To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

RD - 8 Kwietnia 2012, 13:18

Ale nie tylko ta. W Grecji takie przepaście były w różnych miejscach, aczkolwiek ateńska jest najbardziej znana.
Matrim - 8 Kwietnia 2012, 16:42

RD, fakt, mogłem bardziej uszczegółowić, ale bałem się, że zamotam bardziej niż z GRRM ;)

Agi oczywiście zadajesz kolejne :)

Agi - 11 Kwietnia 2012, 17:49

Trojak ma dwa znaczenia, proszę wymienić oba.
Rodion - 11 Kwietnia 2012, 17:59

Zasobna gliniana menażka, lub trzy izby pod jedna strzecha?
Agi - 11 Kwietnia 2012, 18:02

Zasobna gliniana menażka to raczej trojaki.
O innych znaczeniach myślałam.

merula - 11 Kwietnia 2012, 19:02

taniec kozacki to jedno.
Agi - 11 Kwietnia 2012, 19:10

Taniec owszem, ale nie kozacki. Chyba, że moja wiedza szwankuje.
merula - 11 Kwietnia 2012, 19:14

to moja może być przerdzewiała.
Pucek - 11 Kwietnia 2012, 20:07

Trojak to taniec śląski. I coś mi majaczy w pamięci, że jeszcze monety o takiej nazwie były, ale kiedy... średniowiecze może, nie pomnę...
Agi - 11 Kwietnia 2012, 20:19

Pucek, :bravo
Moneta trojak albo inaczej dydek (trzygroszówka srebrna) była polską monetą obiegową od XVI w, później w Księstwie Warszawskim i Królestwie Kongresowym do lat osiemdziesiątych XIX w moneta miedziana.
Drugie znaczenie słowa trojak to rzeczywiście taniec śląski.
Zadajesz.

Pucek - 12 Kwietnia 2012, 18:15

No to będzie z sarmackich rejonów - panowie szlachta mnożą się ostatnio, strojem polskim po ulicach błyskają i opasują się czym popadnie :wink:
Pas słucki - każdy na obrazku widział. Odkąd takowy funkcjonuje ( plus-minus 10 lat tolerancji) i jakie wymiary osiągał?

Kalep - 12 Kwietnia 2012, 19:01

Długość ok. 4 m, szeroki na 40 cm. Pas słucki funkcjonował chyba od 1640 roku (przynajmniej taka data mi się kojarzy).
Pucek - 12 Kwietnia 2012, 21:02

Kalep, wymiary masz zaliczone, choć i trochę większe i o połowę krótsze i węższe bywały - wytwórcy frontem do klienta stali i na każdą kieszeń towar robili.
Ale data - niestety...

dalambert - 13 Kwietnia 2012, 11:14

Obawiam sie, ze tu biega o konkretny rodzj pasów kontuszowych - PASY SŁUCKIE - no to co ? Wie ktoś co to było i od kiedy ?
Czy mam quiz wygrać i się męczyć nad kolejnym pytankiem ? :wink:

mesiash - 13 Kwietnia 2012, 12:57

dalambert, z Tobą przegrać to jak wygrać /że zacytuję klasyka/
Kruk Siwy - 13 Kwietnia 2012, 13:35

Pas słucki - pas kontuszowy - produkowany w Słucku w persjarni Radziwiłów. Od połowy XVIII wieku do połowy XIX.
Pucek - 13 Kwietnia 2012, 15:08

Dobrze Kruku prawisz!
Pasy słuckie zaistniały, odkąd ruszyła produkcja w Słucku ok roku 1750.
A potem nazwa się przeniosła na inne podobne wyroby ( jak biznes wypalił to następne wytwórnie/manufaktury powstały) - ba, w pojęciu ogólnym to i na wcześniejsze, a te były przywożone ze wschodu, bliskiego i dalekiego...

Tak przy okazji - w marcu tego roku mignęła w prasie wiadomość, że na Białorusi ma być wznowiona produkcja pasów słuckich, pod łaskawym patronatem p. Łukaszenki. Kłopot tylko mają, bo ani fachowców, ani wiedzy, ani wzorów/eksponatów - co się zachowało, to na zachodzie.
Ano, zobaczymy...

