Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
dzejes - 9 Maj 2006, 14:17
Będąc pod wrażeniem profesjonalnego przygotowania nowej ekipy do rządzenia dedykuję jej poniższy utwór wokalny:
Rosną w Polsce domy
Z czerwoniutkiej cegły
Domy wznosi piekarz
Bo w tej pracy biegły
Handel Zagraniczny
Rozwijają zduni
Znają koninktury
Z gawędzeń babuni
Domy, mosty, szkoły
To domena szewców
A z krawców się robi
Zwycięstwa ich piewców
Gustaw G.Garuga - 11 Maj 2006, 08:46
Wildstein szefem TVP? TKM w czystej postaci
Rafał - 11 Maj 2006, 09:14
Nieprawda, powiedz, że nieprawda
Gustaw G.Garuga - 11 Maj 2006, 09:38
Takie chodzą plotki, niestety. Życie Warszawy może się jednak mylić. Okaże się jeszcze dzisiaj...
Polecam wczorajsze orędzie prezydenta RP - pojawia się w nim klarowna i nieodparta argumentacja, że Lepper i Giertych w rządzie znaleźli się na życzenie PO. Warto!
GAndrel - 11 Maj 2006, 09:52
Nie powiedział nic nowego. Wiadomo od dawna, że za wszystko odpowiedzialna jest PO. Właściwie to nie wiem po co było to orędzie. Chyba tylko po to żeby pkazać, że L.K. nadal jest członkiem PiS i będzie wykorzystwać uprawnienie prezydenta do bronienia i tłumaczenia linii partii.
A co do optymizmu, to przypominam, że pesymista to też optymista tylko lepiej poinformowany.
NURS - 11 Maj 2006, 10:45
Jak Bronek weźmie TVP, to Makary ryms, a Kwapiszon bums, jak to kiedyś stało w Tytusie A na zastępce pójdzie Kurski.
I powiedzcie, że to nie Monty Python. Kibole zostają ministrami, Giertychy będą szkolnictwem kierować...
Vykosh - 11 Maj 2006, 11:00
Nikt nie oczekiwal hiszpanskiej inkwizycji....
Giertych juz chce ograniczac dostep w szkolach do seksu i przemocy - ciekawe czy chocby to forum zalapie sie na liste.
A dwoch wesolkow z Samoobrony podobnoz powolywalo sie na Ziobre zeby ich nie zwindykowali
Pewnie przy nastepnych wyborach za to ze jest tak zle tez bedzie winne PO, Zydzi, masoni, cyklisci i Wyborcza....
GAndrel - 11 Maj 2006, 11:04
Nie słuchałeś prezydenta? Wcale nie jest źle.
PrezydętCytat |
Chciałbym Panie i Panów, Polki i Polaków zapewnić, że mimo Waszych wątpliwości sytuacja się poprawiła. Ostatnie pół roku to wysoki wzrost produkcji przemysłowej; to istotny wzrost - wyższy niż był poprzednio – Produktu Krajowego Brutto; pomimo przypadków, które nami wszystkimi wstrząsnęły, drastycznych mordów - spadek przestępczości, szczególnie tej wymierzonej w obywateli; to w końcu także powolny, ale szybszy znacznie niż wcześniej spadek bezrobocia.
|
NURS - 11 Maj 2006, 11:38
Chłopaki z Samoobrony przed kamerą wystąpili. Pikne to było. Odnowa moralna pełną gębą
GAndrel - 11 Maj 2006, 11:58
Good news everyone. Satyra na prezydenta to nie przestępstwo.
kruczywiatr - 11 Maj 2006, 12:44
Tanie państwo, a jak:
http://finanse.wp.pl/POD,...=1147344150.462
gorat - 11 Maj 2006, 12:51
Radziwiłł: Rządzący igrają z ogniem
Cytat | Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej uważa, że rządzący igrają z ogniem. Konstanty Radziwiłł w Sygnałach Dnia zwrócił uwagę, że coraz więcej lekarzy i pielęgniarek nie wytrzymuje presji braku pieniędzy i braku perspektyw.
Przestrzegł, że wstrzymywanie nakładów na służbę zdrowia może spowodować, że publiczna opieka zdrowotna stanie się tylko fasadą, pustą skorupą i istnieje niebezpieczeństwo, że niemal cały personel wyjedzie w końcu za granicę.
