Planeta wygnania - Ale za co?
dalambert - 15 Marca 2011, 13:09
Cóż baranek, rodzina rodzina nie cieszy gdy jest .....
Fidel-F2 - 15 Marca 2011, 13:12
dalambert, Pilipiuk przedstawił swoje burackie credo. Gdy ludzie przeczytali i powiedzieli 'masz burackie credo' to ten nagle zdziwiony że nikt nie docenia jego otwartości. No jak nie docenia? Szczerze wszyscy mówią co myślą. Równie otwarcie.
Z jakiegoś powodu Pilipiuk uznał, że objawi maluczkim prawdy skończone a oni padną na kolana i będą dziękować za łaskę. Nie wyszło. Okazało się, że grupa inteligentnych ludzi, nie dość, że nie pada na kolana to jeszcze ma czelność mieć swoje zdanie i szczerze, z pełną otwartością powiedzieć (tego w końcu, jak sam mówi, autor sobie życzy) 'Pilipiuk, ogarnij się, bo naszym zdaniem masz burackie poglądy'. No to ałtor nad ałtory zrobił to co umie najlepiej. Obraził się. Jak, q***, przedszkolak. Bardziej rzeczowo mogę porozmawiać z moim synem a on ma tylko 6lat. Też się obraża ale za 5 minut przychodzi, przeprasza i chce pogadać.
dalambert - 15 Marca 2011, 13:16
Fidel-F2 napisał/a | Pilipiuk przedstawił swoje burackie credo |
dziekuje, widac ze delikatni intelektualisci i głosiciele postępu godnie wiedzą co jest "burackie" a co nie .
Jesteś głównym spejalistą tego forum od etykietowania innych , pozwolisz że zacytuję Agi
" nie chce mi się z tobą gadać"
Agi - 15 Marca 2011, 13:30
Fidel-F2, używaj cywilizowanego słownictwa i nie obrażaj Pilipiuka.
Fidel-F2 - 15 Marca 2011, 13:32
ale co go obraża? że przedszkolak, czy, że ma burackie credo? bo szczerze nie wiem
Agi - 15 Marca 2011, 13:39
Po prostu powstrzymaj się od komentowania osobowości Andrzeja Pilipiuka.
Tak, jestem wstrętnym cenzorem i ograniczam Ci wolność słowa zgodnie z punktem 3 Regulaminu Forum.
Romek P. - 15 Marca 2011, 14:05
Nie będę tu komentować nikogo z nicku czy nazwiska. Ale powiem jedno: bardzo się, k..., staracie, żeby to forum szlag trafił, zdechło jak tysiąc innych.
I nie, nie mam tu na myśli moderacji. Na jedynym forum, na którym jestem adminem, zamiast krawatów byłby wyjazd w kosmos. Bo istnieje dobro wspólnoty, którą się budowało przez parę lat - a parę osób tutaj bawi jej rozwalanie, nawet nie w imię wyznawanych poglądów, tylko żeby był fun. I jest?
Dziękuję za uwagę. Nie będę więcej dyskutować, więc nie musicie się trudzić odpowiedzią.
Romek Pawlak
Anonymous - 15 Marca 2011, 14:27
Rany boskie, co tutaj się stało, że aż tyle czerwonych (ostrzeżeń, nie komunistów:P) na forum?
Agi - 15 Marca 2011, 14:34
Żerań, poczytaj sobie, to się dowiesz.
dalambert - 15 Marca 2011, 14:35
Żerań, Para idzie w gwizdek
czterdziescidwa - 15 Marca 2011, 14:36
Żerań napisał/a | Rany boskie, co tutaj się stało, że aż tyle czerwonych (ostrzeżeń, nie komunistów:P) na forum? |
Wiosna Żereń, wiosna
Anonymous - 15 Marca 2011, 14:54
Oj tam, rozdmuchana afera... No nic, publicznie krytykować moderacji nie będę, bo się tam nie wypowiadałem.
RD - 15 Marca 2011, 15:18
Romek P. napisał/a | Ale powiem jedno: bardzo się, k..., staracie, żeby to forum szlag trafił, zdechło jak tysiąc innych. |
Nie mogłem się przez parę godzin zalogować, a chciałem napisać mniej więcej to, co napisał już Romek, więc ograniczę się do tego cytatu.
A co do poglądów Andrzeja, ktore Fidel łaskaw byl okreslić jako "burackie" - to są jego osobiste poglądy, z częścią z nich się zgadzam bardziej lub mniej, z częścią w ogóle. Na tym polega rozmaitość światopoglądów. Rzucanie się na kogoś z pazurami tylko dlatego, że się z nim nie zgadza świadczy o braku tej samej tolerancji, na którą tak wielu atakujących się powołuje. Mam tu na myśli głosy z obu stron barykady.
NURS - 15 Marca 2011, 15:26
baranek napisał/a | dalambert, kocham Cię. Jak brata. Troszkę starszego. |
ale to nie jest aluzja do braci starszych?
Ludzie, dajcie już spokój. To nie pierwszy raz, gdy ktoś, nawet znany rzuca kontrowersyjne hasła i ktoś się z nim nie zgadza. a manipulowanie faktami, dalambercie złoty, zostaw spin doktorom, oni sa w tym lepsi. po ostrzeżeniu wszyscy dostali po krawacie, że padło na obrońce Pilipiuka, jego problem, zlamał regulamin i jak każdy inny dostal. politpoprawnośc nie miała tu zastosowania, tylko kolejność zdarzeń.
Ice - 15 Marca 2011, 16:42
A ja mam takie pytanie i jednocześnie, jako nowy użytkownik, jestem zdziwiony. Rozumiem, że tolerancja, brak cenzury itd., ale dlaczego postów ewidentnie prowokacyjnych się po prostu nie usuwa? Nie mówię tu o jakiś drobnych złośliwościach, ale posty które ocierają się o łamanie prawa powinny być kasowane lub ostrzeżenie moderatorskie powinno być udzielane poprzez edycję takiego posta. Co komu po ostrzeżeniu, skoro prowokacyjny post dalej będzie wisiał, masa osób podejmie temat i piana wykipi?
NURS - 15 Marca 2011, 16:56
a widziałeś, zeby jakaś masa ludzi podejmowała temat? Z praktyki wiemy, ze lepiej zostawić widome dowody na to, za co ktoś dostal becki, niz udawać, ze nic się nie stało.
shenra - 15 Marca 2011, 17:00
Miałam się nie odzywać, ale przechodzi to wszelkie pojęcia. Ludzie, czy tak trudno zrozumieć, że nie chodzi o to, że wygłaszane są poglądy, tylko o formę w jakiej to się robi Wpadacie w panikę, bo rzucają się w oczy czerwone znaczki, a tak naprawdę nie widzę żadnej refleksji na WŁAŚCIWE dlaczego. Jest to forum literackie, ale również prowadzone są rozmowy polityczno-religijne. Obrona swojego, czy cudzego stanowiska nie jest zakazana, wystarczy zachować odrobinę kultury wypowiedzi. Sami sobie w brody plujcie, a nie obarczajcie winą innych. Dżizas.
Ice - 15 Marca 2011, 17:11
NURS napisał/a | a widziałeś, zeby jakaś masa ludzi podejmowała temat? Z praktyki wiemy, ze lepiej zostawić widome dowody na to, za co ktoś dostal becki, niz udawać, ze nic się nie stało. |
Wystarczy, że na prowokację nr 1 zareaguje nr 2. W wypowiedzi nr 2 nie spodoba się coś nr 3, nr 4 stwierdzi, że 1 i 3 to głupki, a w międzyczasie nr 1 odpowie nr 2 i tak to leci. Odwołując się do ostatniej awantury z Pilipiukiem, nie lepiej, by jakiś mod wykasował zdanie o pewnej czynności fizjologicznej i napisał PM do Andrzeja co wykasował i dlaczego+ prośba by swoje zdanie wyraził w cywilizowany sposób? Na wielu forach tak się robi i to działa, a tutaj czekamy na zamieszki po czym oddajemy serię z kałacha, aż czerwień pryska na wszystkie strony.
jewgienij - 15 Marca 2011, 17:11
W takim razie trzeba by usunąć połowę wpisów Pilipiuka w jego wątku:
O gwałtach elektrycznymi pałkami na komunistkach( bo brzydkie z nich w sumie baby), o odstrzeleniu "polactwa" z kałachów, o szczaniu na grób, atomowych bombach, które należałoby w niektórych stolicach umieścić, rodzince Kuronia, feministkach jako lewackiej hołocie itp, itd. To tylko to, co pamiętam.
Jest różnica między poglądami a formą ich głoszenia. Będę dosadny, skoro to jest w cenie, w odróżnieniu od politpoprawności:nie widziałem jeszcze na tym forum większego buca pod tym względem niż Pilipiuk. To właśnie tolerancyjna moderacja go rozochociła, rozpuściła i poczuł, że jego wątek to państwo w państwie, gdzie można pluć jadem bez ograniczeń.
Normalnie by go wzięto za brodę i wyrzucono na orbitę, a tak nawet upomnienia chyba nie dostał, chociaż wszyscy wokół - nawet pan Heniek, który tylko przechodził obok z psem i się uśmiechnął - zarabiali po krawatkach.
Z jego powodu odeszła Ihan, a wiele osób dawało znać, że przekracza to granice głoszenia poglądów.
Teraz stroi się w piórka męczennika za sprawę, ofiarę cenzury.
Zobaczycie, w odróżnieniu od Ihan, która ma swój honor, to coś wróci, bo takie śliskie płaksy zawsze wracają.
shenra - 15 Marca 2011, 17:13
jewgienij, powstrzymaj się od obraźliwych słów.
baranek - 15 Marca 2011, 17:14
jewgienij, z ciekawości i zupełnie bez złośliwości zapytam - podobają Ci się książki Pilipiuka?
Ice - 15 Marca 2011, 17:14
jewgienij napisał/a | To właśnie tolerancyjna moderacja go rozochociła, rozpuściła i poczuł, że jego wątek to państwo w państwie, gdzie można pluć jadem bez ograniczeń.
|
O tym mówię...
Trzeba reagować na bieżąco i zdecydowanie.
NURS - 15 Marca 2011, 17:16
Ice napisał/a | NURS napisał/a | a widziałeś, zeby jakaś masa ludzi podejmowała temat? Z praktyki wiemy, ze lepiej zostawić widome dowody na to, za co ktoś dostal becki, niz udawać, ze nic się nie stało. |
Wystarczy, że na prowokację nr 1 zareaguje nr 2. W wypowiedzi nr 2 nie spodoba się coś nr 3, nr 4 stwierdzi, że 1 i 3 to głupki, a w międzyczasie nr 1 odpowie nr 2 i tak to leci. Odwołując się do ostatniej awantury z Pilipiukiem, nie lepiej, by jakiś mod wykasował zdanie o pewnej czynności fizjologicznej i napisał PM do Andrzeja co wykasował i dlaczego+ prośba by swoje zdanie wyraził w cywilizowany sposób? Na wielu forach tak się robi i to działa, a tutaj czekamy na zamieszki po czym oddajemy serię z kałacha, aż czerwień pryska na wszystkie strony. |
A tu się robi inaczej. Zadałem pytanie, zamiast poszukac odpowiedzi na nie, dywagujesz co by było gdyby. Postulujesz zwykłą cenzurę, Dzięki takim metoda na wielu forach pusza się goście, których ktoś kiedyś niby skrzywdził - problem w tym, ze ciężko im potem udowodnić, jakimi byli szujami, bo nie ma dowodów. Tu jest wszystko (prawie, bo jednak najbardziej drastyczne kawałkic zasem wylatują) i kazdy może zobaczyć o co poszla awantura. Ale niemal nigdy nie było jej kontynuacji. a jak ktoś próbowal, to dostawał na co zasłużył.
jewgienij, pohamuj język. ostatnie ostrzeżenie. możesz to napisac inaczej i bez wyzwisk.
jewgienij - 15 Marca 2011, 17:21
baranek napisał/a | jewgienij, z ciekawości i zupełnie bez złośliwości zapytam - podobają Ci się książki Pilipiuka? |
Czytałem zbiór opowiadań, który mi się podobał - ileś kroków. I zacząłem jakieś powieści, które mnie nie wciągnęły. Ale co to ma do rzeczy?
baranek - 15 Marca 2011, 17:26
jewgienij, no ma, bo z wypowiedzi niektórych osób na jego temat aż bije niechęć do jego książek. I czasami się zastawiam czy rażą ich jego chamskie odzywki, czy po prostu nie lubią go, bo nie. I choćby pluł płatkami róż to i tak im będzie śmierdziało.
I odwrotnie, niektórzy bronią jego chamskich odzywek, bo kochają jego pisanie. I wisi im jakim człowiekiem jest gość, który je napisał.
Dlatego pozwoliłem sobie zapytać.
Ice - 15 Marca 2011, 17:31
NURS napisał/a |
A tu się robi inaczej. |
Spoko, tylko pamiętaj, że to forum firmuje logo pewnego czasopisma. Między innymi dlatego na wielu innych forach "mięso" się cenzuruje.
Navajero - 15 Marca 2011, 17:40
Mnie też się niektóre poglądy Pilipiuka nie podobają, o pewne sprawy spieraliśmy się ostro, ale nie na takim poziomie, na litość boską... A wypominanie autorowi w trakcie dyskusji, że jego książki to badziew, to już nawet nie kopanie po kostkach, a gryzienie po jajcach. I tak mi się jakoś wydaje, że Pilipiukowi - jakby nie kontrowersyjne były jego poglądy - daleko do "osiagnięć" niektórych userów w obrażaniu oponentów. Wyglada to jakby niektórzy wychodzili z założenia, że przecież bronią tej "słusznej sprawy", więc mogą... Widziałem wiele forów fantastyczno - literackich, sporo z nich to taki badziew, że szkoda czasu się logować. Jednym z powodów jest pobłażanie w kwestii złośliwości ad personam. Obrazić potrafi każdy, kulturalna dyskusja wymaga jednak pewnego poziomu inteligencji. Szkoda by było, gdyby i to forum zeszło na psy. Naprawdę szkoda...
dareko - 15 Marca 2011, 17:58
W spor wnikal nie bede ale....
Dawno mnei nie bylo. Jak bylem ostatnio, to A.P. odchodzil z forum. Caly czas odchodzi?
jewgienij - 15 Marca 2011, 18:02
Baranek, ale tak wpadniemy w paranoję, bo wszelkie przykre słowa pod adresem autora będą wzięte jako niechęć do jego twórczości, albo - jak chcą inni - pałowanie go za przekonania polityczne.
A tu chodzi o jego chamskie teksty po prostu, którymi się napawa, otoczony jakimiś efemerydami gollumowymi, zadowolony z dosadnego języka, kałachów i bomb, bezkompromisowej oceny, póki nikt tym samym dosadnym językiem i ostrym zagraniem nie odpowie. Wtedy jest płacz i ucieczka.
Albo kałach, albo wałach. , sorry.
NURS - 15 Marca 2011, 18:03
Ice napisał/a | NURS napisał/a |
A tu się robi inaczej. |
Spoko, tylko pamiętaj, że to forum firmuje logo pewnego czasopisma. Między innymi dlatego na wielu innych forach mięso się cenzuruje. |
może ci coś wytłumacze, ja to forum i czasopismo stworzyłem i przez prawie 9 lat prowadziłem. I zawsze było tu tak, jak teraz. I jedno drugiemu nie szkodziło.
dareko. Tak, znowu to samo.
|
|
|