To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Co robić? Czyli w co grać?

ketyow - 2 Lutego 2010, 11:13

Dunadan, w niektórych przypadkach da się. Musiałbyś poczytać na necie o swoim modelu. Pytanie tylko - czy to ma sens? :P

A może ktoś miał kiedyś podobny problem ze Stalkerem: Czyste Niebo jak ja, zatem opiszę. Dodam, że jedynka, Shadow of Chernobyl, działała mi bez zarzutu. Natomiast CS działał tylko i wyłącznie w okienku z oświetleniem ustawionym na minimum. Oczywiście taka gra raczej nie sprawia przyjemności. Natomiast ustawienie full screen, bądź włączenie oświetlenia na wyższy poziom, bądź oba na raz, powodowały klatkowanie gry na poziomie może 1-2 FPS, i cały ekran zawalony artefaktami.

Mam R4850, Athlona X2 3800, reszta nie gra raczej roli. Co zabawne, na identycznym konfigu jak mój i również na XP u kumpla działało bez zarzutu. Testowałem oryginał i dwie wersje pirackie - na wszystkich efekt ten sam. Testowałem wszystkie sterowniki z serii 8.xx, najnowsze jakie wtedy były to 8.9 - oczywiście żadnej poprawy. Kombinowałem na wiele sposobów i nic. I wielka szkoda, bo z tego powodu nie mam Zew Prypeć - po co mi coś, co może nie działać? A Stalkery bardzo lubiłem...

ilcattivo13 - 2 Lutego 2010, 11:27

ketyow - sprawdzałeś na forum GSC? Tam najprędzej znajdziesz rozwiązanie.
ketyow - 2 Lutego 2010, 11:34

Nigdzie nic nie znalazłem na ten temat - zupełnie jakbym był jedynym kogo dotyczył. Nie wiem jak teraz, to było, hm, z półtora roku temu?
ilcattivo13 - 2 Lutego 2010, 12:13

może pokazał się jakiś nowszy patch, który rozwiązuje ten problem. Albo spróbuj odpalić grę z jakimś modem, który zmienia oświetlenie i tekstury.
Navajero - 2 Lutego 2010, 12:30

ilcattivo13 napisał/a
a jaki dokładnie masz:
- procek
- kartę dźwiękową
- płytę główną (może masz taką, co blokuje wieloprocesorowość)
- na której wersji DX odpalałeś ME
- i jeśli masz grafikę nVidii, to jaką i które stery miałeś zainstalowane przy graniu.

Tak się pytam, żeby wiedzieć z jakimi producentami sprzętu Bioware współpracuje, a jakich olewa

- Intel Core 2 Duo CPU E8400 @ 3.00 GHz
- Realtek ALC888/1200 @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller [A-2]
- Foxconn P35A-S
- 9.0c
- NVIDIA GeForce 9800 GTX+, sterownik 6.14.11.8122

Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłem, średnio znam się na komputerach :)

ilcattivo13 - 2 Lutego 2010, 13:34

Realtek ALC888. I wszystko jasne :| Zakładam, że w czasie dialogów nie miałeś żadnych "dźwiękowych artefaktów". I że jak skracałeś dialog "spacją", to też było o.k.
Navajero - 2 Lutego 2010, 13:36

ilcattivo13 napisał/a
Realtek ALC888. I że jak skracałeś dialog spacją, to też było o.k.

Tak.

Homer - 2 Lutego 2010, 14:55

Ech, no i tyle... pograłem z parametrem trochę. Przeszedłem dwie misje prologu, ale niestety po
Spoiler:
znowu zwicha. Ech, nie ma co... nie pogram... Znowu musiałbym kombinować, save/load. Katastrofa. Tym razem gra się po prostu wywaliła z całym kompem.

Gdy grałem wsio chodziło bez zarzutu na wysokich ustawieniach i rozdzielce...

edit:
A co do błędu. Odezwało się ponownie Bioware na forum. Przyznali, że błąd jest i - ciekawostka - nie wynika tak jak myśleli z jednordzeniowości tylko z czego innego. Ale dopiero się zastanowią jak to naprawić, a jeśli już to dopiero druga łatka to naprawi. Ta co ma wyjść teraz jako pierwsza, naprawia coś innego. Więc kiedy będzie można grać - nie wiadomo.

Dunadan - 2 Lutego 2010, 20:01

ilcattivo13, ja poniżej wymagań miałem grafę - reszta była ok, aż nadto. 2-rdzeniowy procek 2x2GHz, 2GB RAM, tylko GPU 128Mb...
ilcattivo13 - 2 Lutego 2010, 20:49

no to przynajmniej grafika Ci się nie gryzła :wink:
Memento - 2 Lutego 2010, 23:05

Pomożecie?