Konstanty Radziwiłł podkreślił, że rząd musi w końcu zauważyć, że system ochrony zdrowia wymaga pieniędzy, i zaapelował do władz o gest dobrej woli. Według prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej, obietnica podwyżek na jesieni takim gestem nie jest bo nic nie da się zrobić bez dodatkowych pieniędzy, pochodzących spoza systemu ubezpieczeń zdrowotnych.
Radziwiłł zastrzegł, że jest lekarzem, a nie finansistą i nie wie, skąd wziąć te fundusze, zasugerował, że NFZ mógłby zaciągnąć na ten cel kredyt, gwarantowany przez państwo. Wskazał jednocześnie, że związki zawodowe działające w służbie zdrowia są gotowe do przeprowadzenia dalszych akcji strajkowych.
(...) |
A czemu nikt nie wspomina o cięciach biurokracji?
Uzupełnię jeszcze post GAndrela:
Cytat | Rzecznik prokuratury dodała, że polskie i unijne przepisy gwarantują obywatelom prawo do krytyki władzy i swobody wyrażania opinii. Podkreśliła, że artykuły 54. Konstytucji oraz 10. Europejskiej Konwencji Praw Człowieka mówią, że obywatel ma prawo do wyrażenia swoich poglądów.
Doniesienie na elblążanina złożył internauta z Wrocławia. Pismo o umorzeniu zostało już wysłane m.in. do kancelarii prezydenta, który jest stroną w tej sprawie. Decyzja prokuratury nie jest jeszcze prawomocna. |
The Economist: Znakomite perspektywy Polski
Cytat | Raport nie krytykuje też jednoznacznie koalicji zawartej między PiS, Samoobroną i LPR. Autor twierdzi, że jest ona źle odbierana w Polsce i na świecie, jednak rząd zasługuje na słowa uznania, bo poważnie podchodzi do likwidacji korupcji z życia społecznego i gospodarczego. Zauważa, że polityka w Polsce jest brudna, a polski rząd po raz pierwszy w demokratycznej historii kraju czyni autentyczne wysiłki, aby ją oczyścić. |
Znowu zostaniemy sami z bajzlem
dzejes - 11 Maj 2006, 13:22
Cytat |
zasugerował, że NFZ mógłby zaciągnąć na ten cel kredyt, gwarantowany przez państwo. Wskazał jednocześnie, że związki zawodowe działające w służbie zdrowia są gotowe do przeprowadzenia dalszych akcji strajkowych.
|
Kolejne pieniądze wrzucone w błoto. Służba zdrowia w obecnej postaci to bagno, zupełnie jak z tego kawału o zajączku co to taczkami ser do niego wrzucał.
Jedyną szansą na sensowne wyjście z sytuacji jest prywatyzacja. Już w tej chwili NZOZy płacą lepiej i zapewniają wyższy standard usług niż państwowe, czy samorządowe.
Również konieczna jest prywatyzacja, choćby częściowa ubezpieczyciela.
Słowik - 11 Maj 2006, 15:46
Nie no, ja wymiękam...
Wierzejski o gejach: zlać ich pałami!
Wiem kto to mówi i że w obecnej sytuacji nie powinno mnie to szokować, ale jednak...
GAndrel - 11 Maj 2006, 17:53
Dodaję:
Wszechpolacy: Wprowadzić maturę z religii.
Sobecka: Zakaz sprzedaży alkoholu 1 czerwca.
I żeby nie było, że tylko LPR to jeszcze dodam:
Posłanka PO stanie przed sądem za jazdę pod wpływem alkoholu.
gorat - 11 Maj 2006, 18:38
cytat z wypowiedzi Wierzejskiego o gejach:
Cytat | W dalszej części swojej opinii Wierzejski nie odpuszcza też zachodnim politykom. I nic mnie nie obchodzi, że mają przyjechać jacyś politycy z Niemiec. Poseł LPR nie pozostawia wątpliwości, dlaczego niemieckich polityków się nie obawia. To nie są żadni poważni politycy, tylko geje. Co z nimi zrobić? Jak dostaną parę pał, to drugi raz nie przyjadą. Gej to przecież z definicji tchórz - mówi Wierzejski. |
Jeśli Unia nie nałożyłaby na nas poważnych sankcji, to się zdziwię...
