To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Marcin Robert - 28 Maj 2011, 09:27

Najpierw kilka informacji historycznych:

1. W początkach 1966 roku (niektóre źródła podają koniec 1965) w Birmingham powstał zespół The Move, którego liderem był Roy Wood (a perkusistą Bev Bevan).

2. W tym samym roku do lokalnej gwiazdki z Birmingham, grupy The Nightriders, dołączył nowy gitarzysta - Jeff Lynne, który został jego nowym liderem. Zespół wkrótce zmienił nazwę na The Idle Race, lecz nawet w nowym wcieleniu nie zdobył popularności wykraczającej poza rodzinne miasto.

3. Skład zespołu The Move ulegał zmianom, jednak jego lider i perkusista cały czas pozostawali ci sami. Najważniejszą zmianą było pojawienie się w styczniu 1970 roku nowego gitarzysty - Jeffa Lynne'a.

4. W październiku 1970 roku Wood, Lynne i Bevan podjęli decyzję o przekształceniu The Move w Electric Light Orchestra, jednak ponieważ kontrakt wymagał od nich nagrania jeszcze jednej płyty pod starym szyldem, rozpoczął się trwający do 1972 roku okres przejściowy, gdy oba zespoły funkcjonowały równocześnie, mając w znacznej mierze tych samych członków. Nie będę opisywał tu skomplikowanego procesu rozdzielania się obu grup, wspomnę tylko, że pierwsza płyta ELO ukazała się w grudniu 1971 roku, ostatni zaś singel firmowany nazwą The Move wydany został w maju 1972 roku.

5. Po niepowodzeniu pierwszej płyty ELO doszło do sporu Jeffa Lynne'a z Royem Woodem, który zabrał część członków wczesnego ELO do nowego zespołu - Wizzard. Odtąd Electric Light Orchestra działał pod kierownictwem Jeffa Lynne'a. (Jego perkusistą cały czas był wspomniany już Bev Bevan. Warto też wspomnieć, że z powrotem z Wizzard do ELO przeszedł wiolonczelista Hugh McDowell).

Po tym historycznym wstępie można już sformułować odpowiedź na postawione pytania:

1. Za przodka zespołu Wizzard można uznać grupę The Move, ponieważ zarówno lider - Roy Wood - jak i kilku innych jego członków wywodzili się właśnie z The Move. (W międzyczasie nastąpił epizod wczesnego ELO, ale opisywanie wszystkich szczegółów tych transformacji jest już ponad moje siły :D ).

2. Za przodka zespołu ELO można uznać zarówno zespół The Move (z przyczyn opisanych powyżej), jak i The Idle Race (niemal cały materiał z dwu pierwszych płyt tego zespołu był autorstwa Jeffa Lynne'a, tak jak to było na klasycznych albumach "elektryków").

Tak więc prawidłowy byłby schemat:

A => C; AB => D.

Z tym że schematy AD => C i AB => C też byłyby bliskie prawdy (ten ostatni dlatego, ponieważ Roy Wood był przez pewien czas gitarzystą The Nightriders, przodka The Idle Race, i to on miał zaproponować Jeffa Lynne'a na swoje miejsce).

Uff, ależ to było skomplikowane! :D A najbliżej prawdy był Fidel-F2, w takim razie - W Twoje ręce, Fidel.

Fidel-F2 - 28 Maj 2011, 11:48

oszalałeś

Ile to arszyn i na ile czego arszyn się dzieli?

Adon - 28 Maj 2011, 11:55

Arszyn to miara długości równa tyle co stopa i łokieć razem. Dzieli się na 16 werszków.
Fidel-F2 - 28 Maj 2011, 21:40

świetnie, zadawaj
Adon - 30 Maj 2011, 08:15

Co to takiego gierada?
Adon - 1 Czerwca 2011, 00:14

Nikt nie spróbuje nawet?
Fidel-F2 - 1 Czerwca 2011, 07:35

broń drzewcowa
dalambert - 1 Czerwca 2011, 07:37

Adon, aby po prostu nie dość popularne w Polsce nazwisko, i adwokaci, i lekarze, i producenci betonu je noszą , a nawet były kandydat SLD na Kielc prezydenta co to swymi tekstami uraził wrazliwe sumienia lesb i gejów okolicznych i z kadydowieniem przechlapane misł, ale z partii nie wyleciał jak Węgrzyn poseł. ;P:

ed.lit.

Adon - 1 Czerwca 2011, 07:51

No dobra, gierada, to wszelakie ruchomości należące do wydawanej za mąż panny. Jak podaje Bruckner, rodzima nazwa na to to szczebruch.

