To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

Ziuta - 3 Lutego 2010, 20:41

Ja skądeś kojarzę, że to był po prostu kornet, ale to mógł być po prostu dowcip o poruczniku Rżewskim.
Ziuta - 3 Lutego 2010, 20:42

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kornet
feralny por. - 3 Lutego 2010, 20:44

W rosyjskiej kawalerii był to pierwszy stopień oficerski, odpowiadający naszemu podporucznikowi.
nureczka - 3 Lutego 2010, 20:46

Tia...
Cytat

kornet - oficer noszący sztandar swej jednostki (chorąży)
kornet, ros. Корнет – rosyjski stopień wojskowy, w Rosji carskiej najniższy stopniem oficer jazdy lub podchorąży starszego kursu

Mnie chodzi o tego drugiego korneta. Rozumiem, że to określenie jest dla Polaka zrozumiałe (bo jeśli na wiki zrobiła tylko transliterację z rosyjskiego, to w zasadzie będzie źle, bo sugeruje pierwszego korneta. Ech.... a miało być tak pięknie.

nureczka - 3 Lutego 2010, 20:47

feralny por., a w polskojęzycznej literaturze używa się w tym kontekście słowa "kornet" czy "podporucznik"?
Wiem, że dzielę włos na czworo, ale taki zawód :)

feralny por. - 3 Lutego 2010, 20:48

W artykule z IOH o Andersie, użyto stopnia kornet z przypisem kto zacz.
Studnia - 4 Lutego 2010, 08:24

Dzięki ilcattivo13.
nureczka - 4 Lutego 2010, 08:56

feralny por., Dzięki piękne!
gorbash - 5 Lutego 2010, 20:18

Mamy z kumplem sieć na pół. On ma router w swoim mieszkaniu, ja z mieszkania obok wcinam się przez WiFi. Zasadniczo wszystko działa (mam dobre sieciówki w kompach), ale kupiłem sobie telefon któremu niestety zdarza się zgubić sieć.
Czy jest możliwość postawienia jakiegoś routera u mnie, działającego na zasadzie repeatera, tak żeby wyjście na świat miał przez WiFi (do routera kumpla) i jednocześnie moje kompy mogły się do niego podpiąć (również przez WiFi)?

lucek - 5 Lutego 2010, 23:55

gorbash, tak, potrzebujesz access pointa w zasadzie dowolnego. Ew. wypróbuj mocniejszą antenę u kumpla. Ew. kabel od kumpla i router w domu, do którego wepniesz swoje urządzenia (czy to kablem, czy wifi).
gorbash - 6 Lutego 2010, 09:11

Dzięki lucek!
Chciałbym pozostać wyłącznie przy WiFi (zarówno od strony kompa jak i routera sąsiada).
Czyli co, taki standardowy APek radzi sobię z wystawieniem WiFi dla klientów i jednocześnie może się łączyć przez WiFi do routera?

Bo w sumie to moje podstawowe wymaganie :)

lucek - 6 Lutego 2010, 23:11

gorbash, musisz poczytać specyfikację konkretnego sprzętu, ale generalnie tak, AP będzie przesyłał sygnał dalej, według specyfikacji sieci ESS, po ethernecie, via 'nośnik mobilny' czyli fale radiowe.
Witaj wśród ludzi czytających dokumentacje techniczne bracie :-)

gorbash - 7 Lutego 2010, 08:32

lucek napisał/a
musisz poczytać specyfikację

Traktuję to jako ostateczność ;-) Ale jak już wiem że się da, to pewnie się zmuszę.

Fidel-F2 - 8 Lutego 2010, 14:59

mam dla syna grę Lego Racers 2, wymaga 64MB pamięci mam 4MB a przy instalacji wyrzuca 'Not enough memory'
system oper podany na opakowaniu to Win 95/98/Me/XP
Direct X 8.0a

jakieś sugestie?

hrabek - 8 Lutego 2010, 15:00

No to jak masz 4MB, to oczywiste, że 64MB się tu nie mieści ;)
Fidel-F2 - 8 Lutego 2010, 15:38

nie, no pomyłka 4GB i Vista

jakiś pomysł?

Ozzborn - 8 Lutego 2010, 15:39

Fidel-F2 napisał/a

jakieś sugestie?

dokupić dużo pamięci :twisted:

edytka: aha, pomyłka. Ale jak Vista to i Święty Boże nie pomoże

ilcattivo13 - 8 Lutego 2010, 15:44

Fidel - 4 MB, czy 4GB? Jeśli masz Win XP i sprzęt wyprodukowany w ostatnich 5 latach, to spróbuj tę grę odpalić w trybie zgodności z Win 95 (prawy klawisz myszy na pliku startowym, "właściwości", "zgodność", "uruchom ten program w trybie zgodności z" Win 95). Powinno pomóc. A jeżeli masz Vistę, to nie mam zielonego pojęcia jak to odpalić.

