Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Fidel-F2 - 28 Października 2012, 07:32
merula, wątek chyba nie całkiem ten co trzeba.
merula - 28 Października 2012, 07:43
wbrew pozorom ten.
dalambert - 28 Października 2012, 08:22
Jakaś komedia tak nazwana chodzi po kinach. Córka chwalila, że sympatyczna
ed.lit.
Witchma - 28 Października 2012, 08:24
Wiem, ale nie powiem
merula - 28 Października 2012, 08:39
Witchma, nie bądź taka
Witchma - 28 Października 2012, 09:26
Ja nie mam pomysłu na zagadki.
dalambert - 28 Października 2012, 09:57
Skonsultowałem z córką, wprawdzie harcerka absolutna / znaczy abstynentka/ ale twierdzi, że
to 2% albo coś koło tego alkoholu który ulatnia sie z łiski w trakcie leżakowania, w bekach dębowych oczywiście.
merula - 28 Października 2012, 10:24
dalambert, dokładnie. dajesz.
dalambert - 28 Października 2012, 10:44
jaki jest najstarszy ORDER wojskowy na świecie, nadawany i istniejący nieprzerwanie od swego ustanowienia do dziś
Blue Adept - 28 Października 2012, 11:21
Biorąc pod uwagę: "Boże chroń Królową", to pewnie order podwiązki?
dalambert - 28 Października 2012, 11:25
Blue Adept, Order Podwiązki / ustanowiony 1320/ nie jest orderem stricte bojowym, nadawanym za zaslugi wyłącznie wojenne, a i nie jest wcale najwcześniej ustanowionym odznaczeniem.
o to wolałem nie pytać, bo byście z tydzień kombinowali
Kombinujcie dalej
Blue Adept - 28 Października 2012, 11:43
dalambert - nie mów, że chodzi o Virtuti Militari? To chyba lekki polonocentryzm? Czy istniał on nieprzerwanie, tj. nadawał go car jako Król Polski?
dalambert - 28 Października 2012, 11:54
Blue Adept, ależ oczywiście, ze chodzi o Virtuti Militari, a z punktu prawnego / patrz "państwo prawa" tfuuuu/ to car był królem Polski od 1815 do 1917.
Virtuti jest najstarszym na świece ISTNIEJĄCYM orderem wyłącznie wojennym.
Za misje zagraniczne można dostać "Krzyż Wojskowy" ale za odstrzelenie taliba Virtuti nie dostaniesz
Czyli WPADŁEŚ Blue Adept, dawaj dalej
Blue Adept - 28 Października 2012, 12:11
Zagadka dla studentów pierwszego roku...
Jak zaklasyfikujesz niżej wymienione zdania pod względem logiki klasycznej i jaką przypiszesz im poprawność:
1. "Nie ma takich użytkowników Forum Science Fiction Fantasy & Horror, którzy nie byliby internautami."?
2. "Nie ma takiego użytkownika Forum, który jest emerytem."
nureczka - 28 Października 2012, 12:19
Podwójna negacja lub podwójne zaprzeczenie.
Blue Adept - 28 Października 2012, 12:31
Przepraszam za edycję, nie zauważyłem szybkiej odpowiedzi... Dla uściślenia chodzi mi o logikę nazw (zależności, zawieranie się zbiorów) i o wskazanie na konkretną konstrukcję zdań ogólnych (np. SiP). A także o ich prawdziwość. O ile pamiętam, w to się bawi na I roku...
P.s. nureczka - pierwsze zdanie faktycznie jest podwójnym zaprzeczeniem, równie dobrze można by napisać: "Każdy użytkownik Forum jest internautą".
Matrim - 28 Października 2012, 19:38
Numer 1, to chyba "tautologia", a numer 2 - "bez sensu"?
Godzilla - 28 Października 2012, 19:43
Hy hy.
