To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

Agi - 8 Października 2011, 13:20

Fidel-F2 napisał/a
Most

Okno

Most zachwycił mnie już przy pierwszym wklejeniu i strasznie żałowałam, że usunąłeś zdjęcie.

Fidel-F2 - 8 Października 2011, 13:36

nie podobała mi się wersja z imageshacka i usunąłem a potem coś mi się pokićkało, cały wątek 'Fotografia' mi zniknął.

Cieszę mnie, że się podoba.

Matrim - 8 Października 2011, 22:57

A czemu ten most czarno-biały? W ogóle go nie widać :)

Okno mi się bardziej podoba. Lubię takie obrazki.

baron13 - 8 Października 2011, 23:20

@Fidel-F2 most pewnie nadałby się na dużą odbitkę. Okno świetne w każdym wymiarze. Połamany.
Dunadan - 9 Października 2011, 17:13

Hm... no tak nie wiem co napisać :P most fajnie by gdzieś o wschodzie odwiedzić ;)
Fidel-F2 - 9 Października 2011, 20:13

Dunadan napisał/a
most fajnie by gdzieś o wschodzie odwiedzić

most to był słoneczny i upalny lipiec o 14:00 +/-1h :P i z odwiedzinami o wschodzie będzie kłopot bo do Malborka mam kawał drogi

Dunadan - 10 Października 2011, 06:16

Fidel-F2 napisał/a
most to był słoneczny i upalny lipiec o 14:00 +/-1h :P

Tak się domyśliłem :D

A swoją drogą - było się poważniej tematem 'marzenia' zająć :mrgreen: a nie zaraz, wątki mi się pomyliły...?

Ode mnie scenka z Rawa Blues 2011, Crey Harris - korzenie bluesa:

Po kliknięciu duuużo większe.

Ł - 11 Października 2011, 13:05

Pytanie do kumatych w temacie sprzętu - czy taka oferta za taką cene albo minimalnie wyższą, to jest geszeft, czy geszeft nie jest? Tak się czaję na jakąś lustrzankę i Sony Alpha 500 patrząc po recenzjach byłaby ok, tylko ten brak filmowania trochę mnie boli, bo nie wiadomo kiedy się może coś takiego przydać.
Dunadan - 11 Października 2011, 14:40

Ł, nie znam się szczerze mówiąc na tych lustrzankach ale może warto pomyśle o dołożeniu paru groszy i kupnie nowej A33? Albo w ogóle - kup jakiś bardziej podstawowe body i jeszcze z jeden/dwa obiektywy do niego ;) jak masz zamiar foci samym "kitem" to lepiej kupi kompakt albo jakiegoś NEXa/PENa
baron13 - 11 Października 2011, 15:00

Moja rada jest taka: sprawdzić co mają nasi znajomi i kupić tej samej firmy, ten sam system. Można liczyć i na wymianę sprzętu i doświadczeń. Moim zdaniem najbardziej popularne systemy to Canon i Nikon. Canon ma dużo obiektywów. Generalnie to trzeba założyć, że wchodzimy w jakiś system i cyfrowe body jest tylko składnikiem, który po kilku latach będzie stanowił niewielki składnik. Body jest do potencjalnej wymiany, szklarnia, już mniej. Moim zdaniem szklarnia jest decydująca o jakości zdjęć.
Dunadan - 11 Października 2011, 15:32

baron13, mam kupować taki sprzęt jaki mają koledzy? moim zdaniem nie tędy droga ;)
Ale Baron ma rację odnośnie tego co najważniejsze - obraz tworzy obiektyw, nie aparat. Aparat go jedynie rejestruje.
Prawda jest taka że wszystkie aparaty w cenie do 4-5tys zł są takie same :twisted: co kupisz - będzie tak samo dobrze. Pentax jedynie ma tę wadę że brakuje mu jednak szklarni ale za to ma rewelacyjne puszki ( by może nawet lepsze od konkurencji w tej samej kategorii cenowej ). Reszta - jeden czort.

Pentax i Sony mają stabilizację ze WSZYSTKIMI obiektywami, to jeszcze jakiś plus mały.

baron13 - 11 Października 2011, 17:40

Właściwie to w odwrotnej kolejności co do wagi: najpierw trzeba powiedzieć, że puszki są w zasadzie takie same i różnice między nimi nie są warte długiego dumania. Raczej powiedziałbym, że kryterium wyboru może być aż tak błahe, że sprawdzam co ma kumpel i biorę coś podobnego. Wówczas może się zdarzyć, że wymienimy się obiektywami na jedną sesję, czy na przykład doświadczeniami. Aliści taka tylko jest waga tych dywagacji. w chwili obecnej np doświadczenia i porady znajdziemy na forach internetowych, więc to nie ma znaczenia. Przyznam szczerze, że np Pentaxom zazdroszczę stabilizacji w puszce, systemy nieco się różnią, ale nie aż tak, by podać jakąś mądrą radę co wybrać. Raczej skupić się na kadrowaniu :-)
Fidel-F2 - 11 Października 2011, 18:41

Dunadan napisał/a
Pentax i Sony mają stabilizację ze WSZYSTKIMI obiektywami, to jeszcze jakiś plus mały
i Olymusy też
Witchma - 11 Października 2011, 18:52

Tomek ostatnio przeszedł cały skomplikowany proces tentegowania w głowie nad wyborem aparatu, stanęło na Alphie i jest bardzo zadowolony.
baron13 napisał/a
sprawdzić co mają nasi znajomi i kupić tej samej firmy, ten sam system.

