To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

dalambert - 19 Lutego 2013, 21:18

Blue Adept napisał/a
Generalnie nawet sympatyczna rzecz, ale tylko dla prawdziwych fanów...

Znaczy na pewno dla mnie :wink:
Dzięki :D

goderic - 15 Marca 2013, 10:59

Dzięki za spoiler, Blue Adept. Jedno pytanie: Systemy członkowskie i protektoraty są wymienione z nazwy, czy tylko jest podana ogólna ilość?

Z dobrych wieści:
Podobno jeszcze w tym roku, w lipcu, ma się ukazać (po angielsku) kolejny zbiór opowiadań ze świata Honorwerse pt."Beginings"("Początki", tł.wł.).
Kolejny tom schronienia ma się ukazać przełomem października i listopada.
Czy plany zostaną zrealizowane w terminie będzie, niestety, zależało od stanu zdrowia żony Webera, która ma dość poważne problemy zdrowotne (chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć dlaczego).

Z trochę lepszych informacji:
Weber, na swoim forum umieścił specyfikację i osiągi nowych okrętów klasy Harald, z zaznaczeniem, że jeszcze nie jest to do końca ostateczne. Jak na razie wygląda nieźle, prawdziwe krążowniki opancerzone. Z rzuconych mimo chodem, tu i tam, uwag Webera wygląda na to, że te okręty będą miały sporo roboty :twisted:
Osobiście zastanawiam się, czy G4 nie wpadnie na genialny pomysł, by korzystając z tego, że większość Imperialnej Armii została przerzucona do Republiki, nie załadować Hargchońskich oddziałów na statki i nie wysłać ich z Flotą Dochlaru i resztkami Chargchońskiej do Chisolmu lub Corisandu.
Z pewnych sugestii można jednak wnioskować, że król ,Flota i stolica Dochlaru zaliczą, kolejne, spotkanie z Flotą Imperium Charisu. Spotkanie to nie będzie raczej szczęśliwe dla tych pierwszych. Ciekawe jaką minę zrobi Thrisku, gdy zobaczy nowe okręty? :D

goderic - 30 Marca 2013, 14:56

To już pewne, kolejna część Honorverse: "Kocioł duchów" ukaże się na początku przyszłego roku :cry: o ile nie zajdą żadne nieplanowane okoliczności.

Na stronie Webera pojawiło się kilka fragmentów kolejnej części Schronienia. Niestety sytuacja nie wygląda za dobrze dla Imperium i Republiki. Ciężko zatrzymać ćwierć milionową armię, nie mówiąc już o zniszczeniu, mając 10 tysięcy ludzi, a takich armii Kościół ma kilka :evil: Republika musi szybko wyposażyć i wysłać swoje oddziały bo samo Imperium nie da rady ich zatrzymać, ich siły są po prostu zbyt małe. Zwłaszcza, że niektórzy po drugiej stronie zaczynają myśleć, a ich generałowie są bardziej kompetentni od admirałów

dalambert - 31 Marca 2013, 14:38

No i przeczytane Z mroku , cóż rzecz dla wyjątkowych miłośników tragicznej batalistyki, ale jest nadziej.
Dalszego ciągu nie będzie, rzecz się zamyka w jednej opowieści.
DW może wrócić dao Honorwerse :wink:

Blue Adept - 31 Marca 2013, 14:46

dalambert Zgoda. Powinien wrócić do Harrington, a także do Schronienia i Bahzella. Może napisać też kontynuacje serii Dahak i Marsz. Ma do czego wracać. :wink:
dalambert - 31 Marca 2013, 15:09

Blue Adept, ale na szczęście ta miła bajeczka jest wyraźnie jednorazówką. nawet pewne pomysły się uroczo powtarzają / galaktyczna Hegemonia- Exkalibur/, najeźdźcy "psowaci" / jak w Bolach /, ot taki sympatyczny przerywnik dla miłośników gatunku.
nowicjuszom nie polecam

Blue Adept - 31 Marca 2013, 15:58

No cóż, przypomnieliście mi, żeby sprawdzić co słychać w Baen. No i skończyło się na tym, że kupiłem wersję eArc: "Beginnings: Worlds of Honor 6" (tł.wł. "Początki: Światy Honor 6"). No i wolny czas w święta mam z głowy. W antologii - zgodnie ze spisem treści - znajdują się następujące opowiadania:

1. "By the Book" Chuck Gannon (coś w stylu: "W zgodzie z regulaminem/przepisami"),
2. "A Call to Arms" Timothy Zahn (coś w stylu: "Wezwanie do broni"),
3. "Beauty and the Beast" David Weber ("Piekna i bestia") - to wbrew pozorom odnosi się do Alfreda Harringtona i Alison Benton-Ramirez y Chou (rodziców Honor), a nie do Tremaine i Harknessa,
4. "Best Laid Plans" David Weber (coś w stylu: "Najlepiej przygotowane plany/Najlepsze plany..."),
5. "Obligated Service" Joelle Presby (coś w stylu: "Służba przymusowa" (wojskowa)).