1) 1
2) 0
ale to klasyczne raczej nie jest
Blue Adept - 28 Października 2012, 22:25
O rany, w jakie ja wpadłem towarzystwo! Sami studenci pierwszego roku...
Godzilla - logika elementarna. Co do prawdziwości - oczywiście prawidłowo (1 - prawda, 0 - fałsz). Przy okazji można zastanowić się nad tym, na ile powszechna wśród użytkowników forum jest wiedza o tym, że emeryci są wśród nas...
Dla ułatwienia:
S jest podmiotem
P jest predykatem
Do wyboru mamy:
Zdania ogólne SaP i SeP. Odpowiednio: SaP - zdanie twierdzące - S zawiera się w P, czyli zbiór S pokrywa się ze zbiorem P lub jest podrzędny; SeP - zdanie przeczące - S nie zawiera się w P, czyli zbiór S jest rozłączny ze zbiorem P).
Zdania szczegółowe SiP i SoP. Odpowiednio: SiP - zdanie twierdzące - istnieje co najmniej jedno S, które jest P, czyli istniej część wspólna zbiorów S i P), SoP - zdanie przeczące - istnieje co najmniej jedno S, które nie jest P, czyli zbiór S nie zawiera się całkowicie w zbiorze P).
P.s. We wcześniejszym poście przykład zdania ogólnego był nietrafiony, SiP jest oczywiście zdaniem szczegółowym (napisałem SiP z rozpędu - pamięć jest nieco zawodna).
dzejes - 28 Października 2012, 23:20
| Blue Adept napisał/a | O rany, w jakie ja wpadłem towarzystwo! Sami studenci pierwszego roku... |
Och jej, pan profesor nas nawiedził!
dalambert - 28 Października 2012, 23:21
Wy tu sobie gadu, gadu, a walizka po peronie hyc, hyc...
Czyli KTO ZADAJE
Blue Adept - 29 Października 2012, 07:17
Witam dzieci, kobiety, studentów pierwszego roku i emerytów. A także psy i koty...
dzejes - chyba profesor supernadzwyczajny holizmu stosowanego i doktor nauk fantastycznych. Tytuł master of disaster z "Praktycznego bumelanctwa w współczesnej Polsce", a rehabilitacja na temat "Sposoby postępowania w sytuacji gwałtownego braku humoru w otoczeniu"
dalambert - odpowiedzi są nieco niekompletne, ale to raczej wina zadającego pytanie, niż odpowiadających... Prawdziwość określono dobrze, ale nie wskazano precyzyjnie jakie to zdania. Ponieważ wola w narodzie jest przejścia do następnych pytań, sam sobie odpowiem: 1. zdanie - prawdziwe SaP, 2. zdanie - fałszywe SeP. A zadawać powinna któraś z szacownych pań, czyli nureczka albo Godzilla.
dzejes - 29 Października 2012, 07:51
No dobrze, ale poważniej - to nie jest one man show i możesz już przestać prezentować swój ogon.
Fidel-F2 - 29 Października 2012, 07:55
niom Blue Adept, aktorzysz
Blue Adept - 29 Października 2012, 08:40
Zgoda, przepraszam.
dalambert - 29 Października 2012, 08:48
Blue Adept, ale wybirz zdecydowanie którąś DAMĘ, bo zaczną czekać jedna na drugą a Quiz zdechnie
Blue Adept - 29 Października 2012, 09:14
Zasada pierszeństwa - nureczka zadajesz.
nureczka - 29 Października 2012, 13:03
Co to jest wartość autoteliczna?
Ginnar - 29 Października 2012, 13:18
To ja wiem!
Wartość najwyższa w hierarchii, centrala, będąca celem samym w sobie.
Jak ktoś mi to tłumaczył podał przykład, że jest to np. nie czynienie innemu czegoś czego sami nie chcielibyśmy przeżyć?
nureczka - 29 Października 2012, 13:30
Ginnar, świetnie. Zadajesz.
|
|
|