Zadajesz Kruku Siwy,

Kruk Siwy - 13 Kwietnia 2012, 21:53

Kabel transatlantycki stanowił wielkie osiągnięcie, kiedy i kto "rozmawiał" przez niego pierwszy raz (oficjalnie).
Rafał - 13 Kwietnia 2012, 23:13

Zamyśliłem się. To faktycznie było wielkie przedsięwzięcie, plajtowano chyba z dwa razy, kabel rwał się co rusz, ale w końcu po wielu niepowodzeniach udało się. Strzelę sobie rok - 1903 (a co mi tam :wink: ), nazwisk nie strzelę, wieki temu o tym czytałem.
Kruk Siwy - 14 Kwietnia 2012, 00:09

Nie. Nie doceniasz wieku pary i elektryczności. A depesze wymieniła kobieta z mężczyzną.
Rafał - 14 Kwietnia 2012, 00:23

W 7 klasie podstawówki dostałem na koniec roku taką książeczkę o wynalazkach, zaczynała się od metod szyfrowania w starożytnej Grecji, a kończyła na odlewaniu kokili granatów w okupowanej Warszawie. Był rozdział o powietrzu deflogistenizowanym, był też i o kablu transatlantyckim, ale to akurat wziąłem i zapomniałem, masz ci los. Albo masz ci skleroza. :wink:
Kruk Siwy - 14 Kwietnia 2012, 00:41

Mnie to było potrzebne do powieści. Stąd moja "głęboka" wiedza i pytanie.
Rafał - 14 Kwietnia 2012, 00:52

Przeczytam powieść (na bank) to i się palnę w czoło i sobie przypomnę :D
Fidel-F2 - 14 Kwietnia 2012, 05:37

Wiktoria z jakimś prezydentem? stawiam 1870, z tego co pamiętam Great Eastern brał w tym udział (w kładzeniu kabla znaczy się)

Ja miałem książkę 'Niezwykłe perypetie odkryć i wynalazków" i tam też było o kablu. Ale to było 20 lat temu i teraz strzelam, tylko Great Eastern tak na 95% jestem pewien.

Jakby co to mnie nie ma do poniedziałku więc w razie W niech ktoś z łapanki się zajmie.

Kruk Siwy - 14 Kwietnia 2012, 09:18

Fidel-F2, jest blisko. Rzeczywiście Wiktoria i rzeczywiście prezydent. Ale co do daty to wciąż nie trafione.
Kabel zaś kładły:HMS Agamemnon i USS Niagara. Great Eastern to (nieco) późniejsza historia.

aniol - 16 Kwietnia 2012, 14:29

Fidel-F2 napisał/a
Wiktoria z jakimś prezydentem? stawiam 1870, z tego co pamiętam Great Eastern brał w tym udział (w kładzeniu kabla znaczy się)

Ja miałem książkę 'Niezwykłe perypetie odkryć i wynalazków i tam też było o kablu. Ale to było 20 lat temu i teraz strzelam, tylko Great Eastern tak na 95% jestem pewien.

Jakby co to mnie nie ma do poniedziałku więc w razie W niech ktoś z łapanki się zajmie.

z zacytowanej ksiazki - w 1858ym "Niagara' i "Agammnon" w trzecm podejsciu polozyly kabel przez Atlantyk ( funkcjonowal ok 2 mies.)
ale w ksiazce nie ma ani slowa o tym kto z kim wymienil depesze, a bez googlania prezydenta nie podam

Kruk Siwy - 16 Kwietnia 2012, 15:06

aniol, zgadza się. Zadajesz. Wymienili między sobą depesze: Królowa Wiktoria i prezydent Stanów Zjednoczonych James Buchanan.
aniol - 16 Kwietnia 2012, 15:23

wszyscy dobrze wiedza ze fioletowe krowy wystepuja w szwajcarskich alpach
a gdzie wystepuja krowy niebieskie?

merula - 16 Kwietnia 2012, 15:40

na przykład w Zabawkolandii. albo na odpustach/jarmarkach.

albo w Warszawie, w ramach pewnej akcji artystycznej.

aniol - 16 Kwietnia 2012, 20:03

nie, nie :D
chodzi mi o zywe krasule w odcieniach niebieskich
niepomalowane zaznacze

Partner forum