To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 8 Sierpnia 2011, 23:16

nie filozuj
Radomir - 8 Sierpnia 2011, 23:19

He he :)
Matrim - 8 Sierpnia 2011, 23:29

Garcia Jofre de Loaysa. Dostał polecenie odbycia podróży śladami Magellana (z pomocą Elcana, który doprowadził do Europy resztki pierwszej wyprawy), co by Hiszpania umocniła się na Molukach, czyli Wyspach Korzennych. I jeden i drugi zmarli w trakcie.
Fidel-F2 - 8 Sierpnia 2011, 23:40

Matrim napisał/a
I jeden i drugi zmarli w trakcie.
a wyprawa utknęła nie zataczając pełnego bączka

następny proszę

myślałem że w dziesięć minut pytanie padnie od strzału w oko a tu zonk

Matrim - 9 Sierpnia 2011, 00:22

No to Drake.
Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 00:28

no to lu

edit: jeszcze powiedz dlaczego

Matrim - 9 Sierpnia 2011, 00:36

Ku chwale ojczyzny!

Oficjalnie w poszukiwanie "kontynentu południowego", a nieoficjalnie - dla hiszpańskich łupów.

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 00:41

niedokładnie, najpierw łupił a potem nie miał jak wracać bo Hiszpanie uparli się, nie wiedzieć czemu, go łapać, no to popłynął dalej
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 00:53

No to "Oceany przygody" kłamią :)

Cytat
Każde państwo i każdy władca zawsze potrzebuje pieniędzy. Razem z pieniędzmi Drake otrzymał także królewskie instrukcje co do wyprawy badawczej, której celem miało być odkrycie leżącego ponoć na południu kontynentu - marzenia wielu geografów tamtej epoki. Ta pokojowa misja była jednak tylko pretekstem. Elżbieta pragnęła przede wszystkim, aby jej żeglarz przywiózł jak najwięcej dających się spieniężyć łupów. [str. 85-86]

A dalej napisano, że płynął na północ, wzdłuż wybrzeża Ameryk, łupił co się nawinęło, aż urzędnik królewski kazał mu szukać drogi na wschód, przez teoretyczne Przejście Północno-Zachodnie. Ale nie znaleźli, zmarzli, przezimowali w okolicach przyszłego San Francisco i ruszyli przez Pacyfik do domu.

Edit:
I zagadka:

Kim są te powabne panie?

Uploaded with ImageShack.us

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 01:10

Matrim, plan był taki coby złupić i wrócić przez Atlantyk północnym przejściem którego nie znalazł, a że narozrabiał tak, że nie miał drogi powotnej trasą którą przypłynął bo wszystko co żyło i gadało po hiszpańsku chciało go złapać więc popłynął przez Pacyfik

Filipinki?
albo wybory miss KKK?

merula - 9 Sierpnia 2011, 08:47

raczej damy, co to chciały by być opalone i zażyć kąpieli słoneczne, a jednocześnie nie skazić alabastrowej cery.
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 09:37

Fidel-F2, jest bliżej (drugi strzał), ale nie aż tak drastycznie.
Radomir - 9 Sierpnia 2011, 09:42

To może panie z jakiegoś kraju arabskiego, co by im twarzy nie było widać?
Matrim - 9 Sierpnia 2011, 09:57

Muzułmanki nie mogą pokazywać publicznie nawet małego palca u nogi, a tutaj i nogi i ramiona i dekolt...
Radomir - 9 Sierpnia 2011, 10:37

No tak, ale ze mnie ignorant... :?

Późno poszedłem spać i jeszcze w zasadzie śpię.

Matrim - 9 Sierpnia 2011, 11:43

Nie ma co przeciągać...

Zdjęcie przedstawia uczestniczki "Miss Shapely Silhouette Beauty Competition", czyli wyborów najzgrabniejszej sylwetki Anglii w 1950 roku. Jurorzy nie chcieli by buzie rzutowały na główną atrakcję konkursu i nakazali ubrać te gustowne torebeczki. A wyszło tak, jak widać. Choć może te pół wieku temu odbiór był zgoła inny :)

Fidel, dawaj dalej.

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 12:09

wróćmy do zaniedbanej tradycji

Co to takiego 'australijski Pearl Harbour'?

Unicorn - 9 Sierpnia 2011, 16:23

Bombardowanie Darwin – naloty na australijskie miasto Darwin przeprowadzone 19 lutego 1942 roku. Były największym atakiem, jaki kiedykolwiek obce państwo przeprowadziło na terytorium Australii. Były także znaczącym punktem wojny na Pacyfiku i przykładem ciosu psychologicznego zadanego australijskiemu społeczeństwu w kilka tygodni po rozpoczęciu wojny pomiędzy Australią i Japonią. Rajd był pierwszym z około stu ataków lotniczych przeprowadzonych przez japońskie samoloty na Australię w latach 1942–1943.

Zdarzenie to jest często nazywane australijskim Pearl Harbor.

Byłam strasznie ciekawa.. bo Australia miejsce moich marzeń (mają fajny akcent :P )

Zagadkę oddaje w chętne ręce bo nie mam nic w głowie na razie... :wink:

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 16:32

Unicorn napisał/a
Zagadkę oddaje w chętne ręce bo nie mam nic w głowie na razie...
:?

bardzo wyczerpująca i dokładna odpowieź, oczywiście wiesz, że nie korzystamy z internetu w poszukiwaniu odpowiedzi

zadaje Unicorn

edit: w wikipedii napisali
Cytat
Bombardowanie Darwin – naloty na australijskie miasto Darwin przeprowadzone 19 lutego 1942 roku. Były największym atakiem, jaki kiedykolwiek obce państwo przeprowadziło na terytorium Australii. Były także znaczącym punktem wojny na Pacyfiku i przykładem ciosu psychologicznego zadanego australijskiemu społeczeństwu w kilka tygodni po rozpoczęciu wojny pomiędzy Australią i Japonią. Rajd był pierwszym z około stu ataków lotniczych przeprowadzonych przez japońskie samoloty na Australię w latach 1942–1943.

:roll:

zadaje kto chce

Unicorn - 9 Sierpnia 2011, 17:18

oj sorki.. nie wiedziałam :oops: nie doczytałam zasad.. przepraszam
Martva - 9 Sierpnia 2011, 17:46

Droga moderacjo, czy można by zmodyfikować tytuł albo podtytuł wątku i napisać że nie korzystamy z internetu? Wydaje mi się to dość sensownym rozwiązaniem.
Witchma - 9 Sierpnia 2011, 18:03

Tak może być? Jeśli ktoś ma inny pomysł, nie krępujcie się, zmieniajcie :)
aniol - 9 Sierpnia 2011, 18:07

to ja sie wetne

co to znaczy "postawic kreske nad T"?

dalambert - 9 Sierpnia 2011, 18:14

To z taktyki bitew morskich.
Flota płynie w szyku liniowym / jeden za drugim/ a przeciwnikowi udaje sie od "przodu" przeciąć ten tor i ze swej linii skoncentrować ogień na początkowych okrętach przeciwnika ,jednocześnie go blokując. Podobno marzenie każdego admirała.
W SF szeroko opisywane w Honor Harrington, ale z życia wzięte.

aniol - 9 Sierpnia 2011, 18:17

skad ja wiedzialem ze akurat ty Dalambercie odpowiesz pierwszy :mrgreen:

w twoje rece

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 18:19

Doskonały przykład takiej taktyki to Bitwa w cieśninie Surigao.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_morska_o_Leyte

Unicorn - 9 Sierpnia 2011, 18:31

no i teraz wygląda sensownie tytuł ;) dzięki i przepraszam jeszcze raz...
dalambert - 9 Sierpnia 2011, 18:49

No tyż będzie o wojnie i morzu.
Czym się różnił ogień bizantyjski, od ognia greckiego ?

Fidel-F2 - 9 Sierpnia 2011, 19:08

pochodzeniem?
mBiko - 9 Sierpnia 2011, 19:24

Składnikami, bizantyjski miał coś, czego nie miła grecki, dzięki czemu robił coś, czego nie robił ten drugi. Nie pytajcie o detale, zawsze byłem ponad kwestie inżynieryjne.

Partner forum