Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Ozzborn - 6 Wrześ¶nia 2011, 11:39
Jezu, dajcie pospać
Agi, łapiesz za słówka. Turcja osmańska to zbyt mało precyzyjne okre¶lenie miejsca. Wg. m±drych Ľródeł Muhammad Ali urodził się w Kawali (ale rym ) czyli dzisiejszej Grecji (Macedonii dokładnie). Moja pani prof. od Turków twierdzi, że był albańczykiem, jako że w albańskich oddziałach służył, ale to ¶liska sprawa Zatem dalambertus korzystaj±cy z dozwolonych Ľródeł zadaje. (I niech powie co wyczytał nt. pochodzenia - w ramach edukacyjno¶ci)
Najlepszy ubaw miałem, z Nutzza, fana Albanii z albańsk± flag± w awiku
edytka: nie ma to jak pad forum podczas pisania długiego posta ;]
Nutzz - 6 Wrześ¶nia 2011, 11:40
Sprawdziłem sobie z ciekawo¶ci, urodzony w Grecji więc pewnie Grek. Albo choroba go wie.
Ozz, bo widzisz, moja Albania ma wydĽwięk bardziej transcendentny
Ozzborn - 6 Wrześ¶nia 2011, 11:42
to little too late patrz wyżej.
Nutzz - 6 Wrześ¶nia 2011, 11:43
Tak to jest gdy się posta napisze "chwilę po"
dalambert - 6 Wrześ¶nia 2011, 11:47
W wspominanej przeze mnie opowie¶ci chyba było Albańczyk, ale faktycznie wtedy to była sprawa ¶liska / te oddziały albańskie to i Greków i Macedonczykow mogły mieć w skladzie osobowym/ .
No to żeby pozostać przy Muhammadzie Alim i Egipcie- Jussuf - Aga co takiego zdziałał w Polsce i kto to był ?
A dla znawcówczym się wsławił w dziejach Egiptu?
dalambert - 7 Wrześ¶nia 2011, 09:03
No to odpuszczam Wam, co by nie stygło, ale liczyłem, ze kto¶ jednak o tym panu słyszał, a postać to arcyciekawa.
Augustyn Szulc / pisany też czasami Szulz, lub Szultz/ ur. 1798. zm. 1852.
W 1820 porucznik Korpusu Inżynierów Królestwa Polskiego,
Jeden z budowniczych Kanału Augustowskiego,
W 1830 kapitan w Twierdzy Modlin - kończy powstanie w stopniu podpułkownika z Virtuti Militari,
Na emigracji we Francji, wi±że sie z konspiracj± karbonariuszy i trafia do Egiptu, gdzie zostaje głównym inżynierem w armii Muhammada-Alego, fortyfikacje na pograniczu Syrii stawia,
W 1840 broni Akry przed interweniujac±, przeciw zbyt samodzielnemu Muhammadowi-Alemu, pł±czon± folt± turecko-angielsko- austriacko- framcuska. Maj±c jeno lekkie działka polowe wytrzymuje trzy dniowe bombardowanie i uszkadza pare okrętów.
W między czasie przechodzi na islam i przymuje miano Jussfusa - Agi.
Postac aż sie prosi o secsacyjo - szpiegowska iopowie¶ć, ale kochani kto z Was wie kto to byli np. karbonariusze
A wła¶nie wspominany Bolesław Mrówczynski uczynił z niego bohatera swej ksi±żki"Lew Sezostrysa". Reszta wiedzy w ciotce Wiki.
NO to dalej daje PIERWSZY CHĘTTNY - byle zdolny
Rafał - 7 Wrześ¶nia 2011, 09:22
No to zapadnie cisza ...
dalambert - 7 Wrześ¶nia 2011, 09:27
Rafał, i tak cisza była, a co s±dzisz, że chętnych sporo ino zdolnych mało
Rafał - 7 Wrześ¶nia 2011, 09:51
My tak tylko z wrodzonej skromno¶ci
Iwan - 7 Wrześ¶nia 2011, 12:38
to może ja
gdzie panował Piotr IV Ceremonialny?
pytanie może niełatwe, ale przydomek charakterystyczny, może komu¶ o uszy się obił
Nutzz - 7 Wrześ¶nia 2011, 14:44
Aragonia. ¬le trafiłe¶, jutro poprawiam trójczynę z egzaminu z historii powszechnej ¶redniowieczna
Iwan - 7 Wrześ¶nia 2011, 14:46
Nutzz,
zadajesz
Nutzz - 7 Wrześ¶nia 2011, 14:51
Skaleń awenturynowy - do czego i komu służył?
Ozzborn - 7 Wrześ¶nia 2011, 17:33
| Nutzz napisał/a | | poprawiam trójczynę |
Nutzz - 7 Wrześ¶nia 2011, 19:50
PodpowiedĽ - skaleń = kamień słoneczny
nureczka - 7 Wrześ¶nia 2011, 19:55
No do wyrobu biżuterii się używa. For sure.
Nutzz - 8 Wrześ¶nia 2011, 11:21
A niech będzie że i tak. Coby nie przedłużać, w ręce nureczki, która ładnie wykręciła się od oczekiwanej odpowiedzi.
Ów skaleń to taki bardzo rzadko występuj±cy minerał, który pozwala okre¶lać pozycję słońca nawet w bardzo pochmurne dni. Skierowany w jego stronę nabiera czerwonego, zielonego lub żółtego odcienia. I tej to wła¶ciwo¶ci używali Wikingowie w nawigacji
dalambert - 9 Wrześ¶nia 2011, 08:16
nureczka, HEJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Fidel-F2 - 12 Wrześ¶nia 2011, 09:25
nureczka,
Nutzz - 12 Wrześ¶nia 2011, 10:40
S± trzy wyj¶cia, albo czekamy na nureczkę, albo krzyczymy jej na pw, albo też dajemy w ręce jakiej¶ dobrej (albo i nie) osóbki.
Fidel-F2 - 12 Wrześ¶nia 2011, 10:50
Nutzz, dawaj pytanie
Nutzz - 12 Wrześ¶nia 2011, 11:46
Ok. Poproszę o nazwę najdłużej produkowanego auta w historii. W ramach podpowiedzi dodam, że produkcję rozpoczęto przez II W¦ i z krótkimi przerwami trwa ona do dzi¶.
Matrim - 12 Wrześ¶nia 2011, 11:49
Ale jednego modelu?
Fidel-F2 - 12 Wrześ¶nia 2011, 11:53
Garbus?
dalambert - 12 Wrześ¶nia 2011, 12:03
Fdel rację ma Vlokswagen czyli samochód ludowy zaprojektowany na zlacenie Adolfa Hitleta - w czasie wojny wersja frontowa Kubelwagen . bodajże już w 1946 wrocono do cywilnego modelu.
A do dzi¶ to chybać gdzie¶ w Ameryce Południowej go robi±.
Matrim - 12 Wrześ¶nia 2011, 12:05
Ale to jest marka, a nie model. Na tej zasadzie Ford jest dłużej produkowany.
Fidel-F2 - 12 Wrześ¶nia 2011, 12:15
Matrim, marka to VW a Garbus to model.
Matrim - 12 Wrześ¶nia 2011, 12:21
Fidel-F2, to to wiem Ale...
| Nutzz napisał/a | | i z krótkimi przerwami trwa ona do dzi¶. |
A Garbusa przestano produkować z dziesięć lat temu.
Fidel-F2 - 12 Wrześ¶nia 2011, 12:28
no wiem ale może Nutzz zalicza nowego garbusa w sumie to po prostu lifting
na ten przykład masz tu dwie Toyoty Corolla http://www.caradvice.com....ase-production/
Nutzz - 12 Wrześ¶nia 2011, 12:30
Jednego modelu
|
|
|