Edit: w międzyczasie odpowiedziałeś :wink:

hrabek - 8 Lutego 2010, 15:49

W Viście też powinno być coś podobnego. Dodatkowo możesz spróbować wyłączyć plik wymiany (pagefile). Niektóre starsze gry nie radzą sobie z nim. Tylko w Viście to ci nie pomogę gdzie konkretnie to kliknąć. W XP klikasz prawym na Mój Komputer -> Właściwości -> Zaawansowane -> Wydajność (przycisk Ustawienia) -> Zaawansowane i tam można dostosować wielkość pliku wymiany (czyli dodatkowej pamięci dyskowej), a także całkowicie wyłączyć. Restart i zobacz, czy teraz chodzi.
Fidel-F2 - 8 Lutego 2010, 15:51

ok, odpaliłem w Viście w trybie zgodności z 95 i własnie się instaluje, dzięki
ihan - 12 Lutego 2010, 10:48

Czy przy reorganizacji forum/zakładaniu nowego na bazie starego, zachowanie profili wcześniejszych użytkowników jest dopuszczalne? czy można żądać usunięcia swojego profilu? czy są jakieś przepisy prawne sankcjonujące zachowanie profili osób, które się na to nie zgadzają?
ketyow - 12 Lutego 2010, 11:45

Usunięcie konta/profilu nie powinno być problemem, tam gdzie sama nie masz takiej opcji zazwyczaj zrobi to za Ciebie administracja, jednak z tego co wiem, w wielu wypadkach Twoje dane umieszczone tam nadal będą przechowywane w bazie. Ale jak to jest prawnie, nie wiem, na ogół przy rejestracji wyrażasz na to zgodę. Przynajmniej tak mi się wydaje.
ihan - 12 Lutego 2010, 14:05

No właśnie, bo kojarzy mi się, że jak się posypała voltahorse, bo im siadł serwer, po jakichś kilku tygodniach się reaktywowała odzyskując częściowo dane, ale większość użytkowników była już na nowym forum i po zatargach z adminem nie życzyła sobie tam funkcjonować. I była jakaś jazda o usuwanie kont, z jakimś wsparciem prawnym, myślałam, że jest jakiś protokół postępowania w takim wypadku.
gorat - 12 Lutego 2010, 19:26

"na nowym forum"

Brzmi normalnie jak przewrót :?

ketyow - 12 Lutego 2010, 21:20

Cytat
Prawo sprzeciwu

Każdej osobie, której dane są przetwarzane przysługuje prawo ich kontroli (art. 32 ust. 1 ustawy). Wyraża się ono, między innymi, możliwością wniesienia sprzeciwu wobec ich wykorzystania w celach marketingowych lub przekazywania innemu administratorowi danych.

Z prawa sprzeciwu można skorzystać, gdy administrator uzasadnia przetwarzanie danych spełnieniem warunków, o których mowa w art. 23 ust. 1 pkt 4 i 5 ustawy, tj wtedy, gdy: przetwarzanie danych jest niezbędne do wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra publicznego lub jest niezbędne do wypełnienia jego prawnie usprawiedliwionych celów, lub osób trzecich, którym dane te przekazuje. Prawo to nie przysługuje, gdy np. podstawę przetwarzania danych stanowi zgoda, szczególny przepis prawa lub są one przetwarzane w związku z wykonaniem umowy zawartej z administratorem.

W przypadku wniesienia sprzeciwu dalsze przetwarzanie kwestionowanych danych jest niedopuszczalne. Administrator może jednak pozostawić w zbiorze imię lub imiona i nazwisko osoby oraz numer PESEL lub adres wyłącznie w celu uniknięcia ponownego wykorzystania danych tej osoby, w celach objętych sprzeciwem (art. 32 ust. 3 ustawy).

http://www.giodo.gov.pl/559/id_art/892/j/pl/

Ale jak to się ma w praktyce mnie nie pytaj. Ogólnie pokrótce podsumowując - ma prawo mieć dane, nie ma prawa nic z nimi robić.

dzejes - 12 Lutego 2010, 21:55

Art 6. ustawy mówi czym są dane osobowe.

Art. 6.
1. W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące
zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.
2. Osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić
bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer
identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej
cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne.
3. Informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości osoby, jeżeli
wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu lub działań.

