Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
Iscariote - 7 Października 2007, 21:22
Serj Tankian - Empty Walls
Jakby ktoś zapomniał, to już wkrótce pojawi się solowa płyta Serja Tankiana z System Of A Down... tam wyżej teledysk. Szykuje się doskonały album IMO
mad - 9 Października 2007, 01:10
Słyszał ktoś nowy Nightwish? Nie jestem fanem, ale zawsze lubiłem posłuchać. Ja słyszałem tylko jeden utwór: długi, fajny, rozbudowany. Aha, jeszcze jest teledysk - raczej średni.
Jolietka - 9 Października 2007, 16:59
oj, chyba przyszła jesień, bo wzięło mnie na The Moody Blues i płytę Days of future passed a może to starość ??
Easy - 9 Października 2007, 17:23
Iron Maiden - Seventh son of a seventh son.
Ta płyta nigdy mi się nie znudzi.
Iscariote - 9 Października 2007, 17:25
Moja druga płyta Ironów jaką kupiłem Ach te wspomnienia... a pierwsza była Brave New World xD Od końca zacząłem
Easy - 9 Października 2007, 17:28
Brave New World kiedyś uważałem za ich najlepszą płytę.
Świetna, ale do SSOASS, Powerslave czy Live After Death się nie umywa.
Fidel-F2 - 9 Października 2007, 19:40
Easy, ściskam prawicę.
Siódmego syna już lata nie sluchałem a teraz, żeś mi apetyt obudził. A płyty nie mam pod ręką niestety.
mad - 9 Października 2007, 20:47
Wszystkie wymienione są świetne . Akurat moje 3 najlepsze: Brave The World, Powerslave i Seventh Son...
Easy - 9 Października 2007, 20:58
Fidel-F2 napisał/a | Easy, ściskam prawicę.
Siódmego syna już lata nie sluchałem a teraz, żeś mi apetyt obudził. A płyty nie mam pod ręką niestety. |
Apetyt to ja mam na przyszłoroczną trasę wspominkową (oby zawitali do Polski). Siódmy syn, Piece of mind, wystrój jak na trasie promującej Powerslave (plakacicho promujące tour http://i80.photobucket.co...d/hompage.jpg).
Posłuchać 2 minutes to midnight, aces high, rime of the ancient mariner, czy the evil that man do na żywo to jest coś... (jak byłem na ich ostatnim koncercie to grali kawałki tylko z 4 pierwszych płyt).
dzejes - 9 Października 2007, 21:10
AAaaa na ich ostatnim koncercie grali Phantom in the Opera. Faaajnie było. I The Trooper!
Easy - 9 Października 2007, 21:28
dzejes napisał/a | AAaaa na ich ostatnim koncercie grali Phantom in the Opera. |
I właśnie to jest wspaniała zaleta takich koncertów. Sam Dickinson wspominał, że Phantoma to oni ostatnim razem grali chyba z 10-15 lat temu.
The Trooper to prawdziwy gigant, ale tylko w wersji live, studyjna wersja średnio mi się podoba (przynajmniej w porównaniu z koncertówką)
No i Running free, gdy cały stadion śpiewa: I'm running free yeah, I'm running free!
mad - 9 Października 2007, 22:12
Szkoda, że Maideni się starzeją. Byłem w czerwcu w Ostravie i widać było, że kondycja mistrzów już nie ta... To był chyba najsłabszy koncert IM, jaki zaliczyłem.
Ale tak czy inaczej usłyszeć na żywo "Marynarza" i "Siódmego syna..." bezcenne
A dla odmiany którą płytę IM uważacie za najsłabszą? Ja zdecydowanie "No Prayer For The Dying". Kupiłem ją dopiero w tym roku tylko dlatego, że głupio mieć wszystkie oprócz jednej, nawet najsłabszej Pamiętam do dzisiaj własne rozczarowanie z 1990 roku. Po takim arcydziele jak "Seventh Son..." nagrać takie badziewie...
Easy - 9 Października 2007, 22:44
mad napisał/a | Szkoda, że Maideni się starzeją. |
Ja to w ogóle w złych czasach się urodziłem (jeśli chodzi o muzykę). Deep purple, Rolling Stones, Black Sabbath, Led Zeppelin... Toż to emeryci prawie! Niestety, w ciągu ostatnich kilku lat powstał tylko jeden zespół, który mi odpowiada, czyli Velvet Revolver (jaki tam nowy, też same dziadki w nim grają...)
mad napisał/a | A dla odmiany którą płytę IM uważacie za najsłabszą?( |
Fear of the dark. Nie pasi mi kompletnie.
