To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe

Słowik - 2 Sierpnia 2007, 20:32

Nie, to nie Dębski. Ale jego kolega z MiMów ;)
mBiko - 2 Sierpnia 2007, 21:12

edit: zmiana zdania

Jacek Komuda - Imię bestii.

Słowik - 2 Sierpnia 2007, 21:46

:bravo
Wklepujesz.

mBiko - 2 Sierpnia 2007, 22:17

Cytat
- Rób co ci każę - zabrzęczał smardz, nie tracący nigdy z oczu swego podstawowego celu: najszerzej pojętego rozmnażania. Początkowo człowiek z racji swej inteligencji wyglądał na obiecującego gospodarza, w sumie jednak go rozczarował; brutalna, bezmyślna siła, jaką właśnie zobaczyli była warta zbadania.

Kruk Siwy - 2 Sierpnia 2007, 22:26

Cieplarnia. Brian Aldiss.
Poznałem go w tym roku w Nidzicy...

mBiko - 2 Sierpnia 2007, 22:28

Za szybki jesteś Kruku. Nie dajesz szans młodzieży :D .

Polewaj, to jest zadawaj :wink: .

Kruk Siwy - 2 Sierpnia 2007, 22:37

Ech, nie mogłem się powstrzymać.

"Dobra nasza! - rzekł sobie Kwarcowy - byle tylko nie myśleć, a jeśli potrzeba to myśleć! Tak lub owak - zwyciężyć muszę! - I pognał dalej, a kroki jego dzwoniły, jakby ktoś młotem tłukł kryształy; i tętnił pędząc ulicami Frygidy, a mieszkańcy jej spod białych okapów patrzyli nań z rozpaczą w sercach."

Tomcich - 2 Sierpnia 2007, 22:55

A gdzie Mosiężny i Żelazny Kruku? :wink:
Kruk Siwy - 2 Sierpnia 2007, 23:02

Tomcich, podawać mi tu zaraz tytuł i autora. Wątek ma charakter edukacyjny nie wiecie o tym tow. Garfield?
Tomcich - 2 Sierpnia 2007, 23:07

Tow. Garfield już się w tym wątku wykazywał, daję szanse innym. :mrgreen: Chyba ktoś będzie wiedział, bądź co bądź to lektura szkolna była (jest???).
Madar - 2 Sierpnia 2007, 23:42

"Bajki robotów" Lema tylko tytuł tej konkretnej bede zgadywal chyba "Trzej elektrycerze"
Kruk Siwy - 2 Sierpnia 2007, 23:55

Madar, zadajesz.
Madar - 2 Sierpnia 2007, 23:59

"Stoimy obozem. Wiele już zapomniałem z tego, co się wydarzyło, odkąd widziałem Szybkiego Boga. Prawdę mówiąc, zapomniałem o tym widzeniu i wiem tyle, ile przeczytałem w tym zwoju, w którym piszę."
Martva - 3 Sierpnia 2007, 09:05

'Żołnierz z mgły' albo 'Żołnierz arete', Wolfe?
Madar - 3 Sierpnia 2007, 10:30

Ten pierwszy proszę zadawac.
Martva - 3 Sierpnia 2007, 15:20

Cholera, a zła siostra mi prawie całą fantastykę zabrała :(
Cytat
Wilkołaki, niezwykle ongiś rozpowszechnione, tak na Niżu Środkowoeuropejskim, jak - w innych odmianach - na pozostałych kontynentach Starego Świata, wymarły, niejako na złość cywilizacji. Przyczyną była, trudno uwierzyć, wścieklizna. Kiedy szczepionka Pasteura położyła kres hegemonii wirusa wśród psów i ludzi, począł on gwałtownie szukać sobie ostoi w świecie dzikiej zwierzyny. Pierwsze objawy choroby wodowstrętowej wśród wilkołaków zanotowano w połowie XIX wieku. Przesądy rozpowszechnione wśród tych bestii uniemożliwiały poddawanie się szczepieniom (dogmat antyiniekcyjny był u nic równie silny jak zakaz transfuzji krwi wśród świadków Jehowy). Równocześnie świat wilkołaczy uległ z początkiem naszego wieku znamiennemu podziałowi, rozpadł się bowiem na dwie zwalczające się frakcje, z których jedna uważała, że wilkołaki należą do świata zwierzęcego, a druga, że jednak do ludzi, w związku z czym lansowała asymilację. Młode pokolenie wilkołaków, ulegając ciągotom człekomańskim, pilnie goliło lędźwie, zmieniało metryki, szukając pracy w zawodach takich jak policja, wymiar sprawiedliwości i wojskowość. Następstwa zmiany trybu życia były fatalne - nerwice, samobójstwa. Neowilkołaki, według ściśle utajnonych danych Pentagonu, miały największy udział wśród poległych w obu wojnach światowych. Ale już w latach sześćdziesiątych zaledwie dwóch wilkołaków brało udział w secesji Katangi. Ostatecznie zostały zaliczone do gatunku wymarłego.

