To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta wygnania - Ale za co?

Chal-Chenet - 15 Marca 2011, 18:05

Ice napisał/a

Spoko, tylko pamiętaj, że to forum firmuje logo pewnego czasopisma.

Myślę, że kto jak kto, ale NURS doskonale o tym akurat wie...

dareko - 15 Marca 2011, 18:05

NURS napisał/a
dareko. Tak, znowu to samo.

Wroci.. nie ma co sie podniecac.

Chal-Chenet - 15 Marca 2011, 18:09

A swoją drogą, Ice, może właśnie przez to, że forum firmuje logo czasopisma (a tego czasopisma wydawca wydaje też autora, to tak dla przypomnienia) sprawia, że A. Pilipiuk jest traktowany inaczej niż każdy inny, z pewnym pobłażaniem?
jewgienij - 15 Marca 2011, 18:21

Chal-Chenet napisał/a
A swoją drogą, Ice, może właśnie przez to, że forum firmuje logo czasopisma (a tego czasopisma wydawca wydaje też autora, to tak dla przypomnienia) sprawia, że A. Pilipiuk jest traktowany inaczej niż każdy inny, z pewnym pobłażaniem?

To oczywiste. Dlatego przy nieco związanych rękach modów, co jakoś rozumiem, bo głupi nie jestem, inicjatywę powinni przejąć userzy.
A tu tak: wszyscy w sumie widzą, że bagno, ale takiemu autorowi nie wypada, bo wyjdzie na zawistnika i świnię, spokojny czytelnik się nie wychyli, bo go zakrzyczą, i w ogóle po co mu to, a inni to już mają łatkę prowokatorów, zadymiarzy, więc łatwo ich zignorować.
I tak to się kręci, za każdym razem powodując zdziwienie i niesmak.

Ice - 15 Marca 2011, 18:23

NURS napisał/a

może ci coś wytłumacze, ja to forum i czasopismo stworzyłem i przez prawie 9 lat prowadziłem. I zawsze było tu tak, jak teraz. I jedno drugiemu nie szkodziło.

Tego się domyśliłem wcześniej, właśnie dlatego moje posty kieruję do Ciebie.
I tak będzie tak jak powiesz, to tylko luźne przemyślenia i wrażenia nowego użytkownika.
Jak to mówią, czasami z daleka widać więcej niż z bliska.

Chal-Chenet, uważam, że pobłażliwość względem Pilipiuka nie jest jakoś znacznie większa niż względem innych użytkowników, może jedyna różnica, że nie grozi mu ostrzeżenie napisane na zielono, którego wartość już nie raz została obnażona. :wink:

ivaine - 15 Marca 2011, 18:27

Nasuwa mi się pewne pytanie... Co musi się stać, żeby taka osoba jak pan Pilipiuk dostała ostrzeżenie?
NURS - 15 Marca 2011, 18:31

Ice, ja tu już jestem tylko wujkiem dobra rada - ale machina działa, od wielu lat, i jest to najnośniejsze forum w tej branży. od chyba 6 lat działa, własnie dlatego, ze tu więcej wolno, i nie ma klubu wzajemnej adoracji, w którym ludzie o innych pogladach sa zahukiwani. pilnujemy tylko, zeby ludzie nie opluwali siebie. I dlatego posty prezentujące dziwne poglądy moga dalej sobie wisieć. one są świadectwem tego, co kto soba prezentuje.
Ja osobiście nie zaglądałem do wątku Andrzeja, znam go z realu na tyle dobrze, zeby wiedziec, co może tam nawypisywać. wiem tez, że obrażał się i odchodził nie raz. wiem, ze każda zadyma wygasa po chwili i wszyscy wracają do zajęć. bo takie jest życie, w japonii wczoraj sie zatrzęsło, dzisiaj trzeba ratować co zostało, a jutro normalnie żyć. Bez mirmiłowania.

ivaine - złamanie regulaminu, pisanie bredni nie jest tożsame z łamaniem prawa.

jewgienij - 15 Marca 2011, 18:41

ivaine napisał/a
Nasuwa mi się pewne pytanie... Co musi się stać, żeby taka osoba jak pan Pilipiuk dostała ostrzeżenie?

Post z anonimowego konta?

Matrim - 15 Marca 2011, 19:07

RD napisał/a
Rzucanie się na kogoś z pazurami tylko dlatego, że się z nim nie zgadza świadczy o braku tej samej tolerancji, na którą tak wielu atakujących się powołuje. Mam tu na myśli głosy z obu stron barykady.