To tyle - idę czytać. Krótkie spoilery dam w następnym tygodniu. Pozdrawiam.

EDIT:

Z innych ogłoszeń parafialnych:

Podobno do 2014 roku ma powstać film "Honor Harrington":

The New York Times, Sunday, March 10, 2013 wrote:

Production Credits

Screenplay - Peter Sands
Executive Producer - Mark McDermott

Executive Producer - David Roensch
Executive Producer - Peter Sands
Executive Producer - David Weber
Co-Producer - Anna Scott
Production Designer - Tom Meleck
Casting - Victoria Burrows

Company Information

Manticore Company - Production Company

Locations

California, USA

P.s. Chyba, że to prima aprilis... :wink:

dalambert - 31 Marca 2013, 16:23

Blue Adept, dzięki, jak to miło, że jest ktoś kto trzyma łapsko na pulsie :D
Będisz w czwartek w Paradoxie 4, czyli na Anielewicza 2?

Blue Adept - 31 Marca 2013, 16:46

dalambert - Oczywiście. W końcu na bezparadoksiu i Anielewicza ma swój klimat... ;-)
dalambert - 31 Marca 2013, 16:56

Blue Adept, Fakt na bezparadoxiu i Mordechaj ujdzie :wink:
ilcattivo13 - 31 Marca 2013, 20:39

Blue Adept - honor-film to nie prima aprilis :wink: Weber mówił o tym rok temu w Nidzicy i zadaje mi się, że pisałem o tym tutaj. Chyba nawet wspominałem o obsadzie głównej roli :wink:
Blue Adept - 1 Kwietnia 2013, 09:51

Wiem. Tylko producent - "Manticore Company". Hi, hi, hi! A w obsadzie pewnie - prosto z planu Star Wars - Carrie Fisher i Harrison Ford? :mrgreen:
Blue Adept - 4 Kwietnia 2013, 17:33

Zgodnie z obietnicą kilka słów o najnowszych opowiadaniach "Beginnings: Worlds of Honor 6" ("Początki: Światy Honor 6"). Na początek pierwsze dwa (jutro dam następne).

Ostrzeżenie - spoiler zdradza większość fabuły.

Spoiler:

C.D.N.

EDIT: Nieco poprawiłem tekst spoilera.

Blue Adept - 5 Kwietnia 2013, 12:47

C.D. Krótko o pozostałych trzech opowiadaniach z "Beginnings: Worlds of Honor 6" ("Początki: Światy Honor 6").

Ostrzeżenie - spoiler zdradza większość fabuły.

Spoiler:

No, to na tyle. Pozdrawiam.

aniol - 5 Kwietnia 2013, 20:21

mowilem juz ze Weber z ksiazki na ksiazke sie coraz czesciej powtarza i przynudza?
przeczytalem "z mroku"
tak po mniej wiecej 1/3 ksiazki na wszelki wypadek sprawdzilem tytul i autora bo jako zywo mi wychodzilo ze "wojne swiatow; w rownowadze" Turtledove'a czytam
jedynie ostatnie 50 stron jest oryginalne - chociaz za cholere nie pasujace do reszty ksiazki
generalnie szybkie, przecietne,wtorne czytadlo na dwa wieczory i do zapomnienia
niewarte tych 30 pln

hugin - 29 Kwietnia 2013, 07:32

W nowym katalogu Rebisu mamy zapowiedzi:
- "Zwiastun burzy" Davida Webera w czerwcu ("Honor Harrington", 13 tom cyklu głównego)
- "Czas ognia" Jane Lindskold w sierpniu ("Honor Harrington", 2 tom podcyklu "Gwiezdne królestwo")
- "Fundamenty wiary" Davida Webera w październiku ("Schronienie", 5 tom cyklu)
- "Wybór wojowniczki" Davida Webera bez daty i podanego tłumacza ("Bahzell Bahnakson" tom 4, do tej pory wydawane przez Isę)

aniol - 29 Kwietnia 2013, 11:33

hugin napisał/a
W nowym katalogu Rebisu mamy zapowiedzi:
- Zwiastun burzy Davida Webera w czerwcu (Honor Harrington, 13 tom cyklu głównego)
- Czas ognia Jane Lindskold w sierpniu (Honor Harrington, 2 tom podcyklu Gwiezdne królestwo)
- Fundamenty wiary Davida Webera w październiku (Schronienie, 5 tom cyklu)
- Wybór wojowniczki Davida Webera bez daty i podanego tłumacza (Bahzell Bahnakson tom 4, do tej pory wydawane przez Isę)

no i to jest jakas dobra wiadomosc na poczatek debilnego tygodnia!
:mrgreen:

dalambert - 29 Kwietnia 2013, 11:52

hugin, Fiu, fiu, wreszcie jakieś konkreta :D
Lynx - 29 Kwietnia 2013, 15:15

:D
Jotha - 30 Kwietnia 2013, 13:48

"Zwiastun burzy" to będzie "A Rising Thunder"? I po com kupował po angliczańsku? :D
goderic - 26 Maj 2013, 18:48

