Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Marcin Robert - 28 Maj 2011, 09:27
Najpierw kilka informacji historycznych:
1. W początkach 1966 roku (niektóre źródła podają koniec 1965) w Birmingham powstał zespół The Move, którego liderem był Roy Wood (a perkusistą Bev Bevan).
2. W tym samym roku do lokalnej gwiazdki z Birmingham, grupy The Nightriders, dołączył nowy gitarzysta - Jeff Lynne, który został jego nowym liderem. Zespół wkrótce zmienił nazwę na The Idle Race, lecz nawet w nowym wcieleniu nie zdobył popularności wykraczającej poza rodzinne miasto.
3. Skład zespołu The Move ulegał zmianom, jednak jego lider i perkusista cały czas pozostawali ci sami. Najważniejszą zmianą było pojawienie się w styczniu 1970 roku nowego gitarzysty - Jeffa Lynne'a.
4. W październiku 1970 roku Wood, Lynne i Bevan podjęli decyzję o przekształceniu The Move w Electric Light Orchestra, jednak ponieważ kontrakt wymagał od nich nagrania jeszcze jednej płyty pod starym szyldem, rozpoczął się trwający do 1972 roku okres przejściowy, gdy oba zespoły funkcjonowały równocześnie, mając w znacznej mierze tych samych członków. Nie będę opisywał tu skomplikowanego procesu rozdzielania się obu grup, wspomnę tylko, że pierwsza płyta ELO ukazała się w grudniu 1971 roku, ostatni zaś singel firmowany nazwą The Move wydany został w maju 1972 roku.
5. Po niepowodzeniu pierwszej płyty ELO doszło do sporu Jeffa Lynne'a z Royem Woodem, który zabrał część członków wczesnego ELO do nowego zespołu - Wizzard. Odtąd Electric Light Orchestra działał pod kierownictwem Jeffa Lynne'a. (Jego perkusistą cały czas był wspomniany już Bev Bevan. Warto też wspomnieć, że z powrotem z Wizzard do ELO przeszedł wiolonczelista Hugh McDowell).
Po tym historycznym wstępie można już sformułować odpowiedź na postawione pytania:
1. Za przodka zespołu Wizzard można uznać grupę The Move, ponieważ zarówno lider - Roy Wood - jak i kilku innych jego członków wywodzili się właśnie z The Move. (W międzyczasie nastąpił epizod wczesnego ELO, ale opisywanie wszystkich szczegółów tych transformacji jest już ponad moje siły ).
2. Za przodka zespołu ELO można uznać zarówno zespół The Move (z przyczyn opisanych powyżej), jak i The Idle Race (niemal cały materiał z dwu pierwszych płyt tego zespołu był autorstwa Jeffa Lynne'a, tak jak to było na klasycznych albumach "elektryków").
Tak więc prawidłowy byłby schemat:
A => C; AB => D.
Z tym że schematy AD => C i AB => C też byłyby bliskie prawdy (ten ostatni dlatego, ponieważ Roy Wood był przez pewien czas gitarzystą The Nightriders, przodka The Idle Race, i to on miał zaproponować Jeffa Lynne'a na swoje miejsce).
Uff, ależ to było skomplikowane! A najbliżej prawdy był Fidel-F2, w takim razie - W Twoje ręce, Fidel.
Fidel-F2 - 28 Maj 2011, 11:48
oszalałeś
Ile to arszyn i na ile czego arszyn się dzieli?
Adon - 28 Maj 2011, 11:55
Arszyn to miara długości równa tyle co stopa i łokieć razem. Dzieli się na 16 werszków.
Fidel-F2 - 28 Maj 2011, 21:40
świetnie, zadawaj
Adon - 30 Maj 2011, 08:15
Co to takiego gierada?
Adon - 1 Czerwca 2011, 00:14
Nikt nie spróbuje nawet?
Fidel-F2 - 1 Czerwca 2011, 07:35
broń drzewcowa
dalambert - 1 Czerwca 2011, 07:37
Adon, aby po prostu nie dość popularne w Polsce nazwisko, i adwokaci, i lekarze, i producenci betonu je noszą , a nawet były kandydat SLD na Kielc prezydenta co to swymi tekstami uraził wrazliwe sumienia lesb i gejów okolicznych i z kadydowieniem przechlapane misł, ale z partii nie wyleciał jak Węgrzyn poseł.
ed.lit.
Adon - 1 Czerwca 2011, 07:51
No dobra, gierada, to wszelakie ruchomości należące do wydawanej za mąż panny. Jak podaje Bruckner, rodzima nazwa na to to szczebruch.