Specjalnie przejrzałem sobie jeszcze raz całą dyskusję. Nie zauważyłem "rzucania się z pazurami" na Pilipiuka Andrzeja. Była próba dyskusji z podanymi przez niego na tacy poglądami, mimo że zaserwowanymi nieciekawie, bo zaczęło się od:
A. Pilipiuk napisał/a
Witchma napisał/a

Dobrze by było, gdybyś świecił dobrym przykładem, tymczasem Twoje wywody absolutnie nie trzymają elementarnego poziomu, o inwektywach nie wspominając.

pomidor ;P: [pogrubienie moje]

*

Dobra idę sobie na miesiąć lub dwa uspokoić nerwy skołatane czytaniem Waszych komentarzy.

Przjmijmy że idę do kąta na karę
- moderatorom będzie dzięki temu lżej na duszy.

Zasadą Forum jest fakt, że z tekstem zielonym się nie dyskutuje, tutaj moderatorka została całkowicie zignorowana, na dodatek w dość nieprzyjemny sposób. "Mnie wolno" - taki wniosek się nasuwa nieprzyjemny.

Potem zaczęły się słowa o "nierozumieniu po polsku" (czyli chyba wytknięcie problemów z percepcją pojęć podstawowych - głupota, naczy się), wspomnienie terebki o kontrargumentach skwitowane "ŻE CO? ;P: " - jak dla mnie to to są "pazury", szukanie zaczepki, prowokowanie rozmówcy. Tyle.

Prześledźcie sobie (kto ma chęć i cierpliwość), jak wątek przebiegał. Związków przyczynowo-skutkowych całe mnóstwo.

Fidel-F2 - 15 Marca 2011, 20:30

ojtam, ojtam, Pilipiuk zawsze miał problemy ze wszystkim, za młodu z rówieśnikami się nie dogadywał bo to młoty jak jeden byli a on siągał gdzie wzrok nie sięga i o wolności od przedszkola marzył, szkoła go gnębiła przy pomocy nauczycieli buców, sztuka w sztukę, na forum go flekują mimo że on przeca gołąbek ci pokoju i ostoja kultury, inteligencji i moralności, na dodatek poświęca się, wykłada i dzieli sie mądrością swoją, że nic tylko brać z tej krynicy garściami i pić do bólu brzucha

i tak w kwestii formalnej
Moim zdaniem 'jesteś burak' a 'masz buraczany pogląd' to zupełnie różne sprawy.

jewgienij - 15 Marca 2011, 20:55

Matrim, wyrazy szacunku za podniesienie tego z niełatwej pozycji moderatora.

Wszyscy o tym wiedzieli, ale Pilipiuk nie przyjmował do wiadomości sygnałów nieoficjalnych. Zauważcie, że rzeźnia zaczyna się w momencie, kiedy ktoś odpowiada ostro na ostry wpis Pilipiuka. Do tej pory jest cacy.
Potem, jak u Tarantino, wszyscy strzelają do siebie, a sam prowokator wchodzi na koniec na scenę i mówi, że w tej sytuacji to on sobie może pójdzie.

Hubert - 15 Marca 2011, 23:33

Wszedłem sobie dziś na forum i tak patrzę, że muszę powtórzyć komentarz kom. Gajewskiego:
Niezłe jaja.

I mówię to bez odrobiny rozbawienia. Lubię to forum, ale jakoś mi przykro, mimo że nie brałem udziału i nie dostałem, nawet rykoszetem.

hermilion - 19 Marca 2011, 12:40

Przykro mi że od takiego postu zacznę na tym forum ale nie zdzierżyłem.

> To tutaj Mistrzowie publikujący w SFFH spotykają swoje
> Małgorzaty i pozostałych fanów. I Vice Versa.

Oto Wasz opis tego forum - i w tym celu zaprosiliście tu autora - nie
po tylko to aby dyskutować o jego prozie, ale także aby się z nim spotkać
- a w takim spotkaniu prezentowanie własnych przekonań autora jest jak
najbardziej on-topic.

Kto sądzi że można odciąć człowieka od jego poglądów ręka do góry -
a szczególnie, że poglądy tego akurat autora są częścią jego prozy ..

A że gość (bo to był Wasz gość) poczuł się urażony po takim traktowaniu
to się mu nie dziwię ...

Witchma napisał/a

Dobrze by było, gdybyś świecił dobrym przykładem, tymczasem Twoje wywody absolutnie nie trzymają elementarnego poziomu, o inwektywach nie wspominając.