Godzilla - 3 Sierpnia 2007, 19:47

Wolski?... Coś mi sie kojarzy...
mBiko - 3 Sierpnia 2007, 21:05

Agent dołu - Wolski, a jakże.
Martva - 5 Sierpnia 2007, 18:40

Przepraszam że potwierdzam tak późno, ale :bravo zgadza się tytuł i autor, zadajesz :)
mBiko - 5 Sierpnia 2007, 20:36

A to ktoś pamięta:

Cytat
Leśny Gnom zaśpiewał: - Istnieje tylko jedna odpowiedź: najpierw zginąłbym w walce, gdyż nie mógłbym znieść takiej hańby!
- Ja stanąłem przed takim wyborem - odpowiedział Thissell - Mogłem walczyć ze związanymi rękami i zginąć, albo mogłem w milczeniu znosić hańbę i dzięki niej pokonać mego wroga. Sam przyznajesz, że nie posiadasz dostatecznie dużo strakhu, by dokonać tego czynu. A ja udowodniłem, iż jestem prawdziwym bohaterem! Pytam, czy jest wśród was ktoś, kto odważy się pójść w moje ślady?
- Odważy? - powtórzył Leśny Gnom. - Ja nie lękam się niczego, nawet śmierci z rąk Ludzi Nocy!
- Więc odpowiedz.
Leśny Gnom cofnął się i zagrał na podwójnym kamanthilu:
- To prawdziwe męstwo, jeśli rzeczywiście kierowały tobą takie pobudki.

Kruk Siwy - 5 Sierpnia 2007, 20:47

mBiko, ech ! Przygadałeś mi paskudnie ostatnio. Ale miałeś rację.
ciemnalitera - 6 Sierpnia 2007, 16:39

Ksiezycowa cma Jack Vance
kiedys zrobilo to na mnie wrazenie( i nie tylko na mnie bo na Jacku Piekarze tez :D )
ale to bylo wieki temu
poza tym witam wszystkich bo to moj dziewiczy post

Agi - 6 Sierpnia 2007, 16:58

ciemnalitera, gratuluję pierwszego posta w wątku merytorycznym i zapraszam również do naszych tradycyjnych wątków powitalnych.
Masz do wyboru Biją http://www.science-fictio...der=&start=7650 gdzie zostaniesz lekko sponiewierany przez pozostałych użyszkodników :P , albo Karczmę pod Zdechłym Smokiem http://www.science-fictio...=394&start=4830 gdzie też możesz się bliżej przedstawić, stawiając kolejkę. :mrgreen:
Miłego pobytu na Forum :D

mBiko - 6 Sierpnia 2007, 19:52

Zaczynasz we mnie Kruku budzić pragnienie znalezienia czegoś, czego jednak nie czytałeś, albo przynajmniej nie skojarzysz tak od razu.

ciemnalitera :bravo . Oczywiście trafiłeś, więc zadajesz.

ciemnalitera - 7 Sierpnia 2007, 12:06

Cze
cos latwego na poczatek
. W Autonomicznym Księstwie Hollywood podjęto decyzję o zamachu na życie Waszej Świątobliwości. Stopień Pewności Jasnowidzenia - SPJ - 80%

2. Głównym decydentem wydaje się być oskar Hollywoodu, Akido Yazumi - SPJ 34%.

(Wyjaśnienie do pktu 2: niski SPJ wskazuje na użycie przez stronę przeciwną urządzenia antywizjonerskiego o mocy jasnowidząco-obliczeniowej porównywalnej z MPPC. Wskazuje to (z SPJ = 55%), iż za Akido Yazumi mogą kryć się inne siły. SPJ dla tezy, iż antyjasnowidzenie stanowi zasłonę dymną mającą sprawić wrażenie, iż owi inni mocodawcy istnieją - 68%).

MPP Computer poleca usługi w zakresie jasnowidzenia ogólnego i specjalistycznego. (Istnieje możliwość podłączenia dowolnych przystawek ukierunkowujących). Stopień Jasnowidzenia dla wizjonerstwa ogólnego jest nie niższy, jak 70%. (Wyjątek: MPPC nie odpowiada na pytanie: Czy istnieje Bóg?). Skorzystaj z usług Middle Power Prophetic Computer - to najlepszy sposób poznania swego jutra!

pzdr

Martva - 7 Sierpnia 2007, 14:31

Się mi kojarzy z 'Elektrycznymi bananami' Jabłońskiego, ale mi się wszystko kojarzy i niekoniecznie dobrze ;P:
ciemnalitera - 7 Sierpnia 2007, 14:53

Dobrze ci sie kojarzy i zadajesz 8)
Mi sie ten fragment zawsze kojarzy z E-Views

Kruk Siwy - 7 Sierpnia 2007, 23:39

mBiko, to bardzo proste. Im bardziej oddalamy się od roku 95 ku wspólczesności tym bardziej moja niewiedza rośnie. Koniec offtopu.
Martva - 9 Sierpnia 2007, 16:46

Cytat
Zbliżali się, otaczając półkolem. W środku brodaty drab o tłustej, zapijaczonej gębie, ułomkiem kija bilardowego uderzał we wnętrze lewej dłoni. Na gębie rozlewał się obleśny uśmiech. Był pewien przewagi, nawet nie musiał się rozglądać, czuł obecność kompanów.
Ten z lewej nie miał nic, żadnego kija, kastetu, bejsbola. Nie musiał. Już na pierwszy rzut oka widać było, że wystarczą mu gołe ręce. Gołe, świecące od potu przedramiona, pokryte obscenicznymi tatuażami. Za to drugi, ten szczuplejszy, kryjący twarz w cieniu... Złowiła błysk światła odbity od rozbitej, trzymanej za szyjkę butelki. Tak zwanej różyczki.
Nie przestraszyła się jednak. Oblizała tylko wyschnięte wargi.
Tłustogęby drab uniósł odłamek kija, wznosząc go do beznadziejnie sygnalizowanego uderzenia. Runął do przodu...

gorat - 9 Sierpnia 2007, 18:32

Kruk Siwy napisał/a
Im bardziej oddalamy się od roku 95 ku wspólczesności tym bardziej moja niewiedza rośnie

Kruku, a ewangelie czytałeś? A pisma Augustyna czy Kanta?

Partner forum