Polecę jeszcze jeden z tematów na forum przy Maturze z religii... Niektóre propozycje są nawet dobre
Vykosh - 11 Maj 2006, 19:52
Widzialem cos jeszcze lepszego
Kasztanka
Normalnie tylko boki zrywac. Ciekawe kto za te wszystkie reprodukcje zaplaci
NURS - 11 Maj 2006, 21:11
To jakiś picny fotomontaż. ale pomysł przedni, tylko kaczuś powinien być zdziebko mniejszy, coś jak Gimli
Gustaw G.Garuga - 11 Maj 2006, 21:12
Cytat | Wszechpolacy codziennie przechodzą przez mury szkół |
Z mocami nieczystymi nie wygrasz
Tragedia. Co za dzień!
NURS - 11 Maj 2006, 21:29
A Bronek został prezesuńciem. W dzienniku bedą czytali jego Listę teraz
Aga - 11 Maj 2006, 22:46
Może po jednym nazwisku dziennie? Żeby ludzie dobrze zapamiętali?
mad - 11 Maj 2006, 23:25
GAndrel napisał/a | Oprócz dresiarzy i gangsterów są także inni przestępcy. I Lepper jest jednym z nich. |
Wreszcie dostrzegłeś różnicę. Bo raczej straszy się L. jako "przestępcą" bliskim wręcz Hitlerowi.
GAndrel napisał/a | A może napisz jeszcze, w którym to momencie Lepper złamał prawo na tle politycznym? |
To chyba jasne. Gdy swój postępek dokonał jako szef, czy choćby członek SO.
Jak widzisz, nie musisz się bać, że L. zostanie zrehabilitowany. Niezależny sąd wydał niezależny wyrok, ot co. Swoją drogą ciekawi mnie, czy gdyby wyrok był inny, potrafiłbyś go znieść , czy raczej posypałyby się lamenty.
Swoją drogą pozytywnie zaskoczyła mnie reakcja Amnesty International.
Wspomniałeś o ściganiu gościa za karykatury Kaczorów. I co? Sprawa umorzona, nikt nie został wtącony do lochów. Z informacji w TV wynikało, że było tylko zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa złożone przez osobę fizyczną, a nie - jak sugerowałeś - sprawa wszczęta z urzędu. Ochłoń trochę, cenzury nie ma.
Co do LPR-u: można znaleźć wiele wad tej partii (a której nie?), ale posądzanie o faszyzm to rzeczywiście nadużycie. Zauważ, kto chętnie szafuje tym nadużyciem.
MW nawiązuje oczywiście do organizacji przedwojennej, ale uproszczeniem jest literalne utożsamianie obu organizacji. Przecież dzieli je ok. 70 lat historii, zauważ to proszę. Nawiązanie to szacunek oddany przodkom. Ja osobiście nie lubię żadnych organizacji młodzieżowych, moja młodość minęła zdecydowanie poza nimi, ale daleko mi od paniki, że MW to jakieś zagrożenie dla Polski. I ZSMP też się nie boję
Do Gustawa: łatwo deprecjonować kogoś, zarzucając mu brak wiedzy. Czy naprawdę sądzisz, że posiadanie lub nieposiadanie wiedzy nt. konkretnego wydarzenia: starcia Leppera z komornikiem dyskwalifikuje mnie jako polemizującego oponenta? Podpadasz pod zarzut GAndrela nie wiadomo dlaczego skierowany do mnie: formułujesz atak personalny. Bo chyba to nie jest forpoczta cenzury?
Co do wyliczanek stereotypów Kaczorowych. Zapomnieliście dodać, że "układ" to jest wersja skrócona, a całość ma bardzo konkretne zakotwiczenie w historii. Wiadomo, że chodzi o układ okrągłego stołu. Wybaczcie, ale mimo rangi wydarzenia można mieć o nim negatywne zdanie. Chyba że postulujecie cenzurę.
"Oni" pojawiają się w wielu wypowiedziach większości polityków. Raczej nie jest to stereotyp, lecz cecha języka danego mówcy.
NURS - 12 Maj 2006, 00:23
Cytat |
Wspomniałeś o ściganiu gościa za karykatury Kaczorów. I co? Sprawa umorzona, nikt nie został wtącony do lochów. Z informacji w TV wynikało, że było tylko zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa złożone przez osobę fizyczną, a nie - jak sugerowałeś - sprawa wszczęta z urzędu. Ochłoń trochę, cenzury nie ma.
