Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dalambert - 15 Kwietnia 2011, 17:40
No to wracamy do wojska - trupia czaszka, dII wojny światowej / gdy stała się znakiem nimieckich zbrodniarzy/ była "ogólnowojskowym" emblematem jednostek specjalnych walczących z pogardą śmierci - szczególnie kawaleryjskich.
Wiele z nich zwało się "huzarami śmierci"
A w Polsce . czy bili, kiedy i jeśli byli to gdzie walczyli ?
Ziemniak - 16 Kwietnia 2011, 09:26
Coś mi się kojarzy z wojną w 1920, ale nic bliższego nie wiem.
dalambert - 16 Kwietnia 2011, 09:48
Co nie przedłużać dobrze Ci sie kojarzy 23 lipca 1920 roku powołano w Białymstoku tę jadnostkę, bili się potem w okolicach Zegrza i wzmocnieni "granatowym szwadronem" / powołanym z policjantów konnych/ zatrzymali w sierpniu kawalerię Gaj-Chana która wycofując sie spod Płocka przebiła się przez Syberyjska Dywizje / dziadek kruka w niej wojował/.
Polecam wrzućcie w googla" Huzarzy Śmierci" i można znaleźć o nich wcale ciekawą i precyzyjną opowieść.
czyli
Ziemniak, DAWAJ dalej
Ziemniak - 16 Kwietnia 2011, 10:58
Co to jest kuru i gdzie występuje?
Matrim - 16 Kwietnia 2011, 11:16
Choroba mózgu występująca u kanibali na Nowej Gwinei.
Ziemniak - 16 Kwietnia 2011, 11:33
...zwana też "śmiejącą się śmiercią". Zadajesz
Matrim - 16 Kwietnia 2011, 11:38
Czym wsławił się Deepwater Horizon?
Matrim - 17 Kwietnia 2011, 20:45
Nikt?
Rafał - 18 Kwietnia 2011, 06:42
Była to takowa machina do podróżowania , ale czy latała, czy pływała, zabij, nie powiem.
Matrim - 18 Kwietnia 2011, 08:08
Rafał, hmmm...
Machina... ok.
Do podróżowania... w bardzo ograniczonym zakresie, ale się porusza, fakt.
Latała/pływała... No pływała w sumie.
Deepwater Horizon to nazwa niesławnej platformy wiertniczej, która niespełna rok temu zapluła ropą całą Zatokę Meksykańską. Poetycka nazwa, a takie diabelskie nasienie.
Rafał, zadawaj
Rafał - 18 Kwietnia 2011, 08:38
Ale naciągane, dwója na szynach, ale wychodzi na to, że zdałem
Z cyklu pytań ratujących życie: jakby tak komuś kiedyś przypadkiem wypiło się flaszkę alkoholu metylowego, to powinien jak najszybciej jeszcze przed przyjazdem pogotowia zażyć odtrutkę czyli ...?
Virgo C. - 18 Kwietnia 2011, 08:45
Etanol
dalambert - 18 Kwietnia 2011, 08:45
Ja to wiem /takie rzeczy wiedzieć trzeba/ ale niech się młódź wykazuje - im się ta wiedza naprawdę przydac moze
Rafał - 18 Kwietnia 2011, 10:37
Virgo C., dokładnie, szklanka wódy uratuje życie w tym przypadku.
Zadajesz
Marcin Robert - 18 Kwietnia 2011, 11:02
| Matrim napisał/a | | Deepwater Horizon to nazwa niesławnej platformy wiertniczej, która niespełna rok temu zapluła ropą całą Zatokę Meksykańską. Poetycka nazwa, a takie diabelskie nasienie. |
Kiedy tylko przeczytałem tę nazwę, od razu skojarzyła mi się z tą platformą. Nie odpowiedziałem jednak, bo pomyślałem sobie, że pewnie okaże się, iż jest to nazwa jakiegoś batyskafu, albo czegoś podobnego i się wygłupię. A tu proszę...
