To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

dalambert - 4 Stycznia 2013, 12:07

Regan
mesiash - 4 Stycznia 2013, 12:27

oba strzały jak na razie chybione. Czasowo bliżej był Fidel-F2, ale według wielbicieli teorii spiskowych zamachu (choć bardzo nieudanego) próbowano na tego prezydenta dokonać z tego samego powodu co na kandydata dalamberta

ed. Dodam małą podpowiedź, bo inaczej będzie ciężko. Według "legendy" na jego nagrobku było napisane "Zabiłem banki", jednak w tym roku obchodzimy 100 rocznicę wymiany jego płyty nagrobnej, a oryginał się nie zachował, więc nikt nie potrafi tego potwierdzić :)

joe_cool - 4 Stycznia 2013, 18:07

A nie Bill Clinton? Chociaż on chyba "tylko" nie narobił dodatkowych długów...
Matrim - 4 Stycznia 2013, 21:01

Jeśli nie Waszyngton, to w takim razie Adams, ale John Quincy, bo ojciec w serialu HBO raczej nie miał zatargów z bankierami :)
dalambert - 4 Stycznia 2013, 21:53

może biega o pierwszego Roosevelta / Teodora/ palnięto do niego w trakcie przemówienie, kulę powstrzymał pugilares, czy inne etui , które miał w kieszeni na piersiach.
Prezydent oświadczył, ze na niego trzeba czegoś więcej niż jednej kuli i spokojnie dokończył przemowy.
O długach nic nie wiem.

mesiash - 5 Stycznia 2013, 16:20

wciąż strzały niecelne niestety, tak się spodziewałem że będzie trudno, dlatego na wszelki wypadek przekażę pałeczkę dalambertowi, wykazał się wcale niezłą znajomością tematu

Chodziło o Andrew Jacksona, w trakcie drugiej kadencji doprowadził dług publiczny do zera, i zamknął drugi narodowy bank stanów zjednoczonych. Jeśli chodzi o zamach na niego, to zamachowiec próbował strzelać w deszczu i oba (!) pistolety przemiękły. najlepsze jest to że w pomiędzy pierwszą a drugą próbą strzału było kilkanaście sekund - prezydent stanął i ponoć ustawił się w pozycji bokserskiej :)

dalambert - 5 Stycznia 2013, 16:59

Hmmm, cóż wypadało by pozostać przy tych prezydentach , więc :
teoś Roosevelt wśród licznych dokonań a 'la supermen miał również dowodzenie na polu bitwy wojskiem USA, gdzie i przy jakiej okazji :?:

Fidel-F2 - 5 Stycznia 2013, 17:43

strzelanie z miękkiego pistoletu faktycznie łatwe nie jest
dalambert - 5 Stycznia 2013, 17:57

Fidel-F2, a Teddy gdzie wojował ?
Fidel-F2 - 5 Stycznia 2013, 18:31

Nie mam pojęcia ale w granicach czasowych mieści się wojna z Hiszpanią więc pewnie na Kubie.
dalambert - 5 Stycznia 2013, 20:07

Fidel-F2, Wojnę trafiłeś.
W 1898 w bitwie pod San Juan, na Kubie, podpułkownik Teodor Roosevelt poprowadził szturm dowodzonego przez siebie pułku Rough Ride Regiment na pozycje Hiszpanów.

Dawaj dalej co by za bardzo nie stygło.

Fidel-F2 - 5 Stycznia 2013, 20:30

Pytanie już było ale dawno.

