Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
joe_cool - 16 Marca 2010, 13:39
Dzięki, Lichtenstein.
Hm, kwestia jest taka, że pra-...-dziadek pochodził spod Lwowa (do Bawarii jakby daleko), a o tym, że był w pułku Hartmanna to wiemy z ksiąg parafialnych, gdzie odnotowano, że dostał w tymże pułku urlop na okoliczność ślubu. No chyba, że ten pułk stacjonował niekoniecznie w Bawarii, bo z tego, co czytałam, to - oprócz dragonów (tam był brat pra-...-dziadka) - pobór do wojska był jednak rejonowy. Ale to może już poszukam w guglu.
A czy ktoś się orientuje, jak to wtedy bywało z tą służbą wojskową? Czy służyło się rok, dwa lata, 5, 20?
nureczka - 16 Marca 2010, 13:50
joe_cool, mój osobisty pradziadek trafił do armii carskiej na 20 lat. Tyle wtedy to trwało. Ale z Bawarią jakby rzeczywięcie niewielki ma związek.
dalambert - 16 Marca 2010, 13:58
joe_cool napisał/a | jak to wtedy bywało z tą służbą wojskową? |
wtedy - to znaczy kiedy ? mniej więcej?
Kruk Siwy - 16 Marca 2010, 14:16
dalambert, joe_cool napisał/a | dziadków służył ok. roku 1870 na terenie Austro-Węgier |
nureczka - 19 Marca 2010, 12:41
Szukam jakiegoś bezpłatnego programu do policzenia PIT-ów. Wiem, że jest tego w sieci multum, ale nie wiem, któremu można zaufać.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Ziemniak - 19 Marca 2010, 12:44
http://pity.pl/ Używam od lat, nigdy nie miałem problemów.
nureczka - 19 Marca 2010, 12:56
Ziemniak, dziękuję! <dyga>
ilcattivo13 - 19 Marca 2010, 15:04
ja zawsze używam programów z Rzeczpospolitej...
Agi - 19 Marca 2010, 16:41
A ja z GW, nie miałam do tej pory problemów z US
Gwynhwar - 21 Marca 2010, 17:23
Słuchajcie mam problem z PITem. W sumie dostała cztery PITy 11, z czego dwa są za umowę o pracę a dwa za umowę zlecenie. I w sumie wiem, że jeśli chodzi o umowe zlecnie to musze wypełnić PIT 37, ale co z resztą? Czy mogę to zrobic razem, czy muszę to rozliczyc osobno? Może ktoś kuma to wszystko, bo ja ani trochę!
Agi - 21 Marca 2010, 17:27
Gwynhwar, wypełniasz jedno zeznanie PIT-37, tylko musisz poszczególne dochody do odpowiednich rubryk wpisać.
Gwynhwar - 21 Marca 2010, 17:44
Ok, dziękuję bardzo =*
Agi - 21 Marca 2010, 17:46
Drobiazg
ketyow - 23 Marca 2010, 13:45
Używa ktoś nowej opery? Ogólnie jest genialna, dostała jeszcze większego speeda, wycięto pasek u góry, co jeszcze wydłuża widok ekranu, ale... Na forach błędnie interpretuje mi kolory rang administracyjnych O_o'
Tu na forum adminów wyświetla mi na czarno, a na moim forum powinienem być czerwony, a jestem biały. W firefoksie kolory mam normalne, nie wiem o co chodzi...
EDIT:
Znalazłem, trzeba wyłączyć dopasowywanie obrazków do szerokości. To nie dobrze, bo ja chcę mieć i obrazki dopasowane do szerokości, i prawidłowe kolory rang
merula - 24 Marca 2010, 22:25
Od kilku dni męczy mnie, bo nie mogę sobie przypomnieć, tytuł jednego serialu.
Produkcja CzeskoSłowacka za czasów naszego PRL-u i nie Szpital na peryferiach.
Zapamiętane motywy: emeryt wyjeżdża na wieś i zakolegowuje się (trudna to przyjaźń) z innym startuszkiem, jeden bardziej okrągły, drugi bardziej "suchy" i sarkastyczny. W wiosce jest staw, panowie łowią karpie (robą jakąś specyficzną zanętę), jest też motyw ze spuszczaniem wody ze stawu w celach połowczych. Wiem, że mętne, ale może ktoś pamięta tytuł tego serialu?
Fidel-F2 - 24 Marca 2010, 22:27
Pod jednym dachem, pamiętam, że mi się podobało
http://www.youtube.com/watch?v=y74GenqdP5U
merula - 24 Marca 2010, 22:29
I to jest chyba właśnie to. Dzięki Fidel.