A to był jeden z argumentów ;)

baron13 - 11 Października 2011, 22:17

Chyba mam fazę :-)
Dunadan - 12 Października 2011, 09:05

Fidel-F2, Olympus nie produkuje lustrzanek ;] to już raczej martwy system... co innego PENy.
Fidel-F2 - 12 Października 2011, 09:07

Dunadan napisał/a
Olympus nie produkuje lustrzanek
ryli? przestali?
Dunadan - 12 Października 2011, 09:20

Fidel-F2, twierdzą niby że nie... ale ostatnia puszkę wypuścili chyba 2 lata temu. Od tego czasu wyszło z 5 PENów ;) nic dziwnego, Olympus znalazł fajną niszę, zrobili naprawdę fajny system, mają już tam kilku producentów i świetne obiektywy. Co prawda NEXy są lata świetlne jeśli chodzi o jakoś obrazu ale NEX ma jeszcze mało obiektywów...
Fidel-F2 - 12 Października 2011, 09:57

Dunadan napisał/a
Co prawda NEXy są lata świetlne jeśli chodzi o jakoś obrazu
do przodu rozumiem?
Dunadan - 12 Października 2011, 12:48

Fidel-F2, tak: http://www.dxomark.com/in...8brand3%29/Sony - musisz skopiować link bo go ucina.
To suche cyferki które widać dość wyraźnie w rzeczywistości. No, ale trzeba przyznać systemowi u4/3 że mają fajne dedykowane obiektywy... z jeszcze jednej strony NEX oferuje lepszą współpracę z manualnymi obiektywami ( każdymi ). Raz ze ma większą matrycę ( mniejszy "crop" ) a dwa ma "peaking" czyli funkcję która pomaga w ręcznym ostrzeniu.

Sandman - 12 Października 2011, 15:40

też mam dylemat, zastanawiam się nad zestawem SONY NEX-5N+16mm+18-55mm, czy dołożyć trochę kasy i kupić już lustrzankę NIKON D3100+SIGMA 18-200 DC OS.
Dunadan - 12 Października 2011, 17:41

Sandman, a ja chcę dołożyć kasę i kupić Nexa właśnie. No, ale to raczej jako drugi sprzęt. Choruję na nowego Nexa i nowe sony A77...

Pamiętaj czym jest Nex tak naprawdę ;) i weź pod uwagę że Nex 5N ma w tej chwili najlepszą matrycę APSc na rynku, lepszą niż Nikon D300s czy Canon 7D - czyli puszki za kilka kafli.
Nexa możesz też rozbudować o pełen asortyment dedykowanych obiektywów Sony - z silnikiem czy bez, za pomocą przejściówki LA-EA2, dostając dodatkowo fazowy autofocus. No, ale NEX to nie ergonomia lustrzanki...

Ł - 12 Października 2011, 23:47

Dzięki za wskazówkę Dunadan, zaczynam się chylić ku temu NEXowi. Bo lubię sobie czasem przyfocić ale nie mam głowy i poważnych środków (nie kosztem innych hobby) do wejścia w fotografie całkiem serio, więc faktycznie kupno lustrzanki i zbieranie na obiektywy chyba byłoby nieperspektywiczne.
Dunadan - 13 Października 2011, 08:47

Ł, ale jeszcze raz - NEX to nie lustrzanka, nie ma nawet fazowego AFa - autofocus będzie gorszy jak w większości lustrzanek. Lepszy będziesz miał z obiektywami Sony jak do nexa dokupisz LA-EA2. Coś za coś. Dopiero Nikon wprowadził fazowy autofocus na matrycy w V1 i N1. Ale te jego EVILe to jakiś śmiech na sali po prostu...
Fidel-F2 - 13 Października 2011, 08:56

Dunadan, Ł, chce kupić lustrzankę i skoro pyta o radę to, podejrzewam, średnio jest obznajomiony z tajnikami a Twoje wypowiedzi są, cokolwiek enigmatyczne, imho mało pomocne. No chyba, że chcesz skłonić do samodzielnego poszukiwania.
Dunadan - 13 Października 2011, 09:33

Fidel-F2, toteż napisałem że NEX to nie lustrzanka chyba kilka razy i że ma gorszą ergonomię ;) napisałem też co to znaczy że aparat nie ma fazowego autufocusa. A z tymi poszukiwaniami to mogę tylko doradzić żeby samemu pójść do sklepu i sobie pomacać... inaczej się nie da. Wybór trzeba dokonać samemu...
Dunadan - 13 Października 2011, 11:40

Dla zainteresowanych pod względem technicznym z łopatologicznym tłumaczeniem: http://www.zeiss.com/C125...35_Bokeh_en.pdf

Artykuł n/t bokeh, głębi ostrości i MTF od Zeissa. Dużo tego ale wszystko od podstaw i dość jasno wytłumaczone włącznie z wykresikami itp.

Fidel-F2 - 13 Października 2011, 11:41

Http Status Code: 404

Reason: File not found or unable to read file

Dunadan - 13 Października 2011, 11:56

Fidel-F2, teraz powinno by ok.
Ł - 13 Października 2011, 13:07

Dunadan napisał/a
Ł, ale jeszcze raz - NEX to nie lustrzanka, nie ma nawet fazowego AFa - autofocus będzie gorszy jak w większości lustrzanek.

Nie zrozumiałeś mnie, napisałem że zainteresowałem się Nexem po twoim poście, po którym również doszedłem do wniosku że kupno lustrzanki jest nieperspektywiczne. Nie wiem dlaczego odczytałeś to jako moje przekonanie że Nex to lustrzanka, skoro wynikało z niego właśnie coś przeciwnego. :wink: W każdym razie dzięki za pomoc.

Partner forum