Zadaje kto chce.
dalambert - 1 Czerwca 2011, 08:02
Co do dziś zostało po Bartłomieju Nowodworskim ? I czym się ów mąż zacny , oraz kiedy zasłużył
dalambert - 2 Czerwca 2011, 07:03
No , nie KRAKUSY wstyd mi za Was .
To JEST podpowiedź
aniol - 2 Czerwca 2011, 18:07
liceum im Nowodworskiego jest w Krakowie (zlosliwie zwane "nowotworkiem") uznawane powszechnie za elitarne, za moich mlodych lat musieli nosic tam mundurki, nie wiem jak teraz
ale nie kojarze czlowieka zupelnie
dalambert - 2 Czerwca 2011, 22:24
A szkoda, niesłychanie barwna i malownicza postać .
Urodzony w 1552 zmarły w 1624/25 /różnice w źródłach/ podkomendny Batorego jeszcze, gdy ten był księciem Siedmiogrodu, żołnierz autoramentu narodowego z pod Pskowa i innych Batorego kampanii. podpadnięty Zygmuntowi III , skazany na banicje , po kilkunastu latach służby u Henryka Bourbona we Francji z jago listami polecającymi wstępuje do Zakonu Rycerskiego Kawalerów Maltańskich, gdzie męstwem swym i odwaga dochodzi do godności dowódcy floty zakonnej.
po ułaskawieniu przez Zygmunta III i sejm wraca do Polski, zakłada liczne fundacje, składa projekt powołania szkół wojskowych dla szlacheckiej młodzi.
Zakłada w Krakowie Akademię/ przed uniwersytecka' istniejącą do dziś w formie wspomnianego przez Ciebie liceum.
Umiera jako komandor jedynej istniejącej w Polsce komandorii Zakonu Maltańskiego w Poznaniu.
Krakowskie Liceum Nowodworskiego jest to Szkoła Średnia z najdłuższa nieprzerwaną tradycja nauczania w Polsce.
Czyli aniol, DAWAJ - dalej
aniol - 3 Czerwca 2011, 17:13
no to zeby nie bylo ze moje pytania dotycza tylko artystycznego mordobicia to bedzie druga wojna swiatowa na morzach i oceanach
kogo lub co Niemcy nazywali "przekletym Polakiem"?
Fidel-F2 - 3 Czerwca 2011, 20:50
Wychodzi, że o jakiś okręt chodzi, któryś z niszczycieli najprawdopodobniej. Ale nie mam pojęcia który i musiałbym strzelać.
feralny por. - 3 Czerwca 2011, 21:00
Może Błyskawica, albo Grom? Coś mi się z Narwikiem kojarzy.
aniol - 3 Czerwca 2011, 21:32
| feralny por. napisał/a | | Może Błyskawica, albo Grom? Coś mi się z Narwikiem kojarzy. |
dobrze kojarzysz, ORP Grom zapracowal sobie na ten przydomek
w twoje rece
Fidel-F2 - 4 Czerwca 2011, 08:55
feralny por., jedziesz, jedziesz
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 09:16
Jak się się nazywał pierwszy myśliwiec odrzutowy przyjęty do uzbrojenia polskiego lotnictwa?
Ziemniak - 4 Czerwca 2011, 10:03
Me 262
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 10:19
A gdzie tam.
Fidel-F2 - 4 Czerwca 2011, 10:30
Mig 15?
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 10:32
No właśnie nie.
Fidel-F2 - 4 Czerwca 2011, 10:37
coś tak podejrzewałem ale co szkodzi strzelić
fcuk, teraz pomyślałem, może Meteor?
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 10:42
Też nie.
Ten nieco zapomniany samolot wyróżniał się czystą linią, niezaprzeczalną urodą i odrobinę nietypowym układem konstrukcyjnym.
Witchma - 4 Czerwca 2011, 10:46
| feralny por. napisał/a | | wyróżniał się czystą linią, niezaprzeczalną urodą i odrobinę nietypowym układem konstrukcyjnym |
No teraz to faktycznie oczywista oczywistość
Fidel-F2 - 4 Czerwca 2011, 10:46
to już nie dla mnie idę googlać
dalambert - 4 Czerwca 2011, 10:53
Nie jakis LIM ileś tam ?
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 10:57
Limy to były licencyjne MiGi 15 i 17. Chodzi o inny samolot.
Locke - 4 Czerwca 2011, 11:56
Czy to nie był czasem Jak-17? Choć "czysta linia" mi nie pasuje:)
|
|
|