Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.
nureczka - 28 Lipca 2011, 20:06
eLAN napisał/a | Ale nie kindle. |
Nie kindle
ketyow - 28 Lipca 2011, 20:12
No właśnie, czyli mają co poprawiać.
mBiko - 28 Lipca 2011, 20:46
Co prawda czytałem to, ale wydaje mi się, że potwierdzona jest wersja konwersji na mail.
czterdziescidwa - 28 Lipca 2011, 20:48
nureczka napisał/a | czterdziescidwa napisał/a | PDF albo konwertujesz, albo oglądasz tak jak obrazek. |
Mnie pokazali w sklepie jak czytnik łamie PDF. Działa to tak, jak powiększanie liter w Wordzie - po prostu robi się więcej stron.
Oczywiście, to działa pod warunkiem, że nie ma rysunków ani zdjęć, tylko sam tekst. |
No właśnie nie, bo jak nie mieści linijka na stronie, a czasem się nie mieści, to musisz "przesuwać" ekran w lewo i w prawo, a na e-papierze takie jedno przesunięcie trwa z pół sekundy.
Alternatywnie, jak PDF jest w postaci tekstu a nie obrazków, czytnik może spróbować zamienić pdf na ebooka. Ale w PDF nie ma wyrazów, tylko oddzielne litery i ich współrzędne na stronie. Czytnik musi "zgadywać" gdzie się kończą akapity, gdzie są spacje a gdzie po prostu większy odstęp między literami. Czasem to wychodzi lepiej, czasem gorzej. I nigdy nie wygląda tak dobrze, jak np. .doc, albo .rtf, albo .mobi.
Generalnie PDFy lepiej nadają się do druku niż do czytników, ale jak trzeba, to da się przeczytać.
eLAN - 28 Lipca 2011, 22:23
Amazon zarabia właśnie na tym, że kindle nie czyta PDF'ów, więc wątpię żeby to zmienili.
ketyow - 29 Lipca 2011, 00:06
Czemu zarabia?
eLAN - 29 Lipca 2011, 00:40
Bo sprzedaje najtańsze czytniki, za to odtwarzające książki wyłącznie w ichniejszym formacie. Książki w PDF'ie, nie mówiąc już o zabezpieczonym EPUB'ie [jak te sprzedawane w empiku] już na niego nie wchodzą, ale to raczej zamierzony efekt polityki amazona.
ketyow - 29 Lipca 2011, 01:14
Biorąc pod uwagę, że dowolne inne sami przerabiają za darmo, to nie jest taka znowu do końca przemyślana polityka
eLAN - 29 Lipca 2011, 13:59
Może i przerabiają, ale nadal wygodniej jest kupić gotowe u nich, niż w innej księgarni z której trzeba konwertować.
Chociaż nie, chyba głupoty gadam . Może i dodadzą odtwarzanie PDF'ów, ale tych zabezpieczonych DRM'em kindle czytać nie będzie.
ketyow - 29 Lipca 2011, 23:13
DRM mam gdzieś - to zabezpieczenie nie działa na mój skaner
hrabek - 2 Sierpnia 2011, 14:07
eLAN: Kindle przecieź czyta PDFy. Czyta także RTFy, wcale nie musi to być ichni format. RTFy nawet dowolnie skaluje, skalowanie PDFów jest do bani i to w zasadzie jedyny minus tego formatu. Bez przeskalowania literki są dość małe: dla mnie zbyt małe, ale kolega stwierdził, że on spokojnie może taką wielkość przeczytać, więc też nie jest tak, że Kindle PDFów nie obsługuje, albo źle się wyświetlają, co to, to nie.
Jestem bardzo zaskoczony jakością obrazu na Kindle. Bardzo mi się podoba. Wszystko jest jasne, wyraźne. Znakomicie się czyta, wzrok się nie męczy. Czytnik jest lekki, trochę zbyt cienki, przez co nie leży idealnie w dłoni, za to na pewno plusem są przyciski do przewijania stron po obu stronach, że można obsługiwać je lewą, bądź prawą ręką i nie trzeba używać tylko jednej ręki do przełączania stron.
Od podłączenia czytnika do komputera w ciągu godziny ściągnąłem program Calibre, zainstalowałem, wgrałem te książki, które chciałem mieć na czytniku, przekonwertowałem i wrzuciłem do Kindle'a. W efekcie mam 25 tytułów, których przeczytanie zajmie mi pewnie z pół roku. Godzinę czasu na pół roku rozrywki można poświęcić.
gorbash - 2 Sierpnia 2011, 15:44
eLAN napisał/a | Książki w PDF'ie, nie mówiąc już o zabezpieczonym EPUB'ie [jak te sprzedawane w empiku] już na niego nie wchodzą, ale to raczej zamierzony efekt polityki amazona. |
Nie da rady skonwertować takiej książki na Kindle'a? Bo mam zamiar kupić w emipku kryminały, ściągałem darmowe fragmenty i bez problemu się konwertowały. Cała książka jest jakoś dodatkowo zabezpieczona?
mBiko - 2 Sierpnia 2011, 20:12
Od kilku godzin jestem szczęśliwym posiadaczem Kundelka, na razie tylko opisać pierwsze wrażenia (rewelacja) i pochwalić się posiadaniem na nim ośmiu książek. Calibre ściągnięte i wypróbowane nie sprawiło mi żadnych problemów w obsłudze.
eLAN - 2 Sierpnia 2011, 21:01
gorbash, swiatczytników.pl napisał/a | 5. Czy na Kindle można czytać e-booki z Empik.com?
