Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dalambert - 24 Listopada 2011, 14:00
Fidel-F2, Może powinienem powiedziec, że "poważnych królów " nie mieli spartanscy to raczej wodzowie niż władcy, a te wszystkie Agamennony czy Odyseusze to "potężni' władcy jednego miasta , wyspy i stada kóz.
A i pisnych źródeł to po nich niewiele zostało, więc rzadnego 'wykazu stanowisk dworskich' po nich się nie spodziewam.
Ot Homerowe baje i tyle.
merula - 24 Listopada 2011, 14:02
dalambert, chyba nie zauważyłeś, żeś pytaniodawcą teraz.
dalambert - 24 Listopada 2011, 14:14
No to , a niech mnie trza było nie ?myśleć na głos" - Macie
Order św. Stanisława byl najniższm odznaczeniem w herarchii orderowej Cesarstwa Rosyjskiego.Skąd sie tam wziął ?
Agi - 24 Listopada 2011, 17:34
| dalambert napisał/a | | Order św. Stanisława byl najniższm odznaczeniem w herarchii orderowej Cesarstwa Rosyjskiego.Skąd sie tam wziął ? |
Domniemywam, że Caryca Katarzyna II dała go za zasługi królowi Stanisławowi Augustowi.
B.A.Urbański - 24 Listopada 2011, 17:58
A Stanisław August przypadkiem sam nie utworzył tego odznaczenia?
Agi - 24 Listopada 2011, 18:42
B.A.Urbański, być może. Ja się tylko domyślam z kontekstu historycznego. Nie sprawdzałam tego nigdzie.
B.A.Urbański - 24 Listopada 2011, 18:55
Ja to za bardzo się tutaj nie wypowiem, bo nawet literatury nie mam pod ręką, ale wydaje mi się, że Stanisław August sam ustanowił to odznaczenie. Nie wiem nawet czy sam się nim jako pierwszy nie odznaczył. Natomiast jak się znalazł w hierarchii orderowej Cesarstwa Rosyjskiego to już sam Iwan Groźny raczy wiedzieć
dalambert - 25 Listopada 2011, 08:15
B.A.Urbański, zasadniczo masz racje To drugi polski order , ustanowiony przez Stanisława Augusta 7 maja 1765 roku i dość masowo przez niego nadawany/ za zasługi, a i bywało że i za gotówkę/.
Anegtotka mówi iż odznaczając jakiegoś obwiesia Najjaśniejszy Pan poprosić go raczył by " Gdy cię wieszać będą to jednak zdejmij mój order".
Natomias do orderów rosyjskich trafił on, podobnie jak i Orzeł Biały i Virtuti, po upadku Powstania Listopadowego w 1831 r.
Nie został restytuowany po odzyskaniu niepodległości.
Czyli zadawaj Wasze - co by się działo
Fidel-F2 - 27 Listopada 2011, 13:38
B.A.Urbański, ekhem
B.A.Urbański - 28 Listopada 2011, 16:40
Zagapiłem się, bo ja w sumie raczej komentowałem niż rzeczywiście odpowiadałem na pytanie.
No to może... Co jest najczęstszą przyczyną zespołu Waterhouse'a-Friderichsena?
I już dodatkowo - jakie są jego objawy?
Kalep - 28 Listopada 2011, 21:25
Jakiś krwotok...chyba z nerki lub nadnercza.
Objawów dokładnych nie pamiętam, ale na pocieszeni dodam, że nazwa pochodzi od nazwisk angielskiego lekarza Waterhouse'a oraz duńskiego pediatry Friderichsena.
B.A.Urbański - 28 Listopada 2011, 21:49
Blisko, ale podałeś skutek, a ja pytam o przyczynę.
nureczka - 28 Listopada 2011, 21:59
To ma jakiś związek z posocznicą. Chyba.
B.A.Urbański - 28 Listopada 2011, 23:38
Tak, ma związek, ale posocznica to wciąż skutek.
