To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Kruk Siwy - 25 Maj 2012, 11:30

A ja tam macam go każdego pogodnego wieczora. Tyle, że nie ma łap...
Agi - 25 Maj 2012, 11:46

Kruku Siwy, zgłosiłeś się na ochodnika. zadajesz.
Kruk Siwy - 25 Maj 2012, 12:05

Czym się różni reflektor od refraktora?
mesiash - 25 Maj 2012, 12:37

jedno załamuje wiązkę a drugie ją odbija? to tak na chłopski rozum
Kruk Siwy - 25 Maj 2012, 13:25

W zasadzie mogę uznać. Popularnie: teleskop soczewkowy (refraktor) i zwierciadlany (reflektor). Najprostszy z reflektorów to tzw. Newton. Mam przyjemność właśnie takim się posługiwać.

Zadajesz.

mesiash - 25 Maj 2012, 14:16

no to może matematyka, skoro astronomia była - ilu liczb potrzeba by zapisać 1000 systemem binarnym?
dzejes - 25 Maj 2012, 14:26

Jednej?
gorbash - 25 Maj 2012, 14:32

a cyfr 10ciu.

Zakładając ze zadane 1000 jest w DEC.

Rafał - 25 Maj 2012, 14:42

A właśnie, że dwóch: 0 i 1
mesiash - 28 Maj 2012, 14:49

gorbash, jasne - zadawaj

dzejes, Rafał, nie wpadłem wcześniej na takie oczywiste odpowiedzi - wybaczcie, nie ten dział :)

dzejes - 28 Maj 2012, 15:14

Ja nie wiem, czy moja odpowiedź była oczywista. Wiem, że była poprawna. Zapytałeś "ilu liczb potrzeba..." No więc jednej liczby.
dareko - 28 Maj 2012, 16:53

- Ile mam czasu na odpowiedź?
- Ale, konkretnie,wie pan czy pan nie wie?
- Oczywiście, że k krowa
- Co na to żyri?
- Krowa też, ale nam chodzi o... O konia
- O konia.Podać jego odgłos.
- Stop! Czas minął!Co na to żyri?
- Niestety, odpowiedź niepełna, nam chodzi o odgłos paszczą
- Patataj, patataj, patatataj, pata...
- Yhhhaaaa
- Chodzi oczywiście o to!

gorbash - 28 Maj 2012, 20:06

Komu wg legendy brakło miejsca na marginesie na zadziwiający dowód?
dareko - 28 Maj 2012, 20:37

Fermatowi
gorbash - 29 Maj 2012, 06:15

Jasne! Zadajesz.

Warto dodać że koleś któremy starczyło miejsca na dowód miał bardzo szerokie marginesy. I dużo stron.

dareko - 29 Maj 2012, 09:05

Co to za pan John Crossman i jak sie kiedys nazywal?

No to moze podpowiem.
Pan ow jest Izraelczykiem, byl nawet rozwazany jako kandydat do pokojowej nagrody Nobla.

dareko - 30 Maj 2012, 10:59

Druga podpowiedz.

Sad zkazal go na 18 lat. Zostal wypuszczony pol roku wczesniej, calkiem niedawno. Niestety w krotkim czasie znow trafil do paki za rozmowy z zagranicznymi dziennikarzami.
Jak nikt nie zgadnie do wieczora to oddaje zagadke.

dzejes - 30 Maj 2012, 11:07

Poinformował świat o posiadanej przez Izrael bombie atomowej, za co został w Izraelu skazany na więzienie.

Strzelam w oparciu o podpowiedzi i szczątkową wiedzę własną.

dareko - 30 Maj 2012, 11:14

Zgadza sie, to ten gosc. O poprzednie nazwisko nie bede sie dopiminal, nazywal sie Mordechaj Vanunu.

Zadajesz.

dzejes - 31 Maj 2012, 18:15

Tablice rejestracyjne z niebieskim tłem i białym numerem rejestracyjnym to tablice...?
gorbash - 31 Maj 2012, 18:19

dyplomatyczne?
feralny por. - 31 Maj 2012, 18:25

http://www.gazetapodatnik...niki-a_3236.htm
Takie?

dzejes - 31 Maj 2012, 18:43

Tak, dyplomatyczne, zadajesz :)
gorbash - 31 Maj 2012, 18:54

Będzie z anegdotą.

Sir Ernest Rutherford, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki i przewodniczący Royal Academy, opowiedział kiedyś następującą historię:

Pewnego dnia zatelefonował do mnie pewien kolega. Właśnie miał oblać jednego ze swoich studentów za błędną odpowiedź na pytanie z fizyki, lecz tamten upierał się, że powinien dostać maksymalną ilość punktów. Obydwaj zgodzili się, aby tę kwestię rozstrzygnął niezależny sędzia i wybrano do tego celu mnie.

Czytam więc pytanie egzaminacyjne: „Wykaż, w jaki sposób można określić wysokość budynku za pomocą barometru.”

Student odpowiedział: „Bierzemy barometr na szczyt budynku, przywiązujemy barometr do liny, opuszczamy go na ulicę, zwijamy z powrotem i mierzymy długość wykorzystanej liny. Jej długość odpowiada wysokości budynku.”