Jednak jest jakaś prawda w powiedzeniu, że pierwsza myśl jest najlepsza.
EDIT: Chyba najlepsza, a nie prawdziwa. (Chociaż sam już nie wiem ).
gorbash - 18 Kwietnia 2011, 11:20
| Rafał napisał/a | | Virgo C., dokładnie, szklanka wódy uratuje życie w tym przypadku. |
Uffffff... Czyli w weekendy zapobiegam zatruciu, a nie że chleję? Kamień z serca.
Virgo C. - 18 Kwietnia 2011, 17:19
@gorbash
Ratowanie własnego życia najważniejsze
No to u mnie tradycyjnie z kolejnictwa. Czym charakteryzuje się kolej zębata i gdzie w Polsce (opcjonalnie po jakiej trasie/nazwa) ten typ transportu był wykorzystany?
mBiko - 18 Kwietnia 2011, 18:53
To taka kolej, która ma dodatkowo między szynami zębatkę, dzięki której może pokonywać stoki o znacznym nachyleniu. W Polsce taka kolejka przebiegała przez Srebrną Górę, niestety nie pamiętam skąd dokąd. W pamięć wrył mi się piękny wiadukt.
Virgo C. - 18 Kwietnia 2011, 19:11
Co do typu zgadza się. Nie kojarzę jednak by była w Srebrnej Górze, chociaż jest to możliwe - Czesi ją stosowali w Górach Izerskich. Mi chodziło o kolejkę wilanowską, która miała dodatkową szynę na odcinku Rondo Mokotowskie - Belweder. Linia ta została zamknieta w 1915 roku, działa w sumie 13 lat.
W Twoje ręce
mBiko - 20 Kwietnia 2011, 21:05
Co oznacza skrót S.P.Q.R.
Matrim - 20 Kwietnia 2011, 21:15
Senatus Populusque Romanum... Czy jakoś tak. Czyli, że Senat i Naród Rzymu.
aniol - 20 Kwietnia 2011, 21:15
senat i narod rzymski
w oryginale moge sie pomylic - senatus populsque romanus
legionisci takie napisy na sztandarach nosili
mBiko - 20 Kwietnia 2011, 21:17
Dobrze.
Matrim minimalnie szybszy i dokładniejszy.
Matrim - 20 Kwietnia 2011, 21:24
Pamiętam, że po Gladiatorze chciałem mieć taki tatuaż Maximus swój zdrapywał, a ja chciałem mieć.
Ile bramek zdobył na Mistrzostwach Świata George Best, uznawany za jednego z najlepszych piłkarzy w historii futbolu?
dalambert - 21 Kwietnia 2011, 07:04
250 - może być ?
Fidel-F2 - 21 Kwietnia 2011, 07:06
20?
edit: pogooglałem, skubaniec ma swój banknot
http://www.coins-and-bank...2006-UNC-5.html
Matrim - 21 Kwietnia 2011, 07:30
dalambert, Fidel, źle.
Banknot i nawet chyba lotnisko
Adanedhel - 21 Kwietnia 2011, 08:10
Żadnej.
Matrim - 21 Kwietnia 2011, 08:29
Adanedhel, ano właśnie. George'a Besta i Lecha Wałęsę łączy to, że imionami obu nazwano lotniska i żaden z nich nie zdobył bramki na MŚ.
Best jako Irlandczyk Północny nigdy nawet nie grał w MŚ, a w latach 60. i 70. był jak Messi i Ronaldo.
Adanedhel - 21 Kwietnia 2011, 08:47
Ale zarazem w narodzinach legendy nic nie pomaga tak jak śmierć.
Gdzie powstał i jak nazywa się budynek, który zwykle uznawany jest za pierwszy drapacz chmur (choć to określenie trochę na wyrost) postawiony w Europie?
|
|
|