To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Pamiętajcie o ogrodach, czyli wątek o grzebaniu w ziemi :)

ihan - 13 Marca 2014, 20:48

Wiem, że Anglicy w worach z ziemią uprawiają i pomidory i ziemniaki, ale cukinia strasznie żarłoczna mi się wydaje. Ale, mylić się mogę. Ja robię w ogrodzie ogromna rewolucje z pomocą firmy ogrodniczej i nie mogę się doczekać kiedy skończą, tudzież ostatniego rachunku się doczekać nie mogę. Ale będzie pięknie.
Martva - 13 Marca 2014, 21:37

Mam książkę o małych ogrodach, z Australii, i jeśli chodzi o workowe uprawy to piszą o bakłażanach, pomidorach i cukinii (ziemniaki proponują w donicach co mi się wydają podejrzanie małe).
Moja siostra chyba uprawia cukinie w workach. Tylko nie wiem jakich. Siostra, jesteś tu?

Martva - 20 Marca 2014, 16:20

Tymczasem wszystko wylazło. Kokorycze w rozkwicie, ułudka się zaczęła, scylle też, stokrotki w trawniku ogromniaste. Sporo pszczół lata.
Jezebel - 26 Marca 2014, 10:32

Czas najwyższy się w nasiona zaopatrzyć. W tym roku stawiam na zioła i kwiaty, warzywa na balkonie to jednak średni pomysł, bo tyle ich, że ewentualnie na jeden obiad wystarczą.
Na pewno będą różne bazylie: tajska, blue spice, czerwona, cynamonowa, cytrynowa, może sałatowa... Oprócz tego obowiązkowo kolendra, rozmaryn, jakaś mięta (albo i kilka odmian), tymianek, lawenda, cząber, majeranek, melisa, może czosnek niedźwiedzi, szałwia, lubczyk. Tylko gdzie ja to wszystko pomieszczę? :D

Martva - 26 Marca 2014, 10:38

o, przypomniałaś mi że by wypadało posiać pasternak.
mesiash - 26 Marca 2014, 11:51

Jezebel, no właśnie ja też na balkonie w tym roku sadzę, ale na pewno wrzucę kilka truskawek całorocznych, to się sprawdza, nawet w małych ilościach.

No i mam porzeczkę na balkonie, która nie dała rady zmarznąć tą srogą zimą :)

Jezebel - 26 Marca 2014, 12:02

Kiedy przeglądałam nasiona w sklepie internetowym, rzuciły mi się w oczy poziomki. I tym samym już wiem, że na ziołach i kwiatach się nie skończy *_*
Martva - 26 Marca 2014, 12:29

chociaż myślę że z sadzonek będzie szybciej i pewniej :)
Jezebel - 26 Marca 2014, 13:06

Się jeszcze zastanowię, bo na opakowaniu nasionek napisano, że jeśli się je zasadzi w marcu/kwietniu, będą owocować jeszcze tego samego roku. A to zawsze większa frajda - wyhodować coś od nasionka.
Agi - 26 Marca 2014, 13:09

Jezebel napisał/a
Kiedy przeglądałam nasiona w sklepie internetowym, rzuciły mi się w oczy poziomki.

Poziomki sieje się w lutym żeby mieć sadzonki na jesień.

W inspekcie rośnie mi rzodkiewka, sałata i koperek, a w domu w pojemnikach do przygotowania sadzonek mam pomidorki koktajlowe i duże malinowe. Wysiałam też całą paczkę majeranku, będę rozsadzać w ogrodzie.
Generalnie ogród ziołowy mam od kilku lat i jestem bardzo zadowolona.

Fidel-F2 - 26 Marca 2014, 14:56

można kupić nasiona czosnku niedźwiedziego? :shock:

i co? teraz wysiać?

Martva - 26 Marca 2014, 15:42

Można kupić, gdzieś mi się nawet plątał chyba. Acz z sianiem wcale nie musi być łatwo: http://wacek18.republika.pl/czosnek/o-firmie.html

Wysiałam pasternak i z rozpędu trochę pietruszki naciowej. Trzy rządki pasternaku mi zajęły połowę warzywnika :(

Jezebel - 26 Marca 2014, 18:09

Agi napisał/a
Poziomki sieje się w lutym żeby mieć sadzonki na jesień.

Na paczce nasionek stoi, żeby wysiewać w marcu/kwietniu, a dalej że "owocuje w roku siewu", więc sprawdzim.

Fidel, na allegro tego pełno :)

Agi - 26 Marca 2014, 18:38

Jezebel, widocznie to inna odmiana. Ja kiedyś miałam odmianę Baron Solemacher i taki był termin siewu.
Martva - 8 Kwietnia 2014, 10:19

Coś kiełkuje w warzywniku, tam gdzie posiałam pasternak. Być może to nawet pasternak :P

W tym roku chyba będzie mniej niezapominajek, za to strasznie się rozlazły fiołki, takie blade i niepachnące, są ich dzikie setki.