Nawet płyty z Blazem są lepsze niż Fear (taki X factor na przykład ma nieziemski klimat).
mad - 9 Października 2007, 23:15
"Fear Of The Dark" to płyta najmniej równa. Parę naprawdę świetnych kawałków z tytułowym klasykiem na czele sąsiaduje z totalną szmirą. Ale na "No Prayer..." trudno znaleźć utwór chociażby dostateczny.
Velvet Revolver lubię, ale nowej płyty jeszcze nie słyszałem. Dobra jest? Nie ukrywam, że wolę jednak mocniejsze rzeczy. Dla mnie ciągle płytą roku jest nowy Nile. A tuż za nim Behemoth.
Easy - 9 Października 2007, 23:34
mad napisał/a | Velvet Revolver lubię, ale nowej płyty jeszcze nie słyszałem. Dobra jest? |
Brak funduszy, nie słuchałem... Ale pierwszy singiel ("She builds qiuck machines") jest niezły, a i drugi utwór, który leciał w tv("The last fight), choć balladkowy, nie wywołuje reakcji wymiotnych.
mad napisał/a | A tuż za nim Behemoth. |
Z Polski to Vader jest dla mnie lepszy.
Szara opończa - 10 Października 2007, 11:06
A "matter of life and death" wam sie nie podoba??? Ile razy jade w trase to w samochodzie sobie odpalam.... No i scream for me brazil Dickinsona mniam mniam
Ostatnio Riverside mecze najnowszy album, wracam troche do Rainbow i Rush, stary Theatre of Tragedy, Otyg.. to taki ostatni mix... aha i Kamelot Ghost Opera wciaz i wciaz...
Easy - 10 Października 2007, 11:13
Szara opończa napisał/a | A matter of life and death wam sie nie podoba??? Ile razy jade w trase to w samochodzie sobie odpalam.... No i scream for me brazil Dickinsona mniam mniam |
Nie porównywałbym "A matter..." do wcześniejszych płyt Ironsów. Od czasów "Brave New World" to jest zupełnie inaczej grający zespół. Grający nadal świetnie, wypada dodać.
Pamiętam jak dostałem paczuszkę z "A matter..." i zaraz poleciałem do kumpla, drugiego wielkiego fana Ironsów. Przy trzecim kawałka to już prawie ze szczęścia i zachwytu nad mistrzostwem Maiden beczeliśmy...
Koncertówki Dickinsona nie słyszałem, ale fakt faktem, "Tyrany of souls", czy "Chemical Wedding" miażdży.
Urien - 10 Października 2007, 11:18
Easy napisał/a | Nie porównywałbym A matter... do wcześniejszych płyt Ironsów. Od czasów Brave New World to jest zupełnie inaczej grający zespół. |
Bez jaj. Zawsze można porównywać. Choćby na zasadzie - co mi się bardziej podoba. No, ja wolę "Powerslave" czy "7th Son", dlaczego więc nie mógłbym powiedzieć - "wolę bardziej od Dance of Death"? Ta ostatnia przyzwoita, acz liczą się na niej może trzy-cztery kawałki, a taki "Siódmy syn" w całości perełka.
Easy napisał/a | Pamiętam jak dostałem paczuszkę z A matter... i zaraz poleciałem do kumpla, drugiego wielkiego fana Ironsów. Przy trzecim kawałka to już prawie ze szczęścia i zachwytu nad mistrzostwem Maiden beczeliśmy... |
Mię się ostatnie trzy kawałki naj podobały. Reszta taka se.
Szara opończa napisał/a | Ostatnio Riverside mecze najnowszy album |
Słyszałem, że słabiutki. Sam jeszcze nie próbowałem.
Sam właśnie słucham Doorsów, zaraz poleci Camel z "Rajaz".