Kieeedyś kupiłem kilka numerów Play PC. Na jednej z płyt był trailer gry strategicznej, i sądząc po trailerze gra jest całkiem miodna. Nichuchu nie pamiętam tytułu tej gry. Na filmiku steampunkowe czołgi i odrzutowce spuszczały łomot dżinom. Wiem że gra jest częścią jakiejś serii rtsów. Ktoś kojarzy, jaki to tytuł? ^^

feralny por. - 3 Lutego 2010, 08:20

MOże to było to?
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=5190

Memento - 3 Lutego 2010, 09:26

Tak, to to. :D Senkju!
Hubert - 3 Lutego 2010, 13:29

Odpuściłem sobie Gothica. łazić, łazić, łazić - miałem tego dość. Dodatek tak wyśrubował poziom trudności, że byle ork stanowi wyzwanie :/ Ech.
Dzięki pomocy ilcattivo13 odpaliłem Książę i Tchórz

ilcattivo13 - 3 Lutego 2010, 13:30

Hrabio - od wyśrubowanych poziomów trudności jest Cheat Engine :mrgreen: W Gothicu 1 i 2 działa wyśmienicie :D
Hubert - 3 Lutego 2010, 13:33

Wiem, fajna zabawa, zwłaszcza gdy pojawia się cheaterski avatar. Skorzystałem :mrgreen: Ale zdałem sobie sprawę, ze po Nocy Kruka wiele innowacji już mnie nie czeka w samej historii, kiedy wrócę do głównego wątku, który przemaglowałem na wszystkie sposoby. A może się mylę?
ilcattivo13 - 3 Lutego 2010, 14:22

nie wiem, "Gothic'ki" przeszedłem i zapomniałem. 3 i podobnych uruchamiać już nie będę
Ziuta - 3 Lutego 2010, 14:59

Ja teraz gram w Icewind Dale. Szczerze mówiąc, trochę nudzi, bo to tylko łupanina.
Odświeżyłbym sobie Baldura, albo Arcanum. Arcanum, to była gra. Tylko gdzie te płytki?

Hubert - 3 Lutego 2010, 15:11

Ziuta napisał/a
Arcanum, to była gra

Ano, była. Zresztą, wciąż jest. Chyba nawet z większym światem niż w Falloucie.

Navajero - 3 Lutego 2010, 15:29

Ech, żeby tak ktoś zrobił następną część Tormenta...
dzejes - 3 Lutego 2010, 16:00

Navajero napisał/a
Ech, żeby tak ktoś zrobił następną część Tormenta...

NIE!

Virgo C. - 3 Lutego 2010, 16:22

Zgadzam się z dzejesem, nigdy kontynuacji Tormenta.
Hubert - 3 Lutego 2010, 16:26

Już to kiedyś było, ale - TAK!
Po tylu latach uzbierałoby się materiału, pomysłów, koncepcji artystycznych i filozoficznych, symboliki, czy wreszcie starczyłoby świeżego podejścia, by znów stworzyć dzieło niesamowite. No, nie chcielibyście jeszcze raz powędrować przez Sfery czy odkryć kolejnych tajemnic dotykających istoty wieloświata? Nie chcielibyście wiedzieć, w co znowu wpakował się mięśniak w stroju z gnatów? Była Udręka, a mając w pamięci zakończenie - może czas na Pokutę?
Po angielsku Pokuta ładnie brzmi. :wink:

Navajero - 3 Lutego 2010, 16:37

A się nie zgadzam z dzejesem! Chcę wreszcie przeczytać pamietnik Nie - Sławy ;P:
Hubert - 3 Lutego 2010, 16:52

Ni chu-chu się nie da, nie ma na to sposobu? Jakoś mnie to nigdy nie ciekawiło zanadto, ale wydawało mi się, że gra pozostawia taką możliwość...
Navajero - 3 Lutego 2010, 17:01

Nie da się.
Hubert - 3 Lutego 2010, 17:05

No to co, piszemy petycję do Obsidian? :mrgreen:
Virgo C. - 3 Lutego 2010, 17:18

Sosnechristo napisał/a
Po tylu latach uzbierałoby się materiału, pomysłów, koncepcji artystycznych i filozoficznych, symboliki, czy wreszcie starczyłoby świeżego podejścia, by znów stworzyć dzieło niesamowite.

A teraz spójrz na dzisiejsze produkcje RPG i spróbuj tam te wszystkie elementy wpasować.

Hubert - 3 Lutego 2010, 17:21

Wiedźmin nie był zły. Z tego co wiem, Dragon Age jest dosyć oldschoolowe (jeszcze nie grałem). NWN2: Maska Zdrajcy podobno ma świetną historię. Więc jednak się da. Takie produkcje jak Torment i tak zdarzały się rzadko. Czas najwyższy, by powstało coś równie wielkiego, choćby kontynuacja.
dzejes - 3 Lutego 2010, 18:20

Sosnechristo napisał/a
Czas najwyższy, by powstało coś równie wielkiego, choćby kontynuacja.

Od czasów Ojca Chrzestnego II coś takiego się nie wydarzyło.

Partner forum