Przeczytałem to co napisał autor i sorry ale jedynym wnioskiem jaki
mi przychodzi na myśl jest to że moderator pozwolił sobie na
osobistą wycieczkę, ponieważ autor śmiał mieć obrazoburcze poglądy,
które jego akurat obraziły ...

Tylko sorry co to za człowiek którego obrażają poglądy innej osoby?

Przypominam - poglądy a nie inwektywy ... bo przeczytałem tekst pana
Andrzeja i inwektyw w nim nie było. Były ostre oceny i ostre słowa, ale w tonie
raczej dopuszczalnym netykietą ...

No cóż - na razie to nad forum unosi się stęchły zapaszek hipokryzji.

A ponieważ nie jestem żadnym wielkim mówcą to pozwole sobie
przemówić głosem Ala Pacino;

A
Fidelowi 'andrzej /.../ robisz z siebie coraz większego błazna' 'głąba ekonomicznego'
terebkce 'spod Twoich prywatnych przekonań tu i ówdzie unosi się przykry zapaszek'
barankowi 'jesteś większym szmaciarzem, niż wskazuje większość Twoich wypowiedzi'
jewgienijowi 'guru przemawia, guru strzela fochy' 'Szybko poszło.' 'Krawat to zaszczyt dla takiego cieniasa'

poświęcam urywek 1:15 z tej przemowy.

shenra - 19 Marca 2011, 12:52

hermilion, wiesz logujesz się na forum, nie zadasz sobie trudu, żeby prześledzić cały wątek i wyrokujesz. Może gdybyś to zrobił, to nie pisałbyś takich hmm... głupot, bo inaczej się tego nazwać nie da.
Fidel-F2 - 19 Marca 2011, 13:03

shenra, zbanuj go, co? na cholerą nam tu dres?
dalambert - 19 Marca 2011, 13:13

Fidel-F2, moze mi łaskawie wyjaśnisz dlaczego do Nowego zwracasz się z chamskim epitetem, mimo iż wypowiada sie kulturalnie i na temat, i we właściwym wątku.
To że ma inne przekonania niż Ty, nie uprawnia Cie do tego typu odzywek.
No i tak złapał Was
hermilion napisał/a
Fidelowi 'andrzej /.../ robisz z siebie coraz większego błazna' 'głąba ekonomicznego'
terebkce 'spod Twoich prywatnych przekonań tu i ówdzie unosi się przykry zapaszek'
barankowi 'jesteś większym szmaciarzem, niż wskazuje większość Twoich wypowiedzi'
jewgienijowi 'guru przemawia, guru strzela fochy' 'Szybko poszło.' 'Krawat to zaszczyt dla takiego cieniasa'

Na wypowiedział obraźliwych i aroganckich i co ciekawsze zaaprobowanych przez modów, bo na Wasze wrzaski reakcji nie było.
Fakt jeżeli jest jakiś tu zapach to politpoprawnego stosu na którym, za poglądy, pali się konserwatywne czarownice.

Fidel-F2 - 19 Marca 2011, 13:18

dalambert, Pilipiuk jest błaznem, głąb ekonomiczny z niego niemal modelowy, etycznie jego poglądy nie mają zapaszku, zwyczjnie cuchną, no i strzela fochy non stop jak siedmioletnia damesa. To na czym nas ten dres złapał? Na prawdzie jeno.

dalambert napisał/a
Fidel-F2, moze mi łaskawie wyjaśnisz dlaczego do Nowego zwracasz się z chamskim epitetem, mimo iż wypowiada sie kulturalnie i na temat, i we właściwym wątku.
dalambert, Fuck you!
shenra - 19 Marca 2011, 13:20

Panowie chociaż Wy trzymajcie poziom dyskusji i nie rozgrzebujcie tego na nowo. Fidel cytat z cytatu Ci wybaczę, choć w tej formie może zostać opatrznie zrozumiany. Nie idźcie tą drogą.
Godzilla - 19 Marca 2011, 13:26

Wypowiadam się w tym wątku po raz pierwszy, może nie w ogóle ale od bardzo dawna. Podobnie jak od dawna nie wypowiadałam się w wątku AP. Fidel, wiem co to znaczy 'fuck you'. Może zechcesz to Dalambertowi przełożyć na polski? Najsensowniej byłoby to przetłumaczyć "p.ierdol się", nieprawdaż? Cała ta dyskusja to od dawna jedna żenada. W ogóle odechciewa mi się pisać na forum.
Agi - 19 Marca 2011, 13:37

Proszę tymczasowo wszystkich o spokój.
dalambert - 19 Marca 2011, 13:45

Fidel-F2 napisał/a
dalambert, Fuck you!

