To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Adon - 19 Czerwca 2012, 10:24

Wiem co to stereologia, nawet się trochę odpowiednim softem bawiłem, ale streologia nie mam pojęcia. :(
Rafał - 19 Czerwca 2012, 10:45

Google na drugim miejscu wyrzuca niniejszy quiz :mrgreen:
Rafał - 21 Czerwca 2012, 13:55

nureczka, achoj, Ziemia do Nidzicy, Ziemia do Nidzicy Do You Read?
nureczka - 24 Czerwca 2012, 18:55

O matko, to miała być oczywiście stereologia. :oops:
Niestety, czasem pisząc na klawiaturze pzrestawiam litery i tego nie zauważam.

Rafał - 3 Lipca 2012, 00:50

No i co dalej? :wink:

Bo co ciekawe, to jest coś takiego jak streologia, jest i stereologia. Ale tak jakoby utknęło. Może coś prostszego, ile nóg ma stonoga, alibo co?

nureczka - 3 Lipca 2012, 12:02

Myślałam, że Adon odpowie po sprostowaniu.
Dam mu szansę do wieczora.

nureczka - 5 Lipca 2012, 09:55

Stereologia – dyscyplina naukowa zajmująca się uzyskiwaniem informacji o trójwymiarowej strukturze obiektów na podstawie ich dwuwymiarowych próbek, będących najczęściej obrazami pochodzącymi z mikroskopów lub tomografów. Informacja ta dotyczy np. objętości, pola powierzchni obiektów albo ich orientacji w przestrzeni.

Zadaje pierwszy chętny.

gorbash - 5 Lipca 2012, 10:01

No to może ja.
Wiadomo, że przy zadanym polu powierzchni, prostokątem o najkrótszym obwodzie jest kwadrat.
A jakby to było, gdybyśmy przy zadanym polu powierzchni, szukali prostokąta o największym obwodzie?

merula - 5 Lipca 2012, 10:08

to chyba taki prostokąt, który ma krótszy bok na punkt.
gorbash - 5 Lipca 2012, 10:11

Uznaję odpowiedź.
Tak naprawde to nie ma ograniczenia w zwiększaniu obwodu - można w nieskończoność.

Czarny - 5 Lipca 2012, 11:42

A ja jestem przeciw prostokąt o boku "punktowym" nie jest figurą płaską - nie ma powierzchni a co za tym idzie jest linią a nie prostokatem. Czyli minimum dwa punkty musi mieć bok :twisted:
gorbash - 5 Lipca 2012, 11:50

Zgadza się.
Ale uznałem odpowiedź meruli na zasadzie "przez dwa punkty można przeprowadzić dowolną liczbę niepokrywających się prostych, pod warunkiem że punkty są odpowiednio grube".

Rafał - 5 Lipca 2012, 13:27

Czarny, a gdzie masz u gorbasha ograniczenie powierzchni do szczególnego przypadku płaszczyzny? Rozwiązanie ogólne będzie musiało zawierać i drugi przypadek szczególny typu sfera ;P:
mesiash - 5 Lipca 2012, 15:16

Rafał, niestety, prostokąt to z zasady określenie zarezerwowane dla figur płaskich, swoją drogą punkt nie jest jednostką odległości i jako taki jej nie posiada, gdyż jest pojęciem abstrakcyjnym ;)
merula - 5 Lipca 2012, 15:48

sorry, wyraziłam się nieprecyzyjnie, chodziło mi o dwa leżące "na sobie" odcinki. Czarny był precyzyjniejszy, niech zadaje.
Fidel-F2 - 22 Lipca 2012, 18:30

i że co dalej?
Fidel-F2 - 23 Lipca 2012, 07:54

No to się wcisnę. W czasie II wś. (tak, wiem, wiem) alianci w konwojach używali tak zwanych CAM-ship. Co to było i po co?
Fidel-F2 - 24 Lipca 2012, 07:14

No to nie przedłużam.

Catapult aircraft merchant ship były statkami handlowymi z zamontowaną katapultą z której startował myśliwiec (przystosowana wersja Hawker Hurrican). Miały za cel ochronę konwoju przed bombowcami niemieckim w czasie gdy nie istniały jeszcze lotniskowce eskortowe (oraz MAC-ships - statki handlowe z pokładem lotniczym) a dużych jednostek tego typu było mało i były zbyt cenne. CAM-ship nie miał pokładu lotniczego. Po wystartowaniu i wykonaniu zadania pilot mógł lądować na lądzie jeśli miał go w zasięgu, wodować lub skakać na spadochronie. W dwóch ostatnich przypadkach samolot naturalnie był stracony ale było to wliczone w koszty operacji. Po akcji pilot był wyławiany.

Zadaje kto chce.

Fidel-F2 - 24 Lipca 2012, 12:28

dżizzz, cóż tu taki zastój umysłowy?
gorbash - 24 Lipca 2012, 12:33

Jakie oddziaływania opisuje model standardowy?
dalambert - 24 Lipca 2012, 12:36

Standardowe :!:
Fidel-F2 - 24 Lipca 2012, 12:38

silne, słabe i coś jeszcze, magnetyczne albo grawitacyjne ale nie pamiętam które

edit: już wiem, wygooglałem

gorbash - 24 Lipca 2012, 13:46

Chodzi o oddziaływania: silne, słabe i elektromagnetyczne.
Grawitacyjne nie jest częścią modelu standardowego.

Fidel-F2, przejmuj - byłeś najbliżej, a nie chcę blokować zabawy.

Fidel-F2 - 24 Lipca 2012, 14:04

Dowódca U-124 Georg-Wilhelm Schulz zabronił kucharzowi (październik 1940) przygotowywania budyniu czekoladowego na deser. Dlaczego?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Agi - 24 Lipca 2012, 14:08

Bo pudding mu się Anglią odbijał?
Fidel-F2 - 24 Lipca 2012, 14:11

niet
mesiash - 24 Lipca 2012, 14:50

Może byli pod wodą, a po puddingu wszyscy mieli gazy?
Fidel-F2 - 24 Lipca 2012, 14:51

:P ale niestety nie
Matrim - 24 Lipca 2012, 16:10

Po czekoladzie to raczej zatwardzenia. Znaczy, większy balast.
Fidel-F2 - 25 Lipca 2012, 08:02

Ok, coby się kręciło

To był drugi patrol U-124. Zarówno podczas pierwszego jak i drugiego dostał się pod ciężki atak bombami głębinowymi. Kucharz zauważył, że ma to miejsce w dni gdy on przygotowuje budyń czekoladowy. Dmuchając na zimne kapitan zabronił przygotowywania feralnego deseru.

Ot taka ciekawostka.

Zadaje kto chce.

Partner forum