. |
Zapominasz o tym pijaczku z dworca Jego oskarżono z urzedu o obrazę pezydęta. a w przypadku wspomnianego dziadka represje skończyłyby się blamażem w skali świata. niemniej dziadek przeszedł swoje, łacznie z przeszukaniem mieszkania w poszukiwaniu urojonej broni. a to juz nie jest normalne.
Generalnie wiekszośc dyskutantow tego wątku mogłoby sie na takie rewizje załapac.
GAndrel - 12 Maj 2006, 13:42
mad68Cytat |
Wreszcie dostrzegłeś różnicę. Bo raczej straszy się L. jako przestępcą bliskim wręcz Hitlerowi. |
A kto tak straszy? Mi do potępiania obecności Leppera w rzadzie wystarczy, że jest on pospolitym przestępcą.
Cytat |
Cytat | A może napisz jeszcze, w którym to momencie Lepper złamał prawo na tle politycznym? |
To chyba jasne. Gdy swój postępek dokonał jako szef, czy choćby członek SO. |
To wcale nie jest jasne. Według Twojej definicji Pęczak, Jagiełło, Długosz też łamali prawo na tle polityczym, bo łamali je będąc członkami partii politycznej.
Cytat |
Jak widzisz, nie musisz się bać, że L. zostanie zrehabilitowany. Niezależny sąd wydał niezależny wyrok, ot co.(...) |
Każdy niezależny wyrok jest dobrym wyrokiem.
Sądy nie muszą rehabilitować Leppra. Wystarczy, że Ty to robisz nazywając jego pospolite przestępstwa "łamaniem prawa na tle politycznym".
Cytat |
Wspomniałeś o ściganiu gościa za karykatury Kaczorów. I co? Sprawa umorzona, nikt nie został wtącony do lochów. Z informacji w TV wynikało, że było tylko zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa złożone przez osobę fizyczną, a nie - jak sugerowałeś - sprawa wszczęta z urzędu. Ochłoń trochę, cenzury nie ma. |
Ochłoń trochę. Parodią było samo wszczęcie postępowania, dla sprawdznia czy doszło do przestępstwa. (Pisze tak choć nie wiem czy prokuratura ma obowiązek czy tylko prawo do wszczęcia postępowania wyjaśniającego. Ktoś wie? ). A teraz każdy może się bać, że prokuratura sprawdzi czy legalnie rozsyła karykatury w sieci.
Cytat |
Co do LPR-u: można znaleźć wiele wad tej partii (a której nie?), ale posądzanie o faszyzm to rzeczywiście nadużycie. Zauważ, kto chętnie szafuje tym nadużyciem. |
Kto? Przeciwnicy LPRu?
Cytat |
MW nawiązuje oczywiście do organizacji przedwojennej, ale uproszczeniem jest literalne utożsamianie obu organizacji. Przecież dzieli je ok. 70 lat historii, zauważ to proszę. Nawiązanie to szacunek oddany przodkom.(...) |
Ja ich nie musze literalnie utożsamiać. Oni sami się utożsamiają. Co krok przypominają i podkreśląją swoją historię.
A teraz wpadnijmy w skrajność. Czy młodzieżówki neonazistowskie mogłyby z szacunku do przodków nawiązywac do swojej przedwojennej przeszłości?
Cytat |
Co do wyliczanek stereotypów Kaczorowych. Zapomnieliście dodać, że układ to jest wersja skrócona, a całość ma bardzo konkretne zakotwiczenie w historii. |
Wybacz, ale o wszystkich łatkach nielubianych przez Ciebie można napisać dokładnie to samo. Ciemnogród, ksenofobia, homofobia itp. to tylko wersje skrócone i mają konkretne zakotwiczenie w wydarzeniach bliższej i dalszej przeszłości.
