Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
aniol - 3 Lutego 2012, 21:50
nie - panamczycy nie wytkneli nosa z miasta, natomiast powtorzyli fortel znany jak juz podpowiedzialem ze starozytnosci
podpowiem jeszcze ze w miescie ukryli sie tez mieszkancy okolicznych wiosek i plantacji...
Matrim - 3 Lutego 2012, 22:04
Popalili wszystko wokół, żeby się piratom odechciało szturmować o głodzie?
aniol - 3 Lutego 2012, 22:22
nie, kombinujesz w zlym kierunku
kurcze, w literaturze ten motyw sie tez przewija np w "zaginionym legionie" Turtledove'a
a w starozytnosci podobny numer wycial min. Hannibal
aniol - 5 Lutego 2012, 10:54
zeby nie mordowac konkursu
okoliczni farmerzy stloczyli sie w miescie wraz z ponad 20tys bydla - ktos sposrod obroncow Panamy wpadl na pomysl aby w nocy pogonic krowy na usiony oboz Morgana
pochodniami, strzalami pognano nieszczesne krasule na wroga - obudzeni w ostatniej chwili korsarze wdrapali sie na drzewa unikajac stratowania
a potem zdobyli miasto...
Hannibal zas uzyl identycznych rekwizytow (bydlo, plonoce pochodnie) aby uciec z rzymskiej zasadzki
zadaje pierwszy chetny
Matrim - 5 Lutego 2012, 11:18
To może ja, za wątkiem awatarowym
Kto jest autorem poniższego zdjęcia i dlaczego jest uważane za, jeśli nie najsłynniejsze , to na pewno przełomowe w fotografii reportażowej?
Uploaded with ImageShack.us
joe_cool - 5 Lutego 2012, 14:25
Henri Cartier Bresson czy jak mu tam było. A czemu jest najsłynniejsze/przełomowe, to nie wiem
Matrim - 5 Lutego 2012, 16:21
Tak mu właśnie było A powyższe zdjęcie, to czarno na białym przedstawiona idea "decydującego momentu" wprowadzona przez Bressona właśnie. Chodziło o uchwycenie na fotografii chwili, która najpełniej mówi o danej sytuacji. Od sześćdziesięciu z górą lat te dwa słowa kreują współczesną fotografię reportażową.
joe_cool, zadajesz
joe_cool - 5 Lutego 2012, 18:34
Czym szczególnym wyróżnia się Montpellier, stolica stanu Vermont, oprócz tego, że jest najmniejszą stolicą stanową według liczby ludności?
W ramach podpowiedzi dodam, że chodzi o coś, czego tam nie ma.
nureczka - 5 Lutego 2012, 20:41
Nie ma lotniska?
joe_cool - 5 Lutego 2012, 20:53
Lotnisko jest. Czekam na kolejne strzały
joe_cool - 5 Lutego 2012, 23:29
Nikt nie strzela? No dobra. Jest to jedyna stolica stanu, w której nie ma McDonald'sa.
W ręce nureczki, która jako jedyna próbowała.
Ilt - 5 Lutego 2012, 23:31
Dużo nam czasu na strzelanie/zastanowienie się/ nie dałaś.
joe_cool - 6 Lutego 2012, 00:17
Ilt, no niby nie, ale podejrzewałam, że i tak nikt nie trafi. A że nie chciałam quizu stopować, to podałam odpowiedź.
nureczka - 6 Lutego 2012, 10:34
Komu podlega portugalski Kościół Prawosławny?
Agi - 6 Lutego 2012, 10:53
Patriarsze Konstantynopola
nureczka - 6 Lutego 2012, 10:59
Agi, w zasadzie tak, więc uznaję.
dalambert - 6 Lutego 2012, 11:07
No bo w Portugalii to jest kilka różnych "Kościołów prawosławnych" i Rumuński i Rosyjski i Bułgarski i Grecko- mieszany, był nawet Portugalski Kościół Prawosławny podległy eparchii Polskiej w Warszawie., oczywiście wymienione wyżej żrą się międzysobą jak na prawosławnych przystało i każdy "Kościół" podlega pod eparchię macierzystą.
To wygooglałem i tak podeje dla edukacji
Agi - 6 Lutego 2012, 11:08
Tak sobie wymyśliłam.
Pytanie: Który narkotyk jest popularnie nazywany krokodylem?
nureczka - 6 Lutego 2012, 11:08
| dalambert napisał/a | | był nawet Portugalski Kościół Prawosławny podległy eparchii Polskiej w Warszawie., |
O tą ciekawostkę mi właśnie chodziło, ale nie do końca jednoznacznie sformułowałam pytanie, więc odpowiedź Agi jest poprawna.
Gdybym napisała Portugalski dużą literą byłoby jasne.
dalambert - 6 Lutego 2012, 11:12
| Agi napisał/a | | Który narkotyk jest popularnie nazywany krokodylem? |
nie wiem! Nie ćpam porozmawiajmy lepiej o nalewkach Jak tam pigwówka
Rafał - 6 Lutego 2012, 11:15
dalambert, a sio oftopowcu.
O ile dobrze kojarzę, to chyba metamfetamina z różnym śmieciem, potrafiąca człowieka rozpuścić od środka nawet po jednej dawce. Wyjątkowo okrutne świństwo.
Agi - 6 Lutego 2012, 11:27
nie, to nie to.
| dalambert napisał/a | nie wiem! Nie ćpam |
Ja też nie ćpam, tylko pytam.
dalambert - 6 Lutego 2012, 11:31
Agi, Oftop duszą Forum, jak impas duszą gry / moze być brydż/
Rafał - 6 Lutego 2012, 11:33
Agi, no to tylko heroina zostaje, pamiętam, że była mowa o odpadzie poprodukcyjnym z wysoką zawartością chyba ... heroiny właśnie
Agi - 6 Lutego 2012, 11:35
Rafał, też nie.
Rosjanie wymyślili taką specjalną mieszankę.
Matrim - 6 Lutego 2012, 11:35
Ja sobie wygooglałem i... to jest przerażające
Agi - 6 Lutego 2012, 20:54
Poddaję zagadkę.
Odpowiedź: Dezomorfina
dzejes - 6 Lutego 2012, 21:09
To może ja! Co to jest Ściana Rzeźbiarza?
dzejes - 7 Lutego 2012, 12:53
Nikt? Podpowiedź - astronomia.
dalambert - 7 Lutego 2012, 12:57
No bo tu młośników prawdziwei SF już nie ma ......
|
|
|