To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Pako - 24 Lutego 2010, 19:57

no jasne, ja tak tylko ostrzegam, bo niektórzy się nadziewają na ludzi, którzy piszą, że zrobią coś za 200zł, cieszą się, że trafili na mega okazję i głupi wszyscy ci, co płacą więcej. A potem przychodzi co do czego i trzeba ogon podkulić i na szybko szukać specjalisty i płacić mu jeszcze więcej za krótki czas realizacji.
A spytać ludzi z branży i tak moim zdaniem nie zaszkodzi. Jak podasz, o co ci chodzi, co chcesz osiągnąć to niektórzy pewnie od ręki mogliby ci powiedzieć ile kosztuje, ale to tylko drobna sugestia, bo różnie może być, a Ciebie czas goni jak widać. :)
Powodzenia, trzymam kciuki, bo fajne masz te ssskarby ;)

Ziemniak - 24 Lutego 2010, 20:15

Martva, jak będziesz kupować komputer to najlepiej w PcProjekcie na Starowiślnej, mają najkorzystniejsze ceny. Możesz się wstępnie zorientować w ofercie:

http://www.pcprojekt.pl/i...udio_graficzne/

Jak coś, zawszę mogę ci coś doradzić :D

Adanedhel - 24 Lutego 2010, 20:25

Martva, to nie jest tak straszne ;) Kupujesz komputer. Zapewne będzie miał na pokładzie Windowsa, którego będziesz mogła użyć. Jeśli chcesz Open Office'a - jest darmowy. Jeśli korzystasz z wersji z openoffice.org to jest na Licencji Publicznej GNU i bezpłatny także w wykorzystaniach komercyjnych.
Martva - 24 Lutego 2010, 20:31

Pako, dzięki, na sklep za dwie stówy nawet ja nie dam się nabrać ;)
Ziemniak, dzięki wielkie, napisałam im maila z blondynkowym pytaniem, mam nadzieję że będzie im się nudzić jutro ;)
Adanedhel, jak to nie jest aż tak straszne? Jakby nie było, to bym się nie bała.

Agi - 24 Lutego 2010, 21:57

Martva napisał/a
Adanedhel, jak to nie jest aż tak straszne? Jakby nie było, to bym się nie bała.

Martva, boisz się, bo lubisz. To naprawdę nie jest straszne. Trzymam kciuki za powodzenie.
Ostatnio kupowaliśmy komputer, ma Windows 7 i Open Office, mocny procesor, szmery-bajery :wink: koszt około 3500

Rafał - 25 Lutego 2010, 08:01

Martva, jak myślę, to starasz się chyba o dotację z PUP na utworzenie miejsca pracy? Nie wiem jak teraz, ale jakiś czas temu było to 18 tys zł, czemu nie chcesz tych pieniędzy w całości?
rybieudka - 25 Lutego 2010, 10:26

Rafał napisał/a
było to 18 tys zł

było to do 18 tys zł

Martva - 25 Lutego 2010, 11:14

Dokładnie, do 18 tysięcy. Mnie wystarczy 15 z hakiem, i tak nie wiem czy nie przegięłam z kasą na materiały (ale srebro jest wściekle drogie, a ja mam duszę chomika i chcę wszystko).
rybieudka - 25 Lutego 2010, 12:30

Doświadczenie mej lubej wskazuje na to, że w przypadku takich dotacji mają tendencję do obcinania wydatków, które uznają za zbędne. Np. jej obcięli podpis elektroniczny. ale wszystkie rzeczy bezpośrednio związane z pracą (nauczanie j. angielskiego w przedszkolach) dali bez problemu: laptop, projektor+ekran, drukarka, walizka na to, stos słownikow, książeczek dla dzieci i filmów animowanych + meble żeby firmę wyposażyć (regały, krzesła, stół). Z tego co wiem nie można dotować o materiały. Tylko rzeczy, które będą na stanie firmy przez cały czas. Przez rok możesz się spodziewać kontroli i WSZYSTKO MUSISZ MIEĆ!
Martva - 25 Lutego 2010, 12:47

rybieudka napisał/a
Z tego co wiem nie można dotować o materiały.

W każdym UP jest inaczej, w każdym jest inny wniosek (dla ułatwienia ;P: ) i inne zasady przyznawania, jak w tabelce mam poza rubryczkami 'zakup środków trwałych, urządzeń, maszyn' 'zakup usług i towarów reklamowych' 'pozyskanie lokalu' 'koszt pomocy prawnej, usług i doradztwa' rubryczkę 'zakup materiałów, towarów' to wnioskuję że nie dodali jej tak dla picu żeby mieć puste miejsce.

rybieudka napisał/a
Przez rok możesz się spodziewać kontroli i WSZYSTKO MUSISZ MIEĆ!

