Summa Technologiae - Fotografia
Pucek - 31 Sierpnia 2011, 10:45
Ojej. Jakby już wszystko zawiodło - narzuć na ekspozytor białą/popielatą/inną draperię.
baron13 - 31 Sierpnia 2011, 15:31
@Martva, dopiero teraz dotarło do mnie w czym problem. Oczywiście czarne jak smoła tło i pomiar bzikuje. To jest jeden z paskudniejszych problemów fotograficznych. Do tego temat zdjęcia, to coś przeźroczystego. Nie znam Twojego aparatu, ale to, że się lampka uaktywnia, to oznacza, że działa w trybie automatycznym. Powinny tam być tryby "profesjonalne". Oznaczone jak "P" a już najlepiej M czyli "manual". Nie wdając się w szczegóły, zrobiłbym tak, że ustawiam czas powiedzmy 1/60 i robię serię zdjęć na kolejnych przesłonach. Aż trafię na właściwe ustawiania. Co jedną działkę przesłony. Kilka zdjęć i musisz trafić.
Dunadan - 2 Września 2011, 10:16
baron13 napisał/a | Nie wdając się w szczegóły, zrobiłbym tak, że ustawiam czas powiedzmy 1/60 i robię serię zdjęć na kolejnych przesłonach. Aż trafię na właściwe ustawiania. |
Bez urazy ale lepiej martvej wyjdzie jak skuma ideę wartości ekspozycji i mierzenia poprawnej ekspozycji... kumata dziewczyna, nauczy się raz-dwa - przyda się jej na przyszłość.
Ode mnie trzy fotki, w pewnym sensie macro... ale takie nietypowe bo wykonane szerokim kątem - a dokładnie niezwykłym CZ Flektogon 20/4 - jedyny obiektyw nie-macro ostrzący od 16cm... oto wyniki:
Chciałem złapać w locie pszczołę... niestety jedyny rezultat to coś takiego:
Matrim - 2 Września 2011, 10:17
Bajkowe
Fidel-F2 - 2 Września 2011, 10:18
Dunadan, skąd masz takie kolory?
Dunadan - 2 Września 2011, 10:21
Fidel-F2, z Flektogona. Serio, robiłem zdjęcia różnymi obiektywami, foty przerabiam niemal zawsze tak samo. Nigdy nie udało mi się takich kolorów uzyskać... ten obiektyw jest niesamowity choć tragicznie pracuje pod światło.
Fidel-F2 - 2 Września 2011, 10:23
i do czego to podczepiłeś?
Dunadan - 2 Września 2011, 10:27
Fidel-F2, Sony A700 - pucha nie ma tu znaczenia moim zdaniem. Aha, dodam jeszcze że obiektyw pożyczony i się nieco rozpada... to jest pierwsza wersja tego Flektogona, potem zrobili wersję 2.8 ale f:4 jest dużo rzadsza - chodzą po jakieś 500zł :-/ chętnie bym zapiął go odwrotnie do hiper-ekstremalnego macro ale nie mam odpowiedniej przejściówki :-/ tam duży gwint jest bardzo. Ale mogłoby być ciekawie.
Fidel-F2 - 2 Września 2011, 10:33
a jaki to ma bagnet? na wszystko są przejściówki?
Dunadan - 2 Września 2011, 10:36
Fidel-F2, jedyny słuszny bagnet A ( Minolta, Konica Minolta, Sony ). Jasne, wszystko na przejściówkę M42->A Kiedyś zrobili parę fajnych, ponadczasowych obiektywów które można kupić relatywnie tanio. Nie oczekuj cudów, ale czasem można się miło zaskoczyć
baron13 - 2 Września 2011, 13:53
Pikne foty. A co do skumania, niewątpliwie.
Dunadan - 2 Września 2011, 14:12
baron13, dzięki... no bo ja to tak z założenia wychodzę, że jak się nauczy to lepiej dla niej, choć to zależy od podejścia - czasem faktycznie ma co rozkminiać tylko trzeba zrobić
A ja się wczoraj pobawiłem Nexem kumpeli z pleśniakiem Jupiterem 8 - boski zestaw, porobiłem nawet filmy, dziś zrzucę, sam jestem ciekaw efektów...
baron13 - 2 Września 2011, 21:33
Taki sobie jeszcze jeden wrockowy krasnal .
Edit:wrota
Dunadan - 2 Września 2011, 23:52
baron13, z wrotami fajny pomysł, można by jeszcze ciut pokombinować.
baron13 - 4 Września 2011, 12:03
Schody
Edit:Okno .
Dunadan - 4 Września 2011, 13:34
baron13, okno jakby nieostre...
