To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Matrim - 26 Kwietnia 2012, 13:52

Trinitrotoluen? :)
dalambert - 26 Kwietnia 2012, 14:02

Cyklon B
Rafał - 26 Kwietnia 2012, 14:21

dalambert, dałeś czadu, i w ten oto sposób grube miliony wpakowane przez Bayer w kampanię społeczną mającą na celu zatarcie skojarzeń przyjaznego ludziom producenta słynnych tabletek z krzyżykiem z produktem używanym do masowych mordów, przez jednego dalamberta legły w błocie. Oni ci tego nie darują. Śpiesz się.

W związku z tym twój horoskop na dziś przewiduje odwiedziny smutnych panów z produktami renomowanej firmy H&K* w dłoniach oraz, jeśli zdążysz, zadanie ostatniego pytania w niniejszym quizie :bravo

*H&K - Heckler und Koch - armatura grzewcza i wyroby pokrewne.

feralny por. - 26 Kwietnia 2012, 15:15

Rafał, H&K zaczynali od produkcji maszyn do szycia. Serio.
merula - 26 Kwietnia 2012, 16:18

Cyklon B
dalambert - 26 Kwietnia 2012, 19:06

Uff, dotarłem, ale ad rem
Piękna Basia z Radziwiłłów Gasztołdtowa wykończyła dynastię Jagiellonów - Kto i jak uświetnił i zwizualizował koniec jaj działalności ?

Agi - 26 Kwietnia 2012, 19:21

Pytasz o film "Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny" Majewskiego?
Wydaje mnie się, że Barbarę grała Dymna, a Zygmunta Augusta Zelnik.

nureczka - 26 Kwietnia 2012, 19:33

Wcześniej była ekranizacja w latach 30 ubiegłego wieku z Jadwigą Smosarską. Zygmunta Augusta nie pomnę.
dalambert - 26 Kwietnia 2012, 21:54

I co ja mam biedny zrobić?
Niby macie racje, ale ja myślałem o nieruchomej a niesłychanie znanej wizualizacji , ona to wielokrotnie reprodukowana poniosła legendę w lud.

nureczka - 26 Kwietnia 2012, 22:02

No to jest jeszcze obraz Simmlera.
dalambert - 26 Kwietnia 2012, 22:14

nureczka, :bravo I o tym myślałem "Śmierć Barbary Radziwiłłówny" Józefa Simmlera / czasami podpisywał się Simler/ - zresztą znakomity. mimo licznych prac historyków właściwie "stworzył" obraz tragicznych dziejów pięknej Basi w narodzie.
Zadajesz nureczko, :bravo :D

nureczka - 27 Kwietnia 2012, 09:26

Kochani, ze względu na majówkowy wyjazd oddaję możliwość zdania pytania w godne ręce. Czyli pierwszy chętny.
aniol - 27 Kwietnia 2012, 10:38

to ja sie wetne
dla milosnikow broni bialej:
czym sie rozni (w budowie) sai od jutte?
dla ambitnych czym sie roznia w sposobie uzycia?

mesiash - 27 Kwietnia 2012, 10:45

Wiem z żółwi ninja co to Sai, ale tego drugiego to nie znam

Strzelam że niczym

aniol - 27 Kwietnia 2012, 10:48

nie - roznica jest to widoczna na pierwszy rzut oka
aniol - 28 Kwietnia 2012, 19:21

chyba zamordowalem zabawe
no to sai - jak na obrazku
http://upload.wikimedia.o...antique_sai.jpg

jak widac posiada dwa "rogi" przy glownym "ostrzu"
pierwotnie przyrzad do sadzenia ryzu - stosowany jako bron praktycznie w calej poludniowo-wschodniej Azji - najbardziej popularny w okinawskim kobudo
uzywany zazwyczaj parami, czasem uzywano trzech sztuk (trzecie sai sluzylo do rzucania)

a teraz jutte
http://www.bugei.com/images/jutte_iron.jpg
jak wspomnialem - od razu widac brak jednego rogu (i w wiekszosci egzemplarzy rog jest znacznie blizej glownego ostrza niz w przypadku sai) bron nie znana praktycznie poza Japonia, uzywana pojedynczo , popularna wsrod policjantow - mozna nia bylo zadawac uderzenia, pchniecia i blokowac - tak samo jak w sai - glowna roznica - jutte nie da sie zakladac dzwigni na nadgarstki, ale da sie wylamywac palce (odwrotnie niz w sai)
i w moim prywatnym odczuciu lepiej sie spisuje przeciwko mieczowi

w pierwsze chetne rece

dalambert - 28 Kwietnia 2012, 19:34

No może nie zamorduje. w filmach bohaterowie / od Jula Cezara, przez Tudorów dynastie do innych napoleonów/ ogień zapalają właściwie deus ex machina, coś ta, skrzeszą , sypną iskrami na ognisko, a ono z mety w dym.
No to pytam :
Kiedy się pojawiły zapałki,kiedy weszły w użytkowanie ?

Tolerancja 10 lat .

Pucek - 29 Kwietnia 2012, 18:23

:shock: Nikt nie wie?
Ja sie nie udzielę, bo przez ramię dalambertowi zaglądałam jak pytanie kombinował.

Agi - 29 Kwietnia 2012, 19:01

Obstawię połowę XIX w.
dalambert - 29 Kwietnia 2012, 19:04

Agi, Tylko którą ?
Agi - 29 Kwietnia 2012, 19:08

Powiedzmy początek drugiej połowy.
Fidel-F2 - 29 Kwietnia 2012, 19:10

to ja powiem połowa pierwszej
dalambert - 29 Kwietnia 2012, 19:13

Agi, Auć ! ale co by nie stygło.
Pierwsza prezentacja tego znakomitego wynalazku odbyła się w Paryżu w 1809, zaś "zapałki siarkowo fosworowe" zaczęto wprowadzać w 1831, model nie wybuchający w kieszeni to rok 1836 i dalej poszło :D
A i tak nikt dziś nie umie pokazać jak / tak naprawdę krzesiwo i hubka działały i ile wymagały zachodu.
Czyli Agi, dawaj dalej :!:

Agi - 29 Kwietnia 2012, 19:16

Kto jest aktualnym liderem GP na żużlu?
dalambert - 29 Kwietnia 2012, 19:20

Fidel-F2, przepraszam, ale gdyś Ty pisal to ja już odpusciłem Agi, , bywa, a o żużlu nie wiem. Jakaś draka w Lesznie była.
Agi - 30 Kwietnia 2012, 21:25

ihan, gdzie jesteś? W Tobie moja nadzieja. :)
merula - 30 Kwietnia 2012, 21:41

Hampel?
Agi - 30 Kwietnia 2012, 21:54

No jasne! :bravo
merula - 30 Kwietnia 2012, 22:27

ło matko, trafiłam :mrgreen:

jaka wyspa nazywana jest lub była Wyspą Tysiąca Śmierci, Pożeraczem Statków, Wyspą Pułapką, Śmiercionośną Mierzeją, Wyspą Tysiąca Zaginionych Statków i dlaczego?

feralny por. - 1 Maj 2012, 14:54

Sable Island (nie jestem pewien, że tak to się pisze, ale chyba) i dlatego, że jest wyspą "wędrującą", w dodatku na wodach, na których dobra pogoda to święto. Wyspa (a właściwie piaszczysta łacha) znajduje się skrzyżowaniu prądów morskich (ciepłego i zimnego) co skutkuje tym, że wyspa zmienia kształt i położenie, a w okolicy panuje paskudna, mglista pogoda. Efekty łatwe do przewidzenia.

Partner forum