Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dalambert - 3 Kwietnia 2012, 06:38
W listopadzie zeszego roku byliśmy z Puckiem na koncercie Jacka Kowalskiego / znakomity/ i tam właśnie w zespole było takie ustrojstwo, a muzyk grający nazywał je "teorban"
A tak a'propos jaki zawód / poza poezją i śpiewaniem uprawia Jacek Kowalski ?
Godzilla - 3 Kwietnia 2012, 15:54
| dalambert napisał/a | | ... i tam właśnie w zespole było takie ustrojstwo, a muzyk grający nazywał je teorban |
No i błędnie, bo jest różnica, ale mało kto w ogóle wie coś o tych instrumentach. Czytałam też, że sami Kozacy potrafili "teorbanem" nazywać różne rodzaje lutni.
Teorban został podobno na dobre zarzucony w początkach XX wieku, jako ideologicznie niesłuszna, pańska i arystokratyczna wersja ludowej bandury. To tak z ciekawostek.
http://torban.org/torban3.html - tu sobie jeszcze można poczytać i pooglądać.
Uwaga, offtop:
Fidel-F2 - 5 Kwietnia 2012, 09:29
dalambert, chyba nie da rady a ja to nawet nie wiem kto zacz w ogóle
dalambert - 5 Kwietnia 2012, 10:03
No właśnie, zapytać o jakieś "cycpystole" czy inne "rykimordy" to od wiedzy głębokiej aż furczy
A pytanie dotyczące jednego z najwybitniejszych wspólczesnych poetów-bardów, i co cisza głucha. Poczekam aż z roboty do dom wrócę to....
Słowik - 5 Kwietnia 2012, 10:21
Tu oprócz Jaskra bardów się nie zna
Kruk Siwy - 5 Kwietnia 2012, 10:34
Wybitnego tego barda poznałem tylko dlatego, że mi w swoim czasie dalambert, go sprzedał. Wygląda na to, że to mocno niszowy, zapoznany twórca.
dalambert - 5 Kwietnia 2012, 11:08
Słowik, to się edukujta = po to jest ten quiz
A nisze tyż różnebywają, ja wolę taką z Jackiem Kowalskim
RD - 5 Kwietnia 2012, 13:35
Chodzi Ci o jego pracę jako tłumacza?
dalambert - 5 Kwietnia 2012, 13:52
No dobrze chodzi mi o jego pracę jako NAUKOWCA , historyka sztuki wybitnego mediewisty, również tłumaczącego wczesnosredniowieczne teksty z francuskiego, bo sztuką, kulturą i literaturą średniowiecznej Francji się zajmuje, a doktorat to ma chybać "rehabilitowany"
Coż choć trochę qviknąłeś w temacie to RD, DAJESZ dalej
czyliw wpadłeś
Myślałem, ze jakieś Pyrrlandczyki wiedzą, bo Jacek jest gwiazdą Uniwersytetu Poznańskiego.
RD - 6 Kwietnia 2012, 08:17
To może takie pytanie trochę wielkanocne.
Gdzie można znaleźć źródła przykazania miłości, wypowiedzianego przez Chrystusa?
mesiash - 6 Kwietnia 2012, 08:32
w Nowym Testamencie?
RD - 6 Kwietnia 2012, 08:37
Nie
dalambert - 6 Kwietnia 2012, 08:40
W Kodeksie Hammurabiego
RD - 6 Kwietnia 2012, 10:12
Dobre!
