Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Moradin - 8 Listopada 2012, 21:43
dzejes napisał/a | Znaczy gorbash odpowiedział prawidłowo na pytanie zadane przez gorbasha?
Ot paradoks. |
Też się z Tobą zgadzam gorbash lepiej to wytłumaczył
Ja mam trochę przewrotne pytanie:
W jakim utworze główną rolę ma Pas Ratunkowy
dalambert - 9 Listopada 2012, 00:25
Dowcip Harisonna , w Stalowym szczurze, ale który kawałek to o tej porze i po pradoxalnych rozmowach. to mi się myśleć nie chce
Blue Adept - 9 Listopada 2012, 09:32
Chyba "Zemsta Stalowego Szczura"... Och, dawno już nie czytałem Stalowego Szczura, zwłaszcza na początku niezwykle mnie bawił ten cykl. Wykończył mnie dopiero "Stalowy Szczur na prezydenta" - tak to się chyba nazywało. Jak dla mnie rządzi jednak nie Jim di Griz, a raczej niejaki Jason din Alt...
Moradin - 9 Listopada 2012, 10:36
dalambert, Blue Adept, Doskonałe odpowiedzi.
Nie sądziłem, że tak szybko sobie przypomnicie książki z lat 70
Bardzo lubię ten cykl. Były to moje pierwsze książki sci-fi.
The Stainless Steel Rat's Revenge - oryginalny tytuł książki.
Jak dla mnie obie odpowiedzi są prawidłowe ale pierwszej udzielił dalambert.
Chociaż poprawniej odpowiedział Blue Adept.
I co robimy w takiej sytuacji? Kto powinien teraz zadawać pytanie?
Kruk Siwy - 9 Listopada 2012, 10:38
Ten którego wyznaczysz.
dalambert - 9 Listopada 2012, 11:47
Moradin, proponuję by zaquiził Blue Adept,
ja się już nie raz nagadałem, czas nowych dopuścić, zresztą był precyzyjniejszy
Matrim - 9 Listopada 2012, 11:54
Moradin, na przyszłość tylko podpowiem, że dla pytań fantastyczno-literackich mamy tu osobny wątek. O ten. Quiz edukacyjny jest raczej od sprawdzania wiedzy ogólnej o świecie.
Blue Adept - 9 Listopada 2012, 14:01
Pytania dla tych, którzy bawili się w harcerstwo:
1. Kogo uważa się za założyciela skautingu?
2. Kiedy powstało harcerstwo i kogo uważa się za jego założyciela?
3. Wymień dwie organizacje harcerskie z wczesnych lat dziewięcdziesiątych, które niedługo po swoim powstaniu połączyły się z ZHR?
Matrim - 9 Listopada 2012, 14:14
1. Robert Baden-Powell
2. W Polsce? Pewnie ok. 1918 roku.
3. Nie mam pojęcia.
Ale zwykle i tak zadajemy tylko jedno
Iwan - 9 Listopada 2012, 14:38
2. Małkowski jak dobrze pamiętam, a jego zona pierwszą żeńską założyła ( jak mnie pamięć nie myli)
dalambert - 9 Listopada 2012, 14:56
3. ZHP 1918 i ZHR / moje dwie córki należały do ZHP 1918 a potem działały w ZHR/
2. Andrzej Małkowski i Olga Małkowska - pierwsza Komenda Skautowa powstała we Lwowie w 1911 roku / Małkowski przetłumaczył w roku 1910 podręcznik skautingu Roberta baden-Powela i wydal sumptem wlasnym i tak się zaczęło/
1/ No patrz 2 czyli oczywiście Robert Baden - Powell
ZWIĄZEK Harcerstwa Polskiego rzeczywiście powstał wraz z niepodległym państwem polskim, ale polskie drużyny skautowe istniały od 1911. Wśród Orlat lwoskich wielu było skautów i skautek.
Blue Adept - 9 Listopada 2012, 17:08
Matrim - Dobra odpowiedź na pierwsze pytanie. Co do odpowiedzi na drugie pytanie, chodziło mi o powstanie harcerstwa, czyli - tak jak mi przekazano - o czas założenia pierwszych zastępów i drużyn (lata 1910-11). Dla byłych harcerzy - a zakładam, że na tak zacnym forum są sami harcerze - trzy tak proste pytania liczą się jak jedno...
Iwan - Połowa prawidowej odpowiedzi na drugie pytanie. Żona bodajże nazywała się Olga Małkowska (drugiego członu nazwiska już nie pamiętam).
dalamber - w większości prawidłowo - uznaję. Odpowiedzi na pytania pierwsze i drugie - piątka. Jeśli chodzi o odpowiedź trzecią, jest ona tylko częściowo prawidłowa. Chciałbym zwrócić uwagę, że ZHR nie mógł się połączyć z ZHR.... Poza ZHP 1918 chodziło mi o POH (Polska Organizacja Harcerska), do której miałem zresztą nieszczęście należeć...
Zadaje dalambert.