Cytat |
Oni pojawiają się w wielu wypowiedziach większości polityków. Raczej nie jest to stereotyp, lecz cecha języka danego mówcy. |
Ale nie lubisz łatek "układ" i "oni", prawda? I nie lubisz gdy politycy ich użwyają? A ponieważ PiS a zwłaszca Jarosław Kaczyński używa ich ostatnio najczęściej to zapewne słuchać Ci go jest coraz ciężej? Czy akurat te łatki uważasz za dopuszczalne? A jeżeli nie obie to chociaż może tylko "układ", który ma "konkretne zakotwiczenie w historii"?
mad - 12 Maj 2006, 17:39
Cytat | Według Twojej definicji Pęczak, Jagiełło, Długosz też łamali prawo na tle polityczym, bo łamali je będąc członkami partii politycznej.
|
To jesteś Cały Ty w pigułce. Zarzucasz mi relatywizowanie wtedy, gdy Ci ono nie na rękę, a sam byś wszystko wrzucał do jednego worka lub rozdzielał - byle z korzyścią dla własnej argumentacji. Już kiedyś pisałem, że L. w działaniach przeciwko prawu kierował się jakąś ideą (np. sprzeciwem wobec niepotrzebnego importu zboża, itp.). I też napisałem, że szczerość intencji to sprawa oczywiście dyskusyjna. A w działaniach w/w posłów była tylko prywata.
Cytat | Sądy nie muszą rehabilitować Leppra. Wystarczy, że Ty to robisz nazywając jego pospolite przestępstwa łamaniem prawa na tle politycznym.
|
Przegięcie. Rehabilitacja to poważny gest, przedsięwzięcie nawet. Nie imputuj mi działań, których nie popełniłem. Po prostu sądzisz, że jakikolwiek cień dobrego słowa o L. oznacza rehabilitację. Przeczulony jesteś.
Cytat | Ochłoń trochę. Parodią było samo wszczęcie postępowania, dla sprawdznia czy doszło do przestępstwa. (Pisze tak choć nie wiem czy prokuratura ma obowiązek czy tylko prawo do wszczęcia postępowania wyjaśniającego. Ktoś wie? ). A teraz każdy może się bać, że prokuratura sprawdzi czy legalnie rozsyła karykatury w sieci.
|
Znów strachy na lachy, rozsiewanie lęków. Ja też nie rozstrzygnę tego, co napisałeś w nawiasie - nie znam się na tym. Ale wiedz, że samo zainteresowanie się prokuratury kimkolwiek o niczym jeszze nie świadczy. Sam byłem kiedyś w prokuraturze i musiałem składać zeznania - i to nie jako świadek! Ale ponieważ w moim działaniu nie było ani krzty winy, a zamataczył ktoś inny, nie odczuwałem żadnego strachu, dyskomfortu nawet. Kto jest niewinny, powinien spać spokojnie. I odnośnie karykatur nic się w tej mierze nie zmieniło.
Cytat | A teraz wpadnijmy w skrajność. Czy młodzieżówki neonazistowskie mogłyby z szacunku do przodków nawiązywac do swojej przedwojennej przeszłości?
|
Rzeczywiście skrajność. A niby taki umiarkowany jesteś - tak mi się wydawało. W takim razie młodzi socjaldemokraci to ZMP? Szczerze mówiąc nie mam ochoty bronić MW, bo zupełnie wisi mi ta organizacja, ale oskarżenia o faszyzm są po prostu niesprawiedliwe.
Poza tym oni się wcale nie utożsamiają. "Nawiązanie do najlepszych wzorców" to chyba coś innego?
Cytat | Wybacz, ale o wszystkich łatkach nielubianych przez Ciebie można napisać dokładnie to samo. Ciemnogród, ksenofobia, homofobia itp. to tylko wersje skrócone i mają konkretne zakotwiczenie w wydarzeniach bliższej i dalszej przeszłości. |
Nie zgadzam się. Łatki liberałów wg mnie nie mają związku z żadnymi konkretnymi, istotnymi wydarzeniami. Służą straszeniu.
I nie są to wersje skrócone tylko wręcz hasła słownikowe - sam przytaczałeś definicje - o pełnej wartosci semantycznej.
Oczywiście prawica też ma swoje łatki, które mnie denerwują, ale skoro w tej dyskusji zająłem stanowisko adwokata diabła , nie mnie je przywoływać.
Pozdrawiam!
