To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 22 Listopada 2011, 09:59

Nie ma chętnych? Czekam do wieczora, kiedy podam odpowiedź.
dalambert - 22 Listopada 2011, 10:06

A nie po prostu "Pekin" po polsku, a nie w zanglicyzowano zchińszczonej wersji 'Peking" ?
Fidel-F2 - 22 Listopada 2011, 10:09

nie
dalambert - 22 Listopada 2011, 10:25

:cry: to nie mam pojęcia.
Agi - 22 Listopada 2011, 10:31

Fidel-F2, sprawdziłam. W gruncie rzeczy dalambert udzielił poprawnej odpowiedzi. Nie chcę wchodzić w szczegóły, ale przemyśl to.
Fidel-F2 - 22 Listopada 2011, 10:50

Zdecydowanie nie udzielił poprawnej odpowiedzi.
B.A.Urbański - 22 Listopada 2011, 15:42

A czy przypadkiem nie jest tak, że ta operacja nie miała kryptonimu? I tu Fidel-F2 podchwytliwe pytania zadaje?
Fidel-F2 - 22 Listopada 2011, 20:40

B.A.Urbański, zgadza się. Operacja nie miała kryptonimu a nazwę uzyskała od hasła ją inicjującego. Mogło to być Peking lub Nankin. Użyto słowa Peking i stąd nazwa operacji.

Zadawaj

B.A.Urbański - 22 Listopada 2011, 21:04

No to może łącząc dwie dziedziny, zapytam się: skąd pochodzi nazwa i kim byli "pasterze królewskich odbytów"? ;)
Agi - 22 Listopada 2011, 21:26

Fidel-F2 napisał/a
Mogło to być Peking lub Nankin. Użyto słowa Peking i stąd nazwa operacji.

Jednkże potoczną nazwą tej operacji, która nie miała kryptonimu było słowo "Pekin", dlatego napisałam, że dalambert w zasadzie udzielił poprawnej odpowiedzi.
Cytat
Operacja ta nie miała oficjalnego kryptonimu, lecz jest powszechnie nazywana przez historyków planem Pekin, od brzmienia sygnału do jej wykonania.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plan_Peking

Fidel-F2 - 22 Listopada 2011, 21:42

Agi, operacja znana jest pod nazwą Peking ale kryptonimu nie miała stąd odpowiedź dalamberta była niepoprawna ponieważ sugerował kryptonim Pekin. Trochę zadziwia mnie informacja z wiki jakoby operacja była znana pod nazwą Pekin, ja się z tym nigdy nie spotkałem.
Agi - 22 Listopada 2011, 21:44

Fidel-F2, to było pierwsze, co mi wyskoczyło po wrzuceniu w gugla nazwy "operacja Peking".
Ja nie jestem fachowcem od II wojny, możliwe, że autor notki się myli.

Kruk Siwy - 22 Listopada 2011, 21:48

Całe życie myślałem, że operacja miała kryptonim Pekin. "Wykonać Pekin" tak czytałem jeszcze dziecięciem będąc.
Fidel-F2 - 22 Listopada 2011, 21:51

to jakiś Tygrys był?
Kruk Siwy - 22 Listopada 2011, 21:53

Wielkie dni małej floty
Jerzy Pertek
Wydawnictwo Poznańskie 1972 r.

Fidel-F2 - 22 Listopada 2011, 22:00

No to musiałem wyprzeć. Nie mam teraz pod ręką ale sprawdziłem we Flocie Orła Białego Kosiarza. Też jest Pekin.
feralny por. - 22 Listopada 2011, 22:01

No ja też tak czytałem, ale to dawno było.
Kruk Siwy - 22 Listopada 2011, 22:03

Ale II wojna była jeszcze dawniej... ?
Fidel-F2 - 22 Listopada 2011, 22:04

feralny por., w sprawach wojskowych jest perfekcjonistą, mógł czytać jeszcze przed wojną.
B.A.Urbański - 22 Listopada 2011, 22:13

A ja przyznam się szczerze, że strzeliłem, bo pamiętałem, że jakaś operacja miała nazwę historyczną, ale nie miała kryptonimu i dopiero jak Fidel-F2 nie uznał odpowiedzi dalamberta, to mnie oświeciło.
B.A.Urbański - 23 Listopada 2011, 15:53

Jak do tej pory odpowiedzi brak, więc powtarzam pytanie: skąd pochodzi nazwa i kim byli "pasterze królewskich odbytów"?

I podpowiedź: chodzi o okres starożytności.

dalambert - 24 Listopada 2011, 11:00

no po przemyśleniu sądze, ze określenie ma związek z starożytnym Egiptem - Greki królów nie miały, Iraelici w Torze takich spraw nie pruszały/ no chyba, ze Sodoma/ a Persja ?
A jak Egipt to coś ktoś chlapnął w jakimś grobowym papirusie i się zachowały jakieś medyczne narzekania.
Z resztą "kwiecistość " określenia tez mi na Egipt pasuje.

Fidel-F2 - 24 Listopada 2011, 13:12

dalambert napisał/a
Greki królów nie miały
a kim był Leonidas?
dalambert - 24 Listopada 2011, 13:19

Fidel-F2, Wiem, ale czy wyobrażasz sobie Leonidasa korzystającego z usług "pasterza królewskiego odbytu" :mrgreen:

No i tebanski "Święty hufiec' chybać załatwiał to samoobsługą, a nie usługami pułkowego chirurga :wink:

Fidel-F2 - 24 Listopada 2011, 13:25

kto go tam wie jakie miał zamiłowania
dalambert - 24 Listopada 2011, 13:27

Fidel-F2, pytanie B.A.Urbański, sugeruje wyraźnie istnienie jakiegoś "dworskiego etetu" a nie prywatne zabawy bohaterskich chłpców ;P:
Fidel-F2 - 24 Listopada 2011, 13:32

mącisz
B.A.Urbański - 24 Listopada 2011, 13:48

dalambert, dobrze prawi. Chodzi o Egipt. Schorzenia tego przewodu pokarmowego, a zwłaszcza jego końcowej części były bardzo częste.
Na jednym z grobowców znaleziono taki napis: „pałacowym lekarzem, nadzorcą nadwornych medyków, pałacowym lekarzem od oczu, pałacowym lekarzem od brzucha oraz tym, który rozumie wewnętrzne płyny i jest pasterzem królewskiego odbytu”

Często bywało jednak, że tacy medycy mieli funkcję tylko jako "pasterz królewskiego odbytu". Jedno z głównych ich zadań to wziernikowanie, ale także lewatywy i wszelkie próby leczenia.

dalambert, zadajesz.

dalambert - 24 Listopada 2011, 13:49

Jak mącę ? - mnie się tak "kwieciste" określenie kojarzy z jakąś "funkcją dworsko lekarską'"a nie z gejofiction, a bardziej mi podpada pod Egipt niż inne starożytne cywilizacje i tyle.
Masz lepsząy pomysł ?

Fidel-F2 - 24 Listopada 2011, 13:53

Mącisz bo powiedziałeś że Grecy królów nie mieli więc Ci jednego wskazałem. Jako, że to wątek edukacyjny i staramy się tu głupot nie utrwalać.

Partner forum