henryk Wielecki, Wydawnictwo Bellona. Czyli mBiko nie podał dokładnego numeru pułku, a także rangi, mundur na ilustracji nie jest mudurem polowym, bo do codziennego użytku był mundur mały. Z drugiej strony dalambert podał precyzyjnie pułk i mundur (tzn. "wielki"), natomiast przestrzelił się z rangą... Po namyśle przyznaję laur dalambertowi z brawami dla mBiko.
A poniżej na ilustracji oficer wyższy (pułkownik):
EDIT:
Oczywicie z 1813 roku, a nie z 1913 roku...
Rafał - 20 Lutego 2013, 08:06
Faktycznie trochę wyższy
Blue Adept - 20 Lutego 2013, 08:16
O całe dwa milimetry. Trzeba być precyzyjnym...
Rafał - 20 Lutego 2013, 08:19
A nie, to konia wina, koń głowę podniósł
dalambert - 20 Lutego 2013, 09:35
Blue Adept, masz jakieś popieprzone wydanie , ta druga ilustracja to NIE może być pułkownik to zwykły kirasjer-flankier z karabinkiem w ręku.No i data w "opisie" pierwszego obrazka 1913 po Borodino i moskiewskiej wyprawie w 1813 roku zostało z całego pułku około 30-40 ludzi i w kampanii jesiennej stanowili już tylko pluton eskorty x.Poniatowskiego / bez kirysów/.
o pytaniu pomyślę.
Blue Adept - 20 Lutego 2013, 09:43
dalambert - takie wydanie mam, a na czymś muszę się opierać. Ponieważ twierdzisz, że to jakaś pomyłka, to może faktycznie pomieszały się im ilustracje. Karabinek faktycznie nieco mnie zastanawiał. Data przy oficerze niższym jest 1813, ale wpisując pomyliłem się i wklepałem 1913 rok. A oficer wyższy jest z lat 1809-1812. Pozdrawiam.
Poniżej zamieszczam inne ilustracje kirasjerów:
I. Kirasjer 14. Pułku w ubiorze wielkim z lat 1809-1812:
II. Kirasjer 14. Pułku w ubiorze z 1813 roku po odrzuceniu kirysów:
III. Trębacz 14. Pułku Kirasjerów w ubiorze wielkim:
IV. Oficerowie pułku kirasjerów:
P.s. Na ilustracji nr IV oficer na pozycji 3 jest określony jako oficer wyższy w mundurze wielkim do służby konno z lat 1810-1812.
dalambert - 20 Lutego 2013, 21:21
No to z bardziej artystycznej beczki.
Co to był FOWIZM i skąd się ta nazwa wzięła ?
mBiko - 20 Lutego 2013, 22:29
Kierunek w malarstwie, reprezentowany między innymi przez Matisse'a. Charakterystyczne są żywiołowe, przesadne kolory. Znaczenia nazwy Madelka nie pamięta, a nie bardzo mogę szperać teraz po książkach.
dalambert - 20 Lutego 2013, 22:50
mBiko, oK , czyli wpadłeś, nazwa wzieła sie stąd, ze na jednej z wystaw tego towarzystwa w sali pełnej ostrych i dzikich kolorystycznie obrazów znalazła się również naturalistyczna rzeźba jakiego aniołłka. Jeden z krytyków skomentował to słowami
- Donatello wśród barbarzyńców / fauves/ po francusku i panowie malarze z radością jako nazwę swej grupy.
Dawaj dalej
mBiko - 20 Lutego 2013, 22:54
To na szybko i na sportowo. Znowu będzie biathlon, tak z okazji niedawnych MŚ.
Czym różni się w tej dyscyplinie sztafeta od biegu drużynowego?
Matrim - 20 Lutego 2013, 23:01
Wspólnym startem?
mBiko - 20 Lutego 2013, 23:33
Co masz na myśli?
Matrim - 20 Lutego 2013, 23:35
Sztafeta, to tradycyjnie bieg na zmiany - jeden kończy, drugi zaczyna. A bieg drużynowy może być ze startu wspólnego, czyli wszyscy członkowie drużyny (i wszystkie drużyny) rozpoczynają bieg wspólnie, ale ich wyniki się sumuje. Tak sobie wymyślam.
mBiko - 20 Lutego 2013, 23:42
Nieprecyzyjnie. Gdzieś, coś dzwoni, ale nie do końca wiadomo co.
Czekam na kolejne propozycje.
mBiko - 21 Lutego 2013, 20:54
Żadnych chętnych, żadnych prób?
merula - 22 Lutego 2013, 10:42
a to nie jest tak, że w sztafecie startuje po jednej drużynie z kraju, a w drużynowym może ich być po kilka i mogą być mieszane, międzypaństwowe?
mesiash - 22 Lutego 2013, 13:14
wygooglałem, myślę że ze względu na częstotliwość pojawiania się biegu drużynowego w TV poza osobami naprawdę się interesującymi tą dyscypliną nie będzie komu udzielić odpowiedzi
nureczka - 22 Lutego 2013, 13:34
mesiash napisał/a | poza osobami naprawdę się interesującymi tą dyscypliną |
Czyli zawodnicy i ich rodziny
Luc du Lac - 22 Lutego 2013, 13:48
nureczka napisał/a | mesiash napisał/a | poza osobami naprawdę się interesującymi tą dyscypliną |
Czyli zawodnicy i ich rodziny |
i jeszcze wojskowi - w końcu muszą robić ewaluację swoich podopiecznych
|
|
|