Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
Fidel-F2 - 24 Stycznia 2010, 08:17
Jak długo trwa zjazd z Gubałówki? Praktyków pytam.
Agi - 24 Stycznia 2010, 09:47
Fidel-F2 napisał/a | Jak długo trwa zjazd z Gubałówki? Praktyków pytam. |
Kolejką pięć minut.
gorat - 24 Stycznia 2010, 10:16
)
Znacie firewalla godnego polecania? Miałem PC Tools, ale właśnie zaje****m za komunikaty o nowych sieciach - całkowicie niezrozumiałe i blokują róg ekranu bez możliwości efektywnego usunięcia inaczej niż przez "zamknij aplikację".
Ziemniak - 24 Stycznia 2010, 11:17
Ja używam comodo Firewall + defender
nureczka - 24 Stycznia 2010, 11:52
Czy ktoś wie, jak po polsku nazywa się taki pas?
ihan - 24 Stycznia 2010, 12:03
Według http://www.militaria.banz...183-sklepy.html to pas stabilizujący. Ale lepiej posłuchać praktyków, hmm. Kasiek?
nureczka - 24 Stycznia 2010, 12:10
Ojej, zapomniałam o świętym słowie tłumaczy - kontekst.
Nie chodzi mi o pas stosowany w sportach, ale o ten tradycyjny. Jest mi potrzebne słowo do opisu stroju kapitana piratów.
Przepraszam za brak precyzji.
dalambert - 24 Stycznia 2010, 12:23
nureczka, angolaskiego nie znam, ale czy tem cummercoś to nie może się do khmerów, czy innych gurkhów odnosić, bo to co widać pomarańczowego to u nas byłby po prostu pas / prawie "słucki"/ bo z materiału, ale może chyba być szarfa.
nureczka - 24 Stycznia 2010, 12:27
dalambert, dokładnie chodzi o ten od khmerów. Szarfa brzmi genialnie. Dzięki!
Fidel-F2 - 24 Stycznia 2010, 12:50
Agi napisał/a | Kolejką pięć minut. | dzięki Agi za wytknięcie braku precyzji, chodzi mi o to jak długo zjazd trwa na nartach? Wie ktoś?
dalambert - 24 Stycznia 2010, 13:10
Fidel-F2, jak przez zasieki Gasienicy-Byrcyna to ze dwa tygodnie ! W szpitalu
Ixolite - 24 Stycznia 2010, 14:21
gorat napisał/a | :))
Znacie firewalla godnego polecania? Miałem PC Tools, ale właśnie zaje****m za komunikaty o nowych sieciach - całkowicie niezrozumiałe i blokują róg ekranu bez możliwości efektywnego usunięcia inaczej niż przez zamknij aplikację. |
Comodo, jako Ziemniak rzekł.
ilcattivo13 - 24 Stycznia 2010, 14:24
ketyow - ale o to chodzi, że gra jest aż za bardzo "żywa" (w końcu ALT + TAB nie służy do "zamrażania" aplikacji, tylko do ich przełączania, podczas gdy one normalnie funkcjonują). Dlatego właśnie próbowałem używać AAT. I żadna z uruchomionych w tym czasie aplikacji nie pada, po prostu nie odświeża mi ekranu - jakby gra wymuszała brak odświeżania. I o to mi właśnie chodzi - o wymuszenie odświeżenia zawartości ekranu.
ketyow - 24 Stycznia 2010, 14:44
To czy alt+tab zamrozi grę, czy utrzyma ją żywą to zależy od aplikacji. Niektóre nawet zwalniają część pamięci. A chyba większość gier freezuje. Popatrz, że procesor masz zupełnie nieobciążony nawet. Ale to czy gra działa w tle (np. DS w trybie multi chodzi i żre proca, ale już na singlu mi freezuje i jak zminimalizuję w czasie walki i wrócę to nie zginę) to zależy od gry. Tak samo, jak autorzy się nie postarali, to niektórych gier zminimalizować nie można, bo się nie wybudzą, czy nie wróci im obraz, czy nawet wciśnięcie alt+tab wcale nic nie zrobi. COD freezuje i zwalnia część pamięci - po powrocie do aplikacji zdarzało mi się, że 5 minut czekałem na załadowanie obrazu (dźwięk już był wcześniej).
ilcattivo13 - 24 Stycznia 2010, 19:02
ketyow - nie zgodzę się z Tobą. Prawie każdą grę w swoim życiu (a były tego setki) "szturchałem" Cheat Enginem (wcześniej innymi edytorami). Żeby to zrobić, musiałem użyć Alt + Tab. I zawsze widziałem, jak w niektórych adresach zmieniały się wartości. Im szersze spektrum wyszukiwania w edytorze RAMu, tym więcej adresów zmieniało wartości. Wniosek - gra jest "niby zamrożona", ale cały czas pracuje. Że zwalnia zasoby procesora i pamięci - normalne, bo nie musi przetwarzać grafiki (jak by nie było - najbardziej zasobożernej). Że potem się jakiś czas wczytuje - też normalne, bo musi od nowa załadować i przetworzyć grafikę (choćby do RAMu) - tyle, że niektóre gry mają to elegancko załatwione przy pomocy paska postępu ładowania grafiki, a inne nie.