Nie powiem, wizja urzędnika który sprawdza (nie wiem naprawdę jak) czy zgadzają mi się koraliki 1.8, 2.1, 2.3 i 2.7mm nieodmiennie mnie bawi ;)

Agi - 25 Lutego 2010, 12:53

Martva, dla pewności zadzwoniłam do naszego UP, pani zajmująca się dotacjami potwierdza to, co piszesz wyżej. W zależności od regulaminu przyznawania dotacji w danym urzędzie może być ograniczona kwota przeznaczona na zakup materiałów do produkcji lub towaru do sklepu np. do 50% kwoty dotacji, ale nie ma zakazu dotowania tego rodzaju wydatków.
rybieudka - 25 Lutego 2010, 12:59

Aha... czyli faktycznie się różni. Tyle Twoje. :) Kontrola zwykle polega na tym, ze przychodzą, sprawdzają wszystko co masz w fakturach, robią tego zdjęcia i ew. spisują numery seryjne. Tak przynajmniej było w znanym mi przypadku (jakieś 2 tyg temu).
Martva - 25 Lutego 2010, 13:31

Agi, o rany, dzięki :) wyszłam z założenia że jeśli nigdzie nie piszą o ograniczeniach w materiałach, to mogę zaszaleć - a w niektórych miastach rzeczywiście były takie ograniczenia, z tego co dziewczęta na wizażu pisały. Nie znalazłam na krakowskiej stronie nic takiego. Więc chyba nie ma.
rybieudka, niech sobie sprawdzają, oby tylko nie krzyczeli ;)

EDIT: heh, właśnie sie skapnęłam że pomylił mi się przychód z dochodem. Argh.

Fidel-F2 - 1 Marca 2010, 09:43

dlaczego nagrywarka w laptopie każdy czysty dysk dvd widzi jako 'nie jest dyskiem nadającym się do zapisu lub jest zapełniony'? niedawno zapisałem CD bez problemu. jakieś sugestie?
rybieudka - 1 Marca 2010, 10:01

Uszkodzony laser?
Kruk Siwy - 1 Marca 2010, 10:03

Fidel-F2 napisał/a
niedawno zapisałem CD bez problemu.
uszkodzony by chyba nie zapisywał.
Fidel-F2 - 1 Marca 2010, 10:05

ok dzięki, rozwiązałem, po głupiemu poukładane pare rzeczy, trzy dyski mi popsuł ale teraz nagrywa, za długo by opowiadać o co chodziło
rybieudka - 1 Marca 2010, 10:21

Kruk Siwy napisał/a
uszkodzony by chyba nie zapisywał.

Dwa lata miałem uszkodzony laser: czasem działał, a czasem nie. Czasem nagrywał płytę 3 minuty, a jak się zbiesił to i nawet raz mu stuknęło 1,5 godziny na jedno DVD. Co najciekawsze płyty CD hulały bez problemu. Pół roku temu napęd wymieniłem i jest git.

nureczka - 4 Marca 2010, 18:40

Pytanie do znawców militariów.
Miejsce: Moskwa
Czas: Okres konfliktu Stalin - Trocki, czyli lata 1924-1925 (jak mniemam)
Akcja: Defilada Armii Czerwonej. Oddział dumnie prezentuje nowy tym hełmów w kształcie jaja (określenie nie moje, tylko autora)
Pytanie: jak wyglądał stary typ hełmu, a jak nowy. Czy toto ma jakąś fachową nazwę?

Z góry dziękuję za pomoc!

Kruk Siwy - 4 Marca 2010, 18:49

Próbowałem znaleźć odpowiedź na to pytanie i nie bardzo mi wyszło. W czasie I wojny światowej Rosjanie używali niewielkich ilości hełmów typu "Adrian" (francuskich). Potem zaś - zdaje się że od 1917 roku wprowadzono hełmy "rosyjsko-fińskie" zbliżone do francuskich. A dalej nie wiem. Kolejny wzór hełmu to wz.1940 znany z drugiej wojny światowej. Czy było coś więcej? To już pytanie dla znawców lepszych ode mnie.

http://www.weu1918-1939.p..._helmy_R_s.html

nureczka - 4 Marca 2010, 18:53

Najbardziej podejrzany jest ten "kształt jaja".
feralny por. - 4 Marca 2010, 18:57

Nureczko, specem od hełmów ACz nie jestem, ale widzi mi się, że ten stary to będzie Adrian, a ten nowy to model eksperymentalny, albo wz.36, ale w tym drugim przypadku jest problem z datowaniem.
http://www.nyc-techwriter...iet_helmets.htm

Kruku przeskoczyłeś hełm wz.36 i wz.39

Kruk Siwy - 4 Marca 2010, 19:02

Okazało się ku memu zdumieniu, że mało wiem na ten temat. Na przykład dopiero teraz dotarło do mnie że w I wojnie Rosjanie tak naprawdę to nie nosili hełmów - jako armia.
feralny por. - 4 Marca 2010, 19:14

Tak sobie myślę, że może jednak chodzić o hełm wz.36 (stary, z grzebieniem) i wz.39 (nowy, pozbawiony grzebienia i w porównaniu z wz.36 jajowaty zupełnie), tylko że żaden z tych hełmów nie istniał w latach '20.
Kruk Siwy - 4 Marca 2010, 19:16

Być może autor się po prostu walnął. Nureczko to jakaś powieść jest?
nureczka - 4 Marca 2010, 19:16

feralny por., przyznam się, że w głębi duszy liczyłam na Ciebie. Myślę, że to ten eksperymentalny.
Dziękuję bardzo!

feralny por. - 4 Marca 2010, 19:20

Cieszę się, że mogłem pomóc.
Gwynhwar - 5 Marca 2010, 14:48

Słuchajcie do kiedy pracodawca ma obowiązek wydać PIT 11? Bo od dwóch tygodni słyszę "Jutro ostatecznie!" i się zaczynam denerwować...
xan4 - 5 Marca 2010, 14:53

Do końca lutego, dla pracownika i US.
Gwynhwar - 5 Marca 2010, 14:54

To US sam będzie wiedział, że pracodawca w kulki leci?

Partner forum