Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Anonymous - 17 Października 2012, 14:57
tak coś w kierunku rodziny Zamoyskich, ale który i dlaczego to nie wiem
Fidel-F2 - 17 Października 2012, 15:32
Jan Sobiepan Zamoyski
Sobieski wziął tajny ślub z Marysieńka już tydzień po śmierci Zamoyskiego, ślub oficjalny był dwa miesiące później.
zadawaj
Anonymous - 17 Października 2012, 16:35
"głęboka elegancja" to proste pytanko:
latimeria wzięła nazwę od ...?
Matrim - 17 Października 2012, 18:13
Od nazwiska dyrektorki muzeum afrykańskiego Tyle w słowniku.
Anonymous - 17 Października 2012, 18:20
Matrim, zadajesz
Matrim - 17 Października 2012, 18:40
Na czym polega prawo Mirandy?
Słowik - 18 Października 2012, 07:21
To jest ta formułka dla policjantów amerykańskich przy aresztowaniu (nie wiem czy gdzieś jeszcze), że wszystko, co powiesz może być użyte przeciwko tobie, masz prawo do adwokata i tak dalej.
Matrim - 18 Października 2012, 07:47
Dokładniej chodzi o prawo do bycia poinformowanym o skutkach współpracy z policją. Ale tak, to ta słynna "filmowa" formułka w czterech punktach.
Słowik, dajesz dalej.
Słowik - 18 Października 2012, 07:58
Co to jest brute force attack?
gorbash - 18 Października 2012, 08:02
Kojarzy mi sie z atakiem mającym na celu złamanie hasła. Próbujemy kolejno wszystkie możliwe kombinacje hasła aż trafimy na właściwą.
Słowik - 18 Października 2012, 08:30
Zgadza się, brutalna siła bez kombinowania. Dziala na systemach bez dodatkowych zabezpieczeń w stylu licznika ataków lub już po ich wyeliminowaniu.
Zadajesz.
gorbash - 18 Października 2012, 08:42
Pewien znany fizyk (i nie jest to Feynmann) otrzymał nagrodę Nobla za opisanie efektu fotoelektrycznego, mimo że dużo bardziej znany jest ze swoich innych prac.
Kto to?
Matrim - 18 Października 2012, 08:48
Albert Einstein.
gorbash - 18 Października 2012, 09:02
Brawo Matrim.
Zadajesz!
Matrim - 18 Października 2012, 09:22
Do czego służyła ta dziwna konstrukcja z pierścieniem?
Uploaded with ImageShack.us
gorbash - 18 Października 2012, 09:27
Do cumowania? Ale bez sensu bo z "murka" nie dałoby się łatwo do tego dostać...
Matrim - 18 Października 2012, 09:28
Nie. Wody w tym nie było.
Fidel-F2 - 18 Października 2012, 09:30
ot, zagadka, nie mam pojęcia, da się jakoś wydedukować?
edit hmmm, to nie jest mur obronny tylko ściana z obręczą?
Matrim - 18 Października 2012, 09:33
Myślę, że się da, ale może być trudno, bo odpowiedź jest dość (jak na dzisiejsze postrzeganie świata) niewyobrażalna.
Rafał - 18 Października 2012, 09:34
No co wy, boiska do gry w piłkę nie widzieliście?
No może i prawda, ostatnio u nas wlewają wodę do boiska, to może i z cumowaniem mogło się kojarzyć
Boisko z Ameryki Pd, grało się łokciami i kolanami, drużyna pokonana traciła głowy.
Matrim - 18 Października 2012, 09:36
Alternatywna wersja konstrukcji.
Uploaded with ImageShack.us
Matrim - 18 Października 2012, 09:38
Rafał, o właśnie Boisko do gry w pelotę, starożytną grę amerykańską. Łokcie i kolana nie tyle, ile ramiona i biodra (!). Piłka nie mogła spaść na ziemię, a trzeba ją było przerzucić przez pierścień. Biorąc pod uwagę jego wysokość na pierwszym obrazku, było to wyzwanie nie lada.
Rafał, jedziesz
Godzilla - 18 Października 2012, 09:41
Czy w tej grze przegrani nie bywali składani w ofierze?
Rafał - 18 Października 2012, 09:47
Skoro przy tematyce ofiarno-rytualnej zostaliśmy, to kto mi powie jak wygląda Kaaba w środku i z czego ma zrobiony Hadżar.
Edit: Godzilla - pewnie, że byli, jak tak patrzę na naszą piłkę to myślę, że sporo się cofnęliśmy w rozwoju, szczególnie w doborze technik motywacyjnych
Matrim - 18 Października 2012, 09:55
Godzilla, gra była też wykorzystywana do rozstrzygania sporów, a czasem była też zamiennikiem wojny - królowie walczyli o przejęcie terytoriów.
Czarny - 18 Października 2012, 11:25
A co Wy nie oglądaliście Drogi do Eldorado Disney'a tam grali w tę pelotę
Rafał - 18 Października 2012, 11:46
Kaaba, ktoś wie co to jest? Legenda głosi, że to pierwszy budynek zbudowany na Ziemi ludzką ręką, ręką samego Adama. Tego od Ewki. Pytanie co ta chałupa ma w środku. I z czego jest Hadżar. Ten od Hadż. Toż to nawet w Diunie u Herberta było.
No? Przecież proste.
Fidel-F2 - 18 Października 2012, 11:54
wygooglałem, niby w sumie wykształcony człek powinien wiedzieć
merula - 18 Października 2012, 12:51
chodzi ci o cel pielgrzymek muzułmanów? to święte miejsce, w środku którego jest święty kamień, podobno wyciosany z meteorytu. Kaaba to chyba świątynia więc strzelam, że Hadżar to ten kamyk. czarny.
mesiash - 18 Października 2012, 13:22
Godzilla, Matrim, pozwolę sobie jeszcze o tej pelocie (bo mnie minęło pytanie, a temat jest fajny). Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałem to od przewodnika, a nie wyczytałem w książkach, a facet od 15 lat wycieczki po Meksyku prowadził.
Na pierwszym zdjęciu mamy przykład maksymalnie spartaczonej roboty archeologo-psujów, którzy w latach 70-tych naprawiali sypiące się budowle Azteckie i Majskie (Majowe, Majowskie?). Boisko do peloty nie mogło być tej wielkości, gdyż piłka, gdy dotykała ziemii przechodziła w "ręce" drugiej drużyny, a jak już ktoś zauważył można było odbijać tylko barkami i udami, zaś piłka potrafiła ważyć do kilku kilogramów. Co śmieszniejsze, bardzo szybko po odrestaurowaniu (zepsuciu?) obiekt trafił na listę UNESCO i już nie można go z powrotem zmienić.
Jeśli chodzi o składanie w ofierze, to częściej była to nagroda dla zwycięzców, niż kara dla przegranych, bo mieli lekko inny system wartości.
|
|
|