Niektórych gier nie da się "odłożyć" Alt-Tabem, bo mają zaimplementowany "Alt-Tab Protector" (zwany inaczej "Disable Alt-Tab"; m.in. po to, żeby nie cheatować i/lub żeby przy przeskakiwaniu pomiędzy rozdzielczościami gry i windozy gra nie robiła CTD). Dlatego właśnie korzystałem z AAT (Anti Alt-Tab Protector).
Dochodzę do wniosku, że w tym przypadku po prostu jest coś nie tak z kodem gry. Ale wrzuciłem zapytanie na kilku forach stricte programistycznych i windowsowskich, więc zaczekam jeszcze kilka dni na odpowiedź - może się znajdzie ktoś, kto będzie wiedział.
Khorne_S - 24 Stycznia 2010, 19:05
Zadam wam pytanie....Co może być oznaką że nagle nagrywarka zaczyna palić płyty ?
Wypalam pod CDBurneremXP...
ilcattivo13 - 24 Stycznia 2010, 19:07
"palić" w sensie dosłownym?
Khorne_S - 24 Stycznia 2010, 19:10
Zaczyna nagrywać...miele miele i nagle wyskakuje błąd nagrania....
Ziemniak - 24 Stycznia 2010, 19:14
Albo kiepskie płyty, albo zgon nagrywarki.
Khorne_S - 24 Stycznia 2010, 19:21
Ja się zastanawiam nad zabrudzonym laserem...bo płyty czyta chodź wolno...
ketyow - 24 Stycznia 2010, 19:45
ilcattivo13, oczywiście, że nie jest zamrożona całkowicie, bo coś musi czuwać, żeby przywrócić ją z powrotem. Na myśli miałem po prostu, że od widzi mi się programistów zależy jak dana się zachowa. Jedna zwolni pamięć i procesor, zapauzuje grę - porządny freeze, inna będzie wszystko przetwarzać jakbyśmy tego alt-tab wcale nie wcisnęli. W procesie zminimalizowanej gry cały czas będzie się coś działo, nawet po jej zamrożeniu, to akurat żadna nowość i nie o tym przecież mówiłem. Mówiąc freeze nie chodziło mi przecież o zrzut zawartości RAMu na HDD i całkowite wyrzucenie wątka z użytku - to nie miałoby sensu, bo równie dobrze można by tę grę wyłączyć. Od
ED: Coś mi ucięło, ale już sam nie wiem co
Martva - 24 Stycznia 2010, 19:49
(w zastępstwie ihan)
ihan - 24 Stycznia 2010, 19:58
Dzięki Martva. Khorne, pisz całe: chociaż i będzie po kłopocie.
ketyow - 24 Stycznia 2010, 20:19
Khorne_S, wina może też leżeć po stronie software. U mnie np. Nero uznał, że przy 99% nagrania będzie się zawieszał.
Ixolite - 24 Stycznia 2010, 21:08
A stara ta nagrywarka?
Virgo C. - 24 Stycznia 2010, 21:13
@Khorne_S
Miałem to samo niedawno. Pomogła wymiana napędu dopiero. Czyta Ci normalnie płyty DVD czy dopiero za którymś razem raczy złapać płytę?
merula - 25 Stycznia 2010, 09:57
Wiem, że pytanie głupie, ale nie mam teraz możliwosci molestować mechanika.
Co może być powodem tego, że po krótkiej chwili na mrozie mam kompletnie oszroniałe szyby w środku samochodu i co mu mogę zrobić, żeby aek nie było?
Zabezpieczać czymś szyby, tylko obieg wewnetrzny, wręcz przeciwnie, nawiew z zewnątrz, zostawiać uchylone okna w garażu?
feralny por. - 25 Stycznia 2010, 10:12
Powodem tego jest fakt, że dmuchasz na szybę i para wodna z odechu zamarza na niej. Gorący nadmuch na szybę powinien załatwić problem w kilka chwil.
merula - 25 Stycznia 2010, 10:16
feralny por., czyli inni ludzie nie chuchają, bo ich samochody nie mają tego problemu?
dzisiaj nie wystarczyło mi grzanie szyby przez 15 minut, a samochód na mrozie stał może ze 40. coś jest nie tak, moim zdaniem.
Fidel-F2 - 25 Stycznia 2010, 10:23
merula, nie zamarza gdy w samochodzie zrobi się w miarę ciepło, wewnętrzna powierzchnia szyby musi miec temperaturę dodatnią i najlepiej, żeby był nawiew z zewnątrz. Prz takiej temperaturze jak teraz wystarczy kilka minut by szyby osiągnęły temeraturę minusową, a jeśli w środku było ledwo ledwo ciepło to i jedna minuta może wystarczyć, więc 40 min to aż nadto.
merula napisał/a | dzisiaj nie wystarczyło mi grzanie szyby przez 15 minut | a dokładniej jak ono wyglądało?
|
|
|