Gustaw G.Garuga - 13 Maj 2006, 09:44
mad68:
Cytat | Do Gustawa: łatwo deprecjonować kogoś, zarzucając mu brak wiedzy. Czy naprawdę sądzisz, że posiadanie lub nieposiadanie wiedzy nt. konkretnego wydarzenia: starcia Leppera z komornikiem dyskwalifikuje mnie jako polemizującego oponenta? Podpadasz pod zarzut GAndrela nie wiadomo dlaczego skierowany do mnie: formułujesz atak personalny. Bo chyba to nie jest forpoczta cenzury? |
Cenzurą jest wytykanie komuś niewiedzy? To nie ja Cię zdeprecjonowałem - zdeprecjopnowałeś się sam, podejmując się obrony Leppera w sytuacji braku wiedzy. W jakimś sensie Cię to dyskwalifikuje, przynajmniej w tym konkretnym temacie. "Atak personalny" - wolne żarty. Jeśli teraz ja wykażę się niewiedzą krytykując np. Gosiewskiego, a Ty mi to wytkniesz, będzie to atak personalny? Po prostu Twój argument okazał się funta klaków nie wart, niestety.
Cytat | Wspomniałeś o ściganiu gościa za karykatury Kaczorów. I co? Sprawa umorzona, nikt nie został wtącony do lochów. Z informacji w TV wynikało, że było tylko zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa złożone przez osobę fizyczną, a nie - jak sugerowałeś - sprawa wszczęta z urzędu. Ochłoń trochę, cenzury nie ma. |
Normalną rzeczą jest w kraju wolności słowa komentowanie i krytykowanie władz. Czy "ochłonięcie" ma oznaczać, że jeżeli coś nam się nie podoba, mamy sznurować sobie ustra? Będę komentowal decyzje prokuratur, rządu, urzędników itp. kiedy tylko będzie mi się chciało. Dobrze się stało, że prokuratura umorzyła śledztwo. Ja jako obywatel miałem prawo skomentować fakt podjęcia śledztwa i rewizji w domu rozsyłającego karykatury rencisty.
W odpowiedzi GAndrelowi powyżej zawarłeś dużo demagogii i sporą dawkę wykręcania kota ogonem. Nie będę wskazywał palcem, GAndrel sam sobie poradzi.
GAndrel - 13 Maj 2006, 09:50
mad68Cytat |
To jesteś Cały Ty w pigułce. :wink: Zarzucasz mi relatywizowanie wtedy, gdy Ci ono nie na rękę, a sam byś wszystko wrzucał do jednego worka lub rozdzielał - byle z korzyścią dla własnej argumentacji. |
To cały Ty w pigułce. Nie piszesz jasno. Zostawiasz pole do interpretacji, a potem narzekasz, że ktoś to wykorzystuje.
Napisałeś, że Lepper łamał prawo na tle politycznym "gdy swój postępek dokonał jako szef, czy choćby członek SO". Czy napisałeś o jakichkolwiek wymaganiach ideowych? Nie. Więc co się czepiasz zastosowania definicji do członków innych partii?
A poza tym Długosz, Jagiełło i Sobotka działali z pobudek politycznych. Zawidomili o akcji CBŚu "umoczonego" członka SLD z troski o dobre imię partii. A ponieważ SLD wtedy rządził Polską, więc z troski o dobro kraju. Może być taka idea?
Słabym punktem tego pomusłu, jest fakt, że nie miali takiej linii obrony. :(
Cytat | Już kiedyś pisałem, że L. w działaniach przeciwko prawu kierował się jakąś ideą (np. sprzeciwem wobec niepotrzebnego importu zboża, itp.). I też napisałem, że szczerość intencji to sprawa oczywiście dyskusyjna. |
Przepraszam, w końcu załapałem. Ponieważ wysypywanie zboża było akcją związkową, to jest przestępstwem politycznym. Lincz też był akcją związkową. Ciekawe czy w inne konflikty z prawem Lepper też wchodził na mocy uchwał Związku?
Jestem uspokojony. W rządzie mamy tylko przestępcę politycznego. ;> W IV RP takowe posiadać to pewnie honor.
Cytat |
Przegięcie. Rehabilitacja to poważny gest, przedsięwzięcie nawet. Nie imputuj mi działań, których nie popełniłem. Po prostu sądzisz, że jakikolwiek cień dobrego słowa o L. oznacza rehabilitację. Przeczulony jesteś. |
Rehabilitacja prawnie to rzeczywiście poważne przedsięwziecie. Prawnie. Ty jak na razie Leppera rehabilitujesz moralnie. Czy to w ramach pisowskiej odnowy moralnej?
