To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Iwan - 24 Czerwca 2011, 21:18

to z mitologii walijskiej chyba, bo w tej książce co mam nie jest to jasno napisane
mBiko - 24 Czerwca 2011, 21:19

Tak.

A pytanie?

Iwan - 24 Czerwca 2011, 21:52

co to jest porok?
aniol - 25 Czerwca 2011, 21:05

taki ruski trebuszet
Iwan - 25 Czerwca 2011, 21:07

aniol, OK :D

zadawaj

aniol - 25 Czerwca 2011, 21:18

1854 - bitwa pod Balaklawa, wojna krymska
oprocz slynnych szarzy: lekkiej i ciezkiej brygady; jednym z epizodow tej bitwy byla "cienka czerwona linia" - co to bylo takiego i czemu bylo toto nietypowe?

dalambert - 27 Czerwca 2011, 12:24

No nie nikt nie gada ?
"cienka czerwona linia" to szyk strzelecki angielskiej piechoty / zastosowany za Wellingtona w Hiszpamii/, trój szereg prowadzący walkę strzelecką.
Pod Bałakławą taka linia powstrzymała natarcie Rosjan po spie***eniu się sławetnych szarz lekkiej brygady / kompletna kicha/ i ciężkiej / ratowanie resztek lekkiej spod kozackich spis/.
Jak podją nowsze badanie to ta "cienka czerwona linia " w połowie się z Turków składała, czego brytyjscy historycy nie zauważyli.
Nota bene był jeden czynnik który znakomicie pomógł brytolom - byli uzbrojeni w gwintowane karabiny kapiszonowe / odprzodowe/ ładowane pociskiem "migne" - czy jak to się pisze, mające dwukrotnie wiekszą donośność skuteczną, niż ówczesne / gładkolufowe/ karabiny ruskich.
Zdałem egzamin ? :wink:

aniol - 27 Czerwca 2011, 13:44

brawo brawo :bravo :bravo
chociaz ja wyczytalem ze pod Balaklawa Szkoci stali w dwu- a nie w trzyszeregu
a nietypowe bylo to ze w takim szyku brytyjczycy staneli przeciwko kawalerii - norma bylo stawanie w tzw "czworoboku"
oczywiscie zadajesz dalambercie
ale skad wziales te info o Turkach? bo ja sie doszukalem ze na poczatku owszem byli ale sromotnie podali tyly kiedy Rosjanie zasarzowali

szybka edycja- pomyliles kolejnosc - na Krymie najpierw byla "cienka czerwona" a potem szarze kolejno ciezkiej i lekkiej brygady, nie na odwrot

dalambert - 28 Czerwca 2011, 07:52

Oj, wybaczcie , ze dopiero dzis, ale ... cóż bywa.
Co do roli Turków to jakieś trzy - cztery lata temu był kilku cżęściowy program na Discowery - Historia właśnie o wojnie krymskiej, ze szczególnym uwzględnieniem bałakławskiej batalii. Tam też upomniano sie o Turków , których angole jedynie od tchórzy wyzywali, podczas gdy w rzeczywistosci bronili się przed rosyjskim atakien przez około dwie godziny / tak od 6 do 8 rano/ , gdy angole i france spały i miały w *beep* co się dzieje dookoła / dowodzący Raglan pojawił się w polu koło 9/ potem rzeczywiscie najpierw 200 szkotów powstrzymało postęp wojsk rosyjskich, a dalej to była jedna wielka kompromitacje kolejnych 'wodzów' / Lucas , Carrigern/ zakończona sławetna "szarżą Lekkiej Brygady" czyli prowadzeniem dwu pułków kawalerii w krzyżowy ogien armat.

No to może by zostać przy temacie -
W trakcie oblężenia Sewastopola po raz pierwszy zastosowano na szeroką skalę pewne umocnienie polowe, następnie używane bardzo szeroko i chyba do dziś stosowane .
Co to takiego ?

