Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Matrim - 5 Października 2012, 07:41
Ale mowa jest o sprzedaży i autorze, a nie antologii i udostępnianiu Biblia i Koran nie były komercyjne. A w takiej sytuacji i przewodniczący Mao byłby przebił Szekspira.
Żeby sprzedany nakład był porównywalny do Szekspira nie może to być autor nie wiadomo jakich kobył - Tołstoj Wojnę i pokój pisał pięć lat, inny przez ten okres stworzyłby dzieł pięćdziesiąt, więc i sprzedaż większa.
Może Danielle Steel?
Witchma - 5 Października 2012, 07:57
Słyszałam, że "Władca Pierścieni" jest wysoko na tej liście, ale nie jestem pewna, czy aż na drugim miejscu.
Fidel-F2 - 5 Października 2012, 08:00
Witchma, ale o autora chodzi, nie o jedną pozycję.
Witchma - 5 Października 2012, 08:08
Fidel, specjalnie dla Ciebie wyjaśniam - J.R.R. Tolkien.
Fidel-F2 - 5 Października 2012, 08:10
no i teraz ma to sens, bo wysoka pozycja Władcy pierścieni nie ma znaczenia
dzejes - 5 Października 2012, 09:04
Nie King i nie Rowling.
Daniele Steele - i to jest bardzo dobra kombinacja. Błędna, ale dobra. Idźcie tropem wskazanym przez Matrima.
Religijnych trolli ignoruję.
joe_cool - 5 Października 2012, 09:14
Barbara Cartland? Czy jak jej tam było?
mesiash - 5 Października 2012, 09:26
Skoro nie Daniele Steele, to może Jane Austen?
Agi - 5 Października 2012, 09:40
Agatha Christie?
Fidel-F2 - 5 Października 2012, 09:41
dzejesowi, chodzi chyba o autora płodnego (przynajmniej kilkadziesiąt pozycji) i uprawiającego gatunek niezbyt wyszukany acz przyzwoity. Coś jak Joanna Chmielewska czy Agatha Christie. Hmm... i to będzie mój strzał.
dzejes - 5 Października 2012, 10:10
Agi pierwsza Ano ona. Zaskakujące. Przynajmniej mnie zaskoczyło, że aż tak dużo sprzedało się jej kryminałów.
Rafał - 5 Października 2012, 10:23
dzejes, z ciekawości, rzucisz linkiem jak to dalej wygląda?
Agi - 5 Października 2012, 10:32
Od razu pomyślałam o Christie, ale w zestawieniu z Szekspirem jakoś mi się kłóciło.
"Cokolwiek nie zrobisz będziesz żałował." Kto to powiedział?
Fidel-F2 - 5 Października 2012, 10:42
Bóg do Adama?
aniol - 5 Października 2012, 10:43
kilka razy ja sam do siebie tak powiedzialem, ale chyba to nie jest oczekiwana odpowiedz
Agi - 5 Października 2012, 10:48
Fidel-F2, trochę później. Grecja, około trzechsetnego roku p. n. e.
aniol, też tak czasem mam.
aniol - 5 Października 2012, 10:50
aaa ten no maz Ksantypy
znaczy Sokrates
ale chyba troche inaczej ten cytat zapamietalem
"tak czy inaczej zen sie - jesli trafisz na dobra zone bedziesz szczesliwy, jesli na zla zostaniesz filozofem"
Agi - 5 Października 2012, 10:55
To nie Sokrates, przynajmniej źródło z którego korzystam tak twierdzi.
Autorem jest słynny mówca.
Edycja:Anioł, Jeszcze raz sprawdziłam, masz rację. Chociaż są źródła, które wskazują Demostenesa.