Jakie wydarzenie o niejasnych okolicznościach stało się pretekstem do rozpoczęcia tej wojny?

dalambert - 5 Stycznia 2013, 20:45

Fidel-F2, coż akótat wiem, ale może ktoś błyśnie wiedzą morską? / to była mała podpowiedź :wink: /
Kruk Siwy - 5 Stycznia 2013, 21:10

E tam. Ktoś od teorii spiskowych by się przydał.
Fidel-F2 - 5 Stycznia 2013, 21:12

czyli jednak dalambert

w zasadzie powinienem wam uznać, jednemu i drugiemu

Kruk Siwy - 5 Stycznia 2013, 21:13

Dawaj trzeciego. Może jednak znajdzie się jakiś "dobrowolec".
Matrim - 5 Stycznia 2013, 22:46

"Remember the Maine!"
Fidel-F2 - 6 Stycznia 2013, 02:19

No i trafił się trzeci. Zadajesz ale koniecznie rozwiń odpowiedź, wiesz, aspekt edu
Matrim - 6 Stycznia 2013, 15:17

Okręt "Maine" wchodząc do portu w Hawanie wpadł na minę, zginęło kilku marynarzy, a niecny czyn przypisywano Hiszpanom.

Najdłuższa seria rzutów karnych w oficjalnym meczu piłki nożnej. Ile oddano strzałów?

Fidel-F2 - 6 Stycznia 2013, 15:21

Matrim napisał/a
Okręt Maine wchodząc do portu w Hawanie wpadł na minę, zginęło kilku marynarzy, a niecny czyn przypisywano Hiszpanom.
No nie bardzo. Zasadniczo wybuchło coś. Tyle wiadomo. A co to było, mina, ładunek sabotażysty, pył węglowy czy co tam jeszcze nie wiadomo. Jest też wersja ze amerykańce sami się wysadzili zeby miec pretekst.
hijo - 6 Stycznia 2013, 15:33

Fidel-F2 napisał/a
Jest też wersja ze amerykańce sami się wysadzili zeby miec pretekst.
to by było takie "amerykańskie" :mrgreen:
dalambert - 6 Stycznia 2013, 16:13

Cóż, najprawdopodobniejszy wybuch pyłu węglowego, czy samozapalenie węgla, było na rękę amerykanom. Od 1895 na Kubie trwało antyhiszpańskie powstanie, amerykanie z nim sympatyzowali, podobnie z resztą było na Filipinach.
Więc niejasne okoliczności zatonięcia Maine i śmierci około 200/ nie kilku/ marynarzy stało sie wygodnym pretekstem do wojny z Hiszpanią.
Czy to "takie amerykańskie" nie wiem równie dobrze można powiedzieć "takie radzieckie, czy rosyjskie"- patrz wysadzanie przez FSB bloków z mieszkańcami by mieć pretekst do ataku na Czeczenię.

Matrim - 6 Stycznia 2013, 20:06

Fidel-F2 napisał/a
No nie bardzo.

Tak wyczytałem w kindlowej darmowej "Historii USA", ale fakt z ofiarami się pomyliłem, bo tam jak byk stoi, że zginęło dwóch oficerów i dwustu pięćdziesięciu ośmiu marynarzy.

Ale żeby było bardziej edukacyjnie, zatonięcie Maine nie oznaczało od razu wypowiedzenia wojny - trwały nadal dyplomatyczne negocjacje, a Hiszpanie skłonni byli już nawet do nadania Kubie autonomii.

Matrim - 7 Stycznia 2013, 18:12

Proste pytanie poszło i nikt nawet nie strzeli?

Powtórzę, żeby się toczyło:

Najdłuższa seria rzutów karnych w oficjalnym meczu piłki nożnej. Ile oddano strzałów?

Fidel-F2 - 7 Stycznia 2013, 18:14

25
Matrim - 7 Stycznia 2013, 18:23

Niet.
nureczka - 7 Stycznia 2013, 18:34

Matrim, powiedz chociaż za dużo czy za mało. Bo jak tu strzelać karne?
Matrim - 7 Stycznia 2013, 18:36

Tak po pierwszym strzale? ;)

No dobra - więcej!

nureczka - 7 Stycznia 2013, 18:42

32?
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2013, 18:43

35

Partner forum