Agi, mimo Twojej prośby pozwolisz że wyrażę ogromny podziw dla taktu, kultury i dowcipności fidelowej wypowiedzi / nota bene ad'personam/.
Naprawdę, chyba trzeba sie zastanowić nad uczestnictwem w instytucj,i gdzie takie kwiatki sa tolerowane.

shenra - 19 Marca 2011, 13:54

dalambert, Fidel zacytował Ci wypowiedź hermiliona odnośnie Twojego komentarza o chamskim tekście. Jak zwykle w dosady sposób, ale nie sądzę, żeby to było ad personam.
Chal-Chenet - 19 Marca 2011, 13:57

A swoją drogą, jeszcze co do Pilipiuka. Skoro ani warna, ani bana prawdopodobnie, jak przypuszczam, nigdy nie dostanie... Przecież on głównie siedzi w swoim wątku. Ci, którzy nie chcą mieć z nim styczności niech sobie walną wątek w ignory, to jest dosyć dobry filtr, pozwalający nie mieć styczności z formą przedstawiania jego poglądów. A wątek zostanie dla Mistrza i klakierów, we własnym sosie będą się czuli najlepiej.
Agi - 19 Marca 2011, 13:58

hermilion, odpowiem Ci krótko.
Fakt bycia poczytnym i uznanym pisarzem nie chroni nikogo od krytyki.
Andrzej Pilipiuk nie jest gościem na naszym forum, jest jego pełnoprawnym użytkownikiem i współtwórcą, tak jak każdy z użytkowników.
Jeśli przejrzysz dział Mistrzowie i Małgorzaty znajdziesz wiele nazwisk autorów, mniej lub bardziej znanych i poczytnych, ale również autorów i pełnoprawnych użytkowników.
Każdy z nich ma jakieś poglądy i prezentuje je zarówno w swojej twórczości, jak i w dyskusjach na forum. Na ogół z tego powodu nie wybuchają awantury kończone masowym rozdawaniem ostrzeżeń.
Konkluzja: za obrażenie współużytkowników forum otrzymujesz ostrzeżenie.

dalambert napisał/a
Na wypowiedział obraźliwych i aroganckich i co ciekawsze zaaprobowanych przez modów, bo na Wasze wrzaski reakcji nie było.
Fakt jeżeli jest jakiś tu zapach to politpoprawnego stosu na którym, za poglądy, pali się konserwatywne czarownice.
dalambert, na obraźliwe wobec wielu teksty Andrzeja Pilipiuka również nie było reakcji w postaci ostrzeżenia.
Próbowaliśmy zamknąć dyskusję (konkretnie shenra próbowała), byłeś pierwszym, który nie zastosował się do prośby moderatora i z tego powodu, a nie z powodu poglądów dostałeś ostrzeżenie. Nikt tu nikogo za poglądy nie wsadza na stos, uznaj jednak, że nie wszyscy muszą mieć takie poglądy jak Ty, czy Andrzej Pilipiu
Fidel-F2 napisał/a
dalambert, Fuck you!

Fidel-F2, za obrażenie współużytkownika forum otrzymujesz ostrzeżenie.
Edyta: Z pośpiechu literówek narobiłam.

shenra - 19 Marca 2011, 14:00

Chal-Chenet, ale jest gro osób, które czyta jego wątek i wielu nowych użytkowników tam trafia, po to by poczytać jego wypowiedzi, więc choćby ze względu na nich poziom kultury dyskusji powinien być zachowany. Zgadzanie się, czy też nie z jego poglądami nie ma tu nic do rzeczy.

Edit: Literówka

Chal-Chenet - 19 Marca 2011, 14:02

W sumie racja.
Fidel-F2 - 19 Marca 2011, 14:11

dalambert, czemu hermilion
dalambert napisał/a
wypowiada sie kulturalnie i na temat, i we właściwym wątku
a gdy ja uzyję tych samych słów to mnie flekujesz?
shenra - 19 Marca 2011, 14:13

Dajcie już spokój. Wyjaśnianie teraz, dlaczego czarne jest czarne nie ma sensu. Nie dawajcie prowodyrom satysfajkcji z tej prowokacji.
Agi - 19 Marca 2011, 14:14

Fidel-F2, Twoja wypowiedź została przetłumaczona.
Fidel-F2 - 19 Marca 2011, 14:19

eee tam, no, impreza jest, komu nalać szampana?

Partner forum