To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Rafał - 19 Października 2011, 15:22

hijo, dalambert napisał mi w PW, że zgadłeś. Dajesz :)
hijo - 19 Października 2011, 15:28

OK. Powszechnie wiadomo że szampany pochodzą z regionu Champagne. Jak nazywają się wina musujące produkowane poza Szampanią metodą szampańską we Francji, a jak w Hiszpani?
Godzilla - 19 Października 2011, 15:41

Igristoje :mrgreen:
hijo - 19 Października 2011, 15:50

Godzilla, to nie ten kraj :mrgreen:
Matrim - 19 Października 2011, 17:26

Crémant i Cava.
hijo - 19 Października 2011, 17:31

Matrim, 2/3 poprawnej odpowiedzi :) we Francji jest jeszcze używany termin Mousseux

Dajesz

Ed. szyk zdania

Matrim - 19 Października 2011, 17:32

A to tego już w mojej książce nie było :)


Co to jest "power trio"?

hijo - 19 Października 2011, 17:50

Matrim napisał/a
A to tego już w mojej książce nie było
jakiej książce? - muszę się teraz uczyć o winach :)

a co do power trio to nie wiem

B.A.Urbański - 19 Października 2011, 18:36

Czy chodzi o rodzaj zespołów rockowych, gdzie występuje gitara, bass i perkusja?
Matrim - 19 Października 2011, 19:05

B.A.Urbański, chodzi o. Zadajesz.

hijo, "Wina. Leksykon Daumonta". Żona kiedyś dostała w prezencie :)

B.A.Urbański - 19 Października 2011, 19:27

Też mam ten leksykon :) ale niestety nie jest zbyt szczegółowy.

A moje pytanie brzmi:co to jest woda królewska?

Agi - 19 Października 2011, 19:31

Jest to odczynnik używany w kryminalistyce. Szczegółów już nie pamiętam.
Zdaje się, że można go użyć do odczytania pierwotnego zeszlifowanego numeru nadwozia w samochodzie.

gorbash - 19 Października 2011, 19:42

Mieszanina kwasu solnego i chyba siarkowego. Rozpuszcza prawie wszystko.
B.A.Urbański - 19 Października 2011, 20:10

Tak dokładnie to jest to mieszanina kw. solnego z azotowym, która roztwarza nawet złoto, czyli metal królewski i stąd nazwa.

gorbash, zadajesz.

gorbash - 19 Października 2011, 20:33

Fizyk grający na bębnach. Kto to?
Rafał - 19 Października 2011, 21:21

Feynmann?
Agi - 19 Października 2011, 22:02

B.A.Urbański, tak na marginesie, moja odpowiedź była poprawna.
Nie pytałeś z czego składa się woda królewska, tylko "co to jest woda królewska".
To jest odczynnik używany w kryminalistyce.
Na przyszłość formułuj pytania precyzyjnie.

B.A.Urbański - 20 Października 2011, 04:15

Agi, przepraszam, ale chyba ucięło mi post.
Dalej miało być, że żadna odpowiedź nie była pełna, więc wybrałem wg własnego uznania tą, która mówiła więcej.

Co do wody królewskiej i kryminalistyki, to rzeczywiście spotkałem się z takimi informacjami, ale wiem, że są odczynniki, które są chętniej używane w takich sytuacjach np. odczynnik jodowy lub chromowy.
Wydaje mi się, że stosowanie w tym przypadku wody królewskiej byłoby też problematyczne ze względu na to, że szybko traci swoje właściwości.
Może ktoś na forum ma większą wiedzę w zakresie kryminologii i mógłby się wypowiedzieć?

Agi - 20 Października 2011, 05:25

Nie ma sprawy.
Nie aktualizowałam swojej wiedzy.
Woda królewska była stosowana w czasie, gdy ja zdawałam egzamin z kryminalistyki u prof. Huberta Kołeckiego. Później odeszłam od prawa karnego i przestałam interesować się postępem w zakresie metod kryminalistycznych.
Kryminologia, o której wspominasz to zupełnie inna dziedzina nauki.
Cytat
Termin kryminologia pochodzi od łacińskiego słowa crimen (przestępstwo) oraz greckiego logos (nauka). Kryminologia zajmuje się osobą sprawcy przestępstwa, przyczynami jego czynu i warunkami społecznymi, w jakich go dokonał.

Natomiast kryminalistyka zajmuje się materialnymi śladami przestępstwa:
Cytat
Kryminalistyka – nauka o taktycznych zasadach i sposobach oraz o technicznych metodach i środkach rozpoznawania, a także wykrywania prawnie określonych, ujemnych zjawisk społecznych, a w szczególności przestępstw i ich sprawców oraz udowadniania istnienia lub braku związku między osobami a zdarzeniami

To tak dla edukacji.

dalambert prosił mnie o doprecyzowanie w kwestii tytoniu, zrobię to trochę później, bo teraz muszę jechać do pracy.

gorbash - 20 Października 2011, 06:08

Rafał, tak. Brawo!
B.A.Urbański - 20 Października 2011, 06:26

Agi, przejęzyczenie o wczesnej porze dnia ;) Raz napisałem dobrze, a później źle.
Ale dzięki za wyjaśnienie terminów. Wiedzy nigdy za dużo :)

Rafał - 20 Października 2011, 07:35

No to zostajemy przy fizyce :D

( zaczynam mieć wątpliwości czy nie było, ech ta skleroza, ale niech tam )

Zasada zachowania energii (materii) z bardzo grubsza oznacza, że suma energii (materii) w danym izolowanym układzie jest stała. Bierzemy więc dwie sprężyny, jedną ściskamy i ściśniętą unieruchamiamy (np.kwasoodporną śrubą), a drugą pozostawiamy nieściśniętą. Wtedy jedna sprężyna nagromadziła energię i jest w stanie wykonać pacę, druga nie. Wkładamy je do naczyń i zalewamy kwasem, sprężyny się rozpuszczają, tak jedna jak i druga.

Pytanie: co się dzieje z energią zakumulowaną w pierwszej sprężynie? Czyżby zasada zachowania energii zawiodła?

hijo - 20 Października 2011, 09:35

Tylko jeśli jedna jest unieruchomiona to układy nie są jednakowe. W tej unieruchomionej jest jeszcze masa śruby, którą się posłużyliśmy do zakumulowania energii. Nie jestem pewien, jak przebiegnie samo rozpuszczanie i czy ta ściśnięta sprężyna nie pęknie w związku z osłabieniem uwalniając energię, czy też nie spowoduje wzrostu temperatury ośrodka jakim jest kwas.
Rafał - 20 Października 2011, 10:06

No i co ja mam biedny teraz zrobić? :roll:

Czy to jest odpowiedź, czy wyrażenie niepewności? :wink: :lol:
hijo napisał/a
Tylko jeśli jedna jest unieruchomiona to układy nie są jednakowe.
No pewnie, że nie są, ale nas interesuje energia sprężystości.
hijo napisał/a
W tej unieruchomionej jest jeszcze masa śruby, którą się posłużyliśmy do zakumulowania energii.
Masa śruby nie ma związku, jej rolę mogą też pełnić ścianki naczynia, które zablokują sprężynę w pozycji ściśniętej.
hijo napisał/a
Nie jestem pewien, jak przebiegnie samo rozpuszczanie i czy ta ściśnięta sprężyna nie pęknie w związku z osłabieniem uwalniając energię
Rozpuszcza się jednostajnie, spadek grubości sprężyny jest taki sam w każdym miejscu.
hijo napisał/a
czy też nie spowoduje wzrostu temperatury ośrodka jakim jest kwas.
No i o to chodzi, o to chodzi :bravo

Oto twoja nagroda oraz prawo do zadania kolejnej zagadki.

hijo - 20 Października 2011, 10:40

Rafał napisał/a
Czy to jest odpowiedź, czy wyrażenie niepewności? :wink: :lol:


No wiesz teoria a praktyka to dwie różne sprawy. Teoretycznie rozpuszczą się jednostajnie i jednakowo z każdej strony, więc wzrośnie temperatura, ale tylko w teorii :) w prakryce, gdzies będzie słabsza struktura i oprócz wzrostu temperatury będzie "plum" :mrgreen:

Co określają skróty AOC i DOC i gdzie je można spotkać?

B.A.Urbański - 20 Października 2011, 10:51

Widzę, że chyba cały czas wertujesz ten sam leksykon :)
Skróty oznaczają kontrolę pochodzenia wina, odpowiednio we Francji i Włoszech.

hijo - 20 Października 2011, 10:55

B.A.Urbański napisał/a
Widzę, że chyba cały czas wertujesz ten sam leksykon
Raczej nie :) Czytam "Kurs wiedzy o Winie" Zraly'ego. Tak to jest jak się zaczęło pracę w sklepie winiarskim:)

Zadajesz

B.A.Urbański - 20 Października 2011, 12:17

hijo, niepotrzebnie się przyznawałeś, bo teraz odnośnie tych win to będę Cię męczył, bo może jakimś znawcą nie jestem, ale lubię dobre i z podróży zawsze kilka przywożę :)

A pytanie teraz może bardziej z mojej dziedziny:
Co to jest odruch Babińskiego i kiedy występuje?


Edit: pogrubiłem pytanie.

hijo - 20 Października 2011, 12:45

B.A.Urbański napisał/a
hijo, niepotrzebnie się przyznawałeś, bo teraz odnośnie tych win to będę Cię męczył, bo może jakimś znawcą nie jestem, ale lubię dobre i z podróży zawsze kilka przywożę
Ja dopiero zaczynam:)

a odpowiedzi nie znam

B.A.Urbański - 20 Października 2011, 18:07

Dobrze, dobrze... Teraz już się nie wywiniesz ;)


Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group