To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

lavojtek - 10 Listopada 2007, 12:43

Ziuta napisał/a
Dla mnie Editors to oczywista zrzynka z Joy Division.

No co ty? Toc znaczy ze wszyscy grajacy w nurcie lub stylu zapoczatkowanym przez jeden zespol "zrzynaja"? :shock:
Poszedlem przedwczoraj na koncert Chthonic a poniewaz grali jako support 3 Inches of Blood ich rowniez wysluchalem. Jako zadeklarowany przeciwnik power metali i innych NWBHM przezylem mile zaskoczenie. 3 Inches to grupa grubych, brodatych i wlochatych kolesi (3 z 5) w katanach z naszywkami a wszyscy wygladajacy jakby dopiero co zsiedli ze swoich harley'ow. Kiedy jednak uderzyli w instrumenta to malo nie wyskoczylem z kapci! :bravo Wokalista operujacy glosem gdzies pomiedzy Robem Halfordem a Brucem Dickinsonem tyle ze wiekszy od nich dwoch razem wzietych, gitarzysta z paluszkami jak nie przymierzajac Stanislaw Sojka, dajacy takie solowki ze ho ho. To bylo dopiero przezycie. Skruszony i z pochylona w zadumie nad wielkoscia power metalu glowa a jednoczesnie niezmiernie uradowany wrocilen do domu :D

mad - 10 Listopada 2007, 12:48

NWBHM to kawał historii metalu, szacuneczek się należy. Power metalu też raz po raz lubię posłuchać. Np. niezły jest koncert Blind Guardian na DVD.
Ale of korz potężniejsze brzmienia są znacznie ciekawsze.

Ziuta - 10 Listopada 2007, 14:52

lavojtek napisał/a
No co ty? Toc znaczy ze wszyscy grajacy w nurcie lub stylu zapoczatkowanym przez jeden zespol zrzynaja?

Może przesadziłem, ale przy pierwszym kontakcie podobieństwo było uderzające. Coś jakby cover nieznanego mi odrzutu z Unknown Pleasures.

Fidel-F2 - 10 Listopada 2007, 16:13

ja miałem podobnie, pierwsza myśl brzmiała ' Joy division się reaktywowali???'
lavojtek - 10 Listopada 2007, 17:38

Ziuta napisał/a
przy pierwszym kontakcie podobieństwo było uderzające.

Oczywiscie ze tak a podobienstwo to zdecydowanie lepsze slowo niz zrzynka ;)
Podobnie bylo z Interpol'em i ich Turn on th bright lights!

Ziuta - 10 Listopada 2007, 21:16

Właśnie w Interpolu tego nie czuję. Mówią o podobieństwach, ale są dla mnie nikłe. Co innego Editorsi.
Kostucha Drang - 12 Listopada 2007, 17:16

Właśnie dostałem płytkę "Hell Yeah" Bang Bang Bazooka. Co takiego jest w Holandii, że grają tam najlepszego rock'rolla ? :mrgreen:
Easy - 12 Listopada 2007, 17:22

Kostucha Drang napisał/a
Co takiego jest w Holandii, że grają tam najlepszego rock'rolla ? :mrgreen:

Zalegalizowana marihuana?

mad - 12 Listopada 2007, 18:51

Inwazja islamu :mrgreen:
Chal-Chenet - 13 Listopada 2007, 10:46

mam kłesczona:
czy ktoś kojarzy kapelę grającą odobnie do Ulvera z płyty "Perdition City"? najlepiej instrumentalnie tylko. ale z wokalem też ewentualnie może być.
bo ja w sumie nie siedzę w takich klimatach, ale Ulver wywarł na mnie ostatnio bardzo duże wrażenie.

hrabek - 13 Listopada 2007, 12:41

Iscariote: Rise Against. My man! :)
Iscariote - 13 Listopada 2007, 21:33

Cytat
Iscariote: Rise Against. My man!

A dobrze, dobrze, że przypomniałeś, bo dzisiaj jeszcze nie słuchałem :)

joe_cool - 14 Listopada 2007, 23:12

http://www.youtube.com/watch?v=jUgLcumP-6A

klimatyczna piosenka ze ścieżki dźwiękowej do rewelacyjnego serialu "Orzeł" (nawet leciał w TVP), tutaj jako ilustracja do rozterek Severusa.