Iwan - 9 Listopada 2012, 18:23
Blue Adept napisał/a | chodziło mi o POH (Polska Organizacja Harcerska), do której miałem zresztą nieszczęście należeć...
|
wątpliwe szczęście ZHP ponad wszystko
dalambert - 9 Listopada 2012, 19:46
To coś z najnowszych dziejów polskich organizacji harcerskich.
Jakie wydarzenie w roku 1988 było znaczącym początkiem niezależnego ruchu harcerskiego
Blue Adept - 9 Listopada 2012, 22:43
dalambert - pytanie lekko nieprecyzyjne, jeśli miałbym obstawiać, to chodzi o coś związanego z Ruchem Harcerskim Rzeczypospolitej... Może zlot z okazji rocznicy pogrzebu Ponurego (pamiętam, że mój drużynowy mnie katował jakimiś broszurkami tego dotyczącymi)?
dalambert - 9 Listopada 2012, 22:59
Blue Adept, dla ułatwienia z tej awantury wziął się właśnie ZHP 1918, a dużą rolę odegrali starsi harcerze i instruktorzy z Czarnej 20 Drużyny Zawiszy Czarnego, impreza była znacznie bardziej malownicza i trwała dłużej niż jakiś zlot na Wykusie.
No macie poważną podpowiedź
dalambert - 14 Listopada 2012, 10:23
np po pieciu dniach odpuszczam sprawę, sprawdziłem - tego się nie da wygoglać -
Otóż po sławetnej dyskusji panów Miodowicza i Wałęsy w TV w 1988 roku, grupa instruktorów i starszych harcerz zajęła siedzibę Kwatery Głównej ZHP w dawnej IMCA i ogłosiła strajk okupacyjny domagając się odpolitycznienia ZHP .
Byli to ludzie głównie z tzw, "Czarnych Drużyn" trwało to do początków następnego roku i było impulsem do zmian które nastąpiły w 1989 roku. Powołanie nie powiązanych z ZHP organizacji harcerskich.
Czyli walczcie dalej w ręce pierwszych chętnych.
Rafał - 14 Listopada 2012, 10:28
Krótko: Jakiej narodowości jest wynalazca radia?
Agi - 14 Listopada 2012, 10:38
Tesla był z Bałkanów. Serb, albo Chorwat.
gorbash - 14 Listopada 2012, 10:38
Tesla był Serbem.
Rafał - 14 Listopada 2012, 10:45
Tak, Serb, mają go nawet na swoich banknotach. Agi zadaje dalej.
Blue Adept - 14 Listopada 2012, 12:25
Troche a propos wcześniejszej odpowiedzi i off-topic, czy ktoś może oglądał odcinek "Murdoch Mysteries" z Teslą?
Agi - 14 Listopada 2012, 12:39
Kto i kiedy (tolerancja pięciu lat) skonstruował pierwszy telewizor i wynalazł pierwszy działający system telewizyjny?
Rafał - 14 Listopada 2012, 13:02
Bodajże Szczepanik opisał system przesyłu obrazu, strzelając - nich to będzie 1903 rok, ale działający telewizor? Hm, w 1935 w Polsce były już bardzo zaawansowane prace, zawstydzano się nawzajem postępami w Anglii (mam nr przeglądu teletechnicznego z tego roku ) Pierwszy przekaz telewizyjny to chyba była olimpiada w 1920 roku, hm, jednak pas
Matrim - 14 Listopada 2012, 13:06
U mnie w książce wymienia się Niemca Paula Nipkowa i jego elektryczny teleskop z 1884 roku.
Agi - 14 Listopada 2012, 13:20
Matrim, ja o telewizję, a nie o teleskopię pytam.
Obaj błędnie.
Rafał - 14 Listopada 2012, 13:25
Już wiem, wyguglałem, ale z panem jak dotąd nie miałem przyjemności
Agi - 14 Listopada 2012, 13:35
Rafał, w sumie o Tesli i Marconim "wszyscy" wiedzą, o tym panu chyba mało kto.
Blue Adept - 14 Listopada 2012, 14:01
Hmm... Encyklopedia PWN 2007 (wersja multimedialna):
Baird [beerd] John Logie, ur. 13 VIII 1888, Helensburgh (Szkocja), zm. 14 VI 1946, Bexhill-on-Sea (hrab. Sussex), wynalazca ang., jeden z twórców podstaw telewizji; 1924 oprac. system telew. (telewizji mech.), polegający ns mech.-opt. odtwarzaniu obrazu, 1925 ulepszył go otrzymując obraz o dużej wierności; 1927 przesłał obrazy telewizyjne (za pośrednictwem przewodów telefonicznych) z Londynu do Glasgow; 1928 przeprowadził transmisję obrazu telew. (drogą radiową) między Europą a USA oraz na statek „Berengaria” na O. Atlantyckim; 1928–39 prowadził pionierskie prace nad telewizją kolorową, które przyczyniły się do powstania pierwszego działającego systemu tej telewizji; 1926 wynalazł noktowizor; 1946 oprac. system telewizji sferoskopowej.
P.s. Encyklopedia na kompie nie liczy się jako googlowanie?
Pozdrawiam.
Rafał - 14 Listopada 2012, 16:34
Hm, a jak go znalazłeś? Po haśle czy nazwisku?
|
|
|