Szara opończa - 10 Października 2007, 11:26
co do matter - fakt po powrocie Dickinsona i Smitha na Brave new world jest to juz inny zespol, ale graja nadal swietnie -
koncert Dickinsona swietny, kupilem tez to 3 plytowe DVD gdzie sa fragmenty wczesniejszej kapeli Bruce'a - Samson - smakowite
a riverside - slabiutki na pewno nie - ciezszy, bas przesterowany, zwawiej zagrany powiedzialbym - choc zeby zapamietac melodie czy frazy, to mialbym problem - ale podobac sie podoba
Easy - 10 Października 2007, 11:29
Bez jaj. Zawsze można porównywać. Choćby na zasadzie - co mi się bardziej podoba. [/quot]
Na zasadzie co mi się bardziej podoba-to spoko. Ale nie o to mi akurat chodziło.
Urien napisał/a | Mię się ostatnie trzy kawałki naj podobały. Reszta taka se. |
Mi właśnie trzy ostatnie przypasiły najmniej (choć "For the greater good of god" nie jest taki zły), a ostatni kawałek to już jest takie dziadostwo (jedyny tak ewidentnie kijowy moment na płycie), chyba tylko raz w całości dałem radę przesłuchać...
Hubert - 10 Października 2007, 20:13
A ja z Maidenów akurat SSOASS nie słyszałem. Czas nadrobić zaległości.
A poza tym wczoraj rozdziewiczyłem z folii Peace sells... but who's buying?! Megadethu.
Hm... Płyta jest dosyć nierówna, ale kawałek tytułowy po prostu MIAŻDŻY. Ten bas, te solówki, te riffy, ten wokal, ten tekst. Cud, miód i orzeszki. Nic dziwnego, że PS jest uważany za jeden z najlepszych utworów metalowych lat 80' Gdyby tylko ten kawałek był na płycie... to i tak bym ją kupił.
Fidel-F2 - 10 Października 2007, 21:24
Easy napisał/a | Deep purple, Rolling Stones, Black Sabbath, Led Zeppelin... Toż to emeryci prawie! | a mi sie ostatnio obiło o uszy, że Led Zeppelin ma ruszyć w trasę, nie wiem ile w tym prawdy
dzejes - 10 Października 2007, 22:57
Pozwoliłem sobie uczcić tę niezwykłą wieść skromnym hołdem.
Go Led Zeppelin go! Fly high!
Urien - 11 Października 2007, 09:48
Fidel-F2 napisał/a | a mi sie ostatnio obiło o uszy, że Led Zeppelin ma ruszyć w trasę, nie wiem ile w tym prawdy |
O ile wiem, Plant wspominał o jednym koncercie.
Znów The Doors - The Doors.
mad - 11 Października 2007, 16:17
"A Matter..." Maidenów to znakomita płyta. Gdzieś na 5. miejscu spośród Maidenowych dzieł bym ją umieścił.
Easy: ja nie analizuję wyższości Behemotha nad Vaderem - podałem tylko moją czołówkę tegorocznych płyt w cięższych odmianach metalu. Vadera nie mogłem w zestawie ująć, bo w tym roku płyty nie wydał.
Easy - 11 Października 2007, 16:26
Spoko, napisałem tylko, że wolę Vadera, to wszystko. Nie jestem fanem, ale lubię od czasu do czasu zapuścić taką niezobowiązującą naparzankę.
Ostatnio pożyczyłem nową płytkę Velvet revolver. Nie jest źle, ale do "Contraband" się nie umywa.
mad - 12 Października 2007, 22:53
Eee, szkoda, "Contraband" to była dla mnie najlepsza płyta "zwykłego" rocka od czasu "Use Your Illusion".
Do wszystkich fanów starego, dobrego thrashu: Jest nowa płyta Mekong Delty!!! Absolutny odjazd! Przesłuchałem raz całość i od razu zamówiłem.
Easy - 13 Października 2007, 12:44
Co za klimat, szok.
Azirafal - 15 Października 2007, 12:20
Ostatnio posłuchuję nowej płyty Sweet Noise - Triptik. Bardzo fajne brzeminie nawet, lepiej im z 'etniczną' pogrywką, tak szczerze
Polubiłem się z RJD2. Zasłuchuję w OSTach z Halo 1&2, Fahrenheita i wszystkich Myst'ów, jak zawsze Nie wspominając nawet o całej dyskografii Hedningarny
lavojtek - 15 Października 2007, 19:38
Azirafal napisał/a | Nie wspominając nawet o całej dyskografii Hedningarny |
Vreid - Kraft i Vreid - I krieg Norłej black metal
Dla bardziej zorientowanych to jest to co pozostalo z Windir po smierci Valfara Rewelacja!
|
|
|