Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
feralny por. - 27 Listopada 2012, 20:55
Dom się spalił w 1814. Zadawaj.
dalambert - 27 Listopada 2012, 21:05
Co było ostatnim militarnym akordem tej wojny ?
Blue Adept - 27 Listopada 2012, 22:53
Hmm, stawiam na oblężenie Nowego Orleanu. Troszkę w związku z tym - ktoś jeszcze pamięta cykl "Tecumseh" ?
dalambert - 27 Listopada 2012, 23:23
Blue Adept, doskonale, rozejm zawarto w Gandawie 24 grudnia 1814 roku a Angole zaczęli atak na Nowy Orlean 1 stycznie 1815 roku, główna bijatyka, zakończona bęckami dla nich odbyła się 8 stycznia. Tak, te odległości wtedy opóźniały przekaz informacji tak jak dziś w opowieściach o Honor H
Hamerykańce bitwę wygrały, ale nie miało to już żadnego znaczenia.
Dawaj dalej co by nie stygło
ps. Biega Ci o "Indiańską trylogię" Jana Longina Okonia.
Blue Adept - 27 Listopada 2012, 23:36
dalambert - Tak. W "Czerwonoskórym generale" napisał też trochę o Nowym Orleanie...
W temacie indiańskim:
Kto był przywódcą indiańskiego powstania w rejonie Wielkich Jezior, które upadło kilkadziesiąt lat przed Tecumsehem? Dodatkowe punkty za podanie nazwy plemienia, z którego pochodził.
P.s. Dodatkowa podpowiedź: marka samochodów i miasto w Kanadzie...
Fidel-F2 - 28 Listopada 2012, 00:11
Pontiak, Ottawa, Sprzysiężenie czarnej wydry Szczepańskiej - moja ulubiona indiańska książka z dzieciństwa.
Blue Adept - 28 Listopada 2012, 00:15
Fidel-F2 - Szybka akcja. Zadajesz.
P.s. A ja spróbuję zasnąć...
Fidel-F2 - 28 Listopada 2012, 00:42
Wracając do starych dobrych tradycji. Jak zginał admirał Isoroku Yamamoto?
Ginnar - 28 Listopada 2012, 00:50
Nazywany największym strategiem Japonii okresu około-Drugo wojennego. Pośmiertnie odznaczony, został zestrzelony kiedy leciał na pokładzie samolotu, o ile dobrze pamiętam... Hamerykańce złamali szyfr bodajże i się dowiedzieli o locie Admirała.
Fidel-F2 - 28 Listopada 2012, 00:53
ok, zadawaj
Ginnar - 28 Listopada 2012, 01:01
To może z alkoholi.
Rodzaje whisky ktoś zna? Te główne, nie wchodzimy w szczegóły. Za dodatkowy punkt podać 4 główne "regiony" pochodzenia whisky na świecie.
corpse bride - 28 Listopada 2012, 01:24
Ja znam tylko, że bourbon to whisky z kukurydzy. Nie wiem, jak się nazywają z innych zbóż i z mieszanek. I czy koniak to też whisky? Smakuje podobnie...
Ginnar - 28 Listopada 2012, 01:31
Burbon to whiskey, nie whisky.
Jest podział na tradycyjne 3 rodzaje w ramach podpowiedzi dopowiem.
corpse bride - 28 Listopada 2012, 01:48
Myślałam, że to kwestia pisowni brytyjskiej vs. amerykańskiej. Jak color i colour.
Ginnar - 28 Listopada 2012, 01:55
Nie, rozróżnia się na degustacjach itd dla mnie nie wprawionego to różnicy diametralnej nie ma powiedzmy, aczkolwiek podbno różnicę czuć.