Zadajesz.
aniol - 5 Października 2012, 11:15
no to znowu wkraczamy w strefe artystycznego mordobicia
bylo sobie swego czasu w Japonii, w okresie Edo (XVII-XIXw) takie cus co zwalo sie torimono sandogu (celowo nie podaje polskiej nazwy)
skladalo sie z 3 elementow: sodegarami, sasumata oraz tsukubo - tez celowo nie tlumacze na polski bo byloby za proste
co to takiego bylo i czemu sluzylo?
i pytanie bonusowe co z tej trojki przetrwalo do dzis i gdzie jest stosowane?
mesiash - 5 Października 2012, 15:58
to trzecie ma w nazwie bo, czyli jeżeli mnie pamięć nie myli - patyk/kij, oznacza to że była to jakaś broń na kiju. Ponieważ ma jakieś dwie inne nazwy, to stawiam że to coś w rodzaju morning stara, a te trzy nazwy to nazwy poszczególnych elementów, przy czym "sznurek" jest być może dłuższy tak żeby zasięg był większy niż miecza samurajskiego (totalny strzał)
aniol - 5 Października 2012, 16:14
z nazwa kombinujesz calkiem dobrze - pojawia sie tam slowo kij - i rzeczywiscie to trzecie to bron drzewcowa
ale pozostale elementy kompletu moga tez funkcjonowac samodzielnie - stad moje pytanko bonusowe, bo jedna z tych rzeczy jest uzywana do dzisiaj
aniol - 7 Października 2012, 19:10
no dobra, coby nie zarzynac quizu
torimono sandogu to "trzy narzedzia do aresztowan"
sodegarami - lapacz (platacz) rekawow - dlugi kij zakonczony z jednej strony platanina kolczastych hakow - sluzyl do zlapania i splatania ubioru osoby zatrzymywanej, najczesciej lapano rekawy lub nogawki
sasumata to widly ktorymi lapano i blokowano szyje lub konczyny zatrzymywanego, oraz przy pomocy ktorych przytrzymywano go na ziemi
tsukubo - "kij popychacz" - dlugi kij zakonczony kolczasta poprzeczka - sluzyl jak wskazuja nazwa do popychania zatrzymywanego, najczesciej w strone innych "policjantow" z druzyny uzywajacych pozostalych "narzedzi do aresztowan"
a do dzis japonska policja uzywa sasumaty - jedyna roznica jest taka ze widly maja wieksza rozwartosc tak ze mozna chwytac nie tylko konczyny i szyje ale tez korpus
mesiash jako jedyny podjal probe odpooowiedzi wiec w jego rece
mesiash - 9 Października 2012, 16:00
pozostaniemy może na wschodzie, tylko zejdziemy na południe
kto potrafi bez zaglądania do encyklopedii powiedzieć jaka jest różnica między flagami Australii i Nowej Zelandii?
aniol - 9 Października 2012, 16:16
australijska to wariacja brytyjskiej plus gwiazdki (krzyz poludnia? nie wiem, na gwiazdach sie nie znam wiec strzelam)
nowozelandzka z tego co mi w glowie z podstawowki zostalo, jest chyba podobna - moze iloscia gwiazdek? inny gwiazdozbior?
dzejes - 9 Października 2012, 20:04
Rafał - na Wiki masz opracowaną taką listę, o tu.
Fidel-F2 - 9 Października 2012, 20:06
Corín Tellado jest niezła
mBiko - 9 Października 2012, 21:07
Obie flagi granatowe z "wmontowaną" w prawą górną ćwiartkę flagą brytyjską. Po lewej stronie na obu Krzyż Południa, na australijskiej gwiazdki są białe, na nowozelandzkiej ciemniejsze (czerwone, brązowe lub czarne).
Rafał - 10 Października 2012, 06:52
dzejes, dzięki, aż nie do wiary, że pierwsza trójka mogła w sprzedaży dojść łącznie 5 mld egzemplarzy. Szokujący wynik.
Fidel-F2 - 10 Października 2012, 07:14
9 mld
mesiash - 10 Października 2012, 09:29
mBiko, zgadza się, i choć odpowiedź jest niepełna to uznam. Różnica jest również w ilości ramion gwiazdek - nowozelandzkie to są takie krasnoarmijskie - pięcioramienne czerwone z białą obwódką, natomiast Australijskie mają siedem ramion i są całe białe.
Oczywiście aniol, ma również rację, ilość gwiazdek jest inna, ale to był bardziej strzał niż wiedza
W ręce mBiko
|
|
|