Matrim - 28 Czerwca 2011, 09:22

Okopy strzeleckie pewnie, choć moja książka mówi, że Turcy zmontowali je wcześniej pod Silistrą, więc do końca pewny nie jestem.
dalambert - 28 Czerwca 2011, 09:29

Matrim, Tak, może i Turcy coś takiego zastosowali, może i coś podbnego bywało robione wcześniej, ale pierwszy raz na masową skalę, zastoswali je Rosjanie podczas obrony Sewastopola. Po prostu karabiny sprzymierzonych waliły celnie dwa razy dalej niż broń ruskich i "zakopanie " piechura w ziemię stało się koniecznością, a potem wraz ze wzrostem donośności broni poszło, oj poszło - patrz I wś.
Czyli Matrim, ZADAJESZ :!:

Kruk Siwy - 28 Czerwca 2011, 09:40

dalambert, pierwszą wojną w okopach stała się gdzieś tak od połowy secesyjna.
dalambert - 28 Czerwca 2011, 09:46

Kruk Siwy, ależ oczywiście I wś wpomniałem jeno dla tego, ze tam to się dopiero porobiło. Ot bez tanków nie razbieriosz :wink:
Matrim - 28 Czerwca 2011, 10:20

Proste, bo nie mam pomysłu:

Kiedy odbyła się bitwa pod Salaspils? ;)

Adon - 28 Czerwca 2011, 10:32

27 września 1605
Matrim - 28 Czerwca 2011, 10:40

Adon :bravo I dokładnie w punkt.

Dla wyjaśnienia powiedzmy, że Salaspils to dzisiejsza nazwa dawnego Kircholmu.

Adon - 29 Czerwca 2011, 09:43

Co to takiego Mokele-Mbembe?
Grimzon - 29 Czerwca 2011, 11:55

A czy przypadkiem nie jest to afrykański odpowiednik potwora z loch ness ?
Adon - 29 Czerwca 2011, 13:07

Przypadkiem jest. ;) Zadajesz. :bravo
Grimzon - 29 Czerwca 2011, 20:34

Co to jest inwolucja i do złamania czego się przyczyniła ?
Fidel-F2 - 4 Lipca 2011, 22:07

no i?
Grimzon - 5 Lipca 2011, 18:27

Nikt. W takim razie odpowiedź.

Inwolucja to operacja matematyczna działająca w następujący sposób

f(f(x)) = x

Na tej zasadzie działał niemiecka Enigma. Dzięki temu odkryciu, dokonanemu przez polskiego matematyka Mariana Rejewskiego, wraz z informacją o cykliczności tarcz (rotorów) pozwoliły na odtworzenie ścieżek kodowych. Dzięki czemu szyfry enigmy zostały złamane.

Dodam tylko że dzięki dwóm innym polskim matematykom Różyckiemu i Zygalskiemu metoda odtwarzania tarcza została zautomatyzowana. W sposób przemysłowy w czasie II wojny światowej metoda ta została użyta przez Alana Turinga w Wielkiej Brytanii.

Zadaje kto chce.

gorbash - 5 Lipca 2011, 18:54

To może ja.
Czarna mamba (wąż) jak sama nazwa wskazuję jest oliwkowa, brązowa lub lśniącoczarna. Skąd się w takim razie wzięła nazwa?

Iwan - 5 Lipca 2011, 19:08

od koloru podniebienia
gorbash - 5 Lipca 2011, 19:26

Właściwie to chyba całe wnętrze pyska ma czarne:

Uploaded with ImageShack.us

Zadajesz!

Iwan - 6 Lipca 2011, 13:29

co to są Teki Naruszewicza?
dalambert - 7 Lipca 2011, 07:40

Znowu mam się wychylać ? Hej historycy , gdzie Wy ?
Marcin Robert - 7 Lipca 2011, 10:35

Jakieś źródła dokumentów historycznych? Coś takiego jak te słynne "Acta Tomiciana"?
dalambert - 7 Lipca 2011, 10:43

W pewnym sensie tak, to odpisy dokumentów źródłowych wykonane na polecenie i za gotówkę Stanisława Augusta dla Adama Naruszewicza mającego spisać Historię Polski. Coś ze 250 tomów odpisów dokumentow wszelakich od mniej więcej XIV wieku po oczywiście XVIII.
Po licznych perypetiach większość wylądowała w zbiorach Biblioteki Czartoryskich w Krakowie.

Marcin Robert - 7 Lipca 2011, 11:40

"Źródła dokumentów historycznych". Ależ mi się napisało! :mrgreen:

Partner forum