A co do koniaku to tak samo jak brandy np, inny typ alkoholu
Blue Adept - 28 Listopada 2012, 02:01
Rodzaj zależy od tego, z czego została whisky zrobiona - chyba zboże, jęczmień i coś jeszcze (nie kukurydza - ona została wprowadzona w Europie całkiem późno). A tego niestety do końca nie wiem. To nie moje klimaty. No i whisky to Szkocja - Johnnie Walker. Co prawda jak piję Jasia, to zawsze mi wnętrzności skręca... No, ale ja ogólnie niespecjalnie przepadam za etanolem. A teraz już ostateczne dobranoc.
hijo - 28 Listopada 2012, 06:43
Whisky to blendy (mieszanki z różnych słodów czyli belded malt, lub mieszanki whisky zbożowych - grain whisky) i single malt (z pojedynczego słodu); regiony to: Island, Islay, Speyside, Highlands, Lowlands i Campbelton
Ginnar - 28 Listopada 2012, 08:03
hijo wiesz o czym mówisz
zadajesz
hijo - 28 Listopada 2012, 17:12
Pozostajemy w temacie: kim są i co robią independent bottlers?
Rafał - 28 Listopada 2012, 17:18
Na pierwszy rzut oka: bimbrują
hijo - 28 Listopada 2012, 17:43
Rafał, a właśnie że nie:-)
dalambert - 28 Listopada 2012, 17:56
niepodlegli butelkarze ? może propagują abstynencję, acz to idiotyczne działanie jest
Fidel-F2 - 28 Listopada 2012, 17:57
niezalezni butelkowacze, bez związków z destylarniami?
Agi - 28 Listopada 2012, 18:06
A nie są to przypadkiem niezależni oceniacze jakości trunku?
hijo - 28 Listopada 2012, 20:14
dalambert napisał/a | niepodlegli butelkarze ? może propagują abstynencję, acz to idiotyczne działanie jest | owszem - idiotyczne by to było
Fidel-F2 napisał/a | niezalezni butelkowacze, bez związków z destylarniami? | przed przecinkiem idziesz we właściwym kierunku, po przecinku zbaczasz z drogi
Agi napisał/a | A nie są to przypadkiem niezależni oceniacze jakości trunku? | nie
poczekam, może jeszcze kolega od pierwszego pytania w temacie whisky się wykaże.
dzejes - 28 Listopada 2012, 21:44
Kupują gotowe trunki od destylarni i butelkują we własnym zakresie?
Ginnar - 28 Listopada 2012, 21:48
W pierwszej chwili nie wiedziałem, ale jak przebiegłem mentalnie po mojej kruchej pamięci to przypominam sobie rozmowę na degustaci dotyczącej chyba tego więc aby nie przedłużać.
Każda destylarnia musi produkować trunek "spójny" tj. żeby smak w każdej butelce był taki sam, więc jeśli ma jakiś oryginalny smak wtedy nie może być jako taka sama sprzedawana. Czyli wychodziłoby z całej mojej opowieści to, że independent bottlers są rolewniami które rozlewają trunek "różny" od otrzymanego który nie może być symbolizowany symbolem, czcionką, nazwą destylarni która dała trunek do rozlania.
Pogmatwałem się, ale inaczej no nie potrafię napisać
hijo - 28 Listopada 2012, 21:56
dzejes, jesteś najbliżej - zadawaj
Independent bottlers skupują whisky z destylarni i zajmują się butelkowaniem. Niektóre destylarnie nie produkują w ogóle whisky pod własną etykietą, tylko wszystko sprzedają do Independent bottlers. Independent bottlers mogą ale nie muszą informować na etykietach z jakich destylarni pochodzi whisky. Nie mogą natomiast bez zgody destylarni posługiwać się ich logotypów, czcionek, znaków towarowych itp.
dzejes - 28 Listopada 2012, 22:18
Ha, domysliłem się po twoich podpowiedziach i odpowiedziach innych, bo sam nie wiedziałem.
To pozostając w temacie alkoholi:
Malaga, porto, sherry, madera, wermut - ktoś wytłumaczy, czemu wymieniłem je wszystkie razem?
Godzilla - 28 Listopada 2012, 22:29
Bo z procentami?
|
|
|