"Z Mroku" przeczytane (w końcu). Zupełnie nie wiem na co narzekacie. fakt książka nie nie jest największym osiągnięciem w twórczości Webera, ale przyjemnie się czyta. A koncepcja żeby wprowadzić Draculę jako Deus ex Machina jest genialny, czegoś takiego nigdy bym się nie spodziewał. Rozwiązanie wyjątkowo oryginalne, sytuacji nie ratują jacyś tajemniczy dobrzy Obcy, którzy nie mogą patrzeć na masakrę ale Potwór, któremu nadepnięto na odcisk. Naprawdę genialne :bravo

Kiepskie informacje z za oceanu. Kolejna część Schronienia dopiero w Przyszłym roku :evil:

dalambert - 26 Maj 2013, 18:57

goderic napisał/a
Kiepskie informacje z za oceanu. Kolejna część Schronienia dopiero w Przyszłym roku
Znaczy siódma ? no to co nam to :wink: u nas piąta w październiku, to nam rebis szóstą da za rok ;P:
goderic - 26 Maj 2013, 19:23

Wiem, że jeśli chodzi o polskie wydania to tam rybka. Ale ja chcę wiedzieć co się stanie dalej :cry: I to jak najszybciej ;P: a tu jeszcze pół roku czekania
goderic - 1 Czerwca 2013, 19:45

Zastanawiam się czy okręty klasy Harald zostaną wyposażone w optyczne systemy celownicze: dalmierze i dalocelowniki. Inżynierowie Charisu, z niewielką pomocą Sowy, powinni być w stanie zbudować takie proste urządzenia optyczne, które znacznie zwiększyłyby możliwości prowadzenia ognia okrętu. Do tej pory nie były potrzebne. Instalowanie ich na uzbrojonych w gładkolufowe działa odprzodkowe, drewnianych galeonach, używających czarno-prochowych ładunków miotających mijało się z celem. Jednak nowe okręty będą wyposażone w odtylcową, gwintowaną artylerię używającą nitrocelulozowych ładunków miotających, co znacząco zwiększa ich możliwości. By w pełni je wykorzystać będzie potrzebny jakiś system celowniczy, lepszy niż obecnie używany "na oko". Ciekaw jestem czy Weber na to wpadł? I czy Charisjanie wpadną na to że z tych nowych , wspaniałych dział trzeba jakoś celować żeby wykorzystać ich możliwości?
aniol - 7 Czerwca 2013, 02:53

w rebisowych zapowiedziach pojawila sie okladka
http://www.rebis.com.pl/r...=print&id=K5304

dalambert - 11 Czerwca 2013, 11:32

NO JEST Zwiastun burzy już w NOWOŚCIACH Rebisu :!:
lecę po południu do księgarni faworytnej, może da się kupić :? :D

aniol - 30 Czerwca 2013, 12:59

mozesz dalamberciu zaspojlerowac?
bo ja kurde juz drugi tydzien na ksiazke czekam :cry:

dalambert - 30 Czerwca 2013, 14:42

Bardzo zacna opowieść. imperium wprowadza w życie "Akcję Laokon" , sojusz wojskowy z Haven, Ela i Prichard sie zaprzyjaźniają / urocze/ , Równanie dalej mąci, Filareta bierze straszliwie w kuper, jak to już poczytaj, władze LS dalej wykazują się konkursową głupotą i tak i pewnie zostanie.
Sporo możliwości rozwojowych draki wszelakiej, nic jeno czekać z utęsknieniem na dalszy ciąg :D

goderic - 12 Lipca 2013, 19:45

Książka całkiem dobra ale Webera stać na więcej :D

Nie powiedziałbym, że mandaryni wykazują się głupotą. Oni robią tylko to, co każdy urzędnik od zarania cywilizacji, kiedy sytuacja się sypie z ich winy: udowadniają wszystkim, że to nie ich wina, że oni zrobili wszystko zgodnie z przepisami :twisted: zamiast zająć się naprawieniem błędu.

Ciekawe jak Kingsford wyobraża sobie przeprowadzenie rajdów na szlaki handlowe Sojuszu, skoro w jednej z poprzednich części Rajani i ten sekretarz od spraw Protektoratów przyznali, że Flota nie ma dość okrętów by upilnować własnego terytorium i polegają głownie na jej sławie i opinii w gaszeniu niepokojów?

dalambert - 12 Lipca 2013, 21:18

goderic, pewnie naskoczą na Beowulfa i nadzieją sie na obronę zasobnikową, a na pograniczu to się mniej lub bardziej sterowane bunta zaczną

Partner forum