Mi też sie podobało i chciałam spróbować jakoś odświeżyć, ale bez tytułu było ciężko.
Fidel-F2 - 24 Marca 2010, 22:30
dodałem pioseneczkę
merula - 24 Marca 2010, 22:32
dokładnie o to chodziło
Fidel-F2 - 24 Marca 2010, 22:41
a nie tu?
http://www.science-fictio...topic.php?t=927
shenra - 24 Marca 2010, 22:44
Fidel-F2, dzianks.
Agi możesz wykasować mój poprzedni post?
Edit: Dzianks o modzie wielki.
ketyow - 24 Marca 2010, 23:10
A to nie możemy ich sobie sami usuwać?
EDIT: A faktycznie, starszych niet. Ale świeże yup.
Sandman - 25 Marca 2010, 15:41
Moja nagrywarka dzisiaj się zbiesiła, nagrywa płyty, ale nic nie odtwarza. nie widzi nawet ścieżek technicznych nagranych przed chwilą płyt. Spotkał się już ktoś z czymś takim?
Kai - 25 Marca 2010, 15:43
Niestety tak. U mnie skończyło się to wymianą, ale możesz próbować przeczyścić laser, albo przeinstalować oprogramowanie. Takie zjawiska mogą być spowodowane nawet wirusem. Przeczyść wszystko antywirem, potem wyczyść laser a na koniec przeinstaluj oprogramowanie z czyszczeniem rejestru. Jeśli to nie pomoże, można uznać, że nagrywarka jest niesprawna.
Sandman - 25 Marca 2010, 15:50
Musiałbym rozebrać nagrywarkę, a jest jeszcze na gwarancji, płyta czyszcząca odpada, bo jak wspominałem nagrywarka nic nie widzi. Wkurza, że na wymianę będzie trzeba poczekać parę dni, a nie mam tyle miejsca na dysku, żeby codzienne backupy baz gdzieś pomieścić.
Martva - 25 Marca 2010, 15:51
Czy branie antybiotyków ma jakiś wpływ na morfologię krwi? myślałam o zrobieniu sobie badania w następnym tygodniu, od dziś jadę z kuracją, nie pozmienia mi się coś w białych krwinkach czy czymś? najbardziej mnie interesuje hemoglobina, ale co z resztą?
merula - 25 Marca 2010, 15:55
pozmienia na pewno, skoro zwalczy infekcję. ale szczegółów zmian nie znam. może nieistotnie.
Kai - 25 Marca 2010, 16:04
Sandman napisał/a | Musiałbym rozebrać nagrywarkę, a jest jeszcze na gwarancji, płyta czyszcząca odpada, bo jak wspominałem nagrywarka nic nie widzi. Wkurza, że na wymianę będzie trzeba poczekać parę dni, a nie mam tyle miejsca na dysku, żeby codzienne backupy baz gdzieś pomieścić. |
Zacznij od softu, przeczyść rejestr. Jeśli to nie pomoże, a gwara jest, to się nie przejmuj zanadto, wymienią. Czy to może jest LG?
Martva napisał/a | Czy branie antybiotyków ma jakiś wpływ na morfologię krwi? myślałam o zrobieniu sobie badania w następnym tygodniu, od dziś jadę z kuracją, nie pozmienia mi się coś w białych krwinkach czy czymś? najbardziej mnie interesuje hemoglobina, ale co z resztą? |
Oczywiście, że ma.
Po kuracji anybiotykowej rzetelne badania krwi masz po 6 tygodniach. Źródło- pani dokor pediatra ale myslę, że u dorosłych tak bardzo się to nie zmienia.
Adon - 25 Marca 2010, 16:11
Po co kombinować z softem i rejestrem jak jest prostszy sposób? Jeśli czytnik nie czyta, to prawie na pewno jest to wina hardware'u a nie software'u. Żeby wykluczyć winę software'u starczy do czytnika włożyć jakąś płytę bootowalną i spróbować z niej uruchomić maszynę. Nie wystartuje - znaczy, że czytnik ma jakiś fizyczne uszkodzenie, jeśli wystartuje - rzeczywiście coś jest nie tak w windowsie.
ketyow - 25 Marca 2010, 16:11
LG? To LG w ogóle wysiadają? Mam ASUSa zarżniętego po roku, a mój LG ma 4 lata i mu nic nie dolega. A zdarza się, że wypala po 20 DVD pod rząd.
|
|
|