Matrim - 6 Kwietnia 2012, 10:55
Jak nie w Nowym, to może w Starym?
piotik - 6 Kwietnia 2012, 10:56
Dziesięć przykazań Bożych
mesiash - 6 Kwietnia 2012, 12:03
piotik, Chrystus i dziesięć przykazań to jakoś nie idzie w parze
Rafał - 6 Kwietnia 2012, 12:12
Nie jestem pewien czy dobrze łapię intencje pytania, jeśli chodzi o pierwsze pojawienie się "przykazania miłości" w tekstach to Andrzej Niwiński powołuje się na papirus pn."Nauki pisarza Ani" z ok.XIII w p.n.e., ale nie wiem czy o to chodzi.
dalambert - 6 Kwietnia 2012, 12:22
| mesiash napisał/a | | Chrystus i dziesięć przykazań to jakoś nie idzie w parze |
o cytacik z biblii palikota
RD - 6 Kwietnia 2012, 13:36
| Matrim napisał/a | | Jak nie w Nowym, to może w Starym? |
W Starym jak najbardziej, w dwóch miejscach. Kawałek o miłości do Boga jest w Księdze Powtórzonego Prawa, a dotyczący człowieka w Księdze Kapłańskiej. Siłą rzeczy przykazanie owo występuje również w Torze.
Przypuszczalnie Chrystus przejął tę koncepcję od jakiegoś współczesnego mu rabina, być może jednego ze swoich mentorów.
A drugie źródło, o które mi chodziło podał Rafał . W końcu skąd Żydzi wynieśli podstawy swoich nauk i koncepcje religijne, jak nie z Egiptu?
Zabawę prowadzi dalej Rafał, jako że choć obaj z Matrimem podali częściowe odpowiedzi, ale ten pierwszy zrobił to bardziej wyczerpująco, a drugi jednakowoż strzelał
Rafał - 6 Kwietnia 2012, 13:50
Zostańmy póki co w Egipcie.
Według legend egipskich X był mieszkańcem Teb, który stracił podczas wojen rękę i nogę. Był on podwładnym ówczesnego władcy Teb, Ramzesa Wielkiego. Kiedy Ramzes wyprawił się na wojnę z Dolnym Egiptem, pozostawił w Tebach jedynie kombatanta, dzieci, starców i wszystkie kobiety.
Po jakimś czasie X dostał wiadomość, że cała armia Ramzesa została rozbita i nikt nie przeżył. Wiadomość ta była nieprawdziwa. Niczego nie świadom Min wziął się za reprodukcję armii i populacji Teb. Po jakimś czasie do bram miasta zawitał Ramzes Wielki ze swoją armią i ujrzał, że każda kobieta (wraz z jego żoną Nefertari) w mieście jest w ciąży. X jako jedyny sprawca bałaganu został skazany na śmierć. Jednak ludność Teb uznała go za boga seksu.
Kto zacz?
gorbash - 6 Kwietnia 2012, 13:53
A nie zostawiłeś odpowiedzi w tekście?
RD - 6 Kwietnia 2012, 13:56
Zostawił
Rafał - jeszcze raz
Matrim - 6 Kwietnia 2012, 13:57
gorbash, może chodziło o "ministra"?
Rafał - 6 Kwietnia 2012, 15:08
Oj niedobrze, niedobrze
Barabasz, Bartłomiej i Barnaba są utworzone jako zbitka dwu słów. Co znaczy Bar?
Bar-Abbas, Bar-Tolomei, Bar-Nebuch.
Matrim - 6 Kwietnia 2012, 15:13
"Syn".
Rafał - 6 Kwietnia 2012, 15:39
Matrim, oczywiście
Matrim - 6 Kwietnia 2012, 15:59
Nawiązując do "bar"...
George R.R. Martin znany jest z tego (między innymi), że imiona bohaterów jego powieści są zniekształconymi odrobinę nazwami nam znajomymi. Mamy Jona-Johna, Eddarda-Edwarda itede.
A czym jest i gdzie się znajduje "baratron", nawiązujący do Rodu Baratheon?
Matrim - 7 Kwietnia 2012, 20:59
Nikt nie spróbuje? Może to mało związane z mazurkami, pisankami i barankami, ale można strzelać, nie?
Agi - 8 Kwietnia 2012, 01:08
Słownik wyrazów obcych Kopalińskiego mówi, że to przepaść, do której wrzucano skazanych na śmierć. Znajdowała się w okolicy Aten.
|
|
|