Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
B.A.Urbański - 2 Listopada 2012, 13:40
Nie pamiętam już dokładnie, ale to będą chyba raczej nanogramy na kg masy ciała. I tak jak zostało wcześniej napisane - pewnie są jeszcze różnice w zależności od drogi wniknięcia do organizmu.
Edyta: Pisane, jak jeszcze nie widziałem rozwiązania.
Fidel-F2 - 2 Listopada 2012, 14:25
Ziemniak napisał/a | a wziewna/dokrewna 0,001 mg/kg m.c. | 0,0001
aniol - 2 Listopada 2012, 14:30
zupelnie nie mam pomyslu, wiec pierwszy chetny niech przejmuje
Ziemniak - 4 Listopada 2012, 13:56
To może ja łyknę
dzejes napisał/a | Pytanie - czemu w przeszklonych drzwiczkach każdej kuchenki mikrofalowej jest metalowa siatka? | dzejes napisał/a | To się nazywa klatka Faradaya. |
Przekonanie równie powszechne, co błędne. I tu rodzi się pytanie: Częścią jakiej konstrukcji jest tak naprawdę siatka w drzwiczkach kuchenki mikrofalowej i jaką funkcję ona spełnia?
dzejes - 4 Listopada 2012, 14:16
Jeśli jest równie błędne, co powszechne, to wiesz...
Ziemniak - 4 Listopada 2012, 15:11
Nie wiem...
Rafał - 4 Listopada 2012, 18:15
No bo to żadna klatka Faradaya, to zwykły ekran. Długość fali mikrofali to od 1 do 300 mm. Oczko o średnicy mniejszej niż długość fali jest nie do przejścia.
Ziemniak - 4 Listopada 2012, 18:18
Nie, oprócz ekranowania spełnia dodatkową funkcję (razem z resztą obudowy)
dzejes - 4 Listopada 2012, 19:57
Ziemniak napisał/a | Nie wiem... |
Jeśli uważasz, że powszechna jest świadomość istnienia "klatki Faradaya" i umiejętność choćby nie do końca trafnego określenia, co to jest, no to się mylisz.
nureczka - 4 Listopada 2012, 20:04
dzejes napisał/a | Ziemniak napisał/a | Nie wiem... |
Jeśli uważasz, że powszechna jest świadomość istnienia klatki Faradaya i umiejętność choćby nie do końca trafnego określenia, co to jest, no to się mylisz. |
Myślę, że jest powszechna wśród osób z minimum średnim wykształceniem. Tego uczyli na fizyce nawet w klasach humanistycznych, więc nie trzeba mieć doktoratu z fizyki żeby "z grubsza" wiedzieć.
Ginnar - 4 Listopada 2012, 20:34
Hm, ja w klasie humanistycznej miałem rozszerzoną chemię i biologię przez nauczycielki, ale widać z fizyki miałem niższy poziom bo jakoś nie przypominam sobie żadnych zajęć z budowy kuchenki mikrofalowej a tym bardziej nawet napomknięcia o "klatcce Faradaya".
Pytanie mnie poskładało w sumie.
Rafał - 4 Listopada 2012, 22:13
Ziemniak, ale ekran też odbija, nie o to chodziło?
Ziemniak - 4 Listopada 2012, 22:32
Odbija, ale nie jest to jego podstawowa funkcja, raczej efekt uboczny. Albo inaczej, odbija w jakimś celu. W jakim?
nureczka - 4 Listopada 2012, 22:42
Ginnar, może dlatego, że ją do szkoły dawno chodziłam. Klatka Faradaya to wynalazek XIX w. Może teraz zamiast na fizyce uczą tego na historii starożytnej
dalambert - 4 Listopada 2012, 22:46
Ziemniak napisał/a | Albo inaczej, odbija w jakimś celu. W jakim? |
co by się lepiej piekło jedzonko
Ziemniak - 5 Listopada 2012, 17:02
dalambert, i tuś trafił w sedno. To ustrojstwo to nic innego jak rezonator mikrofalowy, bez którego mikrofale za szybko by się rozpraszały i jedzonko by się nam nie grzało. Zadajesz waść
dalambert - 5 Listopada 2012, 18:44
Auć , tegom się nie spodziewał
No to skoro tak sie zachwycacie / i słusznie/ urodą Poli Raksy powiedzcie jak ona trafiła do filmu i w czym debiutowała
Fidel-F2 - 5 Listopada 2012, 18:48
Szatan z siódmej klasy. Ktoś kompletujący obsadę zobaczył jej zdjęcia ale gdzie nie wiem.
Agi - 5 Listopada 2012, 18:48
Jak trafiła nie wiem, ale kojarzę ją z "Szatana z siódmej klasy", Wandzię Gąsowską grała. Uwielbiałam ten film.
dalambert - 5 Listopada 2012, 18:53
Fidel-F2, Studiowała wtedy bodajże polonistykę we Wrocławiu i jej zdjęcie pojawiło sie na okładce "dookoła świata' zobaczyła je pani Maria Kaniewska, jak raz szukająca aktorów do "Szatana z siódmej klasy" i to starczyło za cały casting.
Czyli Fidel-F2, byłeś pierwszy i precyzyjniejszy = DAWAJ DALEJ
Fidel-F2 - 5 Listopada 2012, 19:03
Bonsai formuje się w różnorodnych stylach. Jednym z nich jest tzw. styl literacki (styl Bunjin). Na czym polega formowanie drzewka w tym stylu?
nureczka - 5 Listopada 2012, 19:13
Polega na tym, że bardzo wysoki i cienki pień zakończony jest u góry kilkoma tylko gałęziami. Niektórzy sądzą, że inspiracją tego stylu są rosnące w naturze stare sosny pozbawione dolnych gałęzi.
PS. Cytat z "mojej" książki
Ginnar - 5 Listopada 2012, 19:19
Myślałem, że wszystkie te drzewka na "jedno kopyto" się hoduje. Słyszałem jednak, że drzewko ma być asymetryczne?
edit: późno i widzę że jednak nie są to drzewka na "jedno kopyto" robione.
Fidel-F2 - 5 Listopada 2012, 19:21
Uważa się, że inspiracją dla tego stylu były drzewa przedstawione na obrazach twórców południowej szkoły chińskiego malarstwa pejzażowego nazywanej Nanga. Niewątpliwie jednak wzorem były drzewa rosnące przez całe lata w ekstremalnych warunkach i im zawdzięczające swój kształt. Np. takie coś
zadajesz
nureczka - 5 Listopada 2012, 19:29
Jaką dyscyplinę sportu uprawiał Józef Szmidt ?
Agi - 5 Listopada 2012, 19:31
Trójskok
nureczka - 5 Listopada 2012, 19:33
Agi,
Zadajesz.
Agi - 5 Listopada 2012, 20:52
Pozostaję w dziedzinie sportu.
Ile meczów wygrał Jerzy Janowicz w czasie tegorocznego Turnieju ATP Masters 1000 w Paryżu?
Fidel-F2 - 5 Listopada 2012, 20:59
6?
Ziemniak - 5 Listopada 2012, 20:59
Wszystkie oprócz finałowego
|
|
|