Nie wiem, czy dane przechowywane w bazie forum mogą być uznane za dane osobowe. Skłaniam się ku odpowiedzi "nie".

ilcattivo13 - 12 Lutego 2010, 22:06

ihan - w wielkim skrócie - Ustawa o ochronie danych osobowych i akty pokrewne dotyczą tylko tej informacji, która może osobie trzeciej pozwolić na pełną identyfikację osoby, której dotyczą informacje, i/lub na ewentualne użycie ich w celu "poszkodowania" tej osoby :wink:
Z tego co wiem, dane forumowe, jeśli nie zawierają prawdziwego imienia i nazwiska i daty ur. - czyli nie pozwalają na jednoznaczną identyfikację osoby - nie są danymi osobowymi, a więc nie podlegają ochronie. Chyba, że coś przez ostatni rok się zmieniło w przepisach. Pozostaje niejasna kwestia numeru IP komputera, ale że z komputera może korzystać większa ilość osób, to prawie zawsze nie jest brany po uwagę.

Tak więc:
- jeśli przy zakładaniu konta na forum nie podawałaś danych osobowych pozwalających na jednoznaczną identyfikację Twojej osoby, to nie masz o co walczyć.
- jeśli natomiast, jakieś forum wymagało podania takich danych, to jednocześnie przy zakładaniu konta powinno poprosić Cię o zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych:
-- i jeśli tego nie zrobiło, to możesz iść do prokuratury (jeśli czujesz, że dane mogły być wykorzystane w przestępstwie), albo do Głównego Inspektora Danych Osobowych;
-- a jeśli podałaś takie dane i zgodziłaś się na ich przetwarzanie, to śmiało możesz napisać pismo (trzeba mieć jeszcze adres, na który wysłać list - raczej nie może być w formie elektronicznej - choć nie pamiętam jak to jest, gdy się ma własny podpis elektroniczny), w którym "żądasz usunięcia wszelkich Twoich danych osobowych zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych i aktami pokrewnymi".

Uff... Chyba nic nie pomieszałem :D Mam nadzieję, że zrozumiale to wytłumaczyłem, bo ostatnio jakoś ciężko mi się cokolwiek i komukolwiek tłumaczy :mrgreen:

I jeszcze jedno - każdy forumowy/"sklepowo-internetowy" regulamin, jeśli to forum lub sklep żąda podania prawdziwych danych osobowych, musi być w zgodzie z przepisami w/w Ustawy oraz rozporządzeń ministra MSWiA (dot. ochrony danych osobowych) oraz decyzji GIODO. Jeśli nie jest, to może mieć poważny problem, i to może oznaczać nie tylko zamknięcie forum/sklepu, ale w skrajnych przypadkach i jego właścicieli :wink: A jako, ze nasze ukochane Forum nigdy nie żądało ode mnie podawania moich danych, to dalej jest ukochane :D

BTW. wydaje mi się, że do dziś dnia nie są (tak do końca) uregulowane kwestie danych osobowych uzyskanych w czasie internetowych aukcji (allegro, itp.). Wydaje mi się, że najprościej i najbezpieczniej jest kasować z naszego systemu informacyjnego wszelkie dane naszych internetowych "kontrahentów". Bo jeśli ktoś się włamie do naszego kompa i je przejmie i potem wykorzysta w niecnych celach, to nie kto inny, tylko my bekniemy. Bo raz, że nie poprosiliśmy "kontrahenta" o zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych, a dwa, że niedostatecznie ich pilnowaliśmy.

W każdym bądź razie dane osobowe to temat rzeka i gdybym ewentualnie się kiedyś doktoryzował, z przestępczości komputerowej lub polityki ochrony informacji, to na pewno bym ten temat drążył :wink:

nureczka - 14 Lutego 2010, 13:50

Czy jest na sali polonista?
Potrzebuję odmiany liczby mnogiej następujących słów:
rorarii,
accensi,
triarii,
hastati.

ketyow - 14 Lutego 2010, 13:58

A nie może być żołnierze rorarii? Bo jeśli to nie ma spolszczenia jak np. pretorianie, to wątpię, żeby się odmieniało. No, ale polonistą nie jestem.

Wygląda, że faktycznie się nie odmienia
Cytat
Co ciekawe, wzmianka o rorarii i accensi pojawia się jeszcze w II wieku u Plautusa (fragmrenty Frivolaria). Nie zastanwiało was nigdy, dlaczego triarii jest tak mało, że tworząc ciągłą linię stali by zaledwie w 3-4 szeregi?

http://www.historycy.org/...pic=48122&st=90

nureczka - 14 Lutego 2010, 14:02

ketyow, kłopot w tym, że to tekst literacki i do tego dialog. Na razie zostawiłam nieodmienne, ale mam potężne wątpliwości.

Partner forum