Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dalambert - 19 Listopada 2011, 18:34
To ja zadam zasadnicze pytanie :
Gdzie jest ZIUTA
aniol - 20 Listopada 2011, 18:05
| dalambert napisał/a | To ja zadam zasadnicze pytanie :
Gdzie jest ZIUTA |
no jak to gdzie?
tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=5bFxfm8_Jhs
dalambert - 20 Listopada 2011, 20:04
aniol, zdajesz
Ziuta - 21 Listopada 2011, 14:14
Zapomniałem, że wykasowało parę postów.
Dobra, zatem...
skąd się wzięła nazwa sympatycznej grypy XVIII-wiecznych zadymiarzy zwanych sankiulotami?
dalambert - 21 Listopada 2011, 14:26
Culote - to nazwa rodzju spodni do kolan, noszonych do pończoch, lub wysokich butów jeździeckich, chamstwo paryskie nosiło zwykłe długie porki do sabotów i to był jego wyróżnik.
Tak, że nazwa "sankiuloci" oznaczająco dosłownie "bezspodniarze" bynajmnie nie oznaczła ludzi z gołą d*** biegających, lecz skąd indziej gołodupców z kompleksem morderczo-rewolucyjnym niewątpliwie.
Agi - 21 Listopada 2011, 14:28
| Ziuta napisał/a | | skąd się wzięła nazwa sympatycznej grypy XVIII-wiecznych |
A ja się zastanawiałam, o jaką grypę Ziucie chodzi.
dalambert - 21 Listopada 2011, 14:29
Agi, o faktysznie , jedyna grypa jaką znam to "hiszpanka"
Agi - 21 Listopada 2011, 14:41
Właśnie ta mi przyszła na myśl, ale to była grypa XX- wieczna.
Ziuta - 21 Listopada 2011, 14:59
Dalambert ma rację, co do portek i co do grypy.
dalambert - 21 Listopada 2011, 15:08
no to przejdxmy do "grypowych" szczegółów - kiedy ta "hiszpanka" hulała i z jakim skutkiem ?
Agi - 21 Listopada 2011, 15:11
Hulała tuż po zakończeniu I wojny światowej przez bodajże dwa lata, a pochłonęła kilkadziesiąt milionów ofiar na całym świecie.
dalambert - 21 Listopada 2011, 15:19
Agi, Tak - dokładnie pod koniec i po 1918/ zaczęło się w marcu/ do 1919-20/ zahaczyło jeszcze o obozy z jeńcami bolszewickimi u nas/ - zachorowało 500 milionów ludzi / ówczesna 1/3 ludzkości/ a maksymalną liczbę ofiar ocenia się na 100 milionów / Iwś od 10 do 15 milionów ofiar/.Gigantyczna pandemis to była - więcej w googlu dla chętnych.
Czyli Agi, ZADAJESZ
Agi - 21 Listopada 2011, 17:20
Już w pierwszych tygodniach II wojny światowej Polska przetransportowała swoje okręty wojenne, statki pasażerskie i transportowe do Anglii.
Na jakiej podstawie to nastąpiło i komu podporządkowano poszczególne rodzaje polskiej marynarki?
Fidel-F2 - 21 Listopada 2011, 19:16
Admiralicji Brytyjskiej. Na podstawie jakiejś umowy ale jakiej to w tej chwili nie wiem. Podpisanej raczej po wybuchu wojny więc pewnie przez przez jakąś wierchuszką Marynarki RP.
Agi - 21 Listopada 2011, 19:21
Fidel-F2, z podporządkowaniem tak nie do kończ Ci wszyło.
Podpowiem: Były podporządkowane pod trzy różne ośrodki decyzyjne.
Fidel-F2 - 21 Listopada 2011, 19:26
Być może. Nie wiem tego, musiałbym podłubać a nie mam wszystkiego teraz pod ręką.
Agi - 21 Listopada 2011, 19:29
Jeśli do jutra nikt nie da poprawnej, względnie pełniejszej odpowiedzi, zaliczę Twoją.
Fidel-F2 - 21 Listopada 2011, 19:42
Na razie znalazłem, że trzy nasze niszczyciele przeszły pod dowództwo kontradm. Martina Dunbara-Nasmitha dowódcy zachodniego obszaru morskiego.
Agi - 21 Listopada 2011, 19:43
Fidel-F2, nie chodzi tylko o okręty, w pytaniu wymieniłam również transportowce i statki pasażerskie.
dalambert - 21 Listopada 2011, 19:44
Fidel-F2, Kombinuj, jak Ty nie będzie wiedział to nikt nie trafi
Fidel-F2 - 21 Listopada 2011, 19:58
Agi, wiem, mówię co znalazłem. Statki cywilne brały udział w transportowaniu towarów i transporcie wojska więc pewnie były podporządkowane jednostkom zajmującym się taką działalnością. Część być może jakimś cywilnym strukturom transportowym a część służbom logistycznym marynarki? Jak się to dokładnie nazywało, na jakim szczeblu i w jakich konkretnie strukturach - nie wymyślę raczej.
furious_wizard - 21 Listopada 2011, 20:04
Ja pamiętam, że w Wielkiej Brytanii utworzono Oddział Polskiej Marynarki Wojennej. Poza tym, niektóre statki poszły sobie do Szwecji.
Alatar - 21 Listopada 2011, 20:08
Około pytania kołacze mi się po głowie nazwa Operacji Pekin (ewakuacja polskich niszczycieli?), nie wiem czy słusznie. Może to dla kogoś jakaś wskazówka, bo ja więcej nie wiem. Pozdrawiam.
Fidel-F2 - 21 Listopada 2011, 20:11
Plan Peking - plan ucieczki trzech polskich niszczycieli do Wielkiej Brytanii, ale Agi pyta co było dalej
furious_wizard - 21 Listopada 2011, 20:12
A odnośnie dowodzenia to z jednej strony kojarzy mi się, że powinno podchodzić pod Royal Navi, a z drugiej strony przecież dzierżawiliśmy część floty od brytoli, a zwierzchnikiem Polskich Sił Zbrojnych był Naczelny Wódz.
Agi - 21 Listopada 2011, 20:14
| Fidel-F2 napisał/a | | Agi, wiem, mówię co znalazłem. Statki cywilne brały udział w transportowaniu towarów i transporcie wojska więc pewnie były podporządkowane jednostkom zajmującym się taką działalnością. Część być może jakimś cywilnym strukturom transportowym a część służbom logistycznym marynarki? Jak się to dokładnie nazywało, na jakim szczeblu i w jakich konkretnie strukturach - nie wymyślę raczej. |
Nie użyłaś nazw, ale udzieliłeś odpowiedzi.
Oprócz Royal Navy chodziło o ministerstwo transportu wojennego i między atlantycki komitet żeglugowy.
Zadajesz.
Fidel-F2 - 21 Listopada 2011, 20:16
Agi, możesz podać literaturę? Czy to tak z pamięci może?
Nad pytaniem chwilę pomyślę.
Fidel-F2 - 21 Listopada 2011, 20:19
Ok. mam pytanie. Jaki dokładnie był kryptonim operacji 'Peking'?
Agi - 21 Listopada 2011, 20:20
| Fidel-F2 napisał/a | | Agi, możesz podać literaturę? Czy to tak z pamięci może? |
Polacy na frontach II wojny światowej
na stronie Konflikty zbrojne
Fidel-F2 - 21 Listopada 2011, 20:24
Ok, dzięki. Myślałem, że to jakaś książka.
|
|
|