Kostucha Drang - 15 Listopada 2007, 10:04

fajna

a tutaj:
http://pl.youtube.com/watch?v=tSuztm8G9TY

piosenka Dela Shannona "Runaway" z serialu Crime Stroy ( pamiętacie Ray'a Lukę, Torellego i innych ? )

dzejes - 18 Listopada 2007, 15:59

Ta piosenka nie jest "z serialu", była wykorzystana, ale jest nieco starsza, niż Crime Story.
Kostucha Drang - 19 Listopada 2007, 10:09

s p o r o starsza- cos ze 25 lat... :mrgreen:
mad - 20 Listopada 2007, 00:21

Ale świetne koncerty Coltrane`a z Tokio dorwałem. Mniam, 40-minutowe rozjechane improwizacje. Świetnie posłuchać dobrego jazzu dla metalowej przeciwwagi :P
Agi - 20 Listopada 2007, 13:11

mad, pochwal się gdzie to cudo można nabyć, bym też. :D
Kostucha Drang - 20 Listopada 2007, 14:22

Świetna stara piosenka " nim wstanie dzień", którą E.Fetting śpiewał w filmie "Prawo i Pięść".

http://pl.youtube.com/watch?v=fLDqzGV2aZI

A tutaj mój ulubiony kawałek z Twin Peaks "ogniu krocz ze mną". Pierwsza wersja to fragment filmu a druga - pełna wersja koncertowa.

http://pl.youtube.com/wat...feature=related

http://pl.youtube.com/watch?v=W4tDFa_F6WM

Fidel-F2 - 20 Listopada 2007, 21:56

Słucham teraz Beth Gibbons - Out of Seasons, świetna płytka a kawałek Show wręcz mnie zachwyca
Urien - 20 Listopada 2007, 22:15

Dream Theater - Six Deegrees się skończyło, teraz jedyna dobra płytka Myslovitz - Skalary, mieczyki, neonki - a zaraz potem Pendragon.

I moje odkrycie - Mars Volta. Cudo. Przynajmniej ostatni krążek, Amputechture.

mad - 21 Listopada 2007, 17:03

Agi, niestety to tylko mp3. Sam bym kupił. Coltrane`a kupuję wszystko jak leci.

Mars Volta to rzeczywiśie ciekawa muzyka.

Kostucha Drang - 22 Listopada 2007, 10:13

mad, A lubisz Kennego Garretta ?

Przesłuchałem the Cramps "Fiends of Dope Island". Ci muzycy od 20 lat grają ten sam kawałek - he he. I postepów w grze na instrumentach tez nie poczynili. To czemu ja ich tak lubię ?!

Jesli ktoś chce posłuchać utworu z rewelacyjnej ostatniej płytki Meteorsów " Hymns for the hellbound" to podaje link. Jest do tego fajny animowany clip, ale lepiej skupic sie na muzyce :mrgreen: .

http://www.callicore.com/themeteors/meteors.html

Tutaj drugi utwór z tej płyty. Po otwarciu się strony należy kliknąć banner z napisem Sponsored by satan - 100 % psychobilly. Wtedy ząładuje sie plik mp3 z piosenka.

http://profile.myspace.co...endid=129525131

Fidel-F2 - 23 Listopada 2007, 22:57

Beth Gibbons znów zachwyca
mad - 23 Listopada 2007, 23:15

Kostucha Drang napisał/a
mad, A lubisz Kennego Garretta ?

Lubię gościa, ale raczej mało znam. Mam jego płyty z Davisem.

lavojtek - 24 Listopada 2007, 11:46

Po trzykroc nowy Ulver :bravo :bravo :bravo
Im dluzej slucham tym trudniej przestac :mrgreen:

Fidel-F2 - 24 Listopada 2007, 16:06

znowu Gibbons, jakoś nie może sie odczepić
Iscariote - 24 Listopada 2007, 23:47

A u mnie cały czas ostatnia płyta Foo Fighters i teraz doszedł nowy Avanged Sevenfold. Aj... :)
lavojtek - 25 Listopada 2007, 12:19

Iscariote napisał/a
Avanged Sevenfold

No wlasnie. Ciekawy jestem twojej opinii poniewaz ze sporego artykulu na ich temat, ktory przeczytalem wczoraj w nowym MH, wieje pozerstwem i miernota. Kolesie wygladaja jak reklama tatoo & piercing saloon a wypowiadaja sie na poziomie dzieciakow z podstawowki. To jeszcze o niczym nie swiadczy poniewaz swiat muzyki pelen jest imbecyli ;) Interesuje mnie ich muzyka? Warto?

Iscariote - 25 Listopada 2007, 14:42

Całe ostatnie wakacje spędziłem słuchając ich płyty City Of Evil dzień w dzień, po kilka razy. (umilała mi pracę w hotelu). Wokal pana Shadowsa i solówki Synystera Gates'a są dla mnie prawdziwym ukojeniem. Co do tego jak się wypowiadają, to nie wiem. Żadnej z ich wypowiedzi nie słyszałem. Wygląd mają jaki mają i mi nie przeszkadza. Nowa płyta stylistycznie jest ciut inna od City Of Evil. Pojawia się np. sekcja dęta i kobiece wokale, co dla mnie jest totalnym zaskoczeniem.
Najlepiej to samemu zobaczyć.
tutaj mój ulubiony utwór Bat Country w wersji Live.
Tutaj ten sam utwór rozłożony na części. Lubię tego słuchać.
A tutajróżne wariacje duetu Zacky Vegance i Synyster Gates.
Ciekaw jestem, co o tym powiesz.

Partner forum