Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Rafał - 6 Grudnia 2012, 08:12
corpse bride, w uznaniu zasług i entuzjazmu przejmiesz prawo do zadania jednego pytania
Chodzi mi o Ziemię Kłodzką i jej najwyższy punkt - szczyt Śnieżnik 1425 m n.p.m. Jak doczytałem, schronisko w prąd od niedawna zaopatruje już specjalnie wybudowana w tym celu elektrowienka wodna 6 kW. Więc już i tam dotarła nowoczesność
Śnieżka to UFO i Ziemia Jeleniogórska.
corpse bride, dajesz dalej
corpse bride - 6 Grudnia 2012, 09:41
Ojej, dzięki. Pomyślę nad zagadką i zadam wieczorem.
dalambert - 6 Grudnia 2012, 23:55
corpse bride, Myśleć, myśleć
corpse bride - 7 Grudnia 2012, 00:01
A, tak - już wymyśliłam. Też geografia polityczna:
Z którego roku pochodzi ostateczny kształt Polski (przebieg granic) i jakie były ostatnie zmiany?
Matrim - 7 Grudnia 2012, 00:06
Coś mi się kojarzy, że całkiem niedawno jakaś mało istotna wysepka gdzieś (czy nawet łacha piasku), ale nie wiem gdzie Tak mi utkwiło, bo w wiadomościach mówili.
dalambert - 7 Grudnia 2012, 00:36
Jakiś kawałek przebiegu i nurtu rzeki Bug, coś koło Białorusi, parę lat temu, czy to corpse bride napisał/a | ostateczny kształt Polski | to bym się nie zarzekał, jeszcze sporo się wydarzyć może
corpse bride - 7 Grudnia 2012, 00:59
Obecny, a nie ostateczny - niech będzie.
Nie wzięłam chyba pod uwagę kosmetycznych zmian, o których piszecie. Chodziło mi o zmiany dotyczące trochę większych obszarów, a do tego zamieszkałych przez ludzi.
dalambert - 7 Grudnia 2012, 01:03
corpse bride, biega Ci o zmianę granicy na Sanie , konkretnie cofnięci jej od Sanu / biegało o przebieg linii kolejowej/ i rekompensatę w Bieszczadach / Ustrzyki Dolne, albo Górne/ wtedy do Polski trafiły, a Bieszczady przestały być "ślepą kiszką' - coś około 1949 -1950.
corpse bride - 7 Grudnia 2012, 10:39
Prawie, 15 luty 1951, a wyglądało to tak:
Ale zadajesz
dalambert - 7 Grudnia 2012, 11:54
No to będzie trudne, albo ciekawe.
Co takiego popełnił Kazimierz Siemienowicz i jak się to ma do lotów w kosmos i bombardowania Kopenhagi przez Nelsona
feralny por. - 7 Grudnia 2012, 18:04
K. Siemienowicz popełnił Artis magnaeartileriae pars pirma - fundamentalne dzieło na temat artylerii, a tak to się ma do lotów w kosmos, że opisał tam również sposoby sporządzania rakiet. Niektórzy przypisują mu nawet wynalezienie skrzydeł delta, ale nie wiem czy to nie przesada.
dalambert - 7 Grudnia 2012, 18:28
Na tym, że dziele wydanym w Amsterdamie w 1650 r po łacinie /szybko nastąpiły wydania po niemiecku , francusku i angielsku/ również wzorował się twórca pierwszej stosowanej szeroko w polu wyrzutni rakiet niejaki Kongrew / pisownia z polska/ którymi to właśnie Nelson zbombardował i podpalił Kopenhagę.
Również w owym dziele są pierwsze europejskie projekty rakiet wielostopniowych.
Oczywiście feralny por.,
dajesz dalej
feralny por. - 8 Grudnia 2012, 12:39
Pytanie z gatunku czego to ludzie nie wymyślą.
Kto i po co wymyślił bombę nietoperzową?
aniol - 8 Grudnia 2012, 16:28
feralny por. napisał/a | Pytanie z gatunku czego to ludzie nie wymyślą.
Kto i po co wymyślił bombę nietoperzową? |
wygoglalem - ale jaja!
dalambert - 8 Grudnia 2012, 18:59
Też wygooglałem, faktycznie, ale odczapowy numer, ale obawiam sie, że jeśli chodzi o wiedzę, to musimy poczekać aż Fidelowi krawat minie
merula - 8 Grudnia 2012, 20:37
amerykanie w czasie wojny w Wietnamie. służyła do podpalania napalmem chałup w wioskach.
pamięć mam zawodną i mogła to być i Korea, ale raczej skłaniam się do Wietnamu.
się było na prelekcjach Cholewy, to się takie głupoty wie
feralny por. - 8 Grudnia 2012, 20:39
No nie zupełnie. Może ktoś spróbuje poprawić.
Ginnar - 9 Grudnia 2012, 14:38
Amerykanie, ale chyba II WŚ, Japonia(?), nie wiem czy to kiedykolwiek było wykorzystane. Jakiś gatunek nietoperza miał być zrzucony(nie pamiętam jak) z bombą/ładunkiem zapalającym. A jak w czasie dnia by się gdzieś schowały te nietoperze to miałby wybuchnąć? Jeśli dobrze pamiętam to coś takiego?
feralny por. - 9 Grudnia 2012, 14:53
Dobrze pamiętasz. Zadawaj.
Ginnar - 9 Grudnia 2012, 14:57
Myślałem o zadaniu pytania z tego samego działu czyli "dziwne militaria" ale może coś czego sam się ostatnio dowiedziałem
Czemu opancerzony pojazd gąsiennicowy nazwano w Polsce czołg? (Mam nadzieję, że dobrze skonstruowałem pytanie. )
Matrim - 9 Grudnia 2012, 20:48
Bo jadąc był wolniejszy, niż czołgający się żołnierz.
Ginnar - 9 Grudnia 2012, 21:15
Niet ale z tym czołganiem dobrze...
Blue Adept - 10 Grudnia 2012, 09:25
Bo czołgający zostawia taki ślad jak gąsienica czołgowa?
Ginnar - 10 Grudnia 2012, 13:17
Drugie pudło.
Podpowiedź: Chodzi o skojarzenie z mitycznym stworzeniem.
mesiash - 10 Grudnia 2012, 13:29
W sensie z czołgającym się mitycznym stworzeniem? To tylko taki gad mi przychodzi do głowy co to złą radą służył,...
Rafał - 10 Grudnia 2012, 13:55
Ginnar, aleś poleciał z tym stworem z mitologii, aż żem zaguglował, no, ciekawe jak się teraz z tego wyłgasz
Ginnar - 10 Grudnia 2012, 17:37
Łgać nie będę!
Mesiash chyba dobrze myślisz
Rafał ja taką mądrość wyczytałem z dodatku "Historia" co pojawia się w gazecie Wybiórczej, tfu, Wyborczej w sensie
mesiash - 11 Grudnia 2012, 11:35
No to co? Od węża? Bo podobny z wyglądu do gąsienic? To zbyt grubymi nićmi szyte chyba...
dzejes - 11 Grudnia 2012, 12:43
Bo Uroboros - zjada własny ogon.
?
mesiash - 11 Grudnia 2012, 15:11
o matko, wygooglałem, od początku byłem skazany na zły strzał... tylko skąd taka wiedza u ludzi?
|
|
|