Cytat | (...) I odnośnie karykatur nic się w tej mierze nie zmieniło. |
Ja nie pamiętam, ale Ty może pamiętasz kiedy to ostatnio prokuratura sprawdzała czy rozsyłanie karykatur nie jest przypadkiem przestępstwem?
Cytat |
Rzeczywiście skrajność. A niby taki umiarkowany jesteś - tak mi się wydawało. :wink: W takim razie młodzi socjaldemokraci to ZMP? Szczerze mówiąc nie mam ochoty bronić MW, bo zupełnie wisi mi ta organizacja, ale oskarżenia o faszyzm są po prostu niesprawiedliwe.
Poza tym oni się wcale nie utożsamiają. Nawiązanie do najlepszych wzorców to chyba coś innego? |
Po pierwsze: SMS nie nawiązuje do żadnych wcześniejszych historycznie organizacji.
Po drugie: nie czytałeś chyba deklaracji ideowej MW. To Ci zacytuję jeszcze raz:
Cytat |
DEKLARACJA IDEOWA MŁODZIEŻY WSZECHPOLSKIEJ
Przyjęto na Zjeździe Założycielskim 2 grudnia 1989 roku, podczas którego oficjalnie reaktywowano Młodzież Wszechpolską, w Collegium Novum Uniwersytetu Poznańskiego.
1. Młodzież Wszechpolska jest ideowym spadkobiercą najlepszych tradycji Obozu Narodowego, przede wszystkim myśli politycznej Romana Dmowskiego oraz innych twórców idei narodowej. Uznajemy, że naród jest najważniejszą wartością doczesną. Pierwsza po Bogu służba należy się własnemu narodowi.
(...)
|
Wytłuszczenia moje. Nadal uważasz, że się nie utożsamiają?
Cytat |
Nie zgadzam się. Łatki liberałów wg mnie nie mają związku z żadnymi konkretnymi, istotnymi wydarzeniami. Służą straszeniu. (...) |
Rozbijanie przemarszów, zakazywanie parad, fenomen Radia Maryja, "Warto Rozmawiać", MW wystarczą za wydarzenia. Nawet jeśli są nieistotne.
I dlatego moim zdaniem "układ" i "oni" są o wiele gorsze, bo za swój fundament biorą bardzo istotne, hitoryczne, wydarzenia i dorabiają do nich teorie spiskowe, na które umysły elktoratu, o który walczą PiS, LPR i SO są bardzo podatne.
"Układ" i "oni" nie służą straszeniu?
Fakt nie mają jeszcze difinicji. Ale w Wikipedii czeka już wolne miejsce i to tylko kwestia czasu jak mieć będą.
NURS - 13 Maj 2006, 10:10
A propos waszej dyskusji o tym zlinczowanym zarzadcy. Wczoraj w TV odkryto spiskową teorie dziejów, wedle ktorej to był facet rozpracowywany przez UOP, a Lepper spieprzyl im tym linczem sprawę
A tu cycat w ramach odpolityczniania TVP:
Jako kandydat na szefa TVP2 wymieniany jest Jan Pospieszalski, prowadzący program Warto rozmawiać - wylicza Rzeczpospolita.
I coś w sprawie zapędów prezydęta i jego tęsknot:
Na uwagę dziennikarza przeprowadzającego wywiad, że gdyby Piłsudski nie dokonał zamachu, w Polsce mogłaby się utrzymać demokracja, prezydent odpowiada: Nie bądźmy naiwni. W polityce liczy się to, kto jest w grze, jakie są możliwe opcje. Na politycznym rynku były wówczas dwie siły - Piłsudski i Narodowa Demokracja. Gdyby Piłsudski nie dokonał zamachu, władzę przejęłaby endecja. (...) Zatem alternatywa dla władzy Piłsudskiego nie wyglądała najlepiej.
Romek P. - 13 Maj 2006, 10:21
Ciekawe, czy w autoryzowanym wywiadzie to taka sobie luźna myśl czy może przygotowywanie gruntu?
Oczywście, ja o nic nie posądzam naszego prezydenta, gdzieżbym śmiał. Ja po prostu pytam samego siebie
Fidel-F2 - 13 Maj 2006, 11:06
NURS rzekł
Nurs, z łaski swojej, bój się boga.
|
|
|