Zadaje kto chce.

dalambert - 1 Czerwca 2011, 08:02

Co do dziś zostało po Bartłomieju Nowodworskim ? I czym się ów mąż zacny , oraz kiedy zasłużył :?:
dalambert - 2 Czerwca 2011, 07:03

No , nie KRAKUSY wstyd mi za Was . :shock:
To JEST podpowiedź :!:

aniol - 2 Czerwca 2011, 18:07

liceum im Nowodworskiego jest w Krakowie (zlosliwie zwane "nowotworkiem") uznawane powszechnie za elitarne, za moich mlodych lat musieli nosic tam mundurki, nie wiem jak teraz
ale nie kojarze czlowieka zupelnie

dalambert - 2 Czerwca 2011, 22:24

A szkoda, niesłychanie barwna i malownicza postać .
Urodzony w 1552 zmarły w 1624/25 /różnice w źródłach/ podkomendny Batorego jeszcze, gdy ten był księciem Siedmiogrodu, żołnierz autoramentu narodowego z pod Pskowa i innych Batorego kampanii. podpadnięty Zygmuntowi III , skazany na banicje , po kilkunastu latach służby u Henryka Bourbona we Francji z jago listami polecającymi wstępuje do Zakonu Rycerskiego Kawalerów Maltańskich, gdzie męstwem swym i odwaga dochodzi do godności dowódcy floty zakonnej.
po ułaskawieniu przez Zygmunta III i sejm wraca do Polski, zakłada liczne fundacje, składa projekt powołania szkół wojskowych dla szlacheckiej młodzi.
Zakłada w Krakowie Akademię/ przed uniwersytecka' istniejącą do dziś w formie wspomnianego przez Ciebie liceum.
Umiera jako komandor jedynej istniejącej w Polsce komandorii Zakonu Maltańskiego w Poznaniu.
Krakowskie Liceum Nowodworskiego jest to Szkoła Średnia z najdłuższa nieprzerwaną tradycja nauczania w Polsce.

Czyli aniol, DAWAJ - dalej :D

aniol - 3 Czerwca 2011, 17:13

no to zeby nie bylo ze moje pytania dotycza tylko artystycznego mordobicia to bedzie druga wojna swiatowa na morzach i oceanach
kogo lub co Niemcy nazywali "przekletym Polakiem"?

Fidel-F2 - 3 Czerwca 2011, 20:50

Wychodzi, że o jakiś okręt chodzi, któryś z niszczycieli najprawdopodobniej. Ale nie mam pojęcia który i musiałbym strzelać.
feralny por. - 3 Czerwca 2011, 21:00

Może Błyskawica, albo Grom? Coś mi się z Narwikiem kojarzy.
aniol - 3 Czerwca 2011, 21:32

feralny por. napisał/a
Może Błyskawica, albo Grom? Coś mi się z Narwikiem kojarzy.

dobrze kojarzysz, ORP Grom zapracowal sobie na ten przydomek
w twoje rece

Fidel-F2 - 4 Czerwca 2011, 08:55

feralny por., jedziesz, jedziesz
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 09:16

Jak się się nazywał pierwszy myśliwiec odrzutowy przyjęty do uzbrojenia polskiego lotnictwa?
Ziemniak - 4 Czerwca 2011, 10:03

Me 262 :D
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 10:19

A gdzie tam.
Fidel-F2 - 4 Czerwca 2011, 10:30

Mig 15?
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 10:32

No właśnie nie.
Fidel-F2 - 4 Czerwca 2011, 10:37

coś tak podejrzewałem ale co szkodzi strzelić :P

fcuk, teraz pomyślałem, może Meteor?

feralny por. - 4 Czerwca 2011, 10:42

Też nie.

Ten nieco zapomniany samolot wyróżniał się czystą linią, niezaprzeczalną urodą i odrobinę nietypowym układem konstrukcyjnym.

Witchma - 4 Czerwca 2011, 10:46

feralny por. napisał/a
wyróżniał się czystą linią, niezaprzeczalną urodą i odrobinę nietypowym układem konstrukcyjnym

No teraz to faktycznie oczywista oczywistość ;)

Fidel-F2 - 4 Czerwca 2011, 10:46

to już nie dla mnie idę googlać
dalambert - 4 Czerwca 2011, 10:53

Nie jakis LIM ileś tam ?
feralny por. - 4 Czerwca 2011, 10:57

Limy to były licencyjne MiGi 15 i 17. Chodzi o inny samolot.
Locke - 4 Czerwca 2011, 11:56

Czy to nie był czasem Jak-17? Choć "czysta linia" mi nie pasuje:)

Partner forum