Można, ale nie bezpośrednio.
Po pierwsze, książki są zabezpieczone przez DRM. Dla wielu formatów zabezpieczenie można zdjąć, po więcej informacji odsyłam do zestawienia na eksiazki.org. Pamiętajmy, że możemy w ten sposób łamać licencję na jakiej zakupiliśmy danego e-booka. Nie jest to też czynność trywialna, trzeba zainstalować język oprogramowania Python i uruchomić skrypt z linii poleceń.
Po drugie, książki w formacie EPUB (gdy już je odbezpieczymy) należy przekonwertować do MOBI, np. przy użyciu programu calibre, co nie sprawia żadnego problemu. Wspominałem o tym w artykule o formatowaniu, na temat konwersji będzie osobny wpis. |
Chyba sam kiedyś nawet próbowałem wrzucić fragment na mojego kindelka i nic z tego nie wyszło.
Cytat | nie jest tak, że Kindle PDFów nie obsługuje, albo źle się wyświetlają, co to, to nie. |
Z tym akurat się nie zgodzę - kindle wyświetla całą stronę A4 na raz - literki są tak małe, że nie da się tego wygodnie czytać. Można oczywiście łatwo przekonwertować (calibre, PDF2epub), chociaż nie zawsze wychodzi to tak, jak bym sobie tego życzył. Dlatego preferuję książki w rtf'ie, bo w ich przypadku zmiana formatu to kwestia dwóch minut, a do tego calibre zawsze radzi sobie z nimi bezbłędnie.
mBiko - 3 Sierpnia 2011, 15:28
Nie wiem, czy przypadkiem nie demonizujecie tych PDF-ów. Zrobiłem mały eksperyment i okazuje się, że przy standardowych ustawieniach faktycznie ledwo co widać ,
ale wystarczy zmiana orientacji na poziomą i już jest całkiem dobrze
.
mBiko - 3 Sierpnia 2011, 15:58
Dodatkowod przegladam sobie z Kundelka nasze forum.
eLAN - 3 Sierpnia 2011, 16:09
mBiko, eLAN napisał/a | Można co prawda czytać PDF'y bez konwersji, ale żeby w ogóle widzieć literki trzeba zmienić sposób wyświetlania na poziomy. |
Można, ale przyznasz, że nie wygląda to rewelacyjnie.
mBiko - 3 Sierpnia 2011, 16:14
Ten konkretny plik na którym testowałem nadaje się do spożycia, chociaż faktycznie szału nie ma. Zresztą każdy sam może ocenić efekt.
nureczka - 4 Sierpnia 2011, 12:14
A ma ktoś jakiś fajny program do katalogowania e-booków. Mam tego znacznie więcej niż myślałam i powoli przestaję ogarniać/
Ziemniak - 4 Sierpnia 2011, 12:29
nureczka, calibre oprócz konwertowania ma jeszcze masę innych funkcji, myślę, że można go użyć również do katalogowania.
nureczka - 4 Sierpnia 2011, 12:46
Ziemniak, dzięki, spróbuję. Mam tego naprawdę dużo
ketyow - 4 Sierpnia 2011, 21:33
mBiko, problem polega przede wszystkim na tym, że PDFy to jak już kilkakrotnie było wspominane, nie tylko tekst, ale i obrazki albo całe pliki w postaci zeskanowanych notatek, skryptów etc. Książek w PDF nie muszę czytać kiedy mam RTF-y, więc to mi wisi, że sobie tekst otworzy.
nureczka - 5 Sierpnia 2011, 17:09
Ja i mój nowy czytnik.
mBiko - 5 Sierpnia 2011, 17:38
Mam nadzieję, że czytasz im na głos.
nureczka - 5 Sierpnia 2011, 17:43
mBiko, Onyx ma generator mowy, sam im czyta
Unicorn - 6 Sierpnia 2011, 12:03
generator mowy w kindle zabijam śmiechem
nureczka - 6 Sierpnia 2011, 12:07
Unicorn, a mopsom się podoba
czterdziescidwa - 8 Sierpnia 2011, 12:55
Właśnie się zastanawiałem nad zakupem nowych kroków w nieznane i Króla Bólu... są jednak książki w tak fajnych, pasujących do siebie okładkach, że szkoda ich na ebooka
dziko - 9 Sierpnia 2011, 21:49
Świetna wiadomość ze Świata Czytników. Amerykańskie Fantasy & Science Fiction - Extended Edition w promocyjnej prenumeracie na Kindla jedynie $0.99 za numer
http://www.amazon.com/gp/...ASIN=B004ZFZ4O8
nureczka - 11 Sierpnia 2011, 10:10
ketyow, przetestowałam powiększanie PDF-ów nietekstowych. Efekt (przy powiększeniu 200%) jest w pełni zadowalający jakościowo.
Dla mnie problem tkwi w czymś innym. Po powiększeniu obrazek nie mieści się na ekranie - takie są prawa geometrii i tego nikt nie zmieni - więc trzeba przesuwać na boki, co fajne nie jest. Jest to ograniczenie nie do przeskoczenia - pomoże tylko większa przekątna ekranu.
Oczywiście, taki kłopot nie istnieje, gdy PDF jest tekstem. Powiększasz czcionkę, system łamie strony na nowo, wszystko gra i buczy (ale nie o tym dyskutujemy).
PS. Mam ekran 6''. Świadomie nie zdecydowałam się na 9'', bo uwzględniłam rozmiar większości moich torebek.
|
|
|