Pucek - 8 Kwietnia 2014, 20:59

Całą jesień sprzedawali pasternak w jednej z budek na bazarku, ale jest tak podobny do pietruszki (no, większy trochę), że się nie przemogłam... Opisy smaku też jakoś nie zachęciły, może w tym roku nabiorę odwagi :)
Martva - 8 Kwietnia 2014, 21:06

W Krakowie polowałam parę ostatnich lat, ale sprzedawcy pietruszki są u nas bardzo uczciwi. Chociaż w tym sezonie już ponoć można było dostać pasternak w różnych eko-sklepach, w cenie odpowiedniej (normalnie się nim fałszuje pietruszkę, bo jest bardziej opłacalny w uprawie i tańszy). Widziałam potencjalnie miłe przepisy na zupy - kremy, a chciałam go piec z innymi korzeniami (pieczone warzywa są obłędnie pyszne).

Nabyłam dziś nasiona portulaki i roszponki, chciałam jeszcze ogórecznik (w zeszłym roku wysiałam za późno i poszedł w kwiaty i kłujące liście, tylko raz udało mi się zrobić pesto).

Lowenna - 9 Kwietnia 2014, 15:38

Czy ktoś z was ma doświadczenia z sadzonkami z biedronki?
Podobno są teraz dostępne krzaczki borówki, agrestu i inne. Zastanawiam się, jak z nimi jakościowo. Inwestować w nie czy bardziej polecacie coś innego?

Fidel-F2 - 9 Kwietnia 2014, 15:47

Agrest to agrest. Co za różnica skąd?
Martva - 9 Kwietnia 2014, 16:02

http://forumogrodnicze.in...hp?f=34&t=74569
Różnie bywa. Ja bym zaryzykowała, gdyby były tanie a wyglądały dobrze, chociaż niekoniecznie w sytuacji 'mam w ogrodzie ostatni metr kwadratowy na jeden krzaczek, chcę mieć mega wypaśną porzeczkę' ;)

Lowenna - 9 Kwietnia 2014, 20:02

Martva, mam 70, niezagospodarowanych od jakiegoś czasu, arów ;) Pasowałoby w końcu, chociaż w małej części, zagospodarować. Szczególnie, że nowe pokolenie się rozrasta. Dziękuję za podpowiedź :D

Fidel-F2, jeżeli krzaczek jest uszkodzony, przesuszony, niskiej jakości, to jest różnica :)

Fidel-F2 - 9 Kwietnia 2014, 20:20

To wybierz nieuszkodzony, niewysuszony i wysokiej jakości.
Rafał - 10 Kwietnia 2014, 07:35

Lowenna, bierz, sąsiadka zasadziła się na amen i wszystko się buja i dobre jest. My w tym roku też kilka rzeczy posadziliśmy i idzie w górę.
Jezebel - 10 Kwietnia 2014, 09:43

Poziomki mi wykiełkowały ^^
Martva - 24 Kwietnia 2014, 17:40

Moje kwitną :)
Skosiłam mniej więcej połowę powierzchni trawiastych i podagrycznikowo-mniszkowych w ogrodzie, a potem zaczął padać deszcz (wiedziałam!).

Martva - 6 Maj 2014, 17:54

Dosiałam zieleniny w warzywniku, może coś raczy skiełkować. Kiełki w części pasternakowej nie są już kiełkami, ale wyglądają na ogórecznik (tylko że nie pachną tak jak ogórecznik). Nie wiem czy jednak są utajonym pasternakiem czy Bogini wie czym, ale dam im jeszcze chwilę.
Próbowałam dziś zeszłorocznej rzeżuchy (wysiała się chyba jesienią i prawie kwitnie) - mega ostra, ale dopiero po chwili. Podstępna :)

Rafał - 7 Maj 2014, 08:15

Ale się urobiłem, sadziłem winobluszcz i musiałem się przebijać przez dwie posadzki i jakieś głazy zanim do ziemi się dokopałem. Ale może będzie efekt jak się ściany pokryją zielenią.
konopia - 7 Maj 2014, 11:33

Rafał, a tego nie sadzi się na zewnątrz budynków? :wink:

Koniczyna, znów wróciła i zżera mi trawnik, co roku sypie takie granulki, one zabijają chwasty, wspomagają trawę, potem podlewam trzy dni, potem mam łyse place w miejscu koniczny, potem dosiewam trawę, podlewam, sypię nawozem i w okolicy września mam fajny trawnik, po czym przychodzi maj i znów mam koniczynę.
tych produktów używam:

Ale możne jest coś lepszego, ma ktoś doświadczenie w walce z koniczyną?
Ręczne wyrywanie koniczyny nie działa, kolana nie wytrzymują :oops:

Rafał - 7 Maj 2014, 12:03

konopia, kup sobie kozę. :idea:

A winobluszcz jak najbardziej się sadzi wewnątrz budynków, tylko trzeba pamiętać, aby odpowiednio wcześniej dach rozebrać i inne zbędne elementy :lol:

Fidel-F2 - 7 Maj 2014, 12:09

Nie pojmuję jak można nie chcieć koniczyny. Ja bym się zastanawiał jak wyplenić trawę, żeby nie przeszkadzała koniczynie.

Partner forum