Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Rafał - 19 Października 2011, 15:22
hijo, dalambert napisał mi w PW, że zgadłeś. Dajesz
hijo - 19 Października 2011, 15:28
OK. Powszechnie wiadomo że szampany pochodzą z regionu Champagne. Jak nazywają się wina musujące produkowane poza Szampanią metodą szampańską we Francji, a jak w Hiszpani?
Godzilla - 19 Października 2011, 15:41
Igristoje
hijo - 19 Października 2011, 15:50
Godzilla, to nie ten kraj
Matrim - 19 Października 2011, 17:26
Crémant i Cava.
hijo - 19 Października 2011, 17:31
Matrim, 2/3 poprawnej odpowiedzi we Francji jest jeszcze używany termin Mousseux
Dajesz
Ed. szyk zdania
Matrim - 19 Października 2011, 17:32
A to tego już w mojej książce nie było
Co to jest "power trio"?
hijo - 19 Października 2011, 17:50
| Matrim napisał/a | | A to tego już w mojej książce nie było | jakiej książce? - muszę się teraz uczyć o winach
a co do power trio to nie wiem
B.A.Urbański - 19 Października 2011, 18:36
Czy chodzi o rodzaj zespołów rockowych, gdzie występuje gitara, bass i perkusja?
Matrim - 19 Października 2011, 19:05
B.A.Urbański, chodzi o. Zadajesz.
hijo, "Wina. Leksykon Daumonta". Żona kiedyś dostała w prezencie
B.A.Urbański - 19 Października 2011, 19:27
Też mam ten leksykon ale niestety nie jest zbyt szczegółowy.
A moje pytanie brzmi:co to jest woda królewska?
Agi - 19 Października 2011, 19:31
Jest to odczynnik używany w kryminalistyce. Szczegółów już nie pamiętam.
Zdaje się, że można go użyć do odczytania pierwotnego zeszlifowanego numeru nadwozia w samochodzie.
gorbash - 19 Października 2011, 19:42
Mieszanina kwasu solnego i chyba siarkowego. Rozpuszcza prawie wszystko.
B.A.Urbański - 19 Października 2011, 20:10
Tak dokładnie to jest to mieszanina kw. solnego z azotowym, która roztwarza nawet złoto, czyli metal królewski i stąd nazwa.
gorbash, zadajesz.
gorbash - 19 Października 2011, 20:33
Fizyk grający na bębnach. Kto to?
Rafał - 19 Października 2011, 21:21
Feynmann?
Agi - 19 Października 2011, 22:02
B.A.Urbański, tak na marginesie, moja odpowiedź była poprawna.
Nie pytałeś z czego składa się woda królewska, tylko "co to jest woda królewska".
To jest odczynnik używany w kryminalistyce.
Na przyszłość formułuj pytania precyzyjnie.
B.A.Urbański - 20 Października 2011, 04:15
Agi, przepraszam, ale chyba ucięło mi post.
Dalej miało być, że żadna odpowiedź nie była pełna, więc wybrałem wg własnego uznania tą, która mówiła więcej.
Co do wody królewskiej i kryminalistyki, to rzeczywiście spotkałem się z takimi informacjami, ale wiem, że są odczynniki, które są chętniej używane w takich sytuacjach np. odczynnik jodowy lub chromowy.
Wydaje mi się, że stosowanie w tym przypadku wody królewskiej byłoby też problematyczne ze względu na to, że szybko traci swoje właściwości.
Może ktoś na forum ma większą wiedzę w zakresie kryminologii i mógłby się wypowiedzieć?
Agi - 20 Października 2011, 05:25
Nie ma sprawy.
Nie aktualizowałam swojej wiedzy.
Woda królewska była stosowana w czasie, gdy ja zdawałam egzamin z kryminalistyki u prof. Huberta Kołeckiego. Później odeszłam od prawa karnego i przestałam interesować się postępem w zakresie metod kryminalistycznych.
Kryminologia, o której wspominasz to zupełnie inna dziedzina nauki.
| Cytat | | Termin kryminologia pochodzi od łacińskiego słowa crimen (przestępstwo) oraz greckiego logos (nauka). Kryminologia zajmuje się osobą sprawcy przestępstwa, przyczynami jego czynu i warunkami społecznymi, w jakich go dokonał. |
Natomiast kryminalistyka zajmuje się materialnymi śladami przestępstwa:
| Cytat | | Kryminalistyka – nauka o taktycznych zasadach i sposobach oraz o technicznych metodach i środkach rozpoznawania, a także wykrywania prawnie określonych, ujemnych zjawisk społecznych, a w szczególności przestępstw i ich sprawców oraz udowadniania istnienia lub braku związku między osobami a zdarzeniami |
To tak dla edukacji.
dalambert prosił mnie o doprecyzowanie w kwestii tytoniu, zrobię to trochę później, bo teraz muszę jechać do pracy.
gorbash - 20 Października 2011, 06:08
Rafał, tak. Brawo!
B.A.Urbański - 20 Października 2011, 06:26
Agi, przejęzyczenie o wczesnej porze dnia Raz napisałem dobrze, a później źle.
Ale dzięki za wyjaśnienie terminów. Wiedzy nigdy za dużo
Rafał - 20 Października 2011, 07:35
No to zostajemy przy fizyce
( zaczynam mieć wątpliwości czy nie było, ech ta skleroza, ale niech tam )
Zasada zachowania energii (materii) z bardzo grubsza oznacza, że suma energii (materii) w danym izolowanym układzie jest stała. Bierzemy więc dwie sprężyny, jedną ściskamy i ściśniętą unieruchamiamy (np.kwasoodporną śrubą), a drugą pozostawiamy nieściśniętą. Wtedy jedna sprężyna nagromadziła energię i jest w stanie wykonać pacę, druga nie. Wkładamy je do naczyń i zalewamy kwasem, sprężyny się rozpuszczają, tak jedna jak i druga.
Pytanie: co się dzieje z energią zakumulowaną w pierwszej sprężynie? Czyżby zasada zachowania energii zawiodła?
hijo - 20 Października 2011, 09:35
Tylko jeśli jedna jest unieruchomiona to układy nie są jednakowe. W tej unieruchomionej jest jeszcze masa śruby, którą się posłużyliśmy do zakumulowania energii. Nie jestem pewien, jak przebiegnie samo rozpuszczanie i czy ta ściśnięta sprężyna nie pęknie w związku z osłabieniem uwalniając energię, czy też nie spowoduje wzrostu temperatury ośrodka jakim jest kwas.
Rafał - 20 Października 2011, 10:06
No i co ja mam biedny teraz zrobić?
Czy to jest odpowiedź, czy wyrażenie niepewności? | hijo napisał/a | | Tylko jeśli jedna jest unieruchomiona to układy nie są jednakowe. | No pewnie, że nie są, ale nas interesuje energia sprężystości. | hijo napisał/a | | W tej unieruchomionej jest jeszcze masa śruby, którą się posłużyliśmy do zakumulowania energii. | Masa śruby nie ma związku, jej rolę mogą też pełnić ścianki naczynia, które zablokują sprężynę w pozycji ściśniętej. | hijo napisał/a | | Nie jestem pewien, jak przebiegnie samo rozpuszczanie i czy ta ściśnięta sprężyna nie pęknie w związku z osłabieniem uwalniając energię | Rozpuszcza się jednostajnie, spadek grubości sprężyny jest taki sam w każdym miejscu. | hijo napisał/a | | czy też nie spowoduje wzrostu temperatury ośrodka jakim jest kwas. | No i o to chodzi, o to chodzi
Oto twoja nagroda oraz prawo do zadania kolejnej zagadki.
hijo - 20 Października 2011, 10:40
| Rafał napisał/a | Czy to jest odpowiedź, czy wyrażenie niepewności? |
No wiesz teoria a praktyka to dwie różne sprawy. Teoretycznie rozpuszczą się jednostajnie i jednakowo z każdej strony, więc wzrośnie temperatura, ale tylko w teorii w prakryce, gdzies będzie słabsza struktura i oprócz wzrostu temperatury będzie "plum"
Co określają skróty AOC i DOC i gdzie je można spotkać?
B.A.Urbański - 20 Października 2011, 10:51
Widzę, że chyba cały czas wertujesz ten sam leksykon
Skróty oznaczają kontrolę pochodzenia wina, odpowiednio we Francji i Włoszech.
hijo - 20 Października 2011, 10:55
| B.A.Urbański napisał/a | | Widzę, że chyba cały czas wertujesz ten sam leksykon | Raczej nie Czytam "Kurs wiedzy o Winie" Zraly'ego. Tak to jest jak się zaczęło pracę w sklepie winiarskim:)
Zadajesz
B.A.Urbański - 20 Października 2011, 12:17
hijo, niepotrzebnie się przyznawałeś, bo teraz odnośnie tych win to będę Cię męczył, bo może jakimś znawcą nie jestem, ale lubię dobre i z podróży zawsze kilka przywożę
A pytanie teraz może bardziej z mojej dziedziny:
Co to jest odruch Babińskiego i kiedy występuje?
Edit: pogrubiłem pytanie.
hijo - 20 Października 2011, 12:45
| B.A.Urbański napisał/a | | hijo, niepotrzebnie się przyznawałeś, bo teraz odnośnie tych win to będę Cię męczył, bo może jakimś znawcą nie jestem, ale lubię dobre i z podróży zawsze kilka przywożę | Ja dopiero zaczynam:)
a odpowiedzi nie znam
B.A.Urbański - 20 Października 2011, 18:07
Dobrze, dobrze... Teraz już się nie wywiniesz
|
|
|