Faktycznie, jego żądanie dotyczące maksymalnej ilości punktów było w pełni uzasadnione, gdyż jego odpowiedź była jak najbardziej prawidłowa! Z drugiej strony, oznaczałoby to przyznanie mu najwyższej oceny z fizyki, podczas gdy jego odpowiedź nie potwierdzała takiej wiedzy. Zasugerowałem, aby spróbował jeszcze raz. Dałem mu sześć minut na zastanowienie się, ale zastrzegłem, że odpowiedź powinna zawierać jakiś element wiedzy z fizyki.

Po pięciu minutach zauważyłem, że nie napisał nic. Zapytałem więc, czy chce się poddać, ale odpowiedział, że zna wiele rozwiązań i zastanawia się nad najlepszym. Przeprosiłem go zatem i kazałem kontynuować. Po kolejnej minucie odpowiedź była gotowa:

„Bierzemy barometr na szczyt budynku i wychylamy się poza krawędź dachu. Upuszczamy barometr na ziemię, mierząc czas jego lotu stoperem. Następnie za pomocą wzoru x=0.5*a*t^2 obliczamy wysokość budynku.”

W tym momencie zapytałem mojego kolegę, czy chce się poddać. Pokiwał głową na tak i przyznał studentowi niemal najwyższą ocenę.

Kiedy wychodziłem, zawołałem do siebie jeszcze raz studenta i spytałem go o te pozostałe odpowiedzi, nad którymi się zastanawiał.

- Cóż – odpowiedział – jest wiele sposobów na określenie wysokości budynku za pomocą barometru. W słoneczny dzień można np. zmierzyć jego wysokość, następnie wysokość cieni jego i budynku i z prostej proporcji określić wysokość samego budynku.
- No dobra, a co z tymi pozostałymi metodami?
- Jeśli pan chce, można obliczyć to podstawową metodą mierzenia wysokości. Bierzemy barometr i zaczynamy iść po schodach budynku. Podczas tej wspinaczki odmierzamy na ścianie długości barometru i docierając na samą górę znamy jego wysokość w długościach barometru.
- Dosyć bezpośrednia metoda.
- W rzeczy samej. Jeśli chciałby pan coś bardziej wyszukanego, możemy przywiązać barometr do końca sznurka i użyć go jak wahadła. Mierzymy wtedy siłę grawitacji na wysokości ulicy, a później na szczycie budynku. Z różnicy tych wyników można łatwo obliczyć jego wysokość.
Na tej samej zasadzie możemy przywiązać barometr do liny i opuścić go do poziomu ulicy i wtedy z okresów wahadłowego ruchu obliczyć samą wysokość.

No i w końcu prawdopodobnie najlepsza metoda. Bierzemy barometr, idziemy do piwnicy i pukamy nim w drzwi kierownika. Kiedy nam otworzy, mówimy: „Panie Kierowniku, mam tutaj świetny barometr. Jeśli powie mi pan, jaka jest wysokość tego budynku, barometr jest pański.”

W tym momencie zapytałem owego studenta, czy zna konwencjonalną odpowiedź na to pytanie. Przyznał że owszem, zna ją, ale miał dość mówienia mu przez szkołę, nauczycieli i kolegów tego, w jaki sposób ma myśleć.

Student nazywał się… jak?

nureczka - 31 Maj 2012, 21:36

Ostatnio czytałam na "wykopie" więc wiem. Ale to się chyba nie liczy :)

Edyta: żeby nie było nudno, macie tu anegdotkę z późnych lat życia owegoż studenta:
Cytat
w trakcie czytania szczególnie skomplikowanej teorii z fizyki (konkretnie chodziło o pracę Diraca leżącą u podstaw odkrycia pozytonu), ironicznie stwierdził, że mogłaby być szczególnie przydatna w charakterze pułapki na słonie:
„Trzeba tylko przybić gwoździem afisz z tą teorią na drzewie w dżungli. Jestem przekonany, że każdy przechodzący obok słoń (zwierzę znane przecież z wielkiej mądrości), zatrzymywałby się natychmiast i próbował ją zgłębić. Zanim zrozumiałby o co w niej chodzi, można by go zapakować i dostarczyć do zoo w Kopenhadze.”

dareko - 31 Maj 2012, 21:44

nureczka napisał/a
dostarczyć do zoo w Kopenhadze

Bohr :)

gorbash - 1 Czerwca 2012, 06:14

dareko, :bravo

nureczka, dzięki za pomoc :)

dareko - 1 Czerwca 2012, 19:54

Gdzie znaleziono najwiekszy meteoryt w Polsce? Ile ważył?
dareko - 6 Czerwca 2012, 13:33

Poznaniacy... wstydac sie! Znaleziony w Poznaniu fragment meteorytu Morasko wazyl 178kg, po oczyszczeniu 164.

Zadaje kto chce.

nureczka - 6 Czerwca 2012, 14:39

To ja spróbuję: czym się zajmuje streologia?

Partner forum