Spodenki - Szorty - Władza
Witchma - 8 Lutego 2009, 09:56
Do wątku "Szorty", sio!
Jeszcze spłoszycie 31-ego głosującego
xan4 - 8 Lutego 2009, 09:56
Miria napisał/a | BTW z dyskusji w innym wątku zrozumiałam, że bez sensu jest wyłapywanie błędów, toteż dalej nie rzeźbię. Chyba, że ktoś jednak chce. |
no co Ty piszesz Miria, sam mam informację od tych, których jeszcze nie przerobiłaś, że czekają na Twój opis
nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, jednych to interesuje, innych nie, nie wyobrażam sobie, że ktoś piszący szorty nie jest zainteresowany przeczytaniem uwag odnośnie swojego tekstu,
widząc, że jest Twój post, myślałem, że skończyłaś pracę nad szortami, a tutaj tylko dalsza dyskusja z jewgienijem
nie zostało Ci już wiele, no i oczywiście głosowanie na końcu
jewgienij - 8 Lutego 2009, 10:03
Miria, ja tylko swoje własne zdanie przedstawiam, nie ogółu
To samo dotyczy wyłapywania błędów. Nie krępuj się zastrzeżeniami jednego forumowicza, tylko wal dalej! , bo pewnie ludzie czekają.
Zresztą jeśli idzie o formę szorta, to być może masz rację, ja się nie upieram. Po prostu dzięki dyskusji łatwiej mi sobie samemu w głowie sformułować. Kiedy wymyśla się argumenty "za" i musi ustosunkować do "kontra", robi się ruch i niektóre schematy myślowe mogą puścić.
shenra - 8 Lutego 2009, 13:26
Wykorzystywacz z Ciebie jednym słowem
Adanedhel - 8 Lutego 2009, 15:05
Miria napisał/a | BTW z dyskusji w innym wątku zrozumiałam, że bez sensu jest wyłapywanie błędów |
Kto tak napisał? Załaskotać go na śmierć!
marekz - 8 Lutego 2009, 18:11
Ode mnie tak:
Miejsce 1: Power girl
Miejsce 2: Waładza
Miejsce 3: Tryptyk o władzy
Miejsce 4: Taka sobie historia
Lynx - 8 Lutego 2009, 18:39
Miria napisał/a | dalej nie rzeźbię. Chyba, że ktoś jednak chce. |
Ja chcę
xan4 - 8 Lutego 2009, 18:49
marekz, dzięki
Miria, czekamy
LUDZISKA OBUDŹCIE SIĘ
TYLKO DWA GŁOSOWANIA PRZEZ CAAAAAŁY WEEKEND
DO ROBOTY (znaczy się czytania i głosowania)
Anonymous - 8 Lutego 2009, 19:34
No i wyszło na to, że każę się prosić. Ale nie o to chodzi. Popastwię się dalej, tylko przez chwilę pomyślałam, ze to może być robota na darmo, znaczy nikogo nie zainteresuje. Tylko proszę, żeby nie odbierać tego tak, że się mądrzę, bo w większości przypadków sama nie czuję, że mam na pewno rację. To bardzo subiektywne opinie, podkreślam. Będę się cieszyć, jeśli komuś się przydadzą.
OPIEKA KOMPLEKSOWA
Cytat | w najlepszym wydaniu i z najwyższej półki. |
To jakby jedno i to samo oznacza?
Cytat | Ale pożądliwe spojrzenia przestały mi wystarczać. |
Już w przedszkolu, patrząc na dalszą część tekstu. Z tym jest problem tutaj w ogóle, narracja pierwszoosobowa ogranicza nieco sposób przedstawiania sytuacji czytelnikowi. Łatwo staje się nienaturalna i tutaj nadmiar informacji wywołał ten właśnie efekt. Bo zastanawiam się, co to właściwie może przypominać – spowiedź, przywoływanie wspomnień, refleksję nad życiem, relację? Brakuje autentyczności.
Wrzuciłam w gugla, żeby sprawdzić częstotliwość występowania tej frazy. Pojawiło się tylko „płaczące oblicze Chrystusa”, a to jakby nie to samo. „Zapłakane oblicza” albo po prostu „twarze” byłyby chyba lepsze.
Cytat | Paru nawet zabiło się przez moje kłamstwa. Oczywiście starannie ich dobierałem. |
Tych, którzy się zabili, czy ogólnie kolegów? Drobna niezręczność w konstrukcji.
Cytat | Ucieszyłem się na te słowa. Kobieta wyglądała naprawdę miło. Cóż, może w ramach podziękowań zafunduję jej po udanej operacji nieco miłych chwil?
|
Po pierwsze, to podobno: cieszyć się z czegoś i cieszyć się na coś (pierwotnie regionalizm wielkopolski) mają różne znaczenia. Cieszę się z twego przyjazdu znaczy tyle, co cieszę się, że przyjechałeś. Natomiast cieszę się na twój przyjazd oznacza tyle, co cieszę się, że przyjedziesz. Po drugie powtórzenie.
Paraliż?
Nie rozumiem zakończenia. Chyba. W sumie mam trzy różne wersje i to dobrze. Lubię pogłówkować nad tekstem. Niestety, wszystkie opcje, które przychodzą mi do głowy są banalne, bo i tekst jest taki. Opowieść wigilijna wersja sto pięćdziesiąta, what goes around comes around i tak dalej. Fantastyki brak. To przesądza o tym, że jestem na nie.
Anonymous - 8 Lutego 2009, 22:56
POCZET NIE –LUDZKICH WŁADCÓW POLSKI.
O! Eksperyment, nie spełniający co prawda moich szortowych kryteriów;), ale wyróżnia się z tłumu. Brawa dla Autora za nieszablonowość. Czepnąć się mogę jedynie nazywania krótkiej notki „pracą” czy „publikacją”. Można było to rozwiązać inaczej. W kwestii językowej nic nie walnęło mnie boleśnie prosto w nos. Lekki, bezpretensjonalny, sympatyczny tekst. Na tak.
POWER GIRL
Cytat | Nawet nie było czasu pomyśleć |
Pomyśleć o czym?
Cytat | Wróciłem pod sklep, bo co miałem niby robić cały wieczór. Zimno było, mokro i mgła i tylko piwo mogło pomóc, tak myślałem. Albo że może kto jeszcze przyjdzie z naszych. |
W tym momencie sypie się opis wydarzeń. W sensie, ich sens;) Chłopaki uciekły aż za sklep, po czym bohater od razu wraca, z nadzieją, że może jeszcze ktoś przyjdzie? Zza tego sklepu?
Cytat | czułem się, jakbym mnie ktoś dusił mokrą poduszką, |
Literówka, drobiazg.
Cytat | Sztywna pała tego selera (pora – przyp. red.) |
Jeśli to celowe, to za nic w świecie nie pojmuję intencji. Przeszkodziło mi bardzo w płynności odbioru.
Cytat |
Warzywa też kupuje, widziałem. I ch*j. |
Zgodność z tematem mizerna. Brak fantastyki. Ale fajne.:) Niezła schiza. Stylowe podsumowanie;) Plus za przekonujące prowadzenie narracji i odwagę w posługiwaniu się specyficznym językiem.;) Można by doszlifować i byłoby naprawdę nieźle. Na kolana nie powala, ale przecież nie o to chodzi. Na tak.
xan4 - 9 Lutego 2009, 09:02
Rozpoczynamy nowy tydzień,
słoneczko grzeje,
Wasze mózgi ciężko pracują,
OCENIAJĄC I GŁOSUJĄC
Ramzes - 9 Lutego 2009, 18:00
Bunt: za humor, sprawny język i przewrotność
Jestem panem świata: mocne, dosadne
Niezbadane wyroki: klimatyczna metafizyka ze zgrabnymi figurami
Tryptyk o władzy: interesująca kompozycja. Z trójki liderów ten powinien wygrać.
Masakrująca edycja. Wymyślajcie trudniejsze tematy
xan4 - 9 Lutego 2009, 18:04
Ramzes, dzięki
Ramzes napisał/a | Masakrująca edycja. Wymyślajcie trudniejsze tematy |
wiem , poprawię się, jak jeszcze będę miał okazję prowadzić edycję
Anonymous - 9 Lutego 2009, 22:29
ROZDWOJENIE WŁADZY
Cytat | - Znałem Ahsor Uh’kana, najwierniejszego sługę Imperatora. Nie znałam jego załogi. |
Szybka zmiana płci.
Cytat | Śpijcie w pokoju, górnicy. Możemy ich jedynie zachować w naszych sercach. Śpijcie w pokoju bracia i siostry!
|
W jednym zdaniu mówiący zwraca się bezpośrednio do owych górników, potem jest „ich” a potem znów „śpijcie”. Słaba w ogóle na mowa, jak na taką szyszkę. No i trochę naciągane, tu górnik, tu znajomy Pierwszego Palladyna i zasłużony sługa Imperatora. Hm. Chyba czegoś nie rozumiem?
Cytat | krwistoczerwona posoka |
Ach, ta posoka! Czemu Autorzy tak się na nią upierają?
Cytat | błyskawica, emanująca snopami jaskrawych iskier. |
Słowo „emanować” nie pasuje tutaj. Emanować to promieniować, wydzielać. Nie gra.
Pomimo naprawdę dobrych chęci i trzykrotnego czytania tekstu nie potrafię złożyć wszystkich elementów w sensowną całość. Ciekawa jestem bardzo, jaka była koncepcja Autora, ale niestety nie potrafię ocenić tego szorta. Językowo średnio, sporo oklepanych zwrotów, no i mam wrażenie, że Autor nie przemyślał sobie dokładnie wszystkiego.
SIŁA WYŻSZA
Słabizna w każdym aspekcie. Nie będę się bawić w łapankę, bo za dużo by tego było, przykro mi. Ani treść ani pomysł nie rekompensują bardzo poważnych braków w warsztacie. Całość naiwna, sztampowa i w zasadzie o niczym. Kompletnie nieprzekonywująca bohaterka. Mizeria dialogów. Ech, chyba wystarczy pastwienia się.
SŁONINA
Cytat | jeden tylko pisk w uszach świadczył |
Po co tu ten „jeden”? Niepotrzebnym kolokwializmem pachnie.
Cytat | Przez ciało słonia przeszło drgnięcie, gdy młodszy z dwójki zaczął głośniejszą recytację. Słoń zrobił jeden krok, potem drugi, |
Drgnięcie i od razu krok. Napięcie zbyt mało stopniowane.;)
Cytat | Wyjrzał zza murku śmietnika i spojrzał prosto w wycelowaną w siebie lufę. |
Czemu Zosia do niego celowała?
No tak. Nie czytałam pewnej istotnej dla wymowy tekstu książki, aczkolwiek nawiązania były tak wyraźne, że łatwo było wyguglać, o co się rozchodzi. Rozczarowałam się jednak zakończeniem, tak fajnie się zaczęło, Autor swobodnie posługuje się językiem, umiejętnie konstruuje tekst, a wszystko zmierza jedynie do aluzji. Szkoda mi było. Ale i tak na plus.
Ozzborn - 10 Lutego 2009, 02:49
Wreszcie skończyłem czytać i zabrałem się do recenzowania, ale tak się wkręciłem, że już prawie trzecia, a ja mam dopiero 1/3 gatek omówionych. Myślę, że jutro (dziś?) skończę i wrzucę całościowo. Drżyjcie ałtorzy
xan4 - 10 Lutego 2009, 08:22
Zostało nam 3,5 dnia do zakończenia edycji
Witchma, Chal, shenra, trzeba się zabrać powoli za wywieranie nacisku
Witchma - 10 Lutego 2009, 08:57
xan4, czy to jest już czas, żeby 'release the tiger'?
xan4 - 10 Lutego 2009, 09:06
Witchma, of course
xan4 - 10 Lutego 2009, 11:25
Witchma, rekordów to się w tej edycji nie spodziewam, ale te 10, 15 głosów to jeszcze mogłoby być,
wystarczy, że zagłosują wszyscy autorzy, którzy nie głosowali...
Agi, wiem co to edyta, ale piszę specjalnie, aby wyciągnąć na 1 stronę forum, wątek z Władzą, a nie nasz głowny szortowy, w którym toczą się przedziwne rozmowy
Witchma - 10 Lutego 2009, 11:30
Myślę, że 40 jest spokojnie w zasięgu SADowników Co jak na tę ilość szortów będzie dużym sukcesem.
shenra - 10 Lutego 2009, 13:11
Znaczysja mogę gryźć?
Rafał - 10 Lutego 2009, 13:13
Naczinaj
shenra - 10 Lutego 2009, 13:13
Rafał, gryz gryz
xan4 - 10 Lutego 2009, 13:14
Rafał, nie podkładaj się, nie odnotowałem Cię na liście obecności
shenra - 10 Lutego 2009, 13:19
Rafał, oooo tfu tfu to Ciebie najpierw posiekać trzeba, jak na spowiedzi...marsz głosować
rumeli - 10 Lutego 2009, 13:44
Stwórzmy plan pięcioletni, który spowoduje 1000-krotny wzrost liczby głosujących. Kto jest przeciw? Nie widzę, czyli wszyscy sa za! Hurra!
Chal-Chenet - 10 Lutego 2009, 13:46
I niech jeszcze głosują na to co ja napiszę, wtedy będzie idealnie...
Ontop: głosować ludzie!
Rafał - 10 Lutego 2009, 15:06
Zaciąłem się na 18-tym
shenra, nu dobra, gryzienia starczy, siekania <mrrrau> chyba już też dość, pozwolisz, że się obrócę?
shenra - 10 Lutego 2009, 15:09
Rafał, mlask mlask, obracaj, będziesz lepiej upieczony, a przed głównym daniem, proszę ostatnie słowa głosującego podać
Ozzborn - 10 Lutego 2009, 16:24
No dobra zostało mi jeszcze 6 sztuk, ale muszę lecieć na angielski. Zapewne wieczorem skończę. Mam nadzieję, że będą jakieś głosy w tym czasie, chętnie zgarnąłbym jakąś okrągłą liczbę... np. 35
|
|
|