B.A.Urbański - 30 Listopada 2011, 22:50
Coś słabo wam idzie...
To może podpowiedź: chodzi o bakterię.
B.A.Urbański - 1 Grudnia 2011, 19:01
Nawet nikt nie próbuje?
Podpowiedź nr 2: jej kuzynka powoduje niefajną chorobę weneryczną (w sumie która jest fajna?
B.A.Urbański - 2 Grudnia 2011, 16:13
Widzę, że nikt się nie garnie, więc odpowiedź, której oczekiwałem to: Neisseria meningitidis.
Zadaje kto chce
gorbash - 2 Grudnia 2011, 16:14
| B.A.Urbański napisał/a | | Neisseria meningitidis |
Miałem na końcu języka ale nie chciałem strzelać
B.A.Urbański - 2 Grudnia 2011, 16:37
No to dawaj pytanie
gorbash - 3 Grudnia 2011, 16:21
Podatek wynosi 19%. W telewizji ogłaszają że wzrośnie o 1%. Ile będzie wynosił podatek po wzroście?
Agi - 3 Grudnia 2011, 16:23
19,19%
Gdyby ogłosili, że wzrośnie o 1 punkt procentowy, wtedy było by 20%
gorbash - 3 Grudnia 2011, 16:26
Dokładnie.
Agi - 3 Grudnia 2011, 23:30
Jak miała na imię ukochana córka Broniewskiego i w jaki sposób zmarła?
joe_cool - 4 Grudnia 2011, 00:26
Anka, ale jak zmarła, to nie wiem.
Agi - 4 Grudnia 2011, 09:18
Zgadza się Anka. Poczekam jeszcze trochę, może ktoś uzupełni.
dalambert - 4 Grudnia 2011, 10:17
Właściwie to Janina, ale mówiono na nią Anka, zaś jak zmarła to tez właściwie nie wiadomo.
Oficjalnie był to wypadek. Zatrucie gazem. ale mówiło się też o samobójstwie , lub morderstwie.
Władysław Broniewski / nigdy za kołnierz nie wylewał/ zareagował na to potężnym ciągiem alkoholowym i depresją. Zamknięto go nawet w wariatkowie / Kobierzyn bodajże/ skąd się uwolnił głodówką protestacyjna. Literackim efektem tej tragedii jest spora porcja wierszy związanych ze wspomnieniami o córce.
Tfu, co do właściwego imienia, to mi się pomerdało z ostatnią żoną Broniewskiego /dość wredną babą - Janiną/ córka miała na imię Joanna, a cykl wierszy powstały po jej śmierci był po prostu zatytułowany "Anka"
Agi - 4 Grudnia 2011, 11:05
dalambert, ciągnij wózek edukacji.
dalambert - 4 Grudnia 2011, 11:35
No to pozostańmy chwilę przy Władysławie Broniewskim , ten wybitny poeta zaczął / jako zupełny młodzian/ swoją karierę od służby wojskowej, gdzie kiedy w jakiej wojnie sie odznaczył i ewentualnie jakie zdobył odznaczenia ?
Agi - 4 Grudnia 2011, 11:55
Broniewski walczył w Legionach, wstąpił jako siedemnastolatek. Przejmująco pisze o tym w wierszu "Młodość", później jeszcze w wojnie polsko-bolszewickiej. Walczył na południowym wschodzie (wspomina o Wołyniu), później gdzieś w okolicach Białystoku. Nie wiem jakie odznaczenia dostał, zapewne Krzyż Walecznych.
dalambert - 4 Grudnia 2011, 12:27
I bardzo dobrze - Walczył w 4 pułki piechoty Legionów , a potem w wojnie 1920 r. w 1 pułku piechoty Legionów , zaś wywalczył właściwie wszystko co wtedy można było dostać .
Srebrny Krzyż Virtuti Militari i czterokrotnie Krzyż Walecznych.
Warto było trochę Broniewskiego przypomnieć , czyli
Dajesz dalej
|
|
|