Dunadan - 5 Września 2011, 08:57
Pszczółka, udało się w locie złapać :]
baron13 - 8 Września 2011, 08:52
Pszczółka wygląda jak przyszpilona Pikne! Księżyc
Edit: Okno, masz rację, padło na aberracji chromatycznej. Mam jednak jakąś słabość do powykręcanych fotek. Trochę mi to przypomina ilustracje do dziecięcych książeczek jeszcze z czasów, gdy ilustrowali je dobrzy rysownicy znający Chagalla. Taki placyk
Dunadan - 8 Września 2011, 09:03
baron13, na placyku bałaganik w kadrze ciężko czasem zapanować na ultraszerokim kątem...
baron13 - 18 Września 2011, 21:50
Turystyczne . Co do bałaganu w kadrze, to tu zostawiłem kawałki konstrukcji na pierwszym planie. Bo to fotografia, a nie obrazek. Tak mam. Ale nie wiem, czy lepiej czy gorzej, "tak naprawdę".
Edit Samynag 14mm/ 2,8 Iso 1600 czas 1/3 sek.
Dunadan - 28 Września 2011, 15:26
baron13, , dla ciebie, technikalia: http://www.luminous-lands...0_vs_8x10.shtml
W skrócie - 8x10 nie daje rady w porównaniu do cyfrowego MF...
Ode mnie tez noc:
ISO 200, ale ekspozycje po kilka-kilkanaście minut.
A tu nawet takie coś:
Czyli M31 pojedyncza ekspozycja, bez prowadzenia.
baron13 - 29 Września 2011, 15:30
Andromeda robi największe wrażenie! Gwiazdki w kreski to mi się w obiektywie 1000 mm robią już przy 2 sek ale kółko jest efektowne. Swoją drogą kilkanaście minut, to się filmy naświetlało. studenci na II pracowni lamentowali, że muszą pracować na archaicznej technologii (bo naświetlają filmy) i trudno im wytłumaczyć że z optyką w dalekim ultrafiolecie są schody i matryca nie zachowa się dobrze przy naświetlaniu po 40 minut. No. ale jak widać, bliski jest czas, gdy filmy wywalimy... Co do przewagi cyfry nad wielkim formatem, to należało by zrobić pomiar na tablicy z paskami. Fizyka takiej przewagi nie przewiduje No ale nie będę się kłócił. W temacie analogów: samyang 14 mm z analogiem . Mam kłopot z postawienie kreski na tym obiektywie, gdzie mam nieskończoność, ale penie rozwiążę w końcu problem.
Dunadan - 29 Września 2011, 17:03
baron13, ale na kliszy masz z kolei efekt schwarzschilda... prawda jest taka ze dopiero fotografia cyfrowa otworzyła możliwości w astrofotografii
Co do kreski na samyangu - nie lepiej dać f:8 i olać pierścień ostrości? oczywiście mowa o takich warunkach jak ty miałem na focie z linku - w przypadku wspomnianej astrofoto jest już problem.
baron13 - 2 Października 2011, 21:49
Dunadanie, mówię trochę teoretycznie, ale efekt schwarzschilda jest i na matrycy polega na ucieczce ładunku poprzez np termiczną generację. Dlatego astronomowie polewali ciekłym azotem matryce. Ja się jeszcze nie spotkałem z tym problemem. Najdłuższe naświetlania robiłem po 40 minut dawno temu przed epoką cyfrową. Przyznam szczerze, że jest dla mnie ciekawą nauką, że można naświetlać kilkanaście minut i nie widać np efektu nagrzania się matrycy. Wymiana doświadczeń i fotografii jest pouczająca
Jeśli chodzi o kreskę na Samyangu i f=8, to własciwie taki był plan. No i to działa. Nawet już przy 5,6. A, to
sigma 12 mm z APS-C.
Dunadan - 3 Października 2011, 10:00
baron13, masakra, kojarzy mi się z murem w strefie Gazy...
Co do astrofotografii - nie tzreba ciekłego azotu, można domowym sposodem zmodyfikować lustrzankę i wstawi jej radiator...
Poza tym, wystarczy 100 kilkuminutowych ekspozycji połączyć w jakimś Registaksie i po sprawie daje dużo lepsze efekty jak pojedyncza ekspozycja.
Dunadan - 4 Października 2011, 07:17
Weekendowe focie, nie wrzucam pojedynczo bo za dużo, na picasie można sobie szybko i wygodnie je przejrzeć - niestety picasa ma to do siebie że sama zmniejsza i kompresuje zdjęcia w zależności od ekrany i robi masakrę na płynnych przejściach tonalnych - bleh...
https://picasaweb.google.com/105093053852989424331/WiiKend
Yndżoj.
baron13 - 4 Października 2011, 10:19
Dunadanie, pikne foty! Właściwie każdą chciałbym zrobić ))
Ja tylko Jedną, w całkiem innym stylu. To jest dalej Samyang z analogiem. Skanowanie epson 4990 photo.
Dunadan - 4 Października 2011, 10:28
baron13, o matko... kiedyś myślałem o S 14/2.8 ale chyba sobie odpuszczę - masakryczna dystorsja a nigdy nie chce mi się bawić w jej prostowanie chyba jednak zostaje sigma 10-20 albo tokina 11-16 - tyle ze diablo droga jest...
baron13 - 6 Października 2011, 21:42
Równie pokrzywione Jatki czyli domki artystów raz w życiu bez samochodów na pierwszym planie
Fidel-F2 - 8